aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: elsők az elsők Takács Máté
2011. június 05. 17:52:45

Kategória: 6 komment

> Amerikai mozibevételek, 2011. június 3 - 5.

Az X-Men: Az elsők nem vallott szégyent amerikai bemutatkozásával, mialatt a Másnaposok 2. és a Kung Fu Panda 2. is egy fokkal távolabb került a maga előzményétől.

> Amerikai mozibevételek, 2011. június 3 - 5.

Az X-Men: Az elsők nem vallott szégyent amerikai bemutatkozásával, mialatt a Másnaposok 2. és a Kung Fu Panda 2. is egy fokkal távolabb került a maga előzményétől.

> startolt
The show must go on. Az X-emberek 2000-ben kezdődött mozis történetét egy trilógiában mesélték el a nézőknek, ám ha valami ily népszerű, akkor azt nem lehet magára hagyni. Ezen képregényből készült mozgóképek igazi ereje a csapatos kiszerelésben érkező szuperhősökben rejlik, így az egyetlen érdemesnek nyilvánított (nem is annyira) szóló film után a kézenfekvő megoldást választotta a Fox: az újrakezdést. Az X-Men: Az elsők (X-Men: First Class; hazai bemutató: már a mozikban) tehát az ezzel járó hátrányokkal, de egy jól csengő, kasszabiztos branddel készült a megmérettetésre. A stúdió jól tudta, hogy a teljesen új, fiatalabb színészgárda és a történelmi közegbe való helyezése a történetnek nem azok az elemek, amik segíteni fogják a filmet a korábbiak utolérésében, így okosan-óvatosan a Batman: Kezdődik! és az első X-Men nyitánya közé lőtték be elvárásaikat, vagyis 48 és 54 millió dollár tájékára. Ennek fényében cseppet sem kellett csalatkozniuk, sőt ettől függetlenül is tisztességes összeg gyűlt a fantasztikus akciófilm számlájára több mint 3600 moziban. Az 56 millió dollár egy tízessel elmarad a Thor kezdő értékétől, ám ne feledjük, hogy a mutánsok megmaradtak a két dimenziónál, s egy rekorddöntő (értsd: sokan letudták a mozizást) Memorial Day-hétvégét követő víkenden érkeztek. A korábbi X-Menek közül csak az első részt haladja meg ez az összeg, jóllehet, ami tizenegy éve 54,5 millió dollár volt (és meglepően nagy durranás), az 2011-ben már a 80 millióhoz közelít. Eladott jegyek számát tekintve tehát ötödik a sorban az Az elsők - egyelőre. A nagyon kedvező kritikai fogadtatás, amely az első két filmét idézi, több erőt sejtet a produkcióban, mint amivel Az ellenállás vége vagy a Farkas rendelkezett (mindkét film közönsége rendkívül gyors iramban fogyatkozott). Ha a Batman: Kezdődik! remek fejlődését nem is fogja másolni, egy optimálisnak tekinthető végösszegre jó esélye van a filmnek, ez pedig a nyitány legalább háromszorosát jelenti, de egyelőre a 200 millió sem tekintendő elérhetetlennek. Egy hét múlva a Super 8 még nem kavarja meg túlságosan a dolgokat, s az is kérdéses, hogy a soron következő képregény-adaptációra, azaz a Zöld Lámpásra mennyire is kíváncsi a tengerentúli közönség. A jó esélyek a mutánsokkal vannak.

> még játsszák
Hiába rengette meg első hétvégéjén a jegypénztárakat lóugrásszerű startjával, a Másnaposok 2. a második hétvégén már kevesebbet hoz, mint az első rész ugyanekkor. Ebből következtethető, hogy igen veretes csökkenéssel kényszerül szembenézni a Warner, de ettől függetlenül nem nagyon lehet belekötni a filmet minden idők legsikeresebb vígjátéka címmel illetőkbe, hiszen tizenegy nap alatt a folytatás 186 millió dollárt hajtott fel, ami továbbra is tetemes előny a két évvel korábbi verzióhoz képest. A gond csak az, hogy olyan nagyon nagy lassulás nem várható a filmtől, így a Másnaposok 277 milliós végösszege elég nehéz ügynek kezd tűnni. Érdemes lesz figyelni a továbbiakat.

Sajnos még ennél is rosszabbul áll a szénája a Kung Fu Panda 2.-nek, már ami az első résszel való összevetést illeti. A Paramount/DreamWorks animációs akciófilmjének lába alatt az alacsonyabb nyitást követően igencsak meginogott a talaj a közel felezést jelentő visszalépéssel, ami számban kifejezve az első rész harmadik hétvégéjéhez közeli, 24 millió dollár. Ezzel a film épphogy átevickélt a 100 milliós határon, s ehhez az összeghez a 11 nap egy kicsit sok annak fényében, hogy a korábbi epizódnak csak 9 szükségeltetett, alacsonyabb jegyár mellett. Úgy tűnik, a három esztendő túl sok idő volt a panda közönségének, s egyszerűen nem volt elég intenzív jelenléte a köztes időben (vö: Verdák); emellett a marketingkampányból is hiányzott a kellő hatékonyság, ami rávilágít, nem pusztán ismétlésről van szó. Úgy áll a helyzet, hogy a filmnek futnia kell a költségvetéséért is (150 millió), de nagy szerencséjére, nemzetközi berkekben pazar jövő vár rá. Kérdés, hogy az elegendő lesz-e további részekhez, továbbá, hogy az Így neveld a sárkányodat második része, amelynek érkezéséig még két év van hátra, nem jut-e majd hasonló sorsra. Az mindenesetre biztos, hogy a Kung Fu Panda 2. nem érdemli meg mindezt, hiszen az idei nyári szezon alighanem eddigi legjobb mozijáról van szó.

A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken tovább bukdácsol lefelé, ismételten több mint felét veszítve el ezt megelőző hétvégéje bevételének. A Disney ugyanazzal a dilemmával néz szembe, mint a Par./DW: érdemes-e úgy újabb részt gyártani a sorozatból, hogy az észak-amerikai érdeklődés komoly mértékű csökkenést jegyez, ellenben a világ többi részén ezzel ellentétes változás tapasztalható, ami nagy szó egy olyan produkciónál, amelynek előző epizódja is 650 millió dollár felett hozott. Az Ismeretlen vizeken világviszonylatban átlépte a 700 milliót a héten, s ilyen gyorsan ez még egyetlen filmnek sem sikerült. Ebből a robusztus összegből az amerikai bevétel szinte elenyésző, s 230 milliónál sokkal több már nem is lesz. Bár önmagában nagy szám ez, ki lehet jelenteni, hogy jelen formájában a széria kifújt az amerikaiak számára, ahogy Shrek is egy évvel ezelőtt.

A számos folytatás után ismét csak sokadik sorban kap említést a Koszorúslányok, mivel ötödik helyezett a listán, ámde érdemei jóval nagyobbak a fenti produkciók többségénél. A Universal komédiája újfent kis visszalépéssel örvendeztette meg a stúdiót, s 12 millió dolláros bankolása immáron 100 millió fölé helyezi az összbevételt. Ezalatt a Halálos iramban: Ötödik sebesség átfarolt a 200 millió dolláros határon, elsőként a 2011-es bemutatók közül. A Universal rossz szériája úgy tűnik, véget ért.

> végszó & ami jön
Egy évvel ezelőtt lassú víz mosta az amerikai mozik partjait, hiszen a főszezonban szokatlanul alacsony vonzerejű Bérgyilkosék - Felhangolva - Marmaduke - Hibrid négyesfogat próbált eredménytelenül szerencsét. Az idei május végi - június eleji felhozatal jóval erősebb versenyzőket kínál, s már a mostani első négy helyezett összesített hétvégi bevétele is bőven meghaladja a tavaly ilyenkori top tizenkettőt. Remélhetőleg a nyerő sorozat folytatódik a jövő héten is, amikor is Abrams és Spielberg várva várt mozija, a Super 8 mutatkozik majd be.

> a top 10 (becsült adatok)
01. (ú) X-Men: First Class ($56.0m/$56.0m)
02. (1) The Hangover Part II ($32.4m/$186.9m)
03. (2) Kung Fu Panda 2 ($24.3m/$100.4m)
04. (3) Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides ($18.0m/$190.3m)
05. (4) Bridesmaids ($12.1m/$107.3m)
06. (5) Thor ($4.2m/$169.1m)
07. (6) Fast Five ($3.2m/$202.1m)
08. (7) Midnight in Paris ($2.9m/$6.9m)
09. (8) Jumping the Broom ($0.9m/$35.9m)
10. (9) Something Borrowed ($0.8m/$36.7m)

> kapcsolódó írások
hétvégi előrejelzés
box office: 2010 azonos hétvégéje (Get Him to the Greek, Killers, Splice, Marmaduke)
box office: 2009 azonos hétvégéje (Másnaposok)
box office: 2008 azonos hétvégéje (Kung Fu Panda, Ne szórakozz Zohannal)
kritika: X-MEN: FIRST CLASS


kövess twitteren!

kövess minket facebookon!

Címkék

comics box office sci fi action x men matthew vaughn

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr234539802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2011.06.05. 18:54:13

A Kung Fu Panda 2 valóban többet érdemel, de épp az imént olvastam, hogy Kínában bevételi rekordot javított. Ami pedig a nemzetközi jelenlétet illeti: amennyiben ugyanaz a stúdió rendelkezik világszinten egy film jogaival, úgy azért csurran-cseppen belőle, ráadásul ha van hozzá kapcsolódó merchandising, márpedig a Panda és a Pirates esetében nem elhanyagolható mennyiségben, így mindenképp érdemes folytatni a játékot. Szerintem.

Ismeretlen_1068 2011.06.05. 18:56:30

A Super 8-nak én úgy 30-40 milliós nyitást jósolnék: a további sorsa pedig attól függ, hogy az amerikai szülőkben mennyire tudatosul az, hogy ez a film tulajdonképpen nem horror, illetve ha az, akkor gyerekek által is simán bevállalható. Mondjuk, odaát nyitottabbak az ilyen dolgokra (pl. Coraline), míg nálunk már korántsem.

Ismeretlen_1068 2011.06.05. 19:00:27

A THR szerint a First Class 120 milliót keresett az első hétvégén, míg a Panda 2 már 226 milliónál tart nemzetközi szinten.

Ismeretlen_140561 2011.06.05. 21:37:28

Márpedig a Kung Fu Panda részemről a nyár egyik legnagyobb csalódása. Arról szól, hogy egy minden fegyelmet, tudást nélkülöző bohóc egyik percről a másikra megleli azt a belső békét, ami másoknak 50 évébe kerül, ezzel azt üzenve a gyerekeknek, hogy nem szükséges a kemény munka, a több, mint 20 éve edző Tigris is csak másodhegedűs, a többiek pedig csupán statiszták, holott nélküle a főhős semmit sem érne, de velük is csak egy rossz showman.

Ismeretlen_1068 2011.06.05. 21:49:14

Teljesen igazad van, de egy gyerek nem azt fogja leszűrni, hogy ha csettint, akkor bármit elérhet, hanem ha gyakorol egy kis önkontrollt, akkor többet elérhet, mintha tombol és követelődzik.

Llew 2011.06.07. 18:58:08

A boxofficemojo-n nem ilyen derűlátóak az elsők sorsával kapcsolatban. A bejáratott névhez képest, még az új színészek ellenére sem muzsikáltak túl jól. Nem rossz, de én többet vártam volna tőlük. Mellesleg játszik itt valaki HSX-en (Hollywood Stock Excange)?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása