aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: másnaposokk Takács Máté
2011. május 29. 17:50:05

Kategória: 20 komment

> Amerikai mozibevételek, 2011. május 27 - 29.

A rekordforgalmat bonyolító hosszú hétvégén a Másnaposok 2. realitást feszegető számokat produkált, míg a Kung Fu Panda 2.-nek négy nap sem volt elegendő elődje nyitányának lefőzéséhez.

> Amerikai mozibevételek, 2011. május 27 - 29.

A rekordforgalmat bonyolító hosszú hétvégén a Másnaposok 2. realitást feszegető számokat produkált, míg a Kung Fu Panda 2.-nek négy nap sem volt elegendő elődje nyitányának lefőzéséhez.

> startolt
Mit szeret nézni a közönség a mozikban? Azt, ami tetszik neki. Honnan tudhatja, hogy valami tetszeni fog neki? Onnan, hogy már látta. A minden korábbi évet lefőző mennyiségű folytatást tartogató 2011-es esztendőben az eddigi legütősebb box office-szereplést egy ötödik rész tudta magáénak, s most egy második rész veszi át helyét. A Másnaposok 2. (The Hangover Part II; hazai bemutató: már a mozikban) csak azért nem múlt felül minden képzeletet, mert igencsak szabadjára engedte képzeletét az ipar: az első rész kiváló fogadtatásából fakadó, tapinthatóan felfokozott érdeklődést 130-160 millió dolláros öt napos lehetőségre fordították le, s nem is kellett csalatkozni. Csütörtökön, a premier napján 31 millió dollárt kasszírozott Todd Phillips filmje, aminél többet e napon rajtolók közül csak A Sith-ek bosszúja és a Mátrix: Újratöltve produkált, de persze a jegyár-növekedésből kifolyólag arról szó sincs, hogy A klónok támadását kevesebben látták volna anno, például. Pénteken folytatódott a tízmilliók halmozása: alig csökkent a napi bevét, így két nap alatt 60 millió fölé ért a film, a sztenderd péntek-vasárnap állás pedig hajszálpontosan megegyezik a Halálos iramban: Ötödik sebesség indításával, szóval ha a Warner Bros. nem trükközik itt a csütörtökkel, akkor lazán 100 millió feletti első hétvégét jegyeznének (nem mintha a négynapi 118 millióra bármennyit is panaszkodniuk kéne). A 86 millió dollár azonban kicsivel elmarad a korhatáros filmek startcsúcsától, amit már nyolc éve a Mátrix-trilógia középső fejezete őriz.

Ez a rettentő összeg mutatja tulajdonképpen, mennyire is volt népszerű a 2009-es első rész, ami maga sem aprózta el a dolgot 45 milliós nyitányával, majd 277 milliós zárásával. Bár az új epizód fantasztikusan kezdett, korántsem biztos, hogy eléri majd az ideális mértéket, hiszen a folytatások rendszerint sokkal erőteljesebben esnek, pláne most, mikor meglepetést nem tartogat már a film. Mi több: a kritikusok szerint túl sok jót sem, s ez azért kellemetlen egy ilyen sikeres produkciónál, pláne egy olyan szezonban, amikor a legtöbb blockbusterről jó vélemények látnak napvilágot. Igaz ugyan, hogy komédiáknál mindig nehezebb ezen a téren érvényesülni, pláne egy folytatás esetében, ahol az alkotók nem mertek túl nagy változtatásokat eszközölni. A számok őket igazolják. Minimum negyedmilliárdot keresnek csak Észak-Amerikában, s legalább ugyanennyit nemzetközileg is, az pedig szépen mutat a 80 milliós költségvetés mellett, úgyhogy jöhet a harmadik rész, ami játszódhatna Rióban, mert minden magára valamennyit is adó film manapság ott bonyolódik, a későbbiekben pedig elkerülhetetlen, hogy egy legénybúcsú másnapján a Holdon ébredjenek hőseink.

Kaboom! A Kung Fu Panda 2. (Kung Fu Panda 2; hazai bemutató: június 2.) bekapott egy balegyenest a hétvégén, hiszen a DreamWorks produkciója négy nap alatt csak 54 millió dollárt termelt, ami gyengébb a 2008-as előzmény 60 milliós, három napos nekilódulásánál. Az érdeklődés csökkenése egy olyan időszakban érte Pót és társait, amikor az animációs darabok öt év óta legmozgalmasabb első harmadévi üzletüket bonyolították a Rio, a Rango és a Gnómeó és Júlia vezényletével. Akkor hogy lehet, hogy pont egy népszerű előddel rendelkező folytatás nem bírja tartani az iramot? Talán éppen hogy már kimozizták magukat a gyerekek? Á, nem valószínű: a gyerekfilm azon ritka termék, amire mindig lehet számítani, ha jól van tálalva. Na, nem mintha a 150 milliót kóstáló jelen film megbukott volna vagy ilyesmi, de határozottan csalódás ez...és most az jönne, hogy pláne a 3D-vel. Azonban a Kung Fu Panda 2. immáron zsinórban a második nagy várományos az Ismeretlen vizeken után, amelyet a közönség nagyobb része hagyományos verzióban választott, s animációs filmnél a negyvenakárhány százalék igencsak gyenge részesedés a térhatásnak így 2000 mozi felett. Ezen vonatkozásban érdemes lesz figyelni az elkövetkezendő hetek 3D-s bemutatóit, főleg mondjuk Harry Pottert, akinek kalandjai először -és utoljára- mozognak majd eggyel több dimenzióban. A Kung Fu Panda 2. pedig bizonyosan mozog még magasabb régiókba a bevételi létrán (nagy kérdés, a Verdák 2. hasonló sorsra jut-e, vagy elsöpri a harcművész állatokat), hiszen a fogadtatás örömtelien kedvező, ami folytatásoknál ritka, mint az óriáspanda. Éppen ezért megilleti a dicséret a készítőket, de a Madagaszkár 3.-at igazán elfeledhetnék.

> még játsszák
Harmadik helyre csúszott vissza, több mint 50%-os veszteséggel A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken. A Disney kalandfilmje 39 milliós második hétvégét jegyez, ami továbbra is elmarad A világ végén adott hétvégi eredményétől, bár ezúttal módfelett kisebb mértékben. Az összbevétel 10 nap után 153 millió tájékán leledzik, ami erőtlen egy ilyen léptékű produkciótól, de még az is lehet, hogy hosszabb távon evez, mint az előző kalózosdi.

A Koszorúslányok egy folytatásokkal, adaptált forgatókönyvekkel és férfiakkal teli mozivilágban rendíthetetlenül tör előre, fittyet hányva a sok fronton hasonlító Másnaposok 2. robbanásszerű megérkezésére. A Universal komédiája 16 millió dollárt gyűjtött a harmadik víkenden, ami újabb egészen minimális csökkenést jelent, s három hétvége után már 85 millió dolláros összbevételt. Kétségtelen, hogy messze még a vége, ahogy az is, hogy az erkölcsi győztes ebben felemás mezőnyben Judd Apatow produkciója, amely a kritikusoknál is osztatlan sikert aratott.

Woody Allen visszatért. Hogy pontosan honnan, az mindegy is, lényeg, hogy a Midnight in Paris is sikert sikerre halmoz, s a nagyszerű szakmai fogadtatással együtt jár a box office-megdicsőülés is. A lankadatlanul munkálkodó rendező-író-(színész) filmjeire minden évben nagy a kezdeti, limitált körű érdeklődés, azonban igazán hosszú útra csak az tervezhet, amelyhez némi elismerés is párosul (Match Point, Vicky Cristina Barcelona). Mivel a Midnight in Paris nem pusztán részleteiben nyert méltatást, hosszú-hosszú idő után anyagilag is a legjövedelmezőbb Allen-alkotással lehet dolga a Sony Pictures Classics-nak, akik 58 mozira bővítették a terjesztést a debütáló hatról, s ezzen csaknem 2 millió dollárt számlálhattak össze a hétvégére, plusz a top 10-be is kényelmesen bekerültek. Jöhet az országos szint.

> végszó & ami jön
A Másnaposok 2. lehengerlő bemutatkozása, továbbá a Kung Fu Panda 2. és A Karib-tenger kalózai 4. (sehol egy harmadik rész?) erős számai láttán nem is lehet kételkedni benne, hogy új rekord született a Memorial Day hétvégéjére, noha ennek bejelentéséhez illik megvárni a hétfői prognózisokat is. Hollywoodot azonban nem olyan fából faragták, hogy késlekedjenek a box office-t érintő jó hírekkel, úgyhogy lehet örülni és lehet még több folytatásra készülni. A következő héten például egy -technikailag- ötödik rész kerül a vásznakra az X-Men: Az elsők képében. A film első blikkre nem tűnik az eredeti trilógia második két része bevételi örökösének, ám a fantasztikus kritikai fogadtatásból következő nézői istenítés még sok mindent befolyásolhat.

> a top 10 (becsült adatok)
01. (ú) The Hangover Part II ($86.5m/$118.1m)
02. (ú) Kung Fu Panda 2 ($48.0m/$53.8m)
03. (1) Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides ($39.3m/$152.9m)
04. (2) Bridesmaids ($16.4m/$85.0m)
05. (3) Thor ($9.4m/$159.7m)
06. (4) Fast Five ($6.6m/$196.0m)
07. (13) Midnight in Paris ($1.9m/$2.8m)
08. (7) Jumping the Broom ($1.9m/$34.2m)
09. (8) Something Borrowed ($1.8m/$34.8m)
10. (6) Rio ($1.8m/$134.8m)

> kapcsolódó írások
hétvégi előrejelzés
box office: 2010 azonos hétvégéje (Shrek 4., Perzsia hercege, Szex és New York 2.)
box office: 2009 azonos hétvégéje (Fel, Pokolba taszítva)
box office: 2008 azonos hétvégéje (Szex és New York)
kritika: THE HANGOVER PART II
kritika: KUNG FU PANDA 2


kövess twitteren!

kövess minket facebookon!

Címkék

box office comedy animation kung fu panda todd phillips 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr1004539768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jake 2011.05.29. 18:23:27

A múltheti AE mondást idézném: "Akkor mostantól hivatalosan is aggódom a moziért." Meg főleg a 3D-ért, ami szerintem már ront az egyes filmek bevételin, minthogy segítené.. Ti hogyan látjátok? Eljött az idő, amikor már a 3D miatt nem lesz olyan nyereséges egy mozi?

Ismeretlen_180758 2011.05.29. 18:59:00

Én úgy olvastam, hogy a harmadik részt Amszterdamba tervezik:) Jake: Az biztos, hogy egyre kevesebb ember fizet érte plusz pénzt.

Ismeretlen_1068 2011.05.29. 19:09:40

Beigazolódni látszik James Cameron aggodalma: a sok félkész/felkonvertált 3D elvette a nézők kedvét az egésztől, mielőtt befuthatnának az igazi versenyzők. Kár. A Kung Fu Panda 2-nek például határozottan használt a 3D - nem tolakodó, mégis folyamatosan érzékelteti hatását, mondhatni beépül a látványba. Kb. úgy, mint az Avatar esetében.

Ismeretlen_1068 2011.05.29. 19:11:58

"Ezen vonatkozásban érdemes lesz figyelni az elkövetkezendő hetek 3D-s bemutatóit, főleg mondjuk Harry Pottert, akinek kalandjai először -és utoljára- mozognak majd eggyel több dimenzióban." Ez azért nem teljesen igaz: a hatodik rész első 12 percét is meg lehetett nézni itt-ott (pl. a hazai IMAX-moziban) 3D-ben. Jó, nem az egész filmet, de egy kis repkedést igen. :)

Ismeretlen_62806 2011.05.29. 19:55:40

4: sőt, ha jól emlékszem, az ötödik rész fináléját is átalakították, bár nálunk ez akkor nem volt megtekinthető.

Ismeretlen_1068 2011.05.29. 19:56:03

Érdemes még megemlíteni a The Tree of Life szereplését, melyet mindössze 4 moziban játszottak, de ott egészen elképesztő, 88.000 dolláros átlaggal, ami 352.000 dollárt eredményezett - ez a 16. helyre jó. Országos terjesztés talán nem, de erős bővülés biztosan lesz. Aztán majd meglátjuk.

Jake 2011.05.29. 21:52:03

3: A New York Times cikke is ezt írja...A filmsztárok aggódnak a 3D bukása miatt http://www.nytimes.com/2011/05/30/business/media/30panda.html?_r=1&smid=tw-nytimesmovies&seid=auto Egy biztos. Az Avatat 2-3 már összesen nem fog 2 milliárdot összehozni szerintem. Vagy Cameron előhúz megint valamit a kalapjából? :)

Ismeretlen_170296 2011.05.29. 23:32:53

Megint az Avatar féle 3D látványt kell isteníteni, valahol értem is, hogy miért, de nem tudok vele egyet érteni. Semmit nem adott hozzá a filmhez, otthon tényleg nagyobb élmény volt HD-ban. Számomra az újkori 3D filmek közül még mindig a Resident Evil 4 az etalon. Bazári, cirkuszi, vásári, és elképesztően látványos volt. Erről szól a 3D, az igazi sztorikat mindig is 2D-s vásznakon mesélték, ahhoz pedig nem kell térhatás.

toshiro · http://balazspakozdi.com/ 2011.05.30. 01:00:51

Az Avatar IMAX-ban olyan élményt nyújtott mint előtte más film még soha (sztoritól függetlenül); össze nem hasonlítható egy otthoni HD-vel. Cameron nagyon jól tudja, hogy a nézőnek olyan vizuális látvány kell és hangulat (pláne IMAX vásznon), amibe bele tudja élni magát. Az igazi 'filmélményről' szólt, ehhez viszont kellett a továbbfejlesztett 3D. Ahogy aeon_flux is írta, "nem tolakodó, mégis folyamatosan érzékelteti hatását, mondhatni beépül a látványba." A konvertált '2,5' dimenziós filmek tényleg lejáratták a technológiát, ettől függetlenül egy Avatar 2-3 szó nélkül kasszát fog robbantani (ismét). Ha nem is lesz rekorder... Az emberek kíváncsiak az új dolgokra, Cameron eddig pedig nem igazán nyúlt mellé. Idővel a 3D-s kamerák is olcsóbbak lesznek, emellett egyre több IMAX mozi is lesz világszerte, így eltűnni nem fog a 3D (pláne, amennyi pénzt és időt belenyomtak eddig). Az viszont tény, hogy pillanatnyilag holtponton van és csendesedik a hisztéria (lásd Kung Fu Panda 2, Karib-tenger 4). Ez valahol természetes és minden iparágnál jelen van, lásd zeneipar, ahol újat már nem igazán lehet kitalálni. Az mondjuk érdekes kérdés lehet/lesz, hogy milyen szintig lehet fejleszteni a 3D technológiát, mert eléggé gyerekcipőben jár. Ahogy Cameron papa is mondta, még rengeteg fejlesztés vár rájuk a következő években. Az idő - és a nézők - majd eldöntik. Hogy válaszoljak Jake kérdésére (első komment), a 3D egyáltalán nem garancia a sikerre (vagy a nagyobb bevételre). A másik 'örökös' probléma pedig az eredeti tökös ötletek hiánya és a folytatások filmek sokasága, ami a nézők többségét már igazán izgatja (ez a 2D-re is igaz). Tisztelet a kivételnek (Dark Knight, Toy Story 3). 3D-s filmek bevételei: http://boxofficemojo.com/genres/chart/?id=3d.htm

toshiro · http://balazspakozdi.com/ 2011.05.30. 01:02:03

Kicsit hosszú lett... Bocsi, srácok.

Ismeretlen_1068 2011.05.30. 07:24:04

8: Ja, a Resident Evilben mindig kihajítottak valamit vagy valakit a vászonból - egy idő után baromi monoton volt, ráadásul 2D-ben újranézve (már aki ilyesmire vetemedik :) biztos idegesítő is.

Ismeretlen_1068 2011.05.30. 07:28:03

9: Igazából fogalmam sincs, mire kíváncsiak az emberek. A tonnányi folytatás, így most a The Hangover 2 sikere azt mutatja, hogy egyáltalán nem érdekli őket az újdonság (nem elég, hogy özönlenek rá, de még tetszik is nekik), tavaly ilyenkor viszont az Inceptionre csődült a sokaság, ami a maga nemében (agyas blockbuster) azért elég egyedi darab volt, mint ahogy az Avatar is olyat kínált, amit még soha (nem egy korábban már létező dologra alapult*). *ehelyett lenyúlta a Pocahontas-sztorit, de ez már más kérdés. :)

Ismeretlen_170296 2011.05.30. 10:21:40

9. Nem volt szerencsém az Avatar IMAX verziójához, nyilván látványos volt, de ne feledjük el, hogy erre nincs mindenkinek lehetősége. A Cinema City Debrecenben jelenleg Dolby 3D rendszer szolgáltatja a szemfényvesztést, amiben viszont nekem (és még sok embernek) veszett fejsze nyele az Avatar 3D látványa, hiszen a gyors jeleneteknél elmosódik az amúgy sem tűéles kép, plusz (és ez főleg a PotC 4-nél volt probléma) igen sötét és fakó az egész. Így nincs értelme, ráadásul koncentrálni kell, hogy a 3D mélységeit észrevedd. 11. Nem néztem újra 2D-ben, szerintem nem tetszene. :) De ezt talán nem is kell újranézni, mert ez tényleg csak a 3D-re volt kihegyezve, egyszeri szórakozásnak viszont tökéletes volt.

Ismeretlen_1068 2011.05.30. 10:26:31

13: Hát igen, a MOM pixeles és sötét kiadásában nekem sem volt átürő élmény az Avatar, ellenben a Mammut digitális vetítésén néha tátott szájjal szívtam magamba a Kung Fu Panda 2 3D-s akciójeleneteit. Ajánlott. :)

Ismeretlen_182672 2011.05.30. 12:52:28

Én azt vettem észre, hogy azért a pandának nem alakult ki akkor rajongó tábora az első rész után, mint a Shreknek, Madagaszkárnak, Jégkorszaknak vagy akár Másnaposoknak, aminek a népszerűsége kitartott egészen a második rész bemutatásáig.

Ismeretlen_140561 2011.05.30. 13:42:02

13: nekem volt szerencsém az Avatar IMAX verziójához és mégis ugyanezt tudom mondani többedmagammal, mint amit te leírtál, sőt még némi színveszteséget is észleltem. Nem oda fókuszált a kamera, ahová én nézni akartam, így az akár 3D, akár nem, el volt mosódva. Számomra a 3D már nem jelent semmit, még IMAX-ben sem.

freddyD 2011.05.30. 14:27:27

Nem is bánom, ha ez a 3D-s baromság eltűnik a mozikból. Leginkább a sajtóvetítéseknek köszönhetően már láttam vagy 15 térhatásos(nak nevezett) filmet és az egyetlen amelyre azt mondom, hogy határozottan megérte, az csak a Jackass 3D volt... Komolyan mondom, az a film lealázta még az Avatart is

Ismeretlen_1068 2011.05.30. 14:32:35

17: Igen, a repülő pénisz igen csak emlékezetes volt. :) Maga a 3D szerintem nem fog olyan gyorsan eltűnni a már említett okokból, de egy idő után megszűnik a jegyárkülönbség a 3D-s és a 2D-s filmek között. De nem ám úgy, hogy olcsóbbak lesznek a 3D-s jegyek - majd hozzájuk drágul a 2D-s. :)

freddyD · http://Hétfő 2011.05.30. 15:56:48

18: Ez most irónia volt? ;) Abban a filmben a brutális lassítás+3D nagyon ütős kombó volt, mert míg más filmeknél egy fél másodpercre látható csak egy térhatásos effekt, itt másodpercekig nézhetted, ahogyan pl. a paintballgolyól feléd röpülnek. De említhetném a fingással aktivált anyósnyelvet is (te jó ég, miket írok itt?), amely szintén elég jól mutatott ott az arcomban :P A Jackass 3 lemez extráin kitérnek külön a lassítós kamerára is (Phantom) amely másodpercenként 1000 képet készít.

Ismeretlen_1068 2011.05.30. 18:22:39

19: Nem, dehogy. Már kétszer is megnéztem a filmet, igaz, másodszor csak 2D-ben, de még úgy is átéreztem a felém repülő tárgyak súlyát. :D

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása