aeon flux

ready for the action now, danger boy?

magyarwood: teljhatalom a magyar filmtámogatásban Zalaba_Ferenc
2011. május 02. 19:14:42

Kategória: 31 komment

A ma délután tartott sajtótájékoztatóján Andrew G. Vajna, magyar kormánybiztos bejelentette, hogy létrehozzák a Magyar Nemzeti Filmalapot, amely többek között a május végén megszűnő MMKA tevékenységi köreit veszi át (gyakorlatilag a teljes filmtámogatási rendszert), továbbá a fennhatósága alá kerül a Magyar Filmlaboratórium és a Mokép, valamint a Magyar Filmarchívum is.

A ma délután tartott sajtótájékoztatóján Andrew G. Vajna, magyar kormánybiztos bejelentette, hogy létrehozzák a Magyar Nemzeti Filmalapot, amely többek között a május végén megszűnő MMKA tevékenységi köreit veszi át (gyakorlatilag a teljes filmtámogatási rendszert), továbbá a fennhatósága alá kerül a Magyar Filmlaboratórium és a Mokép, valamint a Magyar Filmarchívum is.

A filmalap nem csak a gyártásba folyik bele, de a terjesztésbe, a fesztiváloztatásba és a külföldi értékesítésbe is. A filmalapban a döntéseket egyelőre egy ötfős brigád hozza, ennek ellenére a támogatott filmnek már a forgatókönyvébe is belefolyhatnak (ún. script doctorként), és a gyártásnál végig jelen lesznek executive producerként. A támogatás összege lehet egyszeri 150 millió forint, de maximum a költségvetés fele. Ha ennél többet kér a produkció, akkor a filmalap a bevételből is részesedik.

Idén maximum 3-4 egész estés film kaphat támogatást, de jövőre már 8-10 filmet is támogathat az alap - amennyiben megkapja az államtól az ehhez szükséges apanázst. Vajna célja az, hogy olyan filmek készüljenek, melyek egyszerre érdeklik a fesztiválok közönségét és a mezei nézőket. Azt szeretné, ha a magyar filmek nézettsége megint 5-600.000-es legyen. Példaként a Holt költők társaságát hozta fel, majd amikor jelezték, hogy az nem magyar film, megemlítette a Taxidermiát, a Deltát és a Kontrollt. Meg A torinói lovat.

Az artmozikat és a külföldi artfilmek forgalmazását is támogatni kellene, de mivel ez a rendszer nagyon bonyolult, így a támogatási rendszer még nincs kidolgozva. Majd visszatérnek rá. Ehh.

Vélemény? Nagyon remélem, hogy ez az ötfős (tagjai még nem ismertek, de számuk később bővülhet) társaság jókora filmes szaktudással rendelkezik, ha már nem csak "ötszemélyben" döntenek a filmgyártás sorsáról, de még a forgatókönyvekbe is bele kívánnak folyni. Az a kérdés is érdekes, hogy lehet olyan filmeket készíteni, melyekkel fesztiválokon lehet indulni, ugyanakkor bevonzanak félmillió nézőt a hazai mozikba. Végül, de nem utolsósorban: miért érzem úgy, hogy félvállról kezelik azt artmozikat és a nemzetközi artfilmek forgalmazását?

Címkék

velemeny magyarvalosag filmforgalmazas

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr714539651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_9654 2011.05.02. 19:22:39

el kellett volna menni szavazni, akkor most nem lenne ez. magára vessen, aki otthon maradt...

Ismeretlen_180758 2011.05.02. 19:25:59

Azt hiszem, a következő félmondatod mindenre választ ad: "Példaként a Holt költők társaságát hozta fel, majd amikor jelezték, hogy az nem magyar film..."

kekec 2011.05.02. 19:33:53

A magam részéről én bizalmat szavazok Vajnának és társainak. Eddig is egy szűk kör döntött arról, hogy milyen filmek készülnek állami támogatással, ez ezután is így lesz, csak - remélem - némileg "szakértőbb" emberekkel (lásd: forgatókönyvek!) Ha csak évi egy olyan film készül, ami egyszerre értékes és közönségcsalogató, már megérte a váltás.

Varga Ferenc · http://www.origo.hu/filmklub/ 2011.05.02. 19:38:35

Amikor februárban Berlinben beszélt Vajna, szóba hozta a külföldi artfilmek támogatását is. Olyasmi volt az álláspontja, hogy ha a magyar állam támogatja a külföldi filmek forgalmazását, akkor cserébe az adott küldöldi ország is támogassa a magyar filmek ottani bemutatását.

Ismeretlen_1068 2011.05.02. 20:17:31

4: Ó, és ahhoz, hogy a külföldi országok is támogassák a magyar filmeket, jó magyar filmek kellenek. Ravasz, nagyon ravasz. :)

Ismeretlen_180758 2011.05.02. 21:01:34

Szóval volt itt egy előző garnitúra, akik mindenféle törvénytelen dolgot csináltak. Leváltották és majd felelősségre vonják őket. Nagyon helyes. Viszont, ami a dolog filmes részét illeti, én személy szerint bilibe lógó kezeket látok. Az elmúlt néhány évben három magyar film került be elsőosztályú fesztivál programjába. A magyar közönséget nem érdekelték ezek a filmek, amire mi volt a válasz: ilyen filmekre ne adjunk pénzt. Viszont nézzük meg más országok filmjeit, amik részt vettek ugyanezeken a rangos mustrákon. Ezekre százezrek (vagy tízezrek) voltak kíváncsiak idehaza? Hány nézője volt mondjuk A fehér szalagnak vagy A prófétának. Esetleg a Preciousre, a Boonmee bácsira, a Hiteles másolatra vagy a 4 hónap, 3 hétre? Igen, ha ezek magyar filmek lennének, akkor a közvélemény azt mondaná rájuk, hogy ilyenekre nehogy má' pénzt adjanak a mi adónkból. Szóval el kéne gondolkodnia Mr. Vajnának, hogy pontosan mit is akar. Mert nagyon úgy tűnik, hogy semmilyen nép fesztiválra benyomható filmjére nem tódul a magyar. Még a példaként említett Deltára, Taxidermiára vagy Torinói lóra sem. A Kontrollra igen, de azzal meg maximum valami icipici külön szekciót lehet megcsípni (meg kis fesztiválokon haknizni -> de ezt akármelyik magyar filmmel lehet), de semmi világméretűt. A közönségfilm gyártásával meg az a baj, hogy mivel nem angol nyelvű, baromi nehéz máshol értékesíteni. Idehaza sem hemzsegnek más országok (leszámítva persze Amerikát) közönségfilmjei. Ilyen csak nagy ritkán lesz világsiker, hiszen senkinek sem kell, mert az USA ellátja az egész világot hasonlókkal. Úgyhogy szerintem az lenne a legjobb, ha gyártana 6 filmet, amit megnéz a nép, és mellé kettőt, amivel ki lehet állni a világ elé.

biker 2011.05.02. 21:56:53

Én alapvetően ellenzem a kormány nagy központosítását, és hánynom kell attól, ahogy Vajna az utóbbi években benyalt a Viktornak, majd megkapta a "magyar film istene" megbízatást. DE ami eddig ment az tarthatatlan volt. Ugyanaz a slep kapta mindig a pénzeket. Oké Timár bácsi, meg Gothár bácsi nagyon ügyes, de azért lehet nem kéne minden filmjüket állami pénzből csinálni. De a durva az, hogy hasonló ment a fiataloknál is. Minden olyan film, amibe megbaszták hátulról Tóth Orsikát állami támogatást kapott:P:) Persze ez egy tényleg nehéz kérdés, hogy művész film lehet-e közönség film. Valszeg egy köztes megoldás lehet a nyerő (gondolok itt Nolanre, Tarantinora, Fincherre) A lényeg, hogy állami pénzből tényleg ne öncélú pusztábanézés legyen. Remélem a ló túlsó oldalára sem esnek, és az 5 tagú zsűri nem Eperjes Károllyal kezdődik majd... A FORGATÓKÖNYV fontosságára pedig jó, hogy figyelnek, mert véleményem szerint azt szarják le a legjobban itthon, míg külföldön sokszor éveket kotlanak egy-egy könyvön. UFF!:)

Ismeretlen_1068 2011.05.02. 22:25:34

Lehet javaslatokat tenni Vajna bácsinak: "A kormánybiztos a szakma észrevételeit és javaslatait figyelembe veszi, mielőtt tervét a kormány elé terjeszti. Az észrevételeket a filmalap@kim.gov.hu e-mail címre, 2011. május 9. hétfő este 8 óráig lehet eljuttatni."

Ismeretlen_180758 2011.05.02. 23:09:11

8: Nem hiszem, hogy mi szakmának minősülünk. Illetve te igen:) Egyébként még mindig azt mondom, hogy egy magyar film csak úgy lehet sikeres, ha külföldre is eljut. Csak a magyar mozikban szinte képtelenség profitot termelni. Egy 200milliós filmnek mondjuk 400millió felett kell hoznia a nullszaldóhoz. Más Kicsit átnézegettem az elmúlt évek magyar filmjeit, hogy melyik jutott el több országba. Azt már régóta tudom, hogy Európában nagyobb esély van rétegfilmmel messzebbre jutni, de azt nem gondoltam, hogy ennyire szignifikáns a különbség. Nézzetek meg párat az imdb-n, és döbbenjetek. Például nem hittem volna, hogy a Kaméleon, a Valami Amerika vagy az Üvegtigris senkinek nem kellett, de azt sem, hogy a Delta másfél tucat országban kereskedelmi forgalomba került a Taxidermiával együtt (méghozzá elég nagyokban).

sopánka 2011.05.03. 07:04:09

A Valami Amerika egy Németországban kb. tévéfilm szintű dolog (jó, mondjuk, máshol nem). Az Üvegtigris nyelvi korlátos, ráadásul problémás darab, mert azt sem tudja, mit akar. Csehországban, Szerbiában biztos eladható, bár nem tudom, milyen ott a szinkronizálás minősége. A művészfilm a világon mindenhol alternatív műfaj, terjesztésileg is, finanszírozásilag is. Franciaországban nem, dehát mi nem vagyunk ők. Szerintem is kevés filmet kellene kezdetben csinálni, de úgy, hogy ebből megszabják, hogy 1 vagy 2 lehet "művészfilm" is. És akkor így majd hátha nő a verseny forgatókönyvek, ötletek terén. A tévé is adhatna megrendeléseket. Sorozatra, tévéfilmre. Pl. ott van az a rendezői csoport, akik együtt végeztek. Miért nem találnak ki egy sorozatot?

Ismeretlen_145118 2011.05.03. 08:21:43

10: Dániában sem:)

Ismeretlen_1068 2011.05.03. 08:24:49

6: Szerintem Vajna olyan filmeket vizionál maga előtt, mint A király beszéde vagy a Farkasokkal táncoló, csak vadnyugat helyett hortobágyi betyárokkal. A farkas maradhat. :) Ezért szerintem a Liszt Ferenc biopic át fog menni a rostán.

Ismeretlen_1068 2011.05.03. 08:28:40

9: Szerintem az utóbbi évek egyik legcikibb döntése, hogy a rettenetes középszerű (még Nagy Ervin is utálja) Kaméleont nevezték az Oscarra abban az évben, amikor A nyomozót is bemutatták (ez a film egyébként német nyelvterületeken Blu-rayen is megjelent, nálunk persze nem).

Ismeretlen_1068 2011.05.03. 08:30:42

10: A filmalap tévéfilmek, doksik, kisjátékfilmek, sőt kísérleti produkciók támogatását is magában foglalja. Egyébként a Kis Vuk buktája ellenére érdemes lenne animációs projektbe fogni, csak 3D-s szirszar helyett valami hagyományőrző darabot valósíthatnának meg, de a közönség nyelvén. Nagyon ügyes animátoraink vannak. Tudtátok, hogy a varázslatosan szép The Secret of Kells is részben nálunk készült?

Ismeretlen_180758 2011.05.03. 08:41:36

12: De akkor mondja azt, hogy feel good Oscar-mozit akar, ne azt hogy igényes fesztiválfilmet. 14: Ez például egy kiváló ötlet.

Ismeretlen_9654 2011.05.03. 09:03:01

szerintem itthon még ott tartunk, hogy animációs filmek nem is filmek, csak mesék gyerekeknek.

Ismeretlen_180758 2011.05.03. 09:11:22

16: Macskafogó? Amúgy igazad van, a többségük az, de azért egy Ludas Matyi vagy egy Vuk bármikor megnézhető mese. 12: Egyébként magam elé képzeltem azt a pillanatot, amikor tizenévesek és fiatal huszonévesek hosszú sorai állnak majd sorba az új Liszt-biopic jegyekért:) Persze kötelezővé is lehet tenni a la Honfoglalás.

Ismeretlen_1068 2011.05.03. 09:17:19

Akkor csináljanak filmet Háry Jánosról, Toldi Mikósról vagy Kinizsi Pálról, de könyörgöm, ne legyen tévéfilmes "miliője".

Ismeretlen_98339 2011.05.03. 12:39:35

nem annyira reménytelen a helyzet. én szerbiában élek, és a szerb mozi mostanság egészen érdekes irányt vett felfelé (ideje is volt már nyolcvanas évek után először), holott a szerb filmgyártásnak sokkal kevesebb pénze van, mint a magyarnak: jelenleg három alkotás turnézik minden irányba, a Szerb film, A pornóbanda élete és halála, valamint egy kellemes kölyökdráma, a Tilva Ros. Az elsőt leszámítva, ami egy gagyi horror kvázi-társadalmi mondanivalóval, a másik kettő egész szépen kielégíti az "egyszerre közönség- és fesztiválfilm" minősítést. sajnos abban továbbra sem vagyok biztos, hogy vajna bá' ért a minőségi művészfilmekhez. a terminátor nem egy jó alap ehhez. ja, hogy az nem magyar film... ööö... a miniszter félrelép sem az.

Ismeretlen_9654 2011.05.03. 15:16:33

17: nem az én véleményem, ez csak egy jelenség.

Deadly 2011.05.03. 17:52:45

én azt gondolom jó a terv, ami fel van vázolva, hogy ha limupei féle elgondolás felé mennek: 3-4 közönségfilm, 1-2 művészfilm. én a Goda Kriszta filmjeit szerettem, kivéve a Szabadság, szerelmet (oké, marad kettő), de pl ez volt külföldön forgalmazásban, ír mozikban is adták. ha azt érjük el vele, hogy az emberek szívesen járnak majd moziba emiatt, akkor végképp szimpatikus a dolog. ellenben, ha a Liszt Ferenc film a Hídember sorsára jut és ráköltünk másfél milliárdot, akkor viszont el kell gondolkodni. én megadom Vajnának és az ötfős bizottságnak a bizalmat :)

Ismeretlen_9654 2011.05.03. 18:16:40

szerintem a nézőszám sok film esetében bámulatos lesz. kötelezően meg kell majd nézni általános iskolásoknak, középiskolásoknak.

sopánka 2011.05.03. 20:46:06

11: Oké, akkor Dániában sem, de azért a dán filmművészetről vagy 100 éven át viszonylag keveset hallottunk. 14: Igen, az animáció tényleg jó ötlet. A rajzolós hagyományok is megvannak (mégha akadnak Vuk 2 jellegű kisiklások is), és párbeszédeket is tudunk írni. Itt is már csak az alap, azaz a forgatókönyv hiányzik. A WALL-E a példa rá, hogy egy jó történet egyszerre szól gyereknek is, felnőttnek is.

klogg 2011.05.03. 20:51:31

14: a magyar animációs szakma abban a formában, hogy elkészíthessen egy európai szinten vállalható mozit, egyszerűen már nem létezik. Elmúlt, vége, kész.

klogg 2011.05.03. 20:58:07

18: Kinizsi Pálról készül (ha még készül) rajzfilm, egy soproni kis stúdióban, legalább öt éve, minimál pénzből hat emberrel, lelkes amatőrködés szintjén...

Puskin 2011.05.04. 01:40:25

A nagy többségnek fogalma sincs arról, hogy a magyar mozik 85%-a külföldi (amerikai) tulajdonban van. Ahol a tulajdonos érdeke, hogy saját nemzete filmjeit vetítsék, szemben a magyarokéval. A multiplexekben csereszabatos filmeket kell játszani. Ez azt jelenti, hogy arra vannak kialakítva, hogy 13 teremben körülbelül negyedórás időközökkel 13 hasonló film menjen, azaz majdnem mindegy, hogy éppen melyikre ül be a vendég, nagyjából ugyanazt a hatást fogja kapni itt is, ott is. Ezért ha egy magyar filmgyártó és forgalmazó karöltve azt szeretnék, hogy filmjüket minél többször és jó időszakokban (du, kora este) játsszák, akkor be kell állniuk az uniformizált filmek közé, hogy az amerikai tömegfilmtermelés között helyet kaphassanak. Ebben az egész Vajnás Kormánybiztos szerepben ott van az érvágás, hogy MAGYARORSZÁGRA VAJNA HOZTA BE A MULTIPLEXEKET, tehát ez az ő biznisze. Még szép, hogy magas ívben tesz az artmozikra, hisz számára érdektelen konkurencia.

kekec 2011.05.04. 07:52:16

26: Vajna a Hollywood Multiplex-lánc tulajdonosa volt, az viszont mára megszűnt. Amennyire én tudom, a ma egyeduralmat élvező Cinema City-lánchoz Vajnának semmi köze, tehát ez már nem az ő biznisze.

Ismeretlen_1068 2011.05.04. 07:54:23

Amerikai? Nem inkább izraeli?

Ismeretlen_1068 2011.05.04. 07:56:07

27: Ugyanakkor Vajnának nagyon is van köze az ország legnagyobb filmforgalmazójához, az InterComhoz, amely kilencven-akárhány százalékban a plázákból él.

Puskin 2011.05.04. 10:22:37

kekec, az hogy ki adja el és veszi vissza vagy ki-milyen cégnév mögött bújik meg, ne zavarjon össze. Elég egy pillantást tekinteni az aeon_flux által emlegetett InterCom Zrt.-re, akik a moziláncoknak szállítják az összes amcsi filmet szép summáért, mint KIZÁRÓLAGOS forgalmazó. Az InterCom Zrt. mutatja be hazánkban a Twentieth Century Fox, a Warner Bros és a Sony Pictures filmjeit; forgalmazza a Twentieth Century Fox Home Entertainment, a Sony Pictures Home Entertainment, és a Buena Vista Home Entertainment termékeit DVD-n; számos amerikai és európai független stúdióval működik együtt (Summit, Spyglass, Seven Arts, Alliance antis, Europa Corp. és még sokan mások). Tudod miért veszteséges minden magyar mozifilm, Vajna alkotásait leszámítva? Mert ha filmesként elkészültél az alkotásoddal, akkor forgalmazót kell keresned. Nélküle ugyanis nem tudod moziban levetíteni a filmed. A forgalmazó a majdani bevételeid 30-40%-áért megköti veled a szerződést, és lepaktál az amerikai tulajdonban lévő mozikkal, akik a majdani bevétel 50% (!)-áért vetítik a tekercseket. A fennmaradó 10-20% kifizetése arra kell, hogy a híres állami adósság kamatait kifizesd. Mert az hogyan is működik? Úgy, hogy rábólintanak egy alkotásra, csakhogy a pénzt sosem előre fizetik ki, hanem utólag. Addig bankkölcsönből él a gyártás. Okosan ki van ez találva, hogy mindenki jól járjon aki a húsos bödön körül van. Kár, hogy a szakmába gyakorlatilag semmi nem forog vissza. Vajnával nem sokat nyerünk. Veszteni azonban ismét fogunk. Most már a mozik, a forgalmazás, a filmstúdiók és a korlátlan tejhatalom azt illetően milyen film születik majd, sőt az is, hogyan... az ő kezében csoportosul össze. Érdemes ezen elgondolkodni.

Ismeretlen_1068 2011.05.04. 13:55:09

Egyébként nem ártana, ha a Warner mozis és videós jogai egy kézben futnának össze, és így talán nem maradnánk el több érdekes Warner-film (Invictus, Cop Out, Hereafter, stb.) mozibemutatójától.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása