aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office preview: fast five & mások Takács Máté
2011. április 28. 15:08:19

Kategória: 5 komment

Az amerikai mozikban a héten elkezdődik a nyári időszámítás az első nagyszabású produkció premierjével. Innentől kezdve magas oktánszámon pörögnek a box office-mutatók, s ennek győzéséhez egy új rovat szükségeltetik: nyár végéig minden csütörtökön megnézzük, az aktuális premierek mire számíthatnak akár a tengerentúlon, akár itthon. A nyomonkövetéshez egy táblázatot is segítségül hívunk, ami ahhoz is hasznos lesz, hogy eldöntsd, a sok-sok blockbuster közül melyiket is érdemes igazán megnézni. Most hétvégén Amerikában a Halálos iramban: Ötödik sebesség, itthon pedig a Thor fémjelzi az új filmeket.

Az amerikai mozikban a héten elkezdődik a nyári időszámítás az első nagyszabású produkció premierjével. Innentől kezdve magas oktánszámon pörögnek a box office-mutatók, s ennek győzéséhez egy új rovat szükségeltetik: nyár végéig minden csütörtökön megnézzük, az aktuális premierek mire számíthatnak akár a tengerentúlon, akár itthon. A nyomonkövetéshez egy táblázatot is segítségül hívunk, ami ahhoz is hasznos lesz, hogy eldöntsd, a sok-sok blockbuster közül melyiket is érdemes igazán megnézni. Most hétvégén Amerikában a Halálos iramban: Ötödik sebesség, itthon pedig a Thor fémjelzi az új filmeket.


Észak-Amerika

A kerek tíz éve indult Halálos iramban-széria első része váratlan sikert aratott, nyitánya ma már 55 millió dollárnál is többet jelentene. A második epizód ugyancsak megrengette a jegypénztárakat, ám a harmadik eresztéssel akár sírba is szállhatott volna a franchise. Ehhez képest jelenleg a Universal legbiztosabb pénzforrását jelenti, hiszen a 2009-es Halálos iram 71 millió dollárral szerezte meg az áprilisi nyitány-rekordot, s meg sem állt 155 millióig. A Halálos iramban: Ötödik sebesség előtt tehát világos cél lebeg. A tetézéshez az alkotók és a stúdió semmit nem bízott a véletlenre: mivel a negyedik részben a pláne a régi csapat teljes visszahozása volt, ezúttal egy markáns újonc szükségeltetett, s Dwayne Johnson személyében ezt alighanem sikerült megtalálni. Továbbá, ahogy az az LA Times cikkéből is kiderül, az új rész nagyobb játszóteret és kézzel fogható sztorit is kapott (rablásos film, azaz 'heist movie' lett belőle), a költségvetését pedig egyes érintettek szerint egészen 170 millió dollárig pumpálták, ám a producerek esküdöznek, hogy 'csak' 125 milliót költöttek a filmre. Akárhogyis, az esély az előbbi szám meghódítására is fennáll: az igen széles közönséghez szóló, nemben, rasszban, korban kevés határt ismerő akciófilm az elmúlt hetek vézna kínálata után fix, hogy nagyot robban. Az Exhibitor Relations 65 millió dollárt jósol, az RTT News még óvatosabb a maga 50-55 milliós prognózisával, azonban az előzetes megkérdezések arra engednek következtetni, hogy az Ötödik sebesség felül fogja múlni közvetlen elődjét; a Box Office.com már 76 millióra esküszik. That's more like it!
nyitóhétvége-tipp: $77m

Több mint öt éve vetítették az amerikai mozik a PiROSSZka - A jó, a rossz, a farkas MEGAnagyi című rendhagyó CGI-filmet, ami az akkori kedvező nézői fogadtatás ellenére alaposan a feledés homályába merült. Ez igen rossz hír a hosszas halogatás után most érkező folytatásnak, hiszen a +int Pirosszka!: Ellenrossz a rossz ellen újra kell, hogy építkezzen. Az előzetesből ítélve a Weinstein Company erre még csak próbát sem tett, s feltehetőleg a 3D-től reméli a sikert. A független 3D-s animációk eddig szinte kivéltel nélkül bedőltek az amerikai mozikban, s nem mintha ez számítana, de a film a Rotten Tomatoes-on is rettenetesen kezdett 0%-os értékelésével. A két hete vezető Rio mellett aligha rúghat labdába.
nyitóhétvége-tipp: $6,5m

A Walt Disney Pictures egy tizenéveseknek szóló vígjátékkal nevez a hétvégére. A Prom a szalagavató bálra készülődő diákokról szól, szóval a cím nem árul zsákbamacskát. A kedvező korhatár-besorolást kapott filmen túl nagyot veszíteni nem lehet, hiszen potom 10 millióból forgott, s a biztos akad elég fiatal, akiket a gyors verdák nem hoznak lázba.
nyitóhétvége-tipp: $9m

A hét negyedik országos premierje, az olasz képregényen alapuló Dylag Dog: Dead of Night hamvában holt próbálkozásnak tűnik. A Freestyle Releasing örülhet, ha az ezer mozis premierrel egymillió dolláros első hétvégét regisztrálhat.
nyitóhétvége-tipp: $600k


Magyarország

Itthon a Fast Five helyett Thor indul hódító útjára, noha a nem bejáratott képregény-adaptációknak nincs olyan könnyű dolguk mifelénk. Három évvel ezelőtt egy másik bemutatkozó Marvel-hős, A Vasember mindössze 18 ezer embert érdekelt Budapesten az első hétvégén (szerdai nyitásával együtt 21 ezer néző felett állt), s innen jutott országos szinten kis híján 106 ezer eladott jegyig. A folytatás már magabiztosan vette be a mozikat, s csaknem 165 ezren követték nyomon a vásznak előtt. Thor segítségére siet, hogy 3D-ben, köztük IMAX-ben is látható, s a magyar közönséget már egy ideje nagyon kímélik az eseményszámba menő filmektől. A 25 ezer néző minimális elvárás a hétvégére, ideális esetben azonban 35 ezer érdeklődőt kellene vonzania. A film feliratosan csak 3D-ben, a MOM Park és az Aréna Plaza mozijában tekinthető meg.

Az InterCom az Amerikában gyenge közepesen teljesítő, a kritika által szétcincált A lány és a farkast küldte ma mozikba. A fiatal lányok figyelmére számot tartó romantikus fantasy sikerében kulcsfontosságot játszana a szinkronizáltság, ami nincs. Így a film a már kedvezőnek minősíthető 15 ezer néző helyett könnyen lehet, hogy 10 ezer alatt fut be.

A CornerFilm eddigi legsikeresebb bemutatója válhat a Chloe - A kísértés iskolája című erotikus thrillerből. A neves rendezővel és színészgárdával erősített filmet a Művész mozi mellett a legnépszerűbb multiplexek is játsszák a fővárosban, rövid játékidejének köszönhetően napjában négyszer is. Az alkotás igazi -amerikai keletű kifejezéssel szólva- "wild card", vagyis nem lehet megjósolni se, mi sül ki belőle. A terep adott a bizonyításra, s vonzereje is elegendő ahhoz, hogy akár 2,5 ezer nézőt is megkísértsen a négy nap alatt.


Táblázat az amerikai premierekhez

Az alábbi táblázat, ami klikkre nagyobb formát ölt, az amerikai bemutatónaptárt követi nyomon a jelentős érdeklődésre számító filmekkel. A premier dátuma mellett a költségvetés és idővel a nyitóhétvége összege szerepel majd, ezen felül pedig a Rotten Tomatoes, az IMDb és az Aeon Flux értékelése kap helyet. Minden héten egy újabb héttel bővül majd, szóval nyár végére szép kis lista gyűlik össze.

Címkék

box office thor chloe fast and furious box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr284539639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_180758 2011.04.28. 17:33:12

Hát ez lényegesen jobban néz ki, mint az én kis amatőr táblázatom:)

Ismeretlen_82723 2011.04.28. 19:54:20

1: Hehe. Szenvedtem vele eleget. Amúgy hé, épp most néztem meg az avatárodnak választott filmet. :)

Ismeretlen_1068 2011.04.28. 20:21:18

A 2500 néző jól hangzik. :)

Ismeretlen_82723 2011.04.28. 21:21:39

3: Felső határ. :) A Thornak se lesz 35 ezer nézője, csak az lenne a jó.

Ismeretlen_1068 2011.04.30. 18:48:17

Fast Five ügyben úgy tűnik, mindenki szerény volt, habár TheHun járt legközelebb az igazsághoz. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása