aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: csatazaj Takács Máté
2011. március 21. 17:46:09

Kategória: 2 komment

Magyar mozibevételek, 2011. március 17 - 20.

A FÖLD INVÁZIÓJA - CSATA: LOS ANGELES természetesen az élen nyitott az elmúlt hétvégén, ám csak a kötelezőt hozva, hiszen egy héttel korábban a KELLÉKFELESÉG többeket érdekelt, s éppenséggel most is jól muzsikált. Ugyanez elmondható A RÍTUS című horrorról is, ami nagy szó, míg a 3D-s versenyzők partvonalra szorultak: az ANYÁT A MARSRA! nálunk is rettentőt hasalt, míg a SANCTUM a 25 kópia ellenére is elveszett a mélyben.

Magyar mozibevételek, 2011. március 17 - 20.

A FÖLD INVÁZIÓJA - CSATA: LOS ANGELES természetesen az élen nyitott az elmúlt hétvégén, ám csak a kötelezőt hozva, hiszen egy héttel korábban a KELLÉKFELESÉG többeket érdekelt, s éppenséggel most is jól muzsikált. Ugyanez elmondható A RÍTUS című horrorról is, ami nagy szó, míg a 3D-s versenyzők partvonalra szorultak: az ANYÁT A MARSRA! nálunk is rettentőt hasalt, míg a SANCTUM a 25 kópia ellenére is elveszett a mélyben.

> startolt
30 kópián rontott a magyar mozikba A FÖLD INVÁZIÓJA - CSATA: LOS ANGELES című sci-fi akció, amelyre 36,8 millió forintot költöttek a magyar nézők. Ez még éppen dobogós helyezés a 2011-es nyitány-listán, bár egy inváziós mozi többeket is csábíthatott volna, mint 30 ezer fő. Nincs arról szó, hogy bárki elvárt egy A FÜGGETLENSÉG NAPJA-szerű 180 ezer jegyváltót, ám így a 100 ezer néző kemény menet lesz az egyre szélsőségesebb viszonyok ismeretében; tavaly tavasszal A TITÁNOK HARCA nézői 37%-át fogadta az első négy napon, s ha hasonló lefutás valósul meg, akkor valamivel 80 ezer fölött végez Jonathan Liebesman rendezése. Az InterCom bemutatójának dolgát nehezítette a szombati munkanap, és ami azt illeti, az sem vált éppen javára, hogy nem 3D-s.

Tekintve, hogy 3D-s produktumról van szó, a Budapest Film országos szinten indította új bemutatóját, amire azonban alig figyeltek fel a magyarok, részben tán azért, mert elfelejtettek magyar címet adni neki. A SANCTUM csupán 4 ezer főt érdekelt, ami 6,5 millió forintos bevétellel járt, s a lista 8. helyére volt elegendő. Január elején még a PIRANHA 3D is egy utcahosszal jobb kört futott, pedig jóval kevesebb előadás jutott neki. A 3D-s termekbe mindenesetre Maci Laci április 7-i érkezéséig nem jelentkezik új versenyző, s a SANCTUM-ra nézvést az sem jelent túl nagy csapást, úgyhogy azért 10 ezer nézőt minimum össze kell kaparnia a mélytengeri thrillernek. Fájó ezt így leírni.

> egy héttel korábban startolt
Egy hete a magyar nézők kicsit elengedték magukat, s a szombati-vasárnapi mozgalmasság átkerült hétfő-keddre, így a hétvégi eredmények mérsékelt számokat mutattak. Ettől függetlenül a KELLÉKFELESÉG pusztán egy hétig engedte RANGÓ-nak a 2011-es nyitánycsúcsot, s 38,9 millióval magabiztosan lépett az élre. A 33 ezer néző ugyan előrelépés volt Adam Sandler tavalyi vígjátékához, a NAGYFIÚK-hoz képest, a romantikus vígjáték műfajának azért nem ez a netovábbja. A munkaszüneti hétköznapok azonban megtették hatásukat: a szerdát (március 16-át) már közel 60 ezres közönséggel zárta az InterCom terjesztése, s most, a második víkenden újabb 24 ezren váltottak jegyet a 30 kópián futó filmre. A bevétel ezzel a 100 millió forint kapujába ért 11 nap után.

Anthony Hopkins tekintélye Magyarországon is érezhető. Pár éve a TÖRÉS című krimit vezérelte az Oscar-díjas színész 100 ezer néző fölé, most pedig A RÍTUS című ördögűzős horrort segítette meg rendkívül(i) jelenléte. Míg AZ ÖRDÖGŰZŐ: A KEZDET vagy az ÖRDÖGŰZÉS EMILY ROSE ÜDVÉÉRT a 15 ezer nézőt sem érte el országosan teljes futása alatt, addig Mikael Hafström rendezése kevesebb mint egy hét alatt letudta azt, s ez ebben a műfajban már elismerésre méltó. A csak 16 kópián forgalmazott film 13,2 millió forinttal startolt, s ugyancsak meghazudtolva társait, mindössze 30%-ot lépett most hátra, így már 30 millió fölött pereg tovább.

Sokáig fogják emlegetni a napot, mikor az ANYÁT A MARSRA! a mozikba került. A nálunk világpremierrel indító 3D-s animációs sci-fi az észak-amerikai szituációhoz hasonlóan alaposan aszfaltot nyalt, mikor egy hete csupán 6,5 ezren járultak a vásznak elé, 9,3 millió forintot hagyva a pénztáraknál. Egy 40 kópián, köztük IMAX-ben is látható produkció esetében ez már harakiriért kiált, s igazából csak sovány vigaszként szolgál, hogy lényegében nem változtak a hétvégi számok a második körben. Még így is, 11 nap után 20 ezer néző alatt van a Disney filmje, ám A ROBINSON CSALÁD TITKÁ-val összevetve így is abszolút győztes. El lehet akkor képzelni annak a filmnek a helyzetét...

> még játsszák
A négynapos hétvége jól megkavarta RANGÓ-t is. A UIP animációs mozija csaknem felezett a múlt héten, ám a plusz szabadnapokkal már 80 millió forint felett vágott neki a magunk mögött hagyott hétvégének. A mínusz ezúttal sem volt épp apró (39%), ami érzékelteti, hogy a szülők igencsak csalódnak a gyermekeiknek szánt film gyermekiségének hiánya miatt. Három forduló után 95 millió forint és 85 ezer néző a kaméleon jussa; nézőkben 20 ezres hátrányt jelent ez a tavaly tavaszi, végül 200 ezer fölé szárnyaló ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT-hoz képest.

> végszó & ami jön
Távolról sem sikerült kihozni a maximumot a premierekből, de a többedik hete látható filmek mentették, ami menthető. A top 10-re 130 millió forint értékben keltek el jegyek, ami tízmilliós visszalépés az eggyel korábbihoz képest, ám határozott javulás 2010 azonos víkendjéhez képest, amikor A SÖTÉTSÉG HATÁRÁN - IGAZÁBÓL APA - LÉGIÓ impotens triója lépett pályára. Ezen a héten az ÁLOMHÁBORÚ próbál 3D nélkül, de szinkronnal csodát tenni, s érdeklődést kisajtolni a magyarokból, ami a HA/VER tavalyi buktája után nehéz menet lesz. A UIP az eredetileg januárra tervezett ÉBREDJ VELÜNK!-et szállítja, a Budapest Film a harmadik Millennium-filmet, A KÁRTYAVÁR ÖSSZEDŐL-t hozza, míg a Fórum Hungary A SAS című történelmi akciófilmmel próbál hatni a hazaiakra. Lelkük rajta.


> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
01. (ú) A Föld inváziója - Csata: Los Angeles (36,8m/36,8m) [30 628]
02. (1) Kellékfeleség (28,5m/96,2m) [82 269]
03. (2) Rango (12,6m/95,1m) [85 243]
04. (3) Elhajlási engedély (11,3m/64,1m) [54 656]
05. (5) A király beszéde (9,5m/146,6m) [123 756]
06. (4) A rítus (9,2m/31,9m) [25 987]
07. (6) Anyát a Marsra! (9,2m/27,5m) [19 621]
08. (ú) Sanctum 3D (6,5m/6,5m) [4080]
09. (8) Fekete hattyú (5,6m/75,1m) [64 400]
10. (7) Féktelen harag (4,0m/74,6m) [50 235]


> kapcsolódó írások

box office: 2010 azonos hétvégéje (A sötétség határán, Légió)
kritika: A Föld inváziója - Csata: Los Angeles


A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

kövess twitteren!

kövess minket facebookon!

Címkék

disney thriller box office sci fi budapest film forum hungary action anthony hopkins adam sandler intercom children movie 3d cinema box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr734539474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2011.03.22. 08:42:24

Hmm, érdekes (már-már merész) feltételezés a Kick-Asshez mérni a Sucker Punchot. Igaz, a 3D jót tett volna neki, de szerintem így is tódulni fognak rá a fiúk (mondjuk, olyan Battle LA szinten), legalábbis az első hétvégén. Habár a Drive Angry kicsit elbizonytalanított, de azért örülök, hogy már nálunk sem néznek meg minden szart csak azért, mert 3D-s.

"L" 2011.03.23. 14:12:39

csodalom, hogy miert divat ennyire fikazni a Sanctumot. oke, "nem egy" Avatar, de szerintem abszolut vallalhato valami, a 3D meg talan a leglatvanyosabb/legjobban sikerult a Tron ota... viszont a Drive Angry szarsagat barmennyire is faj, de el kell fogadnom.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása