aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: haragban a világgal Takács Máté
2011. február 27. 18:06:45

Kategória: 3 komment

> Amerikai mozibevételek, 2011. február 25 - 27.

Nicolas Cage végleg kegyvesztett lett az amerikai nézők körében: a FÉKTELEN HARAG új mélypontot jelent a színész amúgy is halovány éveket maga mögött tudó box office-történetében, ám a Summit bemutatója a 3D-s csoporton belül is negatív rekordot állított be. Ha ez nem lenne elég, a Farrelly fivérek új vígjátéka, az ELHAJLÁSI ENGEDÉLY is kudarcot vallott, hiszen nem bírta maga mögé szorítani az elmúlt két hét nagy slágerét, a GNÓMEÓ ÉS JÚLIÁ-t.

> Amerikai mozibevételek, 2011. február 25 - 27.

Nicolas Cage végleg kegyvesztett lett az amerikai nézők körében: a FÉKTELEN HARAG új mélypontot jelent a színész amúgy is halovány éveket maga mögött tudó box office-történetében, ám a Summit bemutatója a 3D-s csoporton belül is negatív rekordot állított be. Ha ez nem lenne elég, a Farrelly fivérek új vígjátéka, az ELHAJLÁSI ENGEDÉLY is kudarcot vallott, hiszen nem bírta maga mögé szorítani az elmúlt két hét nagy slágerét, a GNÓMEÓ ÉS JÚLIÁ-t.

> startolt
A DUMB ÉS DUMBER - DILIBOGYÓK és a KERESD A NŐT! című komédiák mély nyomot hagytak a nézők emlékezetében, a jegypénztárakról nem is beszélve, s alaposan hozzájárultak Jim Carrey ill. Ben Stiller sikersorozatához. A két film mögött álló direktorpáros azonban utóbbi három filmjével nem talált be semmilyen szempontból, s ez bő nyolc éves időintervallumot jelent. A TÚL KÖZELI ROKON, a SZÍVEM CSÜCSKEI és az AGYŐ, NAGY Ő! után úgy tűnik, az ELHAJLÁSI ENGEDÉLY (Hall Pass; hazai bemutató: március 3.) sem változtat ezen, mivel az Owen Wilson és Jason Sudeikis főszereplésével készült produkció utóbbi két film nyitányát kb. átlagolva került a toplista második helyére, 13 millió dollárral. A Warner Bros. bemutatója pénteken még vezetni is képes volt, de már akkor valószínűvé vált, hogy le kell mondania az elsőségről. Tanulva az AGYŐ, NAGY Ő! esetéből, ha a csalódásszag erősen érződik a nyitóhétvégén, akkor a többin sem lesz változás: gyors elillanás vár az ELHAJLÁSI ENGEDÉLY-re, ami a kritikákat böngészve cseppet sem igazságtalan dolog; a 36 millió dolláros költségvetés behozható ugyan, de ennél jóval többre taksálták ezt a korhatáros komédiát.

Nicolas Cage számára megkongattatott a vészharang: A FEGYVERNEPPER óta filmjeinek teljesítménye erősen ingadozott az amerikai mozikban, de még egy NEXT - A HOLNAP A MÚLTÉ (18,2m) vagy egy VESZÉLYES BANGKOK (15,3m) után is töretlen bizalmat élvezett a befektetők körében, igaz, számuk minduntalan nő egy-egy filmre jutva (vagyis többen kellenek az újabb Cage-opusok tető alá hozásához), hacsak nem épp Jerry Bruckheimer hívta meg színészünket a régi szép idők emlékére. Már ez utóbbi felállás is csorbát szenvedett múlt nyáron A VARÁZSLÓTANONC-cal, amit most januárban a BOSZORKÁNYVADÁSZAT még tűrhető, de alapvetően persze gyenge bemutatkozása követett. És most a FÉKTELEN HARAG (Drive Angry; hazai bemutató: már a mozikban) új szintre, vagyis mélységekbe helyezi az Oscar-díjas színészt: a nyitónapon mindössze 1,6 millió dollárt bírt összekaparni ez a 3D-s akciófilm, ami persze a formátumnak is megsemmisítő vereség, kiváltképpen azért, mert a marketingben kiemelt helyen szerepelt, hogy nem konvertált, hanem originál 3D-ről van szó. Milyen demagóg következtetést vonnak majd le ebből? Pocsékolás 3D-ben forgatni, a nézőknek édesmindegy, sőt. Pedig a hiba a filmben, vagyis a műfajban van; ez egy grindhouse-szerű darab, amikkel kapcsolatban a Tarantino-Rodriguez munkásság révén megtanultuk: túl kis közönséghez szólnak ahhoz, hogy egy kicsit is kitűnjenek számaikkal. Patrick Lussier, a DRAKULA 2000 és a VÉRES VALENTIN 3D rendezőjének filmje ráadásul 45-50 millió dollárt emésztett fel, szemben egy fele ennyiből összehozott MACHETE-vel, így a három nap alatt összeszenvedett 5 millió, illetve a végeredményben várható 10-12 millió dollár semmire nem lesz elég. Bár a kritikusok meglepően nagy számának elegendő volt pár csupasz kebel és néhány, a néző arcába repülő, fegyvernek minősülő tárgy, a FÉKTELEN HARAG hamisítatlan Nu Image/Millennium Films darab, tehát a Film+-on lenne a helye, ha nem Nicolas Cage lenne a főszereplője. Bár, ha jobban belegondolunk...


> még játsszák
Felkúszott az első helyre vetítésének harmadik hetében a 3D-ben is látható GNÓMEÓ ÉS JÚLIA című animációs gyerekfilm. A Disney terjesztése 14 millió dollárral áll a dobogó tetején, ami mögött újabb kiváló százalékos változás rejlik, s még kiválóbb a 17 nap alatt összegyűlt 75 millió dollár. Nem kérdés, hogy 100 millió fölött lesz a vége. Ezek után felettébb érdekes lesz figyelni, mire megy majd 3D nélkül a jövő heti RANGO, illetve az ugyancsak 3D-s Disney-bemutató, az ANYÁT A MARSRA! egy héttel később.

Az elsőről a harmadik helyre csúszott vissza az ISMERETLEN FÉRFI. A Warner thrillere egy hét alatt 30 millió dollárt gyűjtött, s ez az igen derék szám javarészt Liam Neeson -és az ELRABOLVÁ-t túlbuzgón megidéző marketingosztály- számlájára írható. Az újabb 12 millió dollár 43% körüli esést jelent, ami nem rossz, de fényévekre van az említett francia akciófilm hasonló adatától. Ettől függetlenül persze egy nyerő filmről van szó. A KELLÉKFELESÉG újabb lépést tett a 100 millió felé, amit nagy valószínűséggel el is fog érni, míg A NEGYEDIK az ISMERETLEN FÉRFI-hez hasonlóan veszített közönségéből, vagyis nem omlott össze oly módon, ahogy azt az eleve kiábrándító rajt sejtette, de ez sovány vigasz azzal szemben, hogy 10 nap után még 40 millió alatt jár Michael Bay produkciója. A JUSTIN BIEBER: NEVER SAY NEVER nagyon jól tartja magát ahhoz képest, hogy a végletekig rajongói produktumról van szó. Vagyis, épp ez az: ezen a héten már a rendezői változat volt látható a mozikban, így feltehetőleg rengeteg visszatérő néző rejlik a 9 millió dolláros össze mögött. Az összbevétel már 60 millió fölött, így a három évvel ezelőtti Hannah Montana-koncertfilm rövidesen le lesz főzve.

Az Oscar-hétvégén több jelölt film is kapott egy utolsó löketet, közülük az amúgy is intenzíven jelen lévő A KIRÁLY BESZÉDE tűnt ki ismételten: a Weinstein Company filmje növekményt könyvelhetett el az előző víkendhez képest, összbevétele pedig 115 millió közelébe került. Tekintve, hogy az MPAA megszavazta a filmnek a PG-13-as korhatárt (miután elnémítottak benne az 5-ből 3 "fuck"-ot), a forgalmazó mogulok az esetleges tarolást követően további nagy tömegekre számítanak.

> végszó & ami jön
Minden szempontból hervatag hétvégén vannak túl az amerikai mozik, s nyilván nem arról van szó, hogy a potenciális nézők ezúttal a kisképernyőn tervezik élvezni a mozifilmek társaságát. A válasz a premierek érdektelenségében keresendő, hiszen az elmúlt két hét bizonyította, hogy a megfelelő filmekkel megfelelő mennyiségben lehet becsábítani a közönséget. Jövő héten erre főként RANGO tesz kísérletet, s ha elsőre nem is fog akkora tömegeket belasszózni nézőtereire, ahány porszem van a sivatagban, hosszú távon nyerő lehet. Ezalatt a SORSÜGYNÖKSÉG című thriller igyekszik a felnőttekhez szólni, a tizenéveseket pedig a sokat húzott-halasztott A SZÉP SZÖRNYETEG és a TAKE ME HOME TONIGHT próbálja táncba vinni.


> a top 10 (becsült adatok)

01. (3) Gnomeo and Juliet ($14.2m/$75.1m)
02. (ú) Hall Pass ($13.4m/$13.4m)
03. (1) Unknown ($12.4m/$42.8m)
04. (4) Just Go With It ($11.1m/$79.4m)
05. (2) I Am Number Four ($11.0m/$37.7m)
06. (6) Never Say Never ($9.2m/$62.8m)
07. (7) The King's Speech ($7.6m/$114.5m)
08. (5) Big Mommas: Like Father, Like Son ($7.6m/$28.6m)
09. (ú) Drive Angry ($5.1m/$5.1m)
10. (8) The Roommate ($2.1m/$35.9m)

> kapcsolódó írások
box office: 2010 azonos hétvégéje (Viharsziget, Két kopper, A tébolyultak)
box office: 2009 azonos hétvégéje (Madea Goes to Jail, Jonas Brothers-koncertfilm)
box office: 2008 azonos hétvégéje (Fél-profi)


kövess twitteren!

kövess minket facebookon!

Címkék

box office nicolas cage comedy owen wilson action farrelly 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr754539364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2011.02.27. 21:31:01

És nincs megállás: Cage-nek idén még lesz két filmje, jövőre három, és a bukták ellenére egész jól tartja magát: tavaly 23.5 millió dollárt keresett (a Drive Angry-ért önmagában 6 millát kapott), igaz, tavaly még 28 milliót... Szóval egyelőre van még mit a tejbe aprítani - és ha a Ghost Rider 2 befuccsol, még mindig csinálhat egy Wicker Man 2-t. Az tuti siker lenne. :)

Gameface 2011.02.27. 21:52:42

hair comes nic! wicker man 2: not the bees again! wicker man 3: how'd it get burned... really wicker man 4: the bicycle thief wicker man 5: burned bear wicker man 6: hit the chicks

Ismeretlen_1068 2011.02.27. 22:01:09

Mindet látni akarom! :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása