aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: stiller nacht Takács Máté
2010. december 26. 20:17:00

Kategória: 17 komment

> Amerikai mozibevételek, 2010. december 24 -26.

Karácsony hétvégéjén a tíz évvel ezelőtti sikerfilm második folytatása, az UTÓDOMRA ÜTÖK volt a legnépszerűbb célpont az amerikai nézők körében; noha a 2004-es középső epizódhoz nem tudott felérni, még így is tisztességes mennyiségű bevételt könyvelhet el a Universal terjesztése. A kifejezett sikertörténet azonban a Paramountot illeti: A FÉLSZEMŰ öt nap alatt több mint 35 millió dollárt gyűjtve lépett a második helyre, s ezzel Jeff Bridges saját magát ütötte ki. A TRON: ÖRÖKSÉG ettől függetlenül uralta a 3D-s mezőnyt, mivel Maci Laci eltűnt a sűrűben, GULLIVER UTAZÁSAI pedig pusztán 6 millióig szóltak, ami két napos adatnak is kiábrándító.

> Amerikai mozibevételek, 2010. december 24 -26.

Karácsony hétvégéjén a tíz évvel ezelőtti sikerfilm második folytatása, az UTÓDOMRA ÜTÖK volt a legnépszerűbb célpont az amerikai nézők körében; noha a 2004-es középső epizódhoz nem tudott felérni, még így is tisztességes mennyiségű bevételt könyvelhet el a Universal terjesztése. A kifejezett sikertörténet azonban a Paramountot illeti: A FÉLSZEMŰ öt nap alatt több mint 35 millió dollárt gyűjtve lépett a második helyre, s ezzel Jeff Bridges saját magát ütötte ki. A TRON: ÖRÖKSÉG ettől függetlenül uralta a 3D-s mezőnyt, mivel Maci Laci eltűnt a sűrűben, GULLIVER UTAZÁSAI pedig pusztán 6 millióig szóltak, ami két napos adatnak is kiábrándító.

> #1
Tíz évvel és két hónappal ezelőtt mutatkozott be a 2000-es év egyik legnagyobb és nem is várt mértékű sikere, az APÁDRA ÜTÖK. Az általában jól eltaláltnak ítélt komédiában Robert De Niro és Ben Stiller feszült egymásnak, s kettejük szellemi hadviselése éppen megfelelő poénforrást szolgáltatott, hogy a Universal ezen remake jóvoltából 166 millió dollárral, pontosabban az ebből neki járó résszel gazdagodjon. A folytatással azért nem siették el a dolgot, de ez csöppet sem ártott neki: a 2004-es VEJEDRE ÜTÖK rálicitált elődjére, s minden idők egyik legsikeresebb vígjátékaként menetelt 280 millió dollár szomszédságába. A kedvelt első rész mellett nem elhanyagolható szerepet játszott a meleg fogadtatásban a Beckúr-család illusztris színészekkel való bővülése, s két eltérő életmód ütköztetése is. A hat hosszú évet várató UTÓDOMRA ÜTÖK (Little Fockers; hazai bemutató: már a mozikban) már nem kínált ilyen világos új humoralapot, mi több, nyíltan vállalta is előzeteseiben, hogy a korábban bevált viccek mellett legfeljebb a második résszel már határozottan kitaposott ízléstelenebb gegek ösvényén halad mélyebbre. Az após-vő szembenállás még most is elégséges volt arra, hogy öt nap alatt csaknem félszáz millió dollár összegyűljék, s ez azért nem alábecsülendő adat, persze igen méretes elmaradást jelent a hat évvel korábbitól. A szentestét jelentő péntek és vasárnap között 31 millió dollár folyt be, ami bőven elegendő volt az első helyhez, s mivel a következő víkenden újdonság nem érkezik, biztosnak látszik a duplázás az élen. A karácsonyi premierek általában hosszú ideig bővítik közönségüket, de egy második, ráadásul pocséknak minősített (Rotten Tomatoes: 11%) folytatás esetében, ha a közönség is osztja e vélekedést, gyorsabban lefolyhatnak a dolgok. Ezzel együtt is a költségvetést jelentő 100 millió dollárnak illene összegyűlnie, de az APÁDRA ÜTÖK 166 milliójára így első pillantásra sincs túl sok esély. Január ugyanakkor nem fogja megterhelni a tengerentúliakat, így végül is még nem zárhatunk ki semmilyen forgatókönyvet.

> új filmek
Jeff Bridges menőbb, mint valaha, s ezt egy ilyen hosszú és gazdag karriert magáénak tudó színész esetében azért nem kis dolog megfogalmazni. Pedig helytálló állítás: Oscar-díjának elnyerése évében sikerrel tért vissza egy régi szerepéhez, amiből ha nem is lett oly kasszasiker, aminek remélték, azért a megszólított nézők terén felért csaknem harminc éves elődjéhez, s egy héttel rá, azaz most ismét az ő neve fémjelzi a hét igazán érdemes premierjét. A FÉLSZEMŰ (True Grit; hazai bemutató: február 17.) című westernben azt a szerepet ölti magára, ami egykoron az Akadémia elismerését hozta John Wayne-nek, s könnyen lehet, hogy Bridges is a jelöltek között találja magát érte, de ami a lényeg, hogy két héten belül két százmilliós bevételű filmet tudhat le. Igen, Charles Portis regényének Coen-féle értelmezése igencsak meghálálta a Paramount 3000 mozis gondoskodását: 25 millió dollár közelében jegyzi három napos nyitányát, szerda óta pedig már 36 millió dollárt kasszírozott, ami igen szép kilátásokat helyez a remekül véleményezett film elé (Rotten Tomatoes: 94%). Amellett, hogy az amerikai közönség alapvetően kedveli ezt a műfajt, egy jó Oscar-kampány (márpedig esélyes, hogy a tíz film közé bekerül A FÉLSZEMŰ, ha ez az EGY KOMOLY EMBER-nek is sikerült egy éve) rásegíthet a box office alakulására, de tán már anélkül is megdicsőülés vár rá, hiszen nem csak a 38 milliós költségvetés többszöröződik meg hamar, de egyúttal a rendezőpáros legnagyobb bevételt elért munkájává is érik végül A FÉLSZEMŰ, ami első PG-13-as korhatárú nem-vígjáték produkciójuk is egyben.

A 3D-s dömping maga alá temette a GULLIVER UTAZÁSAI-t (Gulliver's Travels; hazai bemutató: február 3.) A Fox vígjátékának nem jutott elegendő terep az érvényesüléshez, hiszen a 2546 mozi önmagában sem sok, pláne nem tett jót a korábbi bemutatók által már lefoglalt térhatású vásznak mínusza. A stúdió emellett még a 23-ára tervezett premiert is eltolta karácsony napjára, így két napja volt mindössze a filmnek a kielégítő eredmény felmutatására, de gyanús, hogy öt nap alatt sem történt volna másképp, minthogy elhasal a film. A 6,3 milliós szombat-vasárnap nem sejtet sok jót, s az sem könnyíti meg a dolgot, hogy Jack Black nem mondható a családi mozik ismert arcának, sokkal inkább a tizen-, huszonévesek kedvelt színésze, akik viszont nem ilyen gyermeteg sztorihoz szoktak kedvencüktől. Két szék között esett a földre a Swift-adaptáció(?), így jó, ha 30 millióig elsodródik valami csoda folytán.

A díjszezon-éllovas A KIRÁLY BESZÉDE (The King's Speech; hazai bemutató: február 3.) kiszélesedett az ünnepi hétvégére. A Weinstein Company ugyancsak a szombat mellett döntött az országos bemutatóhoz, így két nap alatt gyűlt össze az a 4,5 millió dollár, ami a tizenegyedik helyhez volt most elegendő, de önmagában mindenképpen jó eredmény, hiszen -700 moziban peregvén- több mint hatezer dollárt jelent még minden helyről. A legjobb színész kategória legesélyesebb Oscar-versenyzőjének összbevétele 8 millió fölé került, ami még bizonyosan többszöröződni fog az elkövetkezendő hónapokban.

> további filmek
Összességében nem okozott túl nagy fejfájást, hogy december 24-e péntekre esett, de azért nem maradtak el a csúnyább számok. A TRON: ÖRÖKSÉG több mint nyitánya felét veszítette el, s ezzel a Disney költséges trükkbemutatója egyelőre a 90 millió dollár kapujában állomásozik, ami még számottevően nőni fog, de meglehet, a 170 milliósnak bevallott költségvetés már túl nagy falat a 3D-s látványfilmnek. Legjobb esetben is csak félsiker kerekedik végül a család-, de nem átlagnéző-barát sci-fiből. A Warner sem igazán találta meg számítását a MACI LACI-val. A rajzfilmfigura 3D-s megelevenedése is csaknem felez, s a 80 milliós büdzsé ellenében tíz dolgos nap után is csak annyit gyűjtött, mint A FÉLSZEMŰ feleennyi idő leforgása alatt. Ha rákapcsol a Dan Aykroyd hangján megszólaló medve, akkor se lesz több a finis a rászánt összegnél. A THE FIGHTER állta a bevitt ütéseket, a Paramount így egyszerre két díjesélyes filmmel áll stabilan a jegypénztáraknál is; a sportdráma túl van a 25 millión. Ezalatt a FEKETE HATTYÚ a 30 milliót ostromolja, ami már így is igen szép teljesítmény egy ilyen fajsúlyos filmtől, de nem tűnik úgy, hogy közel lenne a menetelés vége, pláne nem egy valószínűsíthető színésznői Oscar mellett.

> végszó
Tavaly ilyenkor tucatjában mérték a dollármilliókat egy filmre, hiszen tombolt az AVATAR-láz, új életre éledt SHERLOCK HOLMES, s folytatódott Alvin és a mókusok dala is. Három ilyen nehézsúlyú többszáz milliós blockbusterrel nehéz dolga volt a mostani, december 24-e által is gyengített felhozatalnak, így nem csoda, hogy vaskos 49%-kal múlta alul az idei top 12-es mezőny a 2009-est.

> ami jön
2010-re ennyi volt, több új filmmel nem szolgálnak a stúdiók, így a szilvesztertől újév másnapjáig tartó hétvégén a jelenlegiek mérkőzhetnek meg ismét, de így, AVATAR-mentesen túl sok izgalmat nem várhatunk, hacsak nem A FÉLSZEMŰ-től. Növekedhet-e az UTÓDOMRA ÜTÖK csökkenése mellett, hogy átvegye a vezetést?

> a top 10
1. Little Fockers ($30.8m/$45.1m)
2. True Grit ($24.8m/$36.0m)
3. Tron: Legacy ($19.2m/$87.4m)
4. The Chronicles of Narnia: Voyage of the Dawn Treader ($9.5m/$62.6m)
5. Yogi Bear ($7.9m/$35.9m)
6. The Fighter ($7.6m/$26.7m)
7. Tangled ($6.4m/$143.7m)
8. Gulliver's Travels ($6.3m/$6.3m)
9. Black Swan ($6.3m/$28.7m)
10. The Tourist ($5.4m/$40.9m)

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje (Avatar, Sherlock Holmes)
box office: 2008 azonos hétvégéje (Marley meg én, Benjamin Button, Valkűr)
box office: 2007 azonos hétvégéje (Aliens vs. Predator: Requiem)

kövess twitteren!

kövess minket facebookon!

Címkék

western jack black box office comedy drama robert de niro ben stiller colin firth jeff bridges coens 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr14539108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lackó 2010.12.26. 20:23:24

True Grit!!! megint aratott az old school kúlság-faktor (lásd gran torino)

tristram 2010.12.26. 20:32:36

Nem hittem volna, hogy Coenék egyszer ennyire népszerű filmmel fognak jelentkezni. A Tron: most hogy már láttam, nem értem a gyengébb szereplését. Abszolút nagyközönség számára is emészthető, sőt, legtöbb gyengesége épp ebből fakad. Az kétségtelen, hogy ez a világ, a különös díszleteivel-jelmezeivel nem túl kommersz, de maga a film végtelenül az. És egyébként még nézhető is, igaz nem igazán filmként, inkább mint imax élmény. A Black Swan egyébként sok minden, de hogy nem fajsúlyos az biztos. Rendkívül szórakoztató pszichohorror, de különösebb mélység, ami megfeküdné az átlagközönség gyomrát, na az nincs benne.

Conjurer 2010.12.26. 20:51:02

Az Arizonai ördögfióka is PG-13-as volt, nem?

Ismeretlen_82723 2010.12.26. 20:51:59

2: Én a legtöbbekkel ellentétben még nem láttam a Black Swant, így csak arra tudtam hagyatkozni, amit olvastam róla, de ha valami "pszicho-", az már sokaknak lehet megterhelő így vagy úgy. Akárhogy is, nagyon jól szerepel a film, szerintem az alapvetően elvárhatónál jobban.

Ismeretlen_89842 2010.12.26. 20:55:25

a nagyközönség azért nem megy be a tron-ra, mert nem azt hallja a movie-geek haveroktól, hogy fasza, hanem azt hogy Szar. és ha a black swan-ban nincs mélység akkor nemtudom miben van.

Ismeretlen_82723 2010.12.26. 20:56:16

3: De, sőt a Kegyetlen bánásmód is. Nem tudom már, honnan vettem, hogy ez az első nem R. Mégis inkább holnapra kellett volna halasztanom ezt a bejegyzést. :S

Ismeretlen_1068 2010.12.26. 20:56:22

2: Ha az Oscar előtt meg lehet nézni nagyvásznon, akkor megnézzük nagyvásznon.

Ismeretlen_1068 2010.12.26. 21:06:35

Meet the Parents 10/6 Meet the Fockers 10/4 Little Fockers 10/majdelmesélitekmilyenvolt

Ismeretlen_1068 2010.12.26. 21:12:25

2: Épp az a baj a TRON-nal, hogy nem közönségbarát. Illetve az, hogy nem _eléggé_ az. Úgy indul, mint egy nagy hollywoodi blockbuster, aztán zagyva bithippi marhasággá esik szét, amiben még csak romantikázás sincs. Elszabták, csúnyán.

tristram 2010.12.26. 21:40:55

4: Bocs, nem kötekedni akartam, én is meglepődtem, hogy mennyire könnyen fogyasztható lett. Aronofsky nagyon jó rendezése, de a történetet és szinte az összes jelenetét már elsütötték. Egyébként, hogy világos legyen: hatásos, jó filmnek tartom, de mélynek nem, ahol esetleg igen, ott Portman miatt, aki fenomenális. 9: Ebben igazad lehet, inkább akkor úgy mondanám, hogy nekem túlságosan a nagyközönség ízlését kiszolgáló film lett és a vetítés alatti közönség vette a filmet, ez persze nem mérvadó.

batboy 2010.12.26. 22:39:57

9. nem szabták azt el, csak tőlem vették a méretet. :D:D:D érthető hogy van akinek szorít, van akinek laza és megint van aki rá se néz a kirakatra. mindenesetre holnap próbálom fel negyedszer, ezúttal eredeti vászonból varrva és szépen kivasalva.

Gonzo 2010.12.26. 23:13:06

Utódra ütve: röviden: katasztrófa. hosszan: kidolgozatlan, az első témáját ismét (feleslegesen) meglovagoló, a címét ki nem használó, legalább 4 szálat nyitva hagyó, erőtlen, ízetlen, funkciótlan, szar. erre fizettünk 2600-at 25-én. fock myself.

Lackó 2010.12.26. 23:17:29

na, a foxnak csak összejön egy 100 milliós film. a narnia innen már elporoszkál odáig.

Ismeretlen_139112 2010.12.27. 00:02:45

Mi lesz a már vagy fél éve előkészületben lévő Tron 3 sorsa, ha nem hoz eleget a film? Gondolom az ünnepek miatt lassabban halad a bevételek könyvelése, de azért már most látszik hogy az Alice diadalmenete is elérhetetlen a számára.

henry06 · http://aeonflux.freeblog.hu/archives/2010/12/26/box_office_stiller_nacht/#comments 2010.12.27. 12:42:04

Válaszolnál az emailemre jamamura? Köszönöm(már ha igen:)

porter 2010.12.27. 15:15:21

12. üdvözöllek a klubban :) borzasztó volta "film".

hamsy 2010.12.27. 15:55:23

bakker csak most esett le a post címe: "stiller nacht"!!!! :DDDDDD marha jó!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása