aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: deja vu Takács Máté
2010. november 14. 18:02:03

Kategória: 1 komment

> Amerikai mozibevételek, 2010. november 12 - 14.

Három új produkció sem bírt a DreamWorks animációs filmjével: a MEGAAGY második hete vezet. Ezalatt a SZÁGULDÓ BOMBA hozta a Tony Scott/Denzel Washington páros szokásos formáját, a SKYLINE című sci-fi viszonylag kevés nézőt ejtett rabul, s az ÉBREDJ VELÜNK! felé is csak mérsékelt érdeklődés mutatkozott.

> Amerikai mozibevételek, 2010. november 12 - 14.

Három új film sem bírt a DreamWorks animációs filmjével: a MEGAAGY második hete vezet. Ezalatt a SZÁGULDÓ BOMBA hozta a Tony Scott/Denzel Washington páros szokásos formáját, a SKYLINE című sci-fi viszonylag kevés nézőt ejtett rabul, s az ÉBREDJ VELÜNK! felé is csak mérsékelt érdeklődés mutatkozott.

> #1
A MEGAAGY sem esett ki a rostán a DreamWorks Animation idei bemutatói közül: immáron egynél többször emelkedett ki első helyen a toplistán, ráadásul igen jól alakult a második hétvége; a 29 millió dollár kevesebb mint 40%-os mínuszt jelent, ami ugyan elvárható, de ma már korántsem biztosra vehető arány egy családi filmnél. A csütörtökre esett, a hadi veteránok előtt tisztelgő Veterans Day munkaszüneti nappal a film 60 millió közelébe férkőzött első műsorhetének végeztével, ehhez jött hozzá a mostani közel 30 millió, vagyis kevés híján 90 millió dollár gyűlt össze 10 nap alatt. Ez egy hajszállal elmarad az alacsonyabban kezdő, ám a tavaszi szünet jóvoltából erősebb hétköznapi bevételekkel bírt ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT-tól, s a SZÖRNYEK AZ ŰRLÉNYEK ELLEN is több mint 15 millióval jobban állt ezen a ponton. A MEGAAGY általános megítélése utóbbiéhoz hasonlítható, vagyis nem elég jó ahhoz, hogy szilárdan állja a jövő héten esedékes Harry Potter-opus, de még inkább a hálaadáskor érkező ARANYHAJ ÉS A NAGY GUBANC támadását. Ettől függetlenül a 150 millió dollár továbbra is biztos célnak látszik.

> új filmek
Tony Scott és Denzel Washington éppen 15 éve, AZ UTOLSÓ ESÉLY-lyel talált egymásra. E tengeralattjárós film azóta is a csúcspontot jelenti direktor és sztárszínész közös történetében, de a továbbiakban is stabil, ezzel együtt kiszámítható pontot képeztek a box office színterén. A 2004-es A TŰZBEN EDZETT FÉRFI 22,8 millióval, a 2006-os DÉJÁ VU 20,6 millióval, a tavalyi HAJSZA A FÖLD ALATT pedig 23,4 millióval vágott neki a toplistának, s most hasonló zónába, ezeknek szinte átlagaként érkezik a SZÁGULDÓ BOMBA (Unstoppable; hazai bemutató: november 18.) a maga 22,7 milliós nyitányával. Biztató fejlemény, hogy a kritikusok hosszú idők óta Scott legjobb filmjének tartják a megtörtént események által ihletett akciófilmet. Ebből kiindulva remélhetőleg A TŰZBEN EDZETT FÉRFI esetével kerül közelebbi rokonságba, ami végösszegének 29.2%-ára tett szert az első három napon. Ennek értelmében 80 millió dollár tájékán kellene csak megállnia a száguldó szerelvénynek, de még ez is híján lesz a 100 milliós költségvetésnek. Pedig istenigazából sokkal többet ennél jobb (már ha van ennél jobb) körülmények között sem lehet elvárni a filmtől.

Az effektiparban vitathatatlan érdemeket szerzett Strause-fivérek az ALIENS VS. PREDATOR - A HALÁL A RAGADOZÓ ELLEN 2. után ismét sci-fi (mi más) kamerája mögé ültek, azonban a jelek szerint nem tanultak semmit, mivel az eredmény most sem lett sokkal jobb. A SKYLINE című idegeninváziós film csupán 10%-ban nyerte meg magának a Rotten Tomatoes-on jegyzett kritikusokat, akik szerint a jó trükkök nem elegendőek egy filmhez - merthogy más egyéb aspektus közel értékelhetetlen. Összhangban mindezzel, a jobb marketinghúzásokkal együtt sem sikerült kellő mennyiségű néző érdeklődését felkelteni, így az akár 20 millió fölé szóló prognózisok igencsak mellélőttek: a Universal terjesztésére, amely az ufós alapsztorin kívül nem sok kapaszkodót adott a potenciális közönségnek, nem egészen 12 millió dollárt költöttek a nézők, ami meglehetősen semmilyen szám, mindazonáltal nem szabad megfeledkezni róla, hogy nagyon alacsony, 10 milliós költségvetésű filmről van szó. Hiába fog tehát oly gyorsan elpárologni a moziműsorból, mint ahogy egy azonosítatlan repülő tárgy átcikázik az égbolton, megtermeli a maga profitját a hervasztó visszajelzések ellenére is.

Már szerdán mozikba küldte a Paramount az ÉBREDJ VELÜNK! (Morning Glory; hazai bemutató: január 20.) című vígjátékot, melynek főbb szereplői Rachel McAdams, a több mint negyed évszázad után végleg második helyre szorult Harrison Ford, Diane Keaton, Patrick Wilson és Jeff Goldblum. Ezen impozáns gárda és személyükből fakadó jobbféle humor ígérete is csupán nádszálvékony 1 milliós nyitónapot kölcsönzött a SZTÁROM A PÁROM rendezőjének filmjének, ami azon nyomban végleges leírásra késztetett minden weboldalt. A péntek-vasárnap időszak 9,2 millió dollárt fialt, ami továbbra is erőtlen adat, de még talán elég kiindulásnak egy hosszabb pályához, hiszen maga a film, bár javarészt csak közepesnél kicsit jobb minősítéseket érdemelt ki, nem veszett ügy. A rászánt 40 millió dollár ezzel együtt is erősen kétséges, ami így önmagában elég kellemetlen a sikert már csak Indiana Jones-ként elérni képes Harrison Ford (talán majd a COWBOYOK ÉS ŰRLÉNYEK, amely Daniel Craig mögött ugyancsak másodhegedűs-sorba kényszeríti, változtat ezen), illetve a mindenható J. J. Abrams producer úr számára, akivel a nyári SUPER 8 fogja ezt az apró malőrt pillanatok alatt feledtetni.

> további filmek
Dobogós maradt a TERHES TÁRSASÁG. A Warner vígjátéka 10 nap alatt 59 millió dollárra tett szert, de meglehet, ez a tempó kevés lesz a 100 millióhoz, pláne, ha a további hátrálások is a mostanihoz hasonló 50%-osak lesznek. A -50% kész megváltás lett volna Tyler Perry legfrissebbjének: a FOR COLORED GIRLS nyitánya kétharmadát hagyta hátra, így egyelőre 30 millióval kell beérnie, s valószínűleg 40 milliónál több már nem is lesz a dologból. A Lionsgate ezzel együtt már javában nyereségét számlálgatja.

> végszó
A premierek változó, összességében semmi érdekeset nem tartogató bemutatkozása 2009-nek kedvezett: egy éve a 2012 veretes összeggel vezette a mezőnyt a mostaninál magasabb összbevételhez.

> ami jön
Ami jön, az rendesen megrengeti majd a glóbuszt: a HARRY POTTER ÉS A HALÁL EREKLYÉI első része a rekordkönyvekre is veszélyt jelent, így, 3D nélkül is. Árnyékában Paul Haggis új filmje, a THE NEXT THREE DAYS igyekszik a kedvezőtlen esélyek ellenére helytállni.

> a top 10
1. Megamind ($29.1m/$88.8m)
2. Unstoppable ($22.7m/$22.7m)
3. Due Date ($15.4m/$58.9m)
4. Skyline ($11.7m/$11.7m)
5. Morning Glory ($9.2m/$11.8m)
6. For Colored Girls ($6.5m/$30.7m)
7. Red ($5.0m/$79.7m)
8. Paranormal Activity 2 ($3.0m/$81.9m)
9. Saw 3D ($2.9m/$43.6m)
10. Jackass 3D ($2.2m/$114.6m)

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje (2012)
box office: 2008 azonos hétvégéje (A Quantum csendje)
kritika: Unstoppable

kövess twitteren!

Címkék

harrison ford denzel washington box office comedy sci fi action tony scott dreamworks rachel mcadams diane keaton jj abrams

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr964538945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2010.11.15. 06:40:38

A SKYLINE soványka, de profitáló bevétele szerintem elég lesz arra, hogy a bratyók bele is foghassanak a már a bemutató előtt megszellőztetett folytatásba. Harrison Fordért pedig igazán kár. :(

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása