aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: agyban nagy Takács Máté
2010. november 07. 17:52:25

Kategória: 10 komment

> Amerikai mozibevételek, 2010. november 5 - 7.

November beköszöntével kezdetét vette a 'holiday' szezon, s ennek megfelelően fel is sorakozott néhány nagy várományos. A DreamWorks Animation idei harmadik nevezése, a MEGAAGY biztos kézzel szerezte meg a vezetést, míg a MÁSNAPOSOK rendezőjének új komédiája, a TERHES TÁRSASÁG tőle tisztes távolságban szült kielégítő eredményt.

> Amerikai mozibevételek, 2010. november 5 - 7.

November beköszöntével kezdetét vette a 'holiday' szezon, s ennek megfelelően fel is sorakozott néhány nagy várományos. A DreamWorks Animation idei harmadik nevezése, a MEGAAGY biztos kézzel szerezte meg a vezetést, míg a MÁSNAPOSOK rendezőjének új komédiája, a TERHES TÁRSASÁG tőle tisztes távolságban szült kielégítő eredményt.

> #1
Közkedvelt dolog összevetni a Pixar és a DreamWorks Animation munkásságát; s tény, hogy megvannak a maga előnyei utóbbi darabjainak is. Stabil pontot képeznek immáron a box office palettán, ám a legjobb animációs filmnek járó Oscar-díj továbbra sem veszélyezteti őket, még abban az évben sem, mikor történetesen legjobbjukat teszik le az asztalra. Ez az ő átkuk: mikor jön egy ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT, s a kritikusok leborulnak a nagysága előtt, majd a nézők ezzel összhangban a DreamWorks-nél még egyáltalán nem készpénznek veendő 200 millió dollárral ünneplik meg a kreatív munkát, a Disneyhez tartozó kompánia a TOY STORY 3.-mal rukkol elő. Nem is csoda, hogy a versenyben maradáshoz idén már három bemutatóval jelentkeznek: a sárkányos mese kiugró sikerként vonult be az évkönyve, a SHREK A VÉGE, FUSS EL VÉLE egy minden szempontból keserű szájízű végződést hozott a rém népszerű figurának a csalódást keltő 238 millióval, s most itt a MEGAAGY (Megamind; hazai bemutató: december 16.), természetesen 3D-ben, hogy minden szempontból valahol a kettő közé ékelődjön be. A 46 millió dolláros start jobb, mint az ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT-é, Shrektől értelemszerűen fényévekkel elmarad, de azért biztonságos háttérről árulkodik. Elvégre: a szupergonosztevőt főhőssé tevő történet sok újdonsággal látszólag nem kecsegtet, az előzetesek sem ígértek különösebben érdekes dolgokat, mégis felsorakozott ennyi ember, s vélhetően folyamatosan gyarapodik azok száma, akik a DreamWorks Animation brandjére váltottak jegyet, hasonlóan ahhoz, ahogy a Pixar logója is kiérdemelt, külön vonzerővel rendelkezik. A MEGAAGY ezzel együtt változást nem hoz: a kritikai fogadtatás felemás, ami valószínűsíti, hogy olyan hosszú és tartalmas jövőre nem számíthat a forgalmazó Paramount, mint amire tavasszal volt példa. Remélhetőleg az így is veretes, vélhetően 150 millió dollár feletti végeredmény számolgatása közepette azért elgondolkodnak a fejesek azon, hogy tényleg érdemes a belbecsbe is pénzt és munkát ölni.

> új filmek
A MÁSNAPOSOK világraszóló sikert aratott tavaly nyáron, s az ilyesmi bizony sok következménnyel jár. Készülget a folytatás, még ha az első rész nem kifejezetten kiált is érte, s a színészeknek is kibővültek a lehetőségeik. Legalábbis Zach Galifianakis-nak, aki vitathatatlanul a legmélyebb benyomást tette a közönségre. Todd Phillips direktor így meg sem vált tőle, s következő produkciójában (ugyancsak a Warnernél) a mostanság igen népszerű Robert Downey Jr.-ral eresztette össze. A TERHES TÁRSASÁG (Due Date; hazai bemutató: már a mozikban) így meglehetősen felértékelődött projektté vált, s nem is lehet azokat hibáztatni, akik mindjárt a MÁSNAPOSOK-hoz mérnék. A helyzet viszont mérsékeltebb: a film 33 millió dolláros rajtja ugyan megfelel a nagykönyvben megírtaknak, a kritikai fogadtatás már sokkal terhesebb; csupán 40% vélte élvezetesnek a látottakat a Rotten Tomatoes-on számba vettek közül. Na persze, nem az újságírók halmoznak fel 277 millió dollárokat a jegypénztáraknál, de azért nem árt, ha minden irányból dicséret ér egy komédiát. Azért jó esély van rá, hogy a közönség nagyobb részt elégedett a látottakkal, s így a 100 millió dollár gond nélkül, vagy legalábbis kisebb erőfeszítések árán megvalósul, márpedig erre a 65 milliós költségvetés láttán szükség van. Most még azonban a legjobb szívvel is annyit mondhatunk, hogy félsikerről van szó.

Tyler Perry esetében azonban minden esetben maximális sikerről beszélhetünk. Az afroamerikai filmes sokadik rendezése már a FOR COLORED GIRLS, azonban az első, amelyet nem saját művéből adaptált. A célközönségnek ez nem számított: ezúttal is a szokott tömegben érkeztek a Lionsgate filmjére, így a top 10 harmadik helyezettje is 20 millió dollár közeli összeggel képviseli magát. Ez máris fedezi a filmre szánt pénzeket, s az újabb 45-50 millió dolláros bevételnek hála a produceri szerepet is betöltő Perrynek idén is bérelt helye lesz a showbiznisz legbefolyásosabb amerikaijai között.

> további filmek
A FŰRÉSZ 3D nem okoz csalódást 65% körüli vérveszteségével, de a jelenlegi 38 millió dollár már több 10 millióval haladja meg az előző rész összbevételét, tehát bizonyos szempontból tekinthető teljesítettnek is a film küldetése, bár a 3D-től lehet, hogy nagyobb csodát várt a Lionsgate.

A Summit ellenben akár csodának is minősítheti a RED iránt mutatkozó érdeklődést. A Bruce Willis főszereplésével készült film negyedik hétvégéjén negyedik helyezett, s ezúttal kevesebb mint 20%-kal csökkent hétvégi forgalma. Az összbevétel már meghaladja a 70 millió dollárt, amivel sok szuperhősös DC Comics-adaptációt szégyenítenek meg a nyugdíjas korú titkosügynökök.

Ugyancsak nagyon kedvező változási arányt jegyez -immáron sokadjára- a SECRETARIAT és A KÖZÖSSÉGI HÁLÓ, mialatt az ÚJABB PARAJELENSÉGEK újabb nagy lépést tesz hátra - mind az aktuális listán, mind elődjével szemben.

> végszó
Tavaly ilyenkor a KARÁCSONYI ÉNEK című 3D-s csinnadrattára volt bízva az amerikai box office sorsa, ám Robert Zemeckis filmje csak ímmel-ámmal teljesítette a rá mért feladatot (szigorú szemmel, a 200 milliós költségvetésre tekintettel azonban egyáltalán nem). Az idei év kedvezőbb indulást biztosított november havának, így nem is lehetett volna másképp, minthogy 2010 44. hete nagy mértékben veri 2009-ét.

> ami jön
Már szerdán folytatódik a friss filmek áradása az ÉBREDJ VELÜNK! című vígjátékkal, melynek főszereplői Rachel McAdams, Harrison Ford és Diane Keaton. Legalább egy 2,5 milliós nyitónapot illene produkálnia a Paramount bemutatójának. Pénteken csatlakozik Tony Scott és Denzel Washington újabb közös munkája, a SZÁGULDÓ BOMBA, amitől a 25 millió dollár nem nagy elvárás. A SKYLINE című sci-fi pedig még meglepetéseket is okozhat, de újabb CLOVERFIELD-et vagy DISTRICT 9-t azért ne várjunk.

> a top 10
1. Megamind ($46.0m/$46.0m)
2. Due Date ($32.7m/$32.7m)
3. For Colored Girls ($19.5m/$19.5m)
4. Red ($8.7m/$71.7m)
5. Saw 3D ($7.7m/$38.3m)
6. Paranormal Activity 2 ($7.1m/$77.0m)
7. Jackass 3D ($5.0m/$110.7m)
8. Secretariat ($4.1m/$51.0m)
9. Hereafter ($4.0m/$28.7m)
10. The Social Network ($3.4m/$84.9m)

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje (Karácsonyi ének)
box office: 2008 azonos hétvégéje (Madagaszkár 2.)

kövess twitteren!
Kövess minket facebookon!

Címkék

box office comedy animation drama zach galifianakis robert downey jr dreamworks tyler perry 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr374538917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2010.11.07. 18:07:46

No, jövőre már csak két animációs csodával támad a Dreamworks (a KUNG FU PANDA folytatásával és a PUSS IN A BOOTS-szal), aztán 2012-ben jön a MADAGASCAR 3 és az ICE AGE babérjaira pályázó THE CROOKS. Szóval nem nagyon van új a nap alatt.

hamsy 2010.11.07. 19:34:01

Egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy a Red-ben mi a csudát látnak az amerikai nézők. Alig várom, hogy hozzánk is megérkezzen és itt olvashassak róla kritikát, mert nem értem, hogy hogyan állhat az imdb-n is 7,3-on.

tristram 2010.11.07. 19:49:10

Szerintem remek szórakozás a Red, élvezet nézni ezeket a színészeket mókázni. Felejthető, de kellemes popcorn mozi, a 7 csillag simán kijár neki. Érdeklődve várom, hogy a legújabb Scott-Washington rettenet mire lesz képes, de még érdekesebb a Skyline, van esély rá, hogy durranni fog.

Ismeretlen_37501 2010.11.07. 22:38:12

Elnézést a kérdésemért, de pár helyen, lehet rosszul, azt olvastam, hogy a legjobb novemberi hétvége volt összességében - ez hogy jött ki? Mármint miért a legjobb? Vagy milyen listán?

Ismeretlen_82723 2010.11.07. 23:09:02

4: Az eddigi legjobb holiday szezon* kezdő hétvége (november első hétvégéje). Ez a hétvége teljes forgalmára értendő (jelen esetben csak a premierek együtt 100 milliót hoztak). * november eleje -> újév napja

Ismeretlen_43584 2010.11.08. 01:00:19

Buried-et hogyhogy ennyire eltemették (ha-ha)?

Ismeretlen_37501 2010.11.08. 11:07:26

5: Köszi a kiegészítést. Pár helyen november legjobbjaként tüntették fel, nem csillagozva, hogy csak első hét.

port 2010.11.08. 20:08:13

a másnaposok rendezőjétől a másnaposok vicces pasijával... :)

Ismeretlen_1068 2010.11.08. 20:47:47

Nálunk is nagyot aratott, de ezt majd A Magyar kifejti (remélem :).

Ismeretlen_169693 2010.11.08. 21:11:07

A premier után 2 nappal, szombat délelőtt voltam az első, kedvezményes előadáson a győri Cinema City-ben barátnőmmel. Összesen négyen voltunk...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása