aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: tolvajok városa [the town] (2010) Zalaba_Ferenc
2010. október 21. 08:00:32

Kategória: 5 komment

Azokban az években, mikor a Bennifer-duóból kitáncoló Mr. Afflecket a kritikusok és nézők egyaránt faképnél hagytak, elterjedt az a pletyka, hogy anno Gézánk addig-addig jópofizott a haverjánál, Matt Damonnél, amíg az hajlandó volt őt is forgatókönyvíróként kreditálni a GOOD WILL HUNTING stáblistáján, pedig valójában köze sem volt hozzá. Ez a rosszhiszemű szóbeszéd már csak azért sem igaz, mert a THE TOWN megmutatja, milyen lehetséges sors elé nézett Will Hunting egyszerű, de elvhű cimbije, Chuckie Sullivan.

Azokban az években, mikor a Bennifer-duóból kitáncoló Mr. Afflecket a kritikusok és nézők egyaránt faképnél hagytak, elterjedt az a pletyka, hogy anno Gézánk addig-addig jópofizott a haverjánál, Matt Damonnél, amíg az hajlandó volt őt is forgatókönyvíróként kreditálni a GOOD WILL HUNTING stáblistáján, pedig valójában köze sem volt hozzá. Ez a rosszhiszemű szóbeszéd már csak azért sem igaz, mert a THE TOWN megmutatja, milyen lehetséges sors elé nézett Will Hunting egyszerű, de elvhű cimbije, Chuckie Sullivan.

Hát nem túl szép elé, az biztos. Elég csúf bélyeg, de a film büszkén viseli szlogenjében: Boston a bankrablások fővárosa (habár ezzel a helyiek nem feltétlenül értenének egyet), Chuckie Sullivan 10-15 évvel idősebb változata, Doug MacRay is ebből él három haverjával. A film nyitányában lebonyolított hidegvérű akcióból kitűnik, hogy nem is űzi rosszul az ipart, de az is lehet, hogy a Jon Hamm által vezetett FBI-különítmény veszi félvállról a saját munkáját, de talán még ne szaladjunk ennyire előre.

A bandában van egy forrófejű erőszakgombóc (Jeremy Renner), így már öt perc után érezhető, hogy ezek ketten konfliktusba kerülnek, mint ahogy a rabló-pandúr filmeken nevelkedett néző azt is sejtheti, hogy nem lesz jó vége annak, hogy Doug megkörnyékezi a rablás egyik - amúgy mit sem sejtő - túszát, a brit akcentustól csak so-so megszabadulni képes Rebecca Hallt. Mint ahogy az sem okozhat túl nagy meglepetést, hogy a szerelmes rabló 1. vissza akar vonulni, 2. de előbb be kell vállalnia még egy utolsó nagy melót...

Teljesen érthető, ha az ember a műfaj utolsó nagy klasszikusához, a HEAT-hez méri a THE TOWN-t, hisz Ben Affleck filmjében is két fronton zajlik a háború: a törvény két oldalán, illetve a meló és a magánélet fontossága között, de míg Mann filmjében a jófiúknak is akadt mesélni valójuk, addig Jon Hamm - legyen bármilyen sármos - csak egy arctalan narratív eszköz, ráadásul mint ahogy említettem, nem is túl hatékony, hisz amikor az FBI gyanakodni kezd Dougra és a haverjaira, akkor vajh miért nem állít rájuk 1-2 ügynököt, hogy ezzel megakadályozzák a küszöbön álló akciókat?

Ennél is aggasztóbb az a kérdés, hogy a film nézése közben néha miért foglalkoztatott jobban Ben Affleck aránytalan fejmérete, mint a történések, de a válasz egyszerű: ezt a filmet már több tucatszor láttam ahhoz, hogy túlságosan magával rántson.

Mindezek ellenére örülök, hogy elkészült, mi több, hogy sikert aratott a THE TOWN. Ben Affleck szerelmes Bostonba, az nem vitás, odaadó érzelmei már a GONE BABY GONE-ban is élő-lélegző karakterré változtatták a kikötővárost, és a második biztos kézzel megalkotott, jó ritmusú munkáját látva most már az sem kétséges, hogy Affleck személyében egy tehetséges rendezővel van dolgunk. A THE TOWN lehet, hogy közhelyes film, de legalább komolyan veszi nézőjét. És ezért csak hálásak lehetünk.

Címkék

kritika thriller ben affleck action chris cooper rebecca hall jon hamm jeremy renner crime movie 6csillagos cop movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr544538811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DCIJB 2010.10.14. 21:14:06

"a pletyka, hogy anno Gézánk addig-addig jópofizott a haverjánál, Matt Damonnél, amíg az hajlandó volt őt is forgatókönyvíróként kreditálni a GOOD WILL HUNTING stáblistáján" Ez nem fordítva történt?

Gerzson · http://gerzsonka.wordpress.com 2010.10.15. 11:04:26

DCIJB: Nem. Matt Damon írta a Good Will Huntingot. Hogy Affleck tényleg besegített-e, vagy igaz-e ez a kissé gonosz pletyka, azt meg úgyse tudjuk meg soha. :)

Ismeretlen_1068 2010.10.15. 11:45:03

Szerintem ketten együtt írták. Az Oscar egyik legörömtelibb pillanata volt, mikor ez a két, akkoriban még ismeretlen suhanc átvette a szkriptért járó díjat és széles vigyorral az arcán örömködött a pódiumon.

Shaby 2010.10.21. 12:25:11

Nehéz eldönteni, hogy mi az igazság, de William Goldman a "Mit is hazudtam" című könyvében azt írja, hogy a script teljes mértékben csak neki köszönhető, nyilván figyelemreméltóbb és bulvár szempontjából sem elhanyagolható, hogy valahogy mégis a két "íróművész" nevéhez fűződik a Good Will Hunting! Én jobban hiszek egy olyan embernek aki már sok világhírű jól megírt könyvet tett le az asztalra, persze nem becsülöm le Matt Damon színészi, Ben Affleck rendezői tudását sem!

anita 2010.10.28. 18:13:39

Jó ez.. :) Nálam 7/10 Ben csak így tovább!.. és még több - egyébként indokolatlan - pucérkodást akarok látni!!! :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása