aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: a pénz nem alszik Takács Máté
2010. szeptember 26. 18:08:38

Kategória: 4 komment

> Amerikai mozibevételek, 2010. szeptember 24 - 26.

A '80-as évek szelleme újfent rátelepedett a mozik jelenére, hiszen egy több mint húszéves film folytatása lépett a dobogó tetejére. A TŐZSDECÁPÁK: A PÉNZ NEM ALSZIK nem kasszírozott oly nagyot, mint egy hitelintézet vagy brókercég, de a Fox-papírokat azért nem fogják hirtelenjében eladásra kínálni. Nem így AZ ŐRZŐK LEGENDÁJA, ami rosszkor jött rossz helyre, így csak egy újabb bevételi középkategóriás animációs film marad, 3D-s mivolta ellenére.

> Amerikai mozibevételek, 2010. szeptember 24 - 26.

A '80-as évek szelleme újfent rátelepedett a mozik jelenére, hiszen egy több mint húszéves film folytatása lépett a dobogó tetejére. A TŐZSDECÁPÁK: A PÉNZ NEM ALSZIK nem kasszírozott oly nagyot, mint egy hitelintézet vagy brókercég, de a Fox-papírokat azért nem fogják hirtelenjében eladásra kínálni. Nem így AZ ŐRZŐK LEGENDÁJA, ami rosszkor jött rossz helyre, így csak egy újabb bevételi középkategóriás animációs film marad, 3D-s mivolta ellenére.

> #1
Az Egyesült Államokban bemutató előtt álló INSIDE JOB című dokumentumfilm szinopszisa szerint több mint 20 trillió dollárba fájt a 2008-as gazdasági/pénzügyi válság úgy összességében. Az jó sok pénz. És milyen jó apropóvá vált ez Oliver Stone számára az akkor már tervezési fázisban állt TŐZSDECÁPÁK-folytatáshoz. A Michael Douglas-nek Oscar-díjat hozó, 1987-es film ugyan első blikkre nem az a tipikus sequelért kiáltó fajta, de manapság mindenre meg lehet találni a módot. Itt viszont többről van szó, s ezt szívesen ki is emelik, akik a TŐZSDECÁPÁK: A PÉNZ NEM ALSZIK (Wall Street: Money Never Sleeps; hazai bemutató: szeptember 30.) erényeit taglalják, miszerint aktuális témát feszeget és ez igencsak kamatoztatható azzal együtt, hogy a közönség szívébe zárta Gordon Gekko személyét is, persze más okokból, mint mondjuk Forrest Gumpot. Egy régi ismerős története az új, de végső soron nem is annyira eltérő körülmények között, amit az előzetesek is sugalltak, érezhető előzetes érdeklődést indukált a Facebook, Twitter és egyéb modern mérőeszközök elemzői szerint, s a 20th Century Fox láthatóan igyekezett is elérni a lehető legtöbb nézőt a több mint 3500 mozis premierrel, régit és újat, utóbbiaknak Shia LaBeouffal nyújtva kapaszkodót. Érthető a forgalmazó erőfeszítése, hiszen a nyarat, mi több, az eddigi 9 hónapot valamirevaló sikerfilm nélkül kellett átvészelniük. Tény, hogy Stone filmje nem az a blockbusternek való, de az eredeti ma 90 millió dollárt érő bevétele még ha nem is túl valószínű, ám nem lehetetlen zónában mozog. Hát, a valószínűségi esélyek nem okoztak meglepetést, a film 19 millió dollárt gyűjtött péntek és vasárnap között, ami éppen annyi, hogy se gyengének, se erősnek ne nevezze senki. A prognózisok azért 20 millió fölé merészkedtek, de a bemutató előtt a Fox már óvatosabban állt hozzá a dologhoz. Ami azt illeti, ez az összeg Stone és Douglas karrierjében is csúcsot jelent (mármint Douglas esetében a főszerepek között), s tekintettel az idősebb néző-korosztály az átlagosnál nagyobb részvételére, nem fog gyorsan összeomlani a 60-70 millió dollárból készült filmdráma, így ugyanennyit nyugodtan megelőlegezhetünk neki a bevételi oldalon is, s ezzel nem kell szégyenkeznie egy érintettnek sem. Talán csak a szőrösszívű kritikusok fordulhatnának magukba, amiért nem voltak képesek kicsit megengedőbben hozzáállni Stone-hoz, azt eredményezve ezzel, hogy például a júniusi A KARATE KÖLYÖK is magasabb pontszámot jegyez most éppen a Rotten Tomatoes összegzése szerint.

> új filmek
A Warner Bros. elmérte a dolgokat AZ ŐRZŐK LEGENDÁJA (Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole; hazai bemutató: október 7.) című animációs filmmel. Egyrészt a megválasztott időpont nem túl szerencsés (annak ellenére, hogy egy éve a DERÜLT ÉGBŐL FASÍRT ekkor aratott sikert, persze kevéssé kompetitív mezőnyben és jobb visszhanggal), másrészt a címmel és a hírek szerint a reklámmal sem sikerült igazán a kellő mértékű figyelem felkeltése, pedig ugyancsak igen bő lére lett eresztve a terjesztés. A történet egy eleve nem csak mókából és kacagásból álló mesekönyvön alapszik, és tudjuk, mi lesz, ha Zack Snyder adaptál, így igazán nincs is mit csodálni azon, hogy a családok inkább távol maradtak a kisebbekkel. A 3D-s turbósítás ellenére is csak 16 millió dollár gyűlt a számlára, ami igen karcsú a 100 milliós költségvetés mellett. Ez utóbbiból is látszik, hogy az A-ligába szánt rajzfilmről van szó, de ez az idén már igencsak meg lett terhelve az ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT, a TOY STORY 3. és a GRU kiugró sikerével. A kegyelemdöfés az újságírók részéről érkezett, akik szerint a komorabb hangvétel és vizuális prezentáció mindenképp dicséretes aspektusai a filmnek, viszont ugyanúgy szenved a kielégítő sztori hiányától, mint a legtöbb mai film. Pedig, ahogy a Rotten Tomatoes konszenzusa is megemlíti, több rejlett benne. Azért temetni még nem kell, de 60 millió dollárnál sokkal messzebbre nem valószínű, hogy eljut AZ ŐRZŐK LEGENDÁJA. (Ha pedig rajzfilm, bagoly és ijesztő jelleg, akkor ajánlom A NIMH TITKA című Don Bluth-klasszikust.)

Kristen Bell, Odette Yustman, Jamie Lee Curtis, Sigourney Weaver és Betty White egy filmben. What could possibly go wrong? Naiv kérdés, hiszen a jó vígjáték a forgatókönyvön legalább annyira múlik, mint a szépséget és tehetséget egyaránt felmutatni képes szereposztáson. A Disney MÁR MEGINT TE! (You Again; hazai bemutató: november 11.) című komédiája azonban nem oly meglepő módon elégtelenre vizsgázott a kritikusok szigorú bizottsága előtt, s a jelenléte az elmúlt hetekben sem volt olyan intenzív, hogy elegendő potenciális nézőt győzzön meg. Aki ment, azoknak több mint 70%-a nő volt, ebben ugyancsak nincs semmi meglepetés, s a vállalkozó szellemű férfiakkal együtt összesen 8,4 millió dollárt hagytak ott a valamivel több mint 2500 filmszínházban. Semmilyen módon nem maradandó tehát a Dwayne "The Rock" Johnsonnal való együttműködései alkalmával azért pár dollárt már látott Andy Fickman rendező filmje; 25 millió dollár tájékára érdemes a végső becsléseket tenni, ami ugyanakkor már a költségvetést meghaladó állapot volna.

Kezdetben nem voltak világraszóló tervei a Sonynak a THE VIRGINITY HIT című vígjátékkal, ám a célközönségnek tartott különféle vetítések meggyőzték őket arról, hogy ha nem is mindent lefedő, de országos premiert szervezzenek a kisköltségvetésű vígjátéknak. A 700 mozi a 2-3 milliós büdzséhez mért szint, azonban a hivatalos weboldalon meghirdetett "demand" lehetőségét valószínűleg most megtorpanásra késztetik a hétvégi számok: 300 ezer dollár folyt be mindössze, ami nagyon gyatra átlagot jelent, s rövid utat a süllyesztőbe, ahová egyébként a kritikusok szerint is való.

> további filmek
A hét legfigyelemreméltóbb fejleménye az, hogy az elmúlt héten meglepetést okozó TOLVAJOK VÁROSA mindössze 34,5%-kal kisebb forgalmat bonyolított most, mint nyitánya alkalmával. Ez 16 millió dollárt és a harmadik helyet jelenti a toplistán. A hétköznapi bevételek egyébként már sejtették ezt a kiváló maradóerőt: a szürke szeptemberi időszakban meglehetősen ritka az, hogy egy film heti bevételének majd' 30%-át tegye ki a hétfő és csütörtök közötti bankolás, bár ezúttal a számszerű adatok szemléletesebbek: a 23,8 milliós start utáni csaknem 10 millió dollár a nyári viszonyokat idézi. A Warner remekül fogadott bűnügyi filmje az 50 millió sarkát tapossa 10 nap után, s ilyen jó tempó mellett a 100 millió dollár is elképzelhető végül, pláne a díjszezon felé haladván, ahol nem maradhat figyelmen kívül Ben Affleck második rendezése. Továbbá, kiválóan példázza egy film képlékeny nemzetközi, azon belül is magyarországi sorsát a TOLVAJOK VÁROSA esete: a premiert megelőző napokban érkezett a hír, hogy az októberi bemutató decemberre csúszik hazánkban, ám a lehengerlő kritikai- és nézői fogadtatásnak hála a 'szerkesztés visszavonás' gombra kattintottak az illetékesek. Tehát a film október 21-én érkezik az itteni mozikba.

Ugyancsak decens változási mutatót regisztrált a KÖNNYŰ NŐCSKE című vígjáték. Az Emma Stone főszereplésével készült film 11 millió dollárt markolt második hétvégéjén, az eddigi állást 33 millió szomszédságába növelve. Az ÖRDÖG ugyan csaknem felezett, de ez egy M. Night Shyalaman nevével hirdetett thrillertől egészen jó eredmény az utóbbi években megszokottá vált 60-70% közötti szaltók ismeretében. Az ALFA ÉS OMEGA esetében ellenben a közel 50%-os elpártolás vészharang kongatásáért kiált, hiszen a valószínűtlenül alacsony költségvetéstől is messze van még a 15 millió dollár, ami 10 nap alatt összegyűlt a Lionsgate 3D-s animációjának. A harmadik hete látható A KAPTÁR: TÚLVILÁG immáron a legmagasabb bevételt elért epizód a Resident Evil-szériából nem csak világszinten, de otthonában is, így már végképp semmi nem állhat az újabb fejezet útjába. Címjavaslat: Resident Evil: Outer Space.

> végszó
Bár a premierekben több rejlett, mint ami végül megvalósult, arra elegendő volt a lendület, hogy az egy évvel korábbi top 12-őt az idei meghaladja. Az érdem ugyanakkor egyértelműen a TOLVAJOK VÁROSÁ-é, de még egyszer le kell szögezni, egy 23 évvel ezelőtti film folytatásaként, aminek fő erejét a főszereplő adta és adja, a TŐZSDECÁPÁK: A PÉNZ NEM ALSZIK szereplése sem lebecsülendő.

> ami jön
Októberre vált a naptár a következő pénteken, amikor is régóta figyelemmel kísért produkciók kerülnek a közönség elé: jön David Fincher és A KÖZÖSSÉGI HÁLÓ, a svéd eredetiből készült LET ME IN, továbbá a nálunk már DVD-n is kapható VÉDTELEN GYERMEK Renée Zellwegerrel.

> a top 10
1. Wall Street: Money Never Sleeps ($19.0m/$19.0m)
2. Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole ($16.1m/$16.1m)
3. The Town ($15.6m/$48.7m)
4. Easy A ($10.6m/$32.7m)
5. You Again ($8.4m/$8.4m)
6. Devil ($6.6m/$21.9m)
7. Resident Evil: Afterlife ($5.0m/$52.1m)
8. Alpha and Omega ($4.7m/$15.2m)
9. Takers ($1.7m/$54.9m)
10. Inception ($1.2m/$287.1m)

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje (Hasonmás)
box office: 2008 azonos hétvégéje (Sasszem)

kövess twitteren!

Címkék

box office comedy animation drama zack snyder michael douglas shia labeouf oliver stone children movie 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr174538736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2010.09.26. 23:03:48

Eladó a LET ME IN! Csak tessék, csak tessék! Nem akarja valaki forgalmazni?

Helsing · http://helsing.blog.hu 2010.09.27. 10:42:33

És az Inception még mindig bent van, juhéé! XD Nem is tudom, hányszor cserélődött már ki a teljes mezőny körülötte. A baglyokat sajnálom, szurkoltam a filmnek.

Ismeretlen_1068 2010.09.27. 10:48:19

Az emberek még mindig nem értik. :)

Ismeretlen_1068 2010.10.02. 15:10:04

Úgy tűnik, ezt a hétvégét a THE SOCIAL NETWORK nyeri, bár nem kiugróan, míg a LET ME IN kiszabott nagyot bucskázik. Lassan leáldozik a vámpírmánia.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása