aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: eredeti felállás Takács Máté
2010. augusztus 10. 09:03:49

Kategória: 33 komment

> Magyar mozibevételek, 2010. augusztus 5 - 8.

A négy premierrel feltüzelt magyar porondon A VARÁZSLÓTANONC és az EREDET ölre mentek az elsőségért: nézők számában a szellemes Cage, míg bevételileg az álomfejtő DiCaprio győzedelmeskedett. Ezalatt a KUTYÁK ÉS MACSKÁK 2. nyomába se ért elődjének, A SZUPERCSAPAT pedig az év legnagyobb buktájává lett.

> Magyar mozibevételek, 2010. augusztus 5 - 8.

A négy premierrel feltüzelt magyar porondon A VARÁZSLÓTANONC és az EREDET ölre mentek az elsőségért: nézők számában a szellemes Cage, míg bevételileg az álomfejtő DiCaprio győzedelmeskedett. Ezalatt a KUTYÁK ÉS MACSKÁK 2. nyomába se ért elődjének, A SZUPERCSAPAT pedig az év legnagyobb buktájává lett.

> #1
Budapesten harmadik hete töretlenül vezet az EREDET, országos szinten azonban a múlt héten hátrahagyta a dobogó legfelső fokát, hogy most újra visszalépjen oda. Az InterCom sci-fije újabb 40 milliót tesz hozzá szépen terebélyesedő bevételéhez, ami vitathatatlanul a legkiválóbb teljesítményt jelenti az AVATAR óta, s mindez 3D-s hacacáré nélkül. A jó szájhagyomány biztosan nagy szerepet játszik ebben a sikerben, mint ahogy az is, hogy nem kell olvasni egy két és fél órás filmet. A közönségarány 62-38% volt csütörtök és vasárnap között a főváros javára, ahol kihasználtság szempontjából a Palace Westend vezet; a váci úti multiplexben az eddig tartott 165 előadás 47,5%-ban volt foglalt.

> új filmek
A PERZSIA HERCEGE után A VARÁZSLÓTANONC is melegebb fogadtatásra lelt nálunk, mint hazájában. A Fórum Hungary által forgalmazott ifjúsági fantasy 39 millió forinttal került a második helyre, igaz, csak hajszállal maradva le az EREDET-től, ráadásul ezerrel több látogatót jegyezve. Nicolas Cage-nek bűvésztrükkjei a legjobb formát jelentik A NEMZET ARANYA-folytatás óta; legutóbbi feltűnései, a MOCSKOS ZSARU: NEW ORLEANS UTCÁIN és a HA/VER együtt sem érdekelt annyi nézőt, mint jelen film négy nap leforgása alatt, míg a KÉPLET éppen feleennyivel startolt. Úgy tűnik tehát, a hazai nézők automatikusan vonulnak a látványt ígérő fantasztikus filmekre, hiszen egy hete AZ UTOLSÓ LÉGHAJLÍTÓ is szép eredményeket ért el. A VARÁZSLÓTANONC számára a 200 ezer nézőt egyelőre merész lenne biztosnak venni, de könnyen előfordulhat, ha képes olyan hosszan fenntartani az érdeklődést, mint a már említett májusi Bruckheimer-produkció.

A 3D-s filmek kezdenek már nyomorogni a hazai műsorban, hiszen a múlt hét után ismét új aspiráns lépett színre a KUTYÁK ÉS MACSKÁK: A RUSNYA MACSKA BOSSZÚJA képében, ami puszta létének értelme nagyjából a háromdimenziós dúsításban ki is merül. Ennek fényében az amerikai szereplés nagyon hervasztó, s a magyarországi okán sem fog dorombolni az InterCom a nézőknek. A 25 millió forint az emelt helyárakkal született meg, s a 19 ezer néző alig több, mint az első rész fővárosi látogatottsága, hiszen azt 2001 október végén 18 ezren nézték meg négy nap alatt Budapesten - hogy aztán meg se álljon az országos 215 ezer magasságig. Ilyen szintre a folytatás kizárt, hogy eljusson, sőt, még a feleekkora érdeklődés is kész diadal lenne erről a pontról. Várhatóan gyorsan kikerül a 3D-s termekből a film a korábbiak, illetve a két hét múlva érkező újabb próbálkozó javára.

Mit lehet imádni azon, mikor egy terv nem jön össze? Kérdezt a Foxot, semmit. A SZUPERCSAPAT című akciófilmbe több mint 100 millió dollárt és kellő tehetséget ölt a stúdió, hogy új életet leheljen a sorozatba, amely hajdan népszerűnek számított - de nem nálunk. Itthon is műsorra tűzte ugyan tévécsatorna, de úgy látszik, nem hagyott oly mély nyomot bennünk, mint a SZEX ÉS NEW YORK vagy A SIMPSON CSALÁD. A szinkronizált adrenalinlöket arányosítva nálunk még nagyobbat hasalt, mint odakinn, hiszen hetedikként ért be a maga 10 millió forintjával; az ezt összedobó 8751 néző nagyon-nagyon kevés egy ekkora volumenű filmhez képest, s csak hajszállal jobb, mint az amúgy érthető okokból szintén leszereplő ZÖLD ZÓNA startja. Csak remélni tudjuk, hogy ebből a film iránt tanúsított hűvösségből nem fog messzemenő következtetéseket levonni a stúdió, sem a hazai forgalmazó, akiknél már így is rekord az ehavi négy bemutató a 2010-es évben. A SZUPERCSAPAT jó, ha 30 millió forintot megkeres.

A Palace Pictures filmjeinek átlagos szereplését nyújtja a LEVELEK JÚLIÁNAK című romantikus film, melynek főszereplője Amanda Seyfried, aki még nem számít különösebben nagy névnek nálunk, annak ellenére, hogy a MAMMA MIA!-ban 773 ezren daloltak vele együtt ABBA-számokat. A film a nyolcadik helyhez elegendő (!) 10 millió forinttal képviselteti magát a listán, ami hasonlatos összeg a a forgalmazó DRÁGÁN ADD A RÉTEDET! és BROOKLYN MÉLYÉN című korábbi bemutatóihoz, de módfelette jobb, mint az áprilisi KEDVES JOHN nyitása, amiben szintén a kerekarcú szőkeség játszotta a női főszerepet. Szépen ellavírozhat a film akár 40 millió környékére is, hiszen a románckedvelőket most egy egész hónapig hanyagolják a fősodorban a hazai disztribútorok.

> további filmek
AZ UTOLSÓ LÉGHAJLÍTÓ a remek indítását követően, nem túl váratlan módon felez, aminek részben a 3D-s vásznak új követelője az oka. A UIP fantasyje már bőven 100 millió forint felett jár, s nézői száma is a 100 ezres küszöböt verdesik. Adam Sandler ezzel szemben nem sokat vesztett az egy héttel korábbihoz képest, hiszen még ezúttal is 25 millió forintot mutat a hétvégi bevétel a NAGYFIÚK esetében, ami nem sokkal marad el a KUTYÁK ÉS MACSKÁK-tól (nézőkben jobban teljesített a Sony vígjátéka), az összesített pedig meghaladja a 80 milliót 11 nap után.

> végszó

A listán öt helyezett is 20 ezernél több embert érdekelt, bevétel szempontjából pedig még egy hatodik is csatlakozik a 20 milliósok fölé; a top tíz összesen 220 millió forintot generált, ami megegyezik az egy héttel korábbival, az egy évvel ezelőttit pedig toronymagasan übereli - akkor már harmadik hete Harry Potter vezette a falkát, míg a G.I. JOE: A KOBRA ÁRNYÉKA közepesen erősen debütált.

> ami jön
Egy, csak egy leány lesz talpon a vidéken - az értelmetlen elosztásokból kifolyólag a négyesfogatot egyetlen multiplex premier követi augusztus második hetében, mégpedig a SALT ÜGYNÖK Angelina Jolie-val, ami bizton messze jobb fogadtatásra számíthat, mint Hannibal Smith és csapata.

> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
1. Eredet (40,2m/269,1m) [232 049]
2. A varázslótanonc (39,6m/39,6m) [34 446]
3. Az utolsó léghajlító (31,4m/125,1m) [91 935]
4. Shrek a vége, fuss el véle (27,6m/573,9m) [437 929]
5. Kutyák és macskák: A rusnya macska bosszúja (25,7m/25,7m) [19 421]
6. Nagyfiúk (24,9m/83,0m) [73 733]
7. A szupercsapat (10,2m/11,8m) [10 043]
8. Levelek Júliának (10,1m/11,4m) [9468]
9. Csingiling és a nagy tündérmentés (5,9m/20,0m) [18 592]
10. Kéjjel-nappal (3,4m/81,3m) [71 123]

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje (G.I. Joe)
kritika: A varázslótanonc
kritika: A szupercsapat

A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL


***

> ekkor, régen...
5 éve (2005. augusztus 4.)
Öt évvel ezelőtt nem sok mindenben lelte kedvét a magyar néző, ami részben a kevés kielégítő bemutatónak tudható be. A Fantasztikus Négyes és az Anyád napja kettőse is csak többé-kevésbé vált sikerré; az InterCom által forgalmazott szuperhősfilm 93 ezer, a Jane Fonda visszatérésével fémjelzett vígjáték pedig 80 ezer nézőt érdekelt összesen.

10 éve (2000. augusztus 3.)
Tíz esztendeje ugyan bőven akadt érdekes és sikeres produkció, erre a hétvégére csupán egy otromba angol vígjáték jutott. A Budapest Film címét meghazudtoló prezentációja, a Kevin és Perry a csúcsra tör alig törte át a 20 ezres nézőhatárt.

15 éve (1995. augusztus 3.)
Tizenöt éve a kedélyeket továbbra is a Vírus borzolta, ám már egy másik szuperfilm is a küszöbön volt. A köztes időt az InterCom a Gyorsabb a halálnál című westernnel és a Miami rapszódia című komédiával igyekezett kitölteni, leginkább sikertelenül; a sztárfaktorát a későbbiekben jóval megnövelő Raimi-opus -a műfaj hazai történetéhez hűen- a 40, a Banderas-lötyögés pedig a 30 ezer látogatót sem érte el. A UIP a Dobd fel magad! című vígjátékkal nyerte a premierek sorát a maga 44 ezer eladott jegyével, míg a Flamexnek be kellett érnie 14 ezerrel a Halálos erő című, film+-osan izzó Thomas Ian Griffith-akciófilmjére.

20 éve (1990. augusztus 2.)
Húsz esztendővel ezelőtt nagy mélységekbe és magasságokba kalauzoltak el a forgalmazók. A UIP (azaz Duna) számára a határ a csillagos ég volt az Űrgolyhók című paródiával, amire mindig is nagyon vevő volt a magyar (csak manapság nem, de a mai változatok már nem is minősíthetők filmszerűnek); Pizza, a hut, akit autójába zártak és nem adtak hozzá ketchupot, 315 ezer érdeklődőt fogadott. A Mokép és Luc Besson ezalatt A nagy kékségbe szervezett búvároktatást Jean Renóval; a sokak kedvencévé vált alkotás 70 ezer néző fölé úszta magát.

25 éve (1985. augusztus 8.)
Huszonöt éve a ködös Albionból szalajtott Éljen D'Artagnan! és az NDK-beli Fehér toll című filmek jelentették a friss kínálatot. Előbbi az év végéig 185 ezer, utóbbi pedig 150 ezer kíváncsiskodót jegyzett.

30 éve (1980. augusztus 7.)
Harminc esztendeje a Szerelem szieszta idején című spanyol darab és a Joseph Andrews című Golden Globe-jelölt angol film edzette magát 200 ezer néző fölé pár hónap alatt, míg a szovjet földről érkezett A katona és az elefánt előadásai alatt 75 ezer szék volt foglalt.

Címkék

fantasy box office nicolas cage forum hungary action intercom romance inception magyarvalosag children movie 3d cinema box office hazai palace pictures

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr574538511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2010.08.10. 09:46:02

Nem értem a felhajtást az INCEPTION körül. Most nem a kritikaira gondolok, meg arra, hogy ilyen meg olyan túlértékelt darab, hanem azt nem értem, hogy az átlagembert mi vonzza ebben a filmben. Szerintetek? Még a gyógytornászom is meg akarja nézni, pedig neki aztán semmit sem mondanak ezek a nevek - DiCapriót is utoljára a TITANIC-ban látta. :)

frmn 2010.08.10. 10:09:08

Talán azért akarja megnézni, mert egy jól összerakott, némi (de nem túl sok) gondolkodást igénylő akciófilm jó színészekkel? Te tudod a legjobban, hogy elég ritka az ilyen :)

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2010.08.10. 10:12:56

1: ugyanaz, ami a matrix-ban, pedig ott aztán keveredtek a műfajok rendesen: kung-fu, cyberpunk, keanuu reeves... jó nagy katyvasz, de kajálta a közönség. mondjuk a Warner parázott is tőle rendesen, nem alaptalanul. az inception-ben meg szerintem dicaprio-t látja az átlagember garanciának arra, hogy ez egy jó film lesz, de nolan neve is bevonul lassan a köztudatba. és azért valljuk be, a százhuszadik játék- és képregény-adaptáció, a 7. (vagy hányadik) fűrész, két transformers meg vagy két tucat horror-remake (hogy csak arról beszéljek, amit hollywood az utóbbi néhány évben ki bírt böfögni magából) után ki vannak (voltak?) éheztetve a nézők rendesen..

dr.kevorkian 2010.08.10. 10:14:23

rettentő jó reklámja volt, népszerű és ezért mindenki látni akarja. csúnyán mondva divat. mint a dark knight. az szerintem jóval túlértékeltebb film, mint az inception. nem rossz, de nem annyira, mint azt a népszerűsége, bevétele jelezné.

Ismeretlen_1068 2010.08.10. 10:19:20

2: Én inkább úgy érzem, hogy nagyot markolt, de keveset fogott a film. Az említett MÁTRIX pl. milliószor jobban összerakott és szórakoztatóbb film. Mondhatni szélesebb közönséghez szól.

Ismeretlen_1068 2010.08.10. 10:22:11

4: A reklám tényleg jó volt, de aztán a film ebből vajmi keveset adott vissza. A városhajlítós moneyshot megmaradt "sétáljunk egyet" demópályának. Az "élesben" menő akciójelenetek meg ilyen token pufogtatások voltak, mindenféle érzékelhető tét nélkül. Elég rendesen untam a filmet. :(

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2010.08.10. 10:29:54

5: egyetértek, de most nagyobb kreatív-kátyúban van hollywood, mint a mátrix előtt volt. nolan-re valahogy úgy tekintenek a nézők, mint a rendezőre, aki újra divatba hozza az "okos" filmeket. legalábbis ilyesmiket olvasok

Seraphin84 2010.08.10. 10:30:03

Már a plakátja (nagyon hamar kikerült a multikba), előzetese, reklámja is azt sugallja, hogy ez egy fontos film, látni kell.

porter 2010.08.10. 11:16:53

nem kell ezt túl misztifikálni. jóskapista azt mondta h ez a film jó, az emberünk meg el is hiszi. ha azt mondja h rossz, akkor azt hiszi el. van hozzá egy húzónév. van hozzá egy fúeztnemértemdejólfest előzetes. szinkronizált. egy rendező neve itt magyarhonban meg semmit nem jelet. tulképp csak azt akarom mondani, h a film milyensége csekély mértékben érdekes (mert hogy is tudhatnám h milyen a film, ha még nem láttam? h jól összerakott,erős a sztori,: ezt egy plakátból szűrném le, vagy előzetes alapján? )

jimbo 2010.08.10. 11:35:52

aeon: Szerintem ha nincs a végén a csigás jelenet, akkor a legtöbb embert hidegen hagyná a film, és nem nézné meg újra, hogy keresse benne az álomra vonatkozó jeleneteket, meg nem alkotná a nagy baromságokat, hogy álom az egész. Így kell hülyíteni a népet.

Ismeretlen_87170 2010.08.10. 12:51:15

aki fanyalog, mondjon már igényesebb és jobban összerakott közönségfilmet, mondjuk az idei évből! ha nem tud, akkor az elmúlt fél évben nem ment jobb film a mozikban... aztán már meg is van a válasz.

Ismeretlen_1068 2010.08.10. 13:17:54

TOY STORY 3. PREDATORS. KICK-ASS.

Ismeretlen_87170 2010.08.10. 13:22:19

Predatorst, TS3-mat nem láttam, de a Kick-Ass? :D Jó film volt, de semmiféle tekintetben nem veszi fel a versenyt az Inceptionnel. TS3-ban nem kételkedem, imádom mindkét részt. ... de ha a(z amúgy nagyon várt) Predators egy intelligensebb, mélyenszántóbb és látványosabb élményt szállít, jobb színészi játékkal és eredetibb ötletekkel, akkor... neeem, nincs értelme befejezni a mondatot :)

Ismeretlen_1068 2010.08.10. 13:24:50

Miért vitázzak veled, ha az előítélet beszél belőled?

Ismeretlen_82723 2010.08.10. 13:30:41

Én személy szerint a Viharszigetet mondanám, az egy hajszállal jobban tetszett, mint az Eredet.

Ismeretlen_1068 2010.08.10. 13:32:42

Egyébként: http://i.imgur.com/JiPqw.jpg ;)

Ismeretlen_87170 2010.08.10. 13:35:50

#15: na, pl. az jogos, bár jobban nem tetszett, de az ott van a nyomában... #16 xD ... de azért megválaszolom: mert finoman szólva egyértelmű lenne, hogy kihez utaznak és miért, ha körözik Cobbot az államokban, a gyerekek a nyomára vezetnék a rendőröket :) amúgy meg: http://24.media.tumblr.com/tumblr_l6a947b5Ew1qzrsm4o1_500.jpg

Ismeretlen_1068 2010.08.10. 13:39:41

17: Az államokban körözik, de ez nem jelenti azt, hogy a világ többi részén is körözik. Lásd Polanski esetét, aki Franciaországban szabadon mászkálhat.

jimbo 2010.08.10. 13:52:13

aeon: azért mert Amerika a szabadság és a szabadelvűség országa, és csak ott tudnak felnőni egészségesen, máshol a gyerekek meghülyülnének, plána a csigazabál franciáknál :) Egyébként a gyerekek kinél vannak? Mall szüleinél? mert ha igen, akkor nem hiszem hogy Saito egy telefonnal eltudná intézni, hogy csak úgy meglátogassa őket Cobb, legalábbis csak az ajtóig tudna menni. De ha Cobb szüleinél, akkor tényleg jó kérdés, hogy mértnem fizetnek be a gyerekeknek egy francia útat.

molgyorgy 2010.08.10. 14:20:15

Nem láttam még az Eredetet, de megakarom nézni. Ennek több oka is van: mióta megnéztem Nolan filmjeit azóta kedvenc rendezőm lett, ez lehet egy indok több embernél is, hogy ő sokszor érdekesen vonultatja fel a filmeket, melyet így nem biztos hogy elsőre megért az ember. Sokakat vonz a pozitív hozzászólások, reakciók, reklámok,... Szóval sztem egyszerűen csak egy jó üzletpolitika miatt nézik sokan.

frmn 2010.08.10. 14:59:07

12: A Toy Story 3 jogos, a Predators nem volt meg, a Kick-Ass-ről meg tudod, mi a véleményem. Kikacsintgatós, hazug film volt. Nagyon más akart lenni, mint a többi képregényfilm, aztán a végén mégsem lett nagyon más. Senki nem volt benne szuperhős, de a végén aztán mégis mindenki az volt. Valós helyszínen játszódott, aztán mégis úton-útfélen felborult benne az alapvető fizika. Bár elvitathatatlan, hogy voltak jó pillanatai, én azt tartom túlértékelt filmnek és bevallom én azt untam. Az Inception csak azért tűnik annak, mert az emberek többet látnak bele, mint ami: egy jó heist film.

nosferatue 2010.08.10. 19:04:58

Én is a Viharsziget mellett voksolnék. Sokkal jobban élveztem, még annak ellenére is, hogy a film felénél már tudtam mi lesz a vége. Az Inception karakterei túl üresek voltak, persze ez elvileg egy könnyed, nyári film.

hamsy 2010.08.10. 23:05:03

1. hogy miért sikeres nálunk az eredet? ez nolannak köszönhető. na nem a új batmaneknek hanem a tökéletes trükknek. gyakorlatilag minden ismerősöm látta (még a szüleim is!!!) és szinte kivétel nélkül ez a mondat hangzott el: - B*zd meg néztem a filmet, de nem értettem. Jobb dolgom nem nagyon volt hát már kivártam a végét. És gec az utolsó 15-20 mp értettem meg amit az előző két órában láttam! Rohadt nagy film! Másnap megint meg kellett néznem...

jimbo 2010.08.10. 23:18:01

hamsy: az én szüleim is nézték a tökéletes trükköt, és tetszett nekik a trükkök, meg gondolkodtak szépen rajta, hogy mi van a nem időrendi levezetés miatt, de végén Tesla klónózógépével elkaszálta magát előttük, mert mekkora baromság volt így lezárni ezt a filmet.

hamsy 2010.08.11. 10:12:18

24. hát ha valaki akkor az én faterom utálja az olyan filmeket amikben nem létező dolgok vannak. de még neki is tetszett a tökéletes trükk.

galahad 2010.08.11. 13:18:25

OFF: A Toy Story 3 az év legtúlértékeltebb filmje. Külön idegesít az egész sorozatban hogy szerintük a jó játék műanyagból van, zenél és csillagharcos, az antagonista meg naná hogy egy rózsaszín plüssmackó lesz :D Emellett úgy általában halálosan fárasztanak már az intertextekkel tűzdelt kortárs CG-ökörködések. Ettől még nem rossz szórakozás, de egészen nevetséges a felhajtás körülötte. (Igen, volt gyerekszobám. Igen, sírtam már filmen.)

Ismeretlen_1068 2010.08.11. 13:28:35

Magas labda: Az első rész gonoszának, Sidnek is volt gyerekszobája. :)

Ismeretlen_1068 2010.08.11. 13:28:58

...és a film végén sírt is egy kicsit. :)

galahad 2010.08.11. 14:13:04

pörögnek a fogaskerekek hogy lehetne stílusosan visszaoltani... :D

Ismeretlen_1068 2010.08.11. 14:16:27

Nem, nem, ez zsigerből jött. :D (De azért ne vedd komolyan.)

galahad 2010.08.11. 14:22:35

A Fel! meg a WALL-E (eleje) különben baromira tetszett, de a TS3 nagyon elment mellettem pedig a beszámolóitok alapján valami nagy csodát vártam... eh, megyek, berakom a Micimackót vhs-ről :)

Locutus · http://locutus.sfblogs.net 2010.08.12. 21:56:49

A fenti indokok mellett, amik eladják az Eredetet, mondanék még egyet, ami miatt biztos többen nézik meg - és ez a Vodafone Kedd akció. Komolyan mondom, a Moziünnep kivételével még sose láttam a szegedi Cinema Cityben annyi embert, mint tegnapelőtt, amikor végre én is megnéztem (nem, még a tviglájt 3-kor-se :-D ).

Ismeretlen_95707 2010.08.13. 17:10:07

19: Mall apja Michael Caine figurája (ha jól emlékszem). Egyébként szerintem vmi dada vagy ilyesmi vigyáz a gyerekekre (Amerikában vagyunk...) És ha elküldik őket Franciaországba Cobbhoz, nem lenne semmi izgi a filmben :P Én nem is tudtam, hogy az Inception ekkora "hájp" film. Csak megtetszett a plakát meg az előzetes, meg hogy Christopher Nolan rendezte :) És maga a film is tetszett, engem nem untatott.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása