aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: inception (2010) Zalaba_Ferenc
2010. július 23. 06:30:00

Kategória: 76 komment

UPDATE: Most, hogy megvolt az országos premier, és mindenki hanyatt-homlok bemenekült a moziba, hogy kibogozza Christopher Nolan blockbusternek álcázott művészfilmjét, gondoltam, kissé feltornázom a kritikát, ne kelljen érte visszalapozgatni. A kommentekben lehet sploierezni, de csak ha jelzitek!

Ugyan maga az írás spoilermentes, az első bekezdés tartalom lesz, így ha abszolút szűzen szeretnéd megsimogatni Christopher Nolan agytekervényeit, akkor ugorj egy bekezdést!

Cobb (Leonardo DiCaprio) ötletek ellopására szakosodott szuperkém. Csapatával beférkőzik a célpont álmaiba, megkeresi a legféltettebb titkait, hogy aztán kiszolgáltassa azokat a megbízóknak. Ezúttal azonban letöltés helyett feltöltés lesz a feladata: a gondolat eltulajdonítása helyett el kell ültetnie azt.

WTF..? REM?

Ugyan az írás spoilermentes, az első bekezdés tartalom lesz, így ha abszolút szűzen szeretnéd megsimogatni Christopher Nolan agytekervényeit, akkor ugorj egy bekezdést!

Cobb (Leonardo DiCaprio) ötletek ellopására szakosodott szuperkém. Csapatával beférkőzik a célpont álmaiba, megkeresi a legféltettebb titkait, hogy aztán kiszolgáltassa azokat a megbízóknak. Ezúttal azonban letöltés helyett feltöltés lesz a feladata: a gondolat eltulajdonítása helyett el kell ültetnie azt.

2010-et írunk. A kommunikációs forradalom már rég lezajlott; most már a finomhangolás korát éljük. Sebesség, méret, minőség - manapság már csak ezek a pusztán esztétikai jelzők változnak; a kibocsátás és a befogadás már akkor átalakult, mikor az IMDb elérte 1.000.000-ik látogatóját. 2010-et írunk: a filmeket a hype adja el, nem pedig az, amiről szólnak. Hisz mindkét tényező azonnal eljut mindenkihez, az előbbi felcsigáz, az utóbbi pedig nem tud többé titokban maradni.

Legalábbis az esetek 99%-ban. Mondják, hogy minél kevesebbet tudsz az INCEPTION-ről, annál jobb. Korunk talán egyetlen olyan rendezőjének produktumáról van szó, akinek az amerikai stúdiórendszer szemlátomást gondolkodás nélkül hajlandó 200 millió dollárt adni, hogy szerzői filmet forgasson. Erre talán még Spielberg sem képes. És ha arról kérdezik, hogy mi ez, akkor csak annyit mond: "Freud találkozik Bonddal". A többi közreműködő még ennyit sem.

Rendben van, próbáld meg a lehetetlent és úgy beülni rá, hogy nincsenek különösebb prekoncepcióid a filmről, de készülj fel arra, hogy amint szétgördül a függöny, nem szórakozni, hanem tanulni fogsz. Tanulni arról, hogy kell eredeti vagy legalábbis annak látszó ötleteket nyári blockbusterbe csomagolni. Hogy kell öncélú álmokat óriásira dagasztani, majd olyan formában tálalni, hogy az másokat is érdekeljen. Hogy kell úgy átverni a nézőt, hogy azt gondolja, ő is részese az összeesküvésnek. Ugyebár az a tökéletes átverés, amelyben mindkét fél azt kapja, amire vágyott.

Az INCEPTION legnagyobb trükkje pedig az, hogy az álomfilmekkel szemben annak látszatát kelti, hogy mindez NEM csak egy álom. Egyrészt az álomvilág csupán minőségi jelzőkben különbözik a valóságtól: a gravitáció, az idő és a tér ugyan befolyásolható, az álomvilágba tévedt szereplők és velük együtt a nézők mégsem szembesülnek a valóság axiómáival nem leírható elemekkel. Minden úgy fest, mint a realitás... kicsit meglökve. Hisz csak ennyi kell: egy kis lökés. Ehhez jön még az író/rendező által felállított és a film teljes hosszában ecsetelt szabályrendszer, így aztán végig abba a hitbe ringathatod magad, hogy a látottaknak van értelme. Oka és okozata. Pedig dehogyis. Hisz ez csak egy álomvilág, ahol az intuíció legalább annyira fontos, mint az improvizáció. Gondolj csak a THE DARK KNIGHT Jokerének hatványozottan összetett terveire, melyek az anarchiát szolgálják. Na persze.

Ez eddig mind rendben is van. Nem árt, ha néha használni kell az agyat, még ha gondolkodás közben az orrodnál fogva vezetnek - egyes sorozatok hat népszerű évadot is megélnek ebből. A gond ott kezdődik, ha a rétegről rétegre történő hagymapucolás nem jár könnyekkel. Nolan mesteri terve már pedig az érzelmeken bukik el, pedig a bűntudatnak és a megváltásnak alapvető szerepe lenne a történetben, amely olyan sokat foglalkozik az elvek lefektetésével, majd azok sorozatos felrúgásával, hogy érzelmi tölteteit már nem tudja kellő hatásfokon elsütögetni.

És ez választja el ezt a lebilincselően összetett filmet egy igazi mesterműtől. Olyan, mintha a világ legizgalmasabb labirintusa végén nem várna sajt.

Címkék

kritika fantasy thriller sci fi leonardo dicaprio michael caine christopher nolan joseph gordon levitt inception tom hardy marion cottilard spy movie 7csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr1004538391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hahakocka 2010.07.19. 15:04:57

A Rottenen is akik kritizálták azok az érzelmi vonalat kritizálták. De kérdem én a picit hasonló Mátrix 1. esetében sem éreztem a hatalmas érzelmi tölteteket (amiket aztán a 2-3. részben a giccs hatalmas tengerével öntöttek még le) és sokan mások se az érzelem miatt mentek a moziba akkoriban, hanem a látvány és a történet okán, a film egyedisége, érdekessége, agy megdolgoztató mivolta miatt. No ezek után csak még jobban érdekel a film, vajon majd pontosan mik is a hiányosságok, mik az erősségek az Eredetben. Voxon meg éltetik egyelőre (100%) meg az IMDB-n 20000 szavazattal 9.4-es, ezzel 3. helyezett megint az elején picit eltúloznak talán.. A sötét lovag is lecsökkent mondjuk érdekes hogy majd 450 ezer szavazattal csak a 13., míg más film 40 ezer szavazattal pedig jóval előrébb van. Szóval a fura hátra sorolással is csinálhatnának valamit meg az egekbe magasztalással vagy ennek ellenkezőjével a folyamatos 1-esek dobálásával úgy hogy nagyrészük a az adott filmet se látta.

Ismeretlen_1068 2010.07.19. 15:20:07

Ha már erőlteted a Mátrix-analógiát, olyan ez a film, mintha az első rész zseniális ötletei találkoznának a második rész túlmagyarázásával és a harmadik rész mellément érzelmeivel.

Ismeretlen_82723 2010.07.19. 15:30:21

Remélem lesz majd egy második kritika úgy egy hónap múlva, amikor már nem kell a spoilerek kerülésével foglalkozni. Díjesélyeket (vagyis inkább jelölés-esélyeket) hogy látod?

Shifty · http://www.jatekok.hu 2010.07.19. 15:34:11

Van ebben a szerelmi szál kritizálásban valami, mondjuk nálam ettől még simán 8 pontos a film. Engem igazából az utolsó felvonás összevisszasága zavart, mert ott kicsit elvesztettem a fonalat, még akkor is, ha valóban az orrodnál fogva vezet végig a film. Mindezektől függetlenül egy nagyon feszes, látványos és izgalmas film az Inception, ami egyértelműen egy olyan alkotás, mely megkerülhetetlen és kihagyhatatlan.

Ismeretlen_1068 2010.07.19. 15:35:09

3: Gondoltam rá, hogy lesz egy kibeszélő is - persze, megírhatod majd te is. :) Néha baj, hogy ezeket a filmeket előbb látom, mint a nagyérdemű. Mivel a produkció elég rendesen szembemegy a nyári filmektől megszokottakkal, ráadásul van egy olyan érzésem, hogy az Akadémia "10 jelölt a legjobb film kategóriájában" akciója nagyrészt annak köszönhető, hogy a THE DARK KNIGHT kiesett a legjobb ötből, s nem utolsósorban a film kritikailag és anyagilag is sikeres (lesz) Amerikában, így nyugodt szívvel betippelnék neki egy jelölést a legjobb film kategóriájában.

Ismeretlen_110188 2010.07.19. 15:56:52

A legjobb film jelölés szerintem sokat veszített fényéből, amikor megemelték a létszámot 10-re. Az jobban érdekel, hogy Nolan megkapja-e a jelölést legjobb rendező kategóriába, az eddigi filmjei alapján nagyon megérdemelné. Legyen már csütörtök! :)

anita 2010.07.19. 16:17:44

Biztonság kedvéért 2 bekezdést ugrottam, de jobb lett volna az egészet, és legfőképpen azt a fránya 7 csillagos értékelést nem látni.. :(

Ismeretlen_37501 2010.07.19. 16:17:57

Nagyon nagy élmény volt, tipikus "látni kell" film. Vannak hibái és a 7 max 8 pontnál nem kell/szabad többet rá adni, de így is, közel mestermű. off: a vetítés után kapott kis ajándéknak meg különösen örültem :)

Master Tom 2010.07.19. 16:32:27

Nos, a kritikából csak az utolsó két sort olvastam el, és a pontszámot néztem meg, majd a film után pótolom az olvasmányt. :) ez a 7-es így egyelőre csalódásszagú. Aeon, nem lehet, hogy ha nem is hallottál volna még a filmről korábban, akkor 9-es lenne az a 7-es? :D

anita 2010.07.19. 16:44:50

8: Milyen ajándék? :) Olyasmi, mint a Mátrix után a piros vagy kék kapszula? Mi is kapunk, vagy csak a kiváltságosok kaptak?

Shifty · http://www.jatekok.hu 2010.07.19. 16:49:02

Anita: Kaptunk egy Inception témájú dossziét és a film egyik jellegzetes tárgyának mását, amivel otthon jól el lehet szórakozni:)

feri · http://mozisblog.blogspot.com 2010.07.19. 17:36:08

NEMOLVASOMELNEMOLVASOMELNEMOLVASOMEL FERIUNATKOZIK FERIUNATKOZIKFERIUNATKOZIK... NEEEM. NEMOLVASOMEL

anita 2010.07.19. 18:29:02

11: :) Búgócsigát? :)

Ismeretlen_1068 2010.07.19. 18:36:34

Azóta csak azon pörgök én is. :)

Ismeretlen_105814 2010.07.19. 18:47:15

Sarkítok; akkor a Predators jobb, mint az Inception? :) Olyan búgócsigát én is akarok, kinek az anyját kell megölnöm érte? :D

hahakocka 2010.07.19. 19:32:29

Jaja én is akarok búgócsigát!!!! :) Legjobb EREDETI forgatókönyv és rendezés is befigyelne végre Nolannek. Már rég megérdemelte volna. (A Memento, Dark Knight Tökéletes trükk sztorija miatt) Lehet hogy ez a film is csak másodszori megtekintése után üt csak igazán? Van egy pár ilyen film is. Akkor érti meg az ember 100%-osan.

Ismeretlen_151352 2010.07.19. 20:57:06

Kicsit elszomorodtam a kritikát olvasva és a pontszámot nézve... Ez eddig nálam az év legjobban várt filmje, de egy kicsit kezdek elbizonytalanodni, remélem azért nem koppanok majd olyan nagyot. Sajnos csak augusztus elején láthatom a filmet, addig be fogok golyózni, nem bírom kiiiii..... Olyan búgócsiga meg nekem is kell, bár gőzöm sincs mi a szerepe a filmben :DD

Ismeretlen_87626 2010.07.19. 21:03:47

AE: ez a hét pont nem a baromi nagy elvárások miatt ennyi? :) Már úgy értem, hogy ha nem lett volna ennyire hype-olva, nem lettél volna ennyire szőrösszívű? :)

Ismeretlen_1068 2010.07.19. 21:31:07

18: Én ezt a filmet soha nem hájpoltam... És most majd azt fogjátok mondani, hogy "háhá, akkor ezért csak 7 pont". :)

Papa 2010.07.19. 22:01:09

Nem csalódtam. Megint egy túlszakmázott, hangulatmentes kritika, vagy csak én vesztem el az érdeklődésem a cikkek felére. Tudom, akkor nem kell ezt a blogot olvasni ... ahogy nem kell ezt a blogot csinálni sem. 1:1. Egy kritika, egy vélemény.

Ismeretlen_1068 2010.07.19. 22:04:05

20: Nekem mindig jobban fáj az, ha egy aktív törzsolvasót veszítek el egy-egy írás miatt, mint egy olyasvalakit, aki első (vagy annak tűnő) hozzászólásával jelzi, hogy ez szar.

jimbo 2010.07.19. 22:26:29

Tényleg annyira eredeti lett a története, hogy ehhez hasonlót még nem alkottak, még nrm volt fil, ami ezzel a témával foglalkozott? Az akciók mennyire lettek pöpecek meg milyen arányban van a film hosszával, mert az előzetesekben velünk forgott az egész világ? A film megnézése előtt kicsit tisztába akarok lenni a dolgokkel mert nem akarok úgy járni, mint a TDK-val.

Ismeretlen_1068 2010.07.19. 22:33:15

22: tulajdonképpen SPOILER, de azért nem vészes: Az akciójelenetek 99%-ában névtelen, jellegtelen figurák, álomalakok verekszenek meg a hősökkel, méghozzá elég hányaveti módon. Ebben idézik a BOND-filmek henchmenjeit, habár ott egy-két gonosznak mindig van arca, itt ez nem jellemző. Amúgy az akciójelenetek kreativitás tekintetében is elmaradnak a TDK-tól - látszik, hogy azért lettek betolva a film alá, hogy az nyári blockbusterként működhessen. Eredetileg Nolan egy kisköltségvetésű thrillerként képzelte el a filmet - olyasmiként, mint a MEMENTO. Történet szempontjából a film erőteljesen hajaz a THE CELL-re, de akár a THE MATRIX-ra is, mégis jó és friss mix.

jimbo 2010.07.19. 23:06:14

23: valahogy sejtettem, hogy az akciókkal ez lesz. Nekem nem is baj, hogy nem erre van kihegyezve, csak a francnak reklámozták ennyire látványosra, mert így nagyon felpörgette az agyam. Történet szempontjából, mára már nyílván Nolan sem tud teljesen egyedit kitalálni, mert már az audio-vizuális médium is kinőtte magát (és ha ő nem tud, akkor hogy várnánk el ezt Hollywoodtól). A Cell-t még nem láttam, de ha már fel lett hozva, írhatnál egy kicsit róla, hogy az milyen cucc, hogy érdemes-e meglesni?

Ismeretlen_1068 2010.07.19. 23:15:11

24: Azért a pörgő-forgó folyosón játszódó haddelhadd elég klasszul össze van rakva, meglásd. :) THE CELL: Igazából designmozi (egyéni díszletek és jelmezek), de a sztori nem rossz - egy sorozatgyilkos kómába esik és egy álomfejtőnek kell elmerülnie az agyában annak érdekében, hogy kiderítsék, hogy hová rejtette el az utolsó, még életben lévő áldozatát. A film akkoriban készült, mikor J-Lo még nem volt gáz, de még Vince Vaughn sem. Ők ketten a főszereplők ugyanis. :)

Locutus · http://locutus.sfblogs.net 2010.07.20. 10:58:14

Bár a pontszám nálam is elmarad a várttól, de a kritikát akkor is védem: nagyon jól összerakott, követhető cucc. És bár kicsit nálam is letörte a lelkesedést, de legalább kicsit lehűtve nézem majd a filmet - vagy, ha úgy tetszik, nem fogom a fények leoltásakor rögtön azt gondolni, hogy "húbazz, ez lesz életem filmje..."

jimbo 2010.07.20. 11:24:29

25: ha J.Lo. és Vince Vaughn a főszereplők, akkor kicsit nehéz lesz komolyan venni, de attól felvettem a megtekinteni való filmek listámra. Az Inceptionhoz a szinkron milyen lett?

DCIJB 2010.07.20. 13:40:21

"Korunk talán egyetlen olyan rendezőjének produktumáról van szó, akinek az amerikai stúdiórendszer szemlátomást gondolkodás nélkül hajlandó 200 millió dollárt adni, hogy szerzői filmet forgasson." Es James Cameron? Lehet mondani az Avatarra, hogy nem szerzoi film az Inception-nal szemben, de biztos vagyok benne, hogy neki is adnanak ennyi penzt egy hasonloan komplikalt filmre. SPOILER veszely! Ami a filmet illeti, Nolan engem mar azzal a kijelentesevel megvett kilora, hogy ez lesz az o Bond-filmje, es nem is csalodtam. Az egesz nagyon jol fel van epitve, a nezo eszre sem veszi, hogy a fo tortenetszal, tuljadonkeppen a film eleje utan kb. egy oraval kezdodik. Az igaz, hogy Nolan szokasahoz hiven tavolsagtarto, az erzelmi szal nem eleg eros, de szerintem van sajt a labirintus vegen, megpedig az a jelenet, amikor mindannyian felebrednek a repulon es egymasra neznek, anelkul hogy szolnanak barmit is. Nem tudom megmondani, miert, de az a jelenet szamomra a film erzelmi csucspontja volt. Az akciojelenetek kisse otlettelenek, hasonloan Nolan korabbi filmjeihez, de egytol-egyig nagyon hangulatosak, a fenykepezesuk gyonyoru.Egy-egy akciojelenetsornal inkabb az osszhatason van a hangsuly es nem a jelenetsor reszletein, Az On Her Majestys Secret Service altal inspiralt havas resz kulonosen kedves a szivemnek :) A film siman Nolan legjobbja a Memento ota. (Szamokra leforditva: 9/10) Egy kerdes azokhoz akik mar lattak a filmet es ertenek a geometriahoz:a paradox lepcsot at lehet egyatalan ultetni 3D-re? Ha nem, a film a jelenlegi formajaban sosem fog megjelenni 3D formatumban...

Ismeretlen_1068 2010.07.20. 14:26:27

28: SPOILER! Igen, többször is elhangzott a 007-es, mikor Nolan a filmről nyilatkozott, ám ezt az egészet hamisnak érzem, hisz a film ötlete alapvetően egy thrilleré, melyből a szabadon ki- és beilleszthető, tehát bármiféle izgalmat és narratív szerepet nélkülöző akciójelenetek csináltak "értelmiségi" Bondot. Ráadásul, ahogy te is írod, ezek a jelenetek egyáltalán nem különlegesek. Mondjuk, ezt nem tudnám elmondani a TDK ambush-szcénájáról. Szerintem ennél csak az INSOMNIA rosszabb, habár az már megérett az újranézésre. :)

Ismeretlen_1068 2010.07.20. 14:26:47

27: Nem tudom, feliratos kópiát láttam.

little sister 2010.07.22. 17:57:42

Ez nem Eredet, ez incepció!!!

tristram 2010.07.22. 19:36:34

Elnézést, ha ismétlek, de képtelen vagyok végigolvasni a 31 kommentet, sőt pillanatnyilag a kritikát is, de meglesz majd:) Mindenesetre ez egy igen jó film, Nolan tényleg tévedhetetlen, hollywoodi mércével mérve kifogástalan ízlésű és ami nagyon nagy erény: mértékletes. És az a második szinten játszódó, lebegő, folyosói bunyó, párhuzamos vágással: az azért zseniális. Szóval tényleg minőségi, nagy tömegek kiszolgálására is tökéletesen alkalmas film (egyáltalán nem oly bonyolult, mint ahogy beharangozták). Ami egyébként döbbenetes, hogy DiCaprio idei két filmje tulajdonképpen tök ugyanarról szól és konkrétan történet paneleiben és építkezésében is analóg a két film, a végkifejlet más, de mindkét esetben elégedett voltam, és bár a Viharsziget is egy jó film, ez azért emlékezetesebb, nagyobb élmény. Simán 8 csillag, sőt, ha lehet olyat, akkor inkább 8.5, de többet tényleg nem érdemel.

adopenx 2010.07.22. 23:15:32

Nekem nagyon tetszet a film. Az értékeléssel egyet értek. SPOILER!!!! A vége előtt le ült a film + az akció jelenetek se voltak annyira durvák( a no gravity bunyót leszámítva). Ami nekem nem tetszet a Cillian Murphy száll nem bontakozót ki elégé. A tudata befolyásolás elég össze csapot lett. Vagyis volt egy jó alapozás ezzel az Arthur bácsis dologgal, de amikor a 3. állomba mentek ott már csak uncsi akciózás dominált inkább. A Leo száll volt a legerősebben összerakva érzelmileg, nekem az működöt legjobban. A túl nagy hype, kicsit növelte az elvárásokat, de összességébe én elégedet, vagyok, azt kaptam, amit akartam.

anita 2010.07.22. 23:23:43

Igen, olyan 8 és feles.. Mivel igyekeztem nem elolvasni a filmmel kapcsolatos írásokat, így most azt is hihetem, hogy még nem sütötték el százan azt a gondolatot, hogy az Eredet eredeti film.. :D !!!SPOILER!!! Nehezen indult be a film, de mire elkezdték élesben csinálni az /Boáá! Minden filmben ez van.. Ezt nem lehet valahogy megkerülni?../ UTOLSÓ MELÓT, addigra nagy nehezen sikerült elvonatkoztatnom attól, hogy a Mátrixot nézem.. Aztán a film végén, - segítséggel - rádöbbentem, hogy ez nem is a Mátrixra hajazott, hanem az ExIstenZ-re.. Ami - szögezzük le gyorsan - jobb film ennél! Azt a filmet anno (pedig csak dvd-n láttam, és kb. tavaly először..) 4 napig emésztettem.. Ezen vajon mennyit fogok rágódni? Jó volt nézni az Inceptiont /különösen Artúrt.. :D/, izgultam, mint állat, de nem éreztem semmit! Valaki mondta, hogy a Mátrix1-ben se volt erős az érzelmi töltet, DEHOGYNEM!! Nagyon odabaszott az, hogy belegondoltunk abba amit Morpheus mond! Ettől mindenki kész volt! Ma 2010-ben: kilopják az agyamból a gondolataimat? Na és? Be se kell menniük, ott a Fészbuk.. Minél több filmet nézünk, annál inkább nem találunk olyat ami odabasz.. /Nekem az Avatar se volt nagy cucc.. Valaki mondta, hogy Cameron is kapna 200 millát.. Kapna persze, de Cameron meg a szerzői filmek? Cö-cö../ DiCaprio tényleg tök ugyanazt, és tök ugyanúgy játsza, mint a Viharszigetben, csak éppen egy kevésbé elbaszott filmben.. Minden színész jó! A legjobb jelenet számomra a sorozatban felébredés.. Mit akarok még elmondani? Ja, igen. Nem csalódtam! Tetszett, élveztem, és amikor kijöttem tökre nem voltam képben, sőt még most sem tudom, hogy ez a valóság-e, mert a mozi vécéjében volt papír, búgócsigám meg nincsen, mer' nem adtak!

Melllvar 2010.07.22. 23:28:16

ejj, nézd már újra az Insomniát, különös tekintettel a fényképezésre! Ez volt az első Nolan-film amiben csalódnom kellett -- túl kerek, túl megalkuvó. Ahogy Sheldon Cooper mondaná: "User-friendly. I don't like that." Már szerintem tuti leírta valaki, hogy az akciójelenetek mennyire kidolgozatlanok és funkciótlanok (i.e. kötelező blockbuster-adalékok csak), illetve soxor mennyire öncélú a vizualitás (detto). Ráadásul a film (eléggé zsánerbarát, heist-filmesen lineáris) narratívája bonyolultabbnak akar tűnni, mint valójában. Sokat magyaráz, hogy aztán logikai bukfencekkel rúgja fel a saját szabályait. Jó film, ideális blockbuster. Nolantól nekem kevés. Inkább hagyta volna az asztalon a 200 milla 2/3-át... P.S.: Az 'Ariadne-->tervezz labirintust!', 'Marion Cotillard-->Je ne regrette rien' csak nekem fájt? ;)

anita 2010.07.22. 23:37:47

35: Csak Neked! ;) Én már megszoktam.. A Mátrix is ilyen direktbe' nyomta.. SPOILER! Az egyébként koncepció volt, hogy az álmok még véletlenül se legyenek álomszerűek?! Egyrészt ez az oka a hiányérzetnek..

adopenx 2010.07.23. 00:08:59

SPOILER Na én meg itt jól elírtam a dolgokat az tetszet a Cillian Murphy szálban hogy a „bácsikája” vagy kije képébe próbálták beetetni, és kamu érzelmeket kelteni a tudatában. Ami az első két állomig zajlott is, de 3. ba már csak lövöldöztek, ami nekem nem tetszet: DD Anita: „Az egyébként koncepció volt, hogy az álmok még véletlenül se legyenek álomszerűek?! Egyrészt ez az oka a hiányérzetnek..” Szerintem így hogy az álmok nem voltak álomszerűek, jobban elmosták a határokat a két világ között, és jobban átjött a búgócsiga pörgetés lényege. Mer ha” lila elefántok” repkedtek volna, akkor nincs az az érzelmi labilitás, hogy most alszik, vagy ébren van a karakter, legalábbis a nézőként nem ütőt volna akkorát. Matrix meg más tészta szerintem, ott iszonytatosan jól komponált akció érdekes körítéssel, ami mögé sok mély dolgot lehetet gondolni.

galahad 2010.07.23. 00:34:45

Na, eddig kibírtam hogy még a topicba se néztem be, sőt oldalt a friss hozzászólásokat is kerültem a szememmel :) Szerintem Nolan eddigi legjobb filmje, de még emésztenem kell. Azért nem zavart mindaz amit egyesek felhánytorgatnak (bár nekem tökéletesen működött az érzelmi töltet) mert ez a film számomra a Prestige-hez hasonlóan pont a felszínről szól, magáról a film-mágiáról, s ahogy ott a film bűvészeihez hasonlóan a készítők becsaptak minket a narratívával, itt 2 és fél órára transzba ejtik a nézőt, s akárcsak egy álomban, ébredés után rájövünk hogy csak tét nélküli játék volt, s az egésznek az üzenete az, amit Nolan sosem tagad: ő minden filmjével szórakoztatni akar. Azt pedig nehéz tagadni hogy a film veszettül szórakoztató: épp, mint egy izgalmas álom, ahol minden lehetséges, ahol ködösek a motivációk, ahol minden kicsit leegyszerűsített és ahol csak utólag jövünk rá hogy "valami furcsa volt". Tudom, a mozi és az álom-analógia emlegetése szinte már közhelyszámba megy, de épp az Eredet példázza ékesen hogy mennyire adekvát a hasonlat: a legnagyobb trükk épp a végletekig vitt (hiper)realitás (amint arra Cobb mondata is utal) és amikor rájövünk hogy minden film így működik: valóságrészekből építkezik, csak épp a maga szabályrendszere szerint rakja össze őket.

galahad 2010.07.23. 00:35:56

28: definíció szerint nem, a paradox tárgy épp a tér logikájával van valamilyen szempontból ellentmondásban

buckhurst 2010.07.23. 02:02:51

moziból kifele jövet a társaság többi tagja rámutatott ellen page színészi kvalitásainak hiányosságaira és idegesítő mivoltára - direkt figyeltem, szerintem teljesen jól játszott, az eddigi filmjeiben tapasztalt bicskanyitogató affektálás teljes mellőzésével. most akkor jó volt vagy sem?

anita 2010.07.23. 08:16:24

40: Engem eleinte tök idegesített, hogy minek kell egy ilyen csapatba egy óvodás.. Aztán megszoktam, a végére pedig meg is kedveltem.. SPOILER! A film tartalmaz 1 db poént! :) Ebben a vicces jelenetben a lány is szerepel.. Adopenx: A lila elefántos dolog tök igaz. De valahogy mégis furi egy kicsit.. Lehet, hogy jobb lett volna nem álomnak nevezni? /Ki az aki álmában különbséget tesz gyapjú, meg műszál között?!/ De akkor meg lehet, hogy egy - valamilyen szintem már - sablonos párhuzamos valóságok sztori lett volna?.. Többek között ez az amit Cronenberg jobban meg tudott oldani..

Frenk 2010.07.23. 08:37:40

Miért eredet miért nem incepció?

Reggie 2010.07.23. 09:09:30

SPOILER-es!! Sziasztok, A Mátrix és a 13. emelett mellett szerintem mindenképp érdemes a Dark city-t is megemlíteni, azok között a címek között, amikre hajaz az Inception. Mindezek ellenére egy zseniális alkotás, Nolan ismét bizonyította, hogy korunk egyik legtehetségesebb rendezője. 9/10.

galahad 2010.07.23. 12:04:08

42: mert a magyarban szerintem nincs olyan szó hogy incepció, ez már eleve nyelvújítás volt a feliratozók részéről :) Pici SPOILER a film ismeretében a címet valójában "Eredeztetés"-nek vagy valami hasonlónak kéne értelmezni

Kither Deckel · http://torukmakto.hu 2010.07.23. 13:00:12

44. Nekem a _fogantatás_ szó jutott eszembe. Szokták mondani, hogy "megfogan" egy gondolat... Persze kicsit hülyén hangzik. :)

Ismeretlen_1068 2010.07.23. 15:14:33

34: Kb. minden szavaddal egyet tudok érteni. Hideg film. És igen, az eXistenZ-re hajaz leginkább (álom az álomban az álomban az álomban... de abban nem magyaráznak annyit a játékszabályokról, amiket aztán módszeresen fel is rúgnak... so what?).

anita 2010.07.23. 15:26:48

46: Öö.. Hol egy búgócsiga? :D

Real013GSF 2010.07.23. 16:02:52

Engem megvett a film, bár néhány dolog idegesített. 9-es, nagy élmény volt, megyek még moziba megnézni:) A szinkron meglepően korrekt volt:)

batboy 2010.07.23. 17:28:19

erről nekem a Dreamscape (1984) ugrott be, ott a tét is nagyobb volt ha jól emlékszem, majdnem méltó egy James Bond sztorihoz. amúgy a Bond-vonal tényleg észlelhető, talán még jobban is élveztem mint az alapötletet, ami annyira mégsem tűnt eredetinek. rendezőnk azonban ismét a nőkön csúszott el, Marion igyekezett, de Page akár fiú is lehetett volna. Nolannak elkelne neki már egy női script supervisor. amúgy szépen összerakott munkadarab, de egyet kell értsek a cikkíróval: pontosan egy ponttal kevesebb mint a Predators! :D

Ismeretlen_112847 2010.07.23. 17:49:19

44: De van, olyannyira hogy az eredet szó el se hangzik a filmben egyszer sem :)

Ismeretlen_1068 2010.07.23. 18:13:10

49: Ó, a DREAMSCAPE nekem is ott motoszkált a fejemben, csak hát az egy nihilista thriller volt, ez pedig egy bazi nagy blockbuster... ...amivel van még egy óriási bajom: semmire sem használta a plakátokon is, trailereken is moneyshotként ellövöldözött lecsukódó világot. Képzeljetek el olyan akciójeleneteket, melyek keresztbe-hosszába tekergőző felhőkarcolók között zajlik. Na?

Ismeretlen_141758 2010.07.23. 18:16:32

51.: "Képzeljetek el olyan akciójeleneteket, melyek keresztbe-hosszába tekergőző felhőkarcolók között zajlik. Na?" A felvetés jogos, de attól még a film így is telitalálat (nálam). ;-)

Ismeretlen_1068 2010.07.23. 18:21:04

Az IMDb-t elnézve ezzel nem vagy egyedül. :) Én viszont még mindig nem értem a feszkót - még a Jokernek is érdekesebb jelleme van, mint Cobbnak, a többiek pedig üres fiolák.

Ismeretlen_141758 2010.07.23. 18:29:53

53.: Jokert most kicsit erős példának érzem, hiszen ő "maga a káosz", míg Cobb "csak egy" tolvaj. A kettő összehasonlítása nem feltétlenül jó ötlet, szerény meglátásom szerint. A többiek üresek volnának? Nos, én nem gondolom. Mindeki jó karaktert kapott és a színészi teljesítményeknél sem éreztem úgy, hogy valamelyikőjüknél kilógna az a bizonyos... Egyedül Ellen Page-dzsel volt nehéz megbírkóznom; újfent, de sikerült.

Ismeretlen_1068 2010.07.23. 18:31:38

54: Miről is szólt a többi karakter? Nem lehetett volna simán felcserélni egymással őket? Oké, Tom Hardy volt a színész, az indiai manus a méregkeverő, a többiek pedig, hát izé... Egyébként Ellen Page most először nem volt idegesítő. :)

Ismeretlen_141758 2010.07.23. 18:36:59

Engem a baba arca hoz zavarba minden egyes filmjében, amit eddig láttam tőle/vele. De amúgy tényleg okés volt, jelen esetben ugye az egyetemiata kis Ariadne, akit Caine papa pátyolgat és ad később Cobb kezébe. A többieknek is megvolt szerintem a maga súlya és a színészválasztás is igen jól sikerült. Gondolok itt főként Joseph Gordon-Levitt-re; szerintem ő még közel sem érte el teljesítőképessége csúcsát.

galahad 2010.07.23. 18:46:05

51: ez a moneyshot dolog az elejével kapcsolatban mondjuk teljesen igaz 53: bár a filmtől jómagam le vagyok nyűgözve, attól még az imdb-n bevezetném azt hogy a bemutató után fél évvel lehet csak szavazni, vagy ilyesmi. A Toy Story 3 nyolcadik helye, meg a TDK is kész röhej, minden geek leszavaz egy 10-est a premier után, baromi objektív mondhatom.

galahad 2010.07.23. 19:10:29

55: a heist-filmekben pont az a lényeg hogy a csapattagok néhány laza vonással felvázolt típus-karakterek akiket leginkább úgy azonosítunk hogy "a robbantó, a ferdeszemű, a hacker, az akinek mindig vicces beszólásai vannak" stb de ezzel együtt nem értek egyet vele hogy üresek lennének a karakterek (basszus, Cilian Murphy pl. szenzációs) és különben is: ez a sztori Cobb-ról és a nőjéről szól

gaillard 2010.07.23. 20:03:14

A bond-feeling nekem annyiban jött át, hogy a hősök itt is golyóállóak (egy kivétel kell, persze), megfejelve azzal, hogy több síkon szimultán, helyenként nyugalmi állapotban tűrik, hogy körbelövik őket :) galahad: Cobb mellett szerintem a célpont karaktere lett volna még igazán fontos, de a heist előtt csak egy felületes jellemzést kaptunk róla, és később sem volt nagyon akalma kibontakozni. Cobb és nője jelenetei alatt fintorogtam, pedig nem kellett volna.

galahad 2010.07.23. 21:59:31

!SPOILER! 55, 59: az egész heist csak a film nagyra nőtt mcguffin-ja, amin persze kitűnően szórakozik a zsánerfilmes agyféltekénk és gyakorlatilag kitölti a filmidőt, de a hangsúly Cobb "útján" van

Ismeretlen_9654 2010.07.23. 22:02:00

ugyan elvárásaim nem voltak, a csalódásom mégis nagy. a prestige mellett ez nolan legrosszabb filmje. nem szeretem a film játékszabályait és állatira kényelmetlenül érzem magam ebben a világban. SPOILER az álom az álomban meg legalább annyira elcsépelt filmes klisé, mint a skizofrén főszereplő. SPOILER VÉGE.

2010.07.24. 00:16:13

A Prestige Nolan egyik legrosszabb filmje??? De miiiéééért? Az Inception mellett szeretnék kiállni, ugyan igazat adok több kritikus megjegyzésnek is, mégis egyértelműen „okosabb” is az Inception, mint a nyári kassza-szaggatók túlnyomó többsége, és szerintem az érzelmi szál is jobban működik benne, mint mondjuk a Transformers 2-ben, amit leginkább azért lehet szeretni, mert óriási földönkívüli robotok gyakják egymást a játékideje nagy részében. Ráadásul látványban abszolút nem marad el az Inception az utóbbi idők blockbustereitől. Jimbo kérdésére válaszolva: a szinkron meglátásom (vagy meghallgatásom) szerint remekül sikerült (bár Forgách Gábort nehezen viselem el, de neki csak néhány mondatnyi nyivákolás jutott), a legtöbb szereplő a megszokott hangján szólal meg (DiCaprio Hevér Gábor, Michael Caine Fülöp Zsigmond), és számomra kellemes meglepetés volt Scherer Péter a vegyész szerepében. Egyébként csalódni csak elvárásokhoz képest lehet. :)

Ismeretlen_1068 2010.07.24. 07:32:14

58: A heist-movie paneleket és a Bond-utalásokat is érzem (habár ez utóbbiak kifejezetten fáradtak voltak - még a leggyatrább Bond-filmeken is kreatívabb akciójelenetek vannak), csak nehezen tudom őket összeilleszteni az álomvilág láttatni vélt pszichológiai mélységével. Baromira nem tudtam izgulni, miközben hosszú litániákat olvastak fel arról, hogy most épp minek kellene történnie, szabályokról, melyeket úton-útfélen felrúgnak, ezért be- vagy be nem tartásuk sem okozott semmilyen feszültséget, meg aztán szemlátomást mindenki sebezhetetlen volt, ha egy kicsit behúzta a nyakát. Egy thriller akkor jó, ha feszült... de szerintem már ismételem magamat. :)

Ismeretlen_1068 2010.07.24. 07:35:32

61: A THE PRESTIGE ehhez a filmhez képest egy csoda. Annak két fő"hőse" például gazdag jellemevonással- és fejlődéssel rendelkező atipikus figurák, akik erkölcsi értékeit fokozatosan emészti fel a rivalizálás és saját függőségük. A THE PRESTIGE egyik legnagyobb bravúrja az, hogy a "gonosz" és "jó" szerepe folyamatosan cserélődik meg a film játékideje alatt.

galahad 2010.07.24. 11:26:52

63: de hát ezt mondom hogy ez nem egy thriller heist-filmes meg Bond-os áthallásokkal hanem konkrétan egy álmokban játszódó heist/Bond-film akar lenni (a sebezhetetlen hősökkel meg a többi) te meg más elvárások szerint mész neki :) (a keret az persze más tészta) egyébként elsőre úgy tűnt hogy főleg az akciójelenetek sokkal jobban vannak vágva mint Nolan előző filmjeiben

pimp 2010.07.24. 18:56:19

MITŐL HAJAZ EZ A FILM A BOND-FILMEKRE??? kérlek, valaki okosítson már ki engem. köszi!

pimp 2010.07.24. 19:10:58

a rengeteg zavaros teória közt talán mentőöv lehet az alábbi link. itt megmagyarázzák a film összes esetleges "megoldását", kiküszöbölik a felmerülő logikátlanságokat, stb. sokan mondhatják erre, hogy lám, lám, milyen jó film, hiszen nem hagy nyugodni, rengeteget beszélnek róla az emberek, stb. de ettől ez egy jó film lesz? ahogy aeon is írta fentebb, a színészek a scrip többszöri elolvasása után értették csak meg a sztorit. a film összetettségét a mondanivaló mélysége, nem pedig a szabályrendszer bonyolultsága kellene, hogy adja. ezért tartom nagy csalódásnak az inceptiont. www.wegotthiscovered.com/2010/07/20/dream-a-little-bigger-a-guide-to-understanding-inception/

Ismeretlen_62806 2010.07.24. 19:15:41

67: a linken található írás egész jól összegyűjti a meglévő teóriákat, de a kifejtés még zavarosabb, mint a script. láthatóan önkényesen újraértelmezték a limbo fogalmát és szabályrendszerét, ráadásul a szintek számozását is keverik helyenként.

Komplikato 2010.07.25. 18:25:02

OFF: "Egy kerdes azokhoz akik mar lattak a filmet es ertenek a geometriahoz:a paradox lepcsot at lehet egyatalan ultetni 3D-re?" Igen, de csak kis szög alatt (15-20 fok?) Íme egy példa: youtube.com/watch?v=hAXm0dIuyug

galahad 2010.07.25. 20:55:29

69: ez nagyon jó, de nem értem miben segít hozzá a paradox lépcső problémájához? A paradox lépcső konkrétan lehetetlen objektum térben (ezért a neve) és épp azt az információveszteséget használja ki ami a 2D-s leképezés és a 3D között van. Itt pusztán arról van szó hogy egy bizonyos nézőpontból a perspektíva csalása miatt azt az illúziót kelti mintha pont fordítva emelkednének a lejtők, de ez a test nagyon is lehetséges, hiszen meg van modellezve :) (olyan ez egyébként mint a görög templomoknál, ahol az oszlopok átmérője felfelé egyre szélesedett, hogy korrigálják a perspektív torzulást és ezért furcsán "egyenesek" ha lentről rájuk nézünk)

galahad 2010.07.25. 21:27:33

OFF még: a TDK-ban pedig a Batpod hangjához az ún. Shepard-hangot vették alapul, ami kb. a paradox lépcső akusztikai megfelelője (folytonosan emelkedő v. süllyedő hang illúzióját kelti a végtelenségig) http://theenvelope.latimes.com/news/more/print/la-en-lightsknight4-2009feb04,0,5291319.story

galahad 2010.07.25. 21:59:23

69: ok, értem! készíthető olyan test ami pontosan a paradox lépcsőnek megfelelő látványt mutatja egy bizonyos nézőpontból (van is ilyen makett), de ez nem 15-20 fok hanem gyakorlatilag 0! A szereplők pedig csak egyszer járhatják körbe :) +az árnyéka is könnyen leleplezheti

todie 2010.07.28. 07:38:43

OFF galahad: szerintem az volt a kerdes, hogy 3D-s moziban, tv-ben meg lehet e csinalni.

galahad 2010.07.28. 13:56:42

73: hát... átültetni át lehet, de 3D-ben már egyértelmű a szemünknek a hurok végén a szakadás a magasságkülönbség miatt és így tulajdonképpen nem működik az illúzió. eh, kivágom papírból mindjárt és kipróbálom :) ha lehunyom az egyik szemem oké, ha kinyitom akkor borul a dolog, ugyanez lenne 3D vetítésnél, ott már nem tudod kizárni a plusz információt, hogy a legelső lépcsőkar valójában sokkal alacsonyabban van az utolsónál

Scal · http://www.fatumteam.com 2010.08.02. 01:33:50

kicsit semmitmondó volt ez a kritika, legalábbis 10/7 szerintem erre a filmre kevés, mondjuk a Rottenen is 3 Top Critics húzta le úgyhogy tényleg nem tudom, van aki fanyalog, van aki élteti, ha van kedved olvasd el az én véleményem, szerintem spoilermentes, de ha valamit elárulsz a filmről, háttér ilyesmi, az nem feltétlenül spoiler http://www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=07&entry=entry100727-202149

Ismeretlen_55901 2010.11.03. 08:25:39

Amit nagyon furcsának találok, hogy szinte minden kritika elmegy a tény mellett, hogy ez a film úgy tud körömrágósan izgalmas lenni, hogy: a) Nem a világot mentik meg. b) Nem az USA-t mentik meg. Sőt, még csak nem is jófiúk a főszereplők, és Fischer sem egy kifejezetten negatív, szemét alak (mint Terry Benedict volt az Ocean's Eleven-ben), és ennek ellenére eléri azt a film, hogy szurkoljunk nekik. Azért szerintem ez nem kicsi rendezői/színészi teljesítmény.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása