aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: shrek a vége, fuss el véle [shrek forever after] (2010) Zalaba_Ferenc
2010. július 04. 07:48:08

Kategória: film 4 komment

Hogy Shreknek soha nem lett volna szabad franchise-zá avanzsálnia, az számomra már a második résszel világossá vált, de az csak egy elképesztően vicces, ugyanakkor se füle, se farka folytatása volt egy kompakt mesének: a zöld szörny a második folytatással bizonyította csak igazán, hogy a mondandó híján már csak fáradt ismételgetésre, izzadságszagú popkultúra-aktualizálgatásra és altest körül köröző kocsmahumorra telik tőle. De még így is keresett egy valag pénzt, ami elkerülhetetlenné tett egy újabb epizódot, amely remélhetőleg hű lesz a címéhez és tényleg utoljára forgatja meg a fáradt olajban azt a pecsenyét, amely anno majdnem fődíjas lett Cannes-ban.

Szerencsére a készítők érezték azt, hogy a fekáliákkal való dobálózás felett némileg már eljárt az idő, továbbá azt is sejtették, hogy hőseik adott formában és környezetben már nem képesek újat mondani, ezért elhozták az AXN Sci-fi csatornán futó szériák mindennapos modus operandiját: az alternatív valóságot. Ebben a világban a harcos amazonként funkcionáló Fionának nincs szüksége megmentőre, a Csizmás Kandúr forma vesztett masszaként hozza a "szexi dög" humormorzsákat, Szamár és Shrek pedig újra eljátszhatja a haverfilmek először-utállak-aztán-imádlak jeleneteit, melyek olyan kiválóan működtek az első részben.

A kavarást egy sürgős átkeresztelésre szoruló Rumplestilskin nevezetű figura okozza, aki méretarányos és meglehetősen halovány másolata Lord Farquaadnak, ráadásul még kínrímekkel is bombáz, mindent összevetve azonban közel sem olyan idegőrlő figura, mint vártam. Ha másért nem, legalább azért, mert rendelkezik agendákkal (kapzsiság, bosszú, hatalomvágy, stb.), melyek nem rossz tényezők egy funkcionális működő főgonosz megalkotásánál - a verőemberekről (illetve jelen esetben verőnémberekről) és az elmaradhatatlan főhadiszállásról nem is beszélve.

A film érzelmi világa ugyanakkor sekélyes (Shrek előbb kapuzárási pánikban szenved, majd szerelmi fájdalom gyötri), a poénok javarészt a már említett kínos szóvirágokra épülnek (macskatasztrófa! csacsirkefogó!), továbbá vannak Beastie Boysra breakelő boszorkányok, R'n'B klipekből ismerős táncmozdulatokat lejtő ogrék és egyéb MTV-kompatibilis finomságok. A film mindezzel együtt elviselhető - aki a harmadik rész után még rajongónak vallotta magát, az elégedetten konstatálhatja, hogy minőségben azért van némi fejlődés, aki pedig csak a lurkókat kíséri, talán az sem fogja csak a székfát csócsálni, miközben a véget várja.

Címkék

kritika shrek cameron diaz justin timberlake animation antonio banderas eddie murphy 4csillagos paramount mike myers imax john cleese sequel dreamworks julie andrews maya rudolph children movie 3d cinema uip duna film walt dohrn

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr414538324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_160321 2010.07.05. 10:42:41

Thx a cikket, ezek szerint nem csak én éreztem, hogy a második résznél már kezdett elfáradni a Shrek-világ. Egyébként ki adja a macskának a magyarhangját? (csak mert ugye Selmezci meghalt)

Ismeretlen_140561 2010.07.05. 16:29:59

Nyíregyházán a Palace mozi ezzel a filmmel indítja 3D-s pályafutását.

Dr. No 2010.07.08. 18:04:03

Rumpeltstiltskint nem lehet magyarítani, mert a mesefigura a magyarul ismert mesehősök között nem nagy jelentőségű, és a különböző meseváltozatok teljesen eltérő néven emlegetik. A Grimm-mese fordítása pl. Krumplirózsának hívja, az egyik népmesei változatban meg Tancika-Marcika, szóval nem olyan általánosan elfogadott alak, mint Hamupipőke vagy Csipkerózsika. Kb. ugyanaz, mint Rapunzel (Ligetszépe, Raponc stb. stb.).

VVega · http://halfpecssquad.blog.hu 2010.07.24. 18:55:12

Szerintem folyamatos minőségbeli romlás figyelhető meg ogrééknál. Alig bírtam végignézni ezt az érdektelen, ócska és olcsó "poén" újrahasznosítást. Csizmás Kandúr már évek óta nem vicces. A böfögő-fingó ogrék sem azok. A szóviccek meg főleg.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása