aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office countdown: the last airbender Takács Máté
2010. június 29. 19:08:31

Kategória: 14 komment

Csütörtökön érkezik az amerikai mozikba Az utolsó léghajlító. M. Night Shyamalan filmje vitán felül az év egyik legkockázatosabb vállalkozása, egyúttal a Paramount első 3D-s nevezése.

Csütörtökön érkezik az amerikai mozikba Az utolsó léghajlító. M. Night Shyamalan filmje vitán felül az év egyik legkockázatosabb vállalkozása, egyúttal a Paramount első 3D-s nevezése.

Nem számítva persze a DreamWorks animációs filmjeit. A tavasszal született döntés, miszerint a népszerű amerikai rajzfilmsorozat, az Avatar: The Last Airbender mozifilm-változata 3D-s turbósítást kap, teljesen érthető azok után, hogy az Alice Csodaországban és A titánok harca magasra jutott a box office létráján. Érthető, de nem feltétlenül üdvözölendő. A titánok harca nem úszta meg kritika nélkül az utólagos konvertálást, s emellett jóformán eltörpültek az egyéb kivetnivalók. Az utolsó léghajlító ellenben sokkal kevésbé evidens pénzcsináló (pénznyelő mivolta ellenben már jó ideje nem titok), tehát hibáztatni nem lehet a Paramountot, ez egy biztosíték. A stúdió egyébként jó időszakon van túl: idén a Vasember 2.-re és a Viharszigetre is szépen csengettek a népek, s persze a DreamWorks ágról is született egy-két 200 milliós kasszasiker, más kérdés, hogy az Így neveld a sárkányodat és a Shrek a véle, fuss el véle közül a kevesebbet termő lett a nyerőbb. És e négy film közel 900 millió dollárja sem adhat kellő megnyugvást arra az esetre, ha ez a cuzammen negyedmilliárdos vállakozás megfeneklik. Márpedig ennek a valószínűsége egészen nagy.

A történet egy fiúról szól, aki ráébred, ő az utolsó Avatar, azok tagja, akik mind a négy elemet képesek irányítani. Így meghatározó szereplőjévé válik a levegő, a víz és a föld népe a tűz népe ellen folytatott küzdelmében. E fantasztikus történet eposzi léptéket sugall, de némi érdektelenséggel is együtt jár, ennek fő oka pedig a távol-keleti gyökerek, a harcművészeti alapok. Bár a kelet-ázsiai filmek között akadt több is, ami sikert ért el az amerikaiaknál, ezúttal a mainstream, ezen belül is a fiatal közönség a célpont, akik - azzal együtt, hogy most hazai termékről van szó - csak ritkán fogadnak be hasonló darabokat, már abból a kevésből, ami eddig készült (a Dragonball: Evolúció például vaskosat hasalt tavaly tavasszal). A még teljes gőzzel futó A karate kölyök sikere mellett nem lehet elmenni, ha a harcművészetekről és fiatal főszereplőkről van szó, ám azon film könnyű azonosulást szolgáltatott főhősével és szituációjával is a valóság talajánál maradva, nem mellesleg ismert neveket sorakoztatva fel. Ez Az utolsó léghajlító esetében nagyjából kimerül a rendező-író-producer, M. Night Shyamalan személyében, akinél ezzel néhány egy kaptafára menő, de egy-két kivétellel anyagilag működő thriller után most éles váltás tapasztalható. Eddigi legköltségesebb filmjétől nem várhatók csattanók vagy (a tényleges hatást hol elérő, hol nem) hatásvadász jelenetek, márpedig az előzetesek bőszen hirdetik az indiai származású direktort, aki a Hatodik érzék-típusú filmjeiről nevezetes. Nyilván a közönség nem oly buta, hogy nagyon félrenézze a dolgokat, de tény, hogy nem megalapozott Shyamalan a családi filmek talaján. Ez azért nagy bajt nem jelenthet, annál inkább az, hogy az utóbbi idők fantasy-adaptációi, legyenek azok könyvből vagy videojátékból, csak egy bizonyos szintet képesek megütni; a Percy Jackson és az olimposziak: A villámtolvaj és a Perzsia hercege: Az idő homokja is nagyjából 90 millió dollárig vitte, ami még előbbi esetében sem fedi a rá szánt összeget. Ráadásul jelen esetben a forrásanyag sem annyira ismert, hogy annak bázisából elegendő mértékben táplálkozzon.

Egyértelműen az elszaladt költségvetés lesz a veszte Az utolsó léghajlítónak, s könnyen lehet az is, hogy egy újabb Az arany iránytű kerekedik belőle. Azt a filmet is trilógiának szánták kezdetben, s bár nemzetközi fronton szépen teljesített, az amerikaiak közömbössége betette a kaput a további fejezeteknek. A csütörtöki premier nem könnyíti meg a film helyzetét a kielégítő számok megszüléséhez, ahogy az a Szex és New York 2. és a szerdán rajtolt Kéjjel-nappal esetében is bebizonyosodott. A kevesebb mint két héttel később érkező A varázslótanonc ráadásul újabb akadályt görgethet a film elé.

A fentiek fényében tipp az észak-amerikai szereplésre:
07.01. csütörtöki nyitónap: 8.750 millió dollár
07.02. péntek: 7.875 millió dollár (-10%)
07.03. szombat: 9.845 millió dollár (+25%)
07.04. vasárnap: 6.400 millió dollár (-35%)
nyitóhétvége: 24.120 millió dollár
első négy nap: 32.870 millió dollár
végösszeg: 80.400 millió dollár (ebből a nyitány 30%)

nemzetközi & itthon
A világ más tájain azonban az efféle történetek jöhetnek minden minőségben és mennyiségben. A két idei, már említett társ, A villámtolvaj és a Perzsia hercege megfelelő arányban múlta felül az amerikai bevételeket a nemzetközi piacon, s hasonló produktivitást várhatunk Az utolsó léghajlítótól is. Kiváltképpen eredményes lehet az ázsiai futam, magyarázatra nem szorul, miért, s persze Európára is lehet számítani, ha vizuális orgiákról, no meg 3D-ről van szó. Az amúgy teljesen más matéria, ám amerikai/nemzetközi piaci arányokban azonosan viselkedő műfajt képviselő Robin Hoodéhoz hasonlóan 1/3 észak-amerikai, 2/3 azon kívüli eredményre lehet számítani.

Ez a történet és ezek a szereplők nem tartoznak a könnyen boldogulók közé a magyar ugaron, ám a 3D-s darabokat nagyon falták itthon az utóbbi hónapokban. A sűrűsödő mezőnyben azonban az önmagában is életképes darabok maradnak majd állva, márpedig egy Shrek a vége, fuss el véle és egy Kutyák és macskák 2.: A rusnya macska bosszúja (emlékezzünk: egy éve a G-Force - Rágcsávók 200 ezer néző fölé jutott) között ez nehezen lesz elmondható Az utolsó léghajlítóról, s a 3D-s termek számának jelentős növekedéséig még várni kell - merthogy ez egyszerűen szükségszerű, elnézve a késő őszi-kora téli kínálatot, ahol egy héten több 3D-s film is esedékes. A UIP 100 ezer nézővel már elégedett lehet (bár a 75 ezer körüli finis esélyesebb), még ha a Paramount ennél többet is várna tőlünk a projekt méretének okán.

rendező: M. Night Shyamalan
szereplők: Noah Ringer, Nicola Peltz, Dev Patel, Jackson Rathbone, Shaun Toub, Aasif Mandvi, Cliff Curtis
forgalmazó: Paramount
költségvetés: 150 millió dollár
magyar bemutató: július 29.

kapcsolódó írások
countdown: The Twilight Saga - Eclipse
countdown: Grown Ups (és ami lett)
countdown: Knight and Day (és ami lett)
countdown: Toy Story 3 (és ami lett)
countdown: The Karate Kid (és ami lett)
countdown: The A-Team (és ami lett)
countdown: Sex and the City 2 (és ami lett)
countdown: Prince of Persia - The Sands of Time (és ami lett)
countdown: Shrek Forever After (és ami lett)
countdown: Robin Hood
(és ami lett)
countdown: Iron Man 2 (és ami lett)
countdown: A Nightmare on Elm Street (és ami lett)

Címkék

fantasy box office coming soon shyamalan adaptation children movie uip duna film

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr284538298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tristram 2010.06.29. 19:31:18

Ez a Paramount-Dreamworks kooperáció, hogy működik? A Paramount felvásárolta az egészet és a Dw már csak egy márkajelzés, vagy vmekkora bevétel még mindig a Dw-nek jár? Mintha az rémlene, hogy a rajzfilmrészleg megmaradt önállónak, de lehet, hogy tévedek. Egyébként ja, szerintem is bukta a Shyamalan mozi, bár megszavaztam neki egy 30 millás hétvégét, valószínű, hogy rendesen alul fogja múlni.

jimbo 2010.06.29. 20:04:35

Shyamalan felajánlották valamelyik utolsó Potter filmet is, ha jól emlékszem, azt nem értem, hogy mért nem vállalta el, mert az egy biztos siker lett volna számára. De most itt szerintem lesz jó pár álmatlan éjszakája az indinek, a film teljesítését illetően, bár lehet hogy szereti az izgalmakat :) Én azé annyira nem vagyok bórus az előrejelzéseket illetően, pláne számomra épp tegnap derült ki, hogy az egyik főszereplő a twilightban is egy fontos szereplő, pláne a harmadik részben.

Ismeretlen_82723 2010.06.29. 20:17:19

Mindenesetre nem marad munka nélkül a direktor úr, sőt, jövő év elején jön a Universal égisze alatt az új filmje, melyben néhány ember egy liftben ragad, s kiderül, hogy közülük valaki az Ördög. Jól hangzik, nem? :)

Ismeretlen_9654 2010.06.29. 20:43:39

addig határozottan érdekelt a film, amíg nem kezdték el átkonvertálni 3db-be. a titánokat gusztustalanul hazavágta.

ottóka 2010.06.29. 21:36:23

Kamu 3D és utólag forgatott 3D-snek szánt jelenetek.:( Mire jó ez ? Ha a átkonvertált verziót messzire elkerülöm,attól még 2D-s változatban is valamelyik szereplő 10 percenként integet,kalimpál,felénk bökdös valamivel. :( De utálom az ilyet...

Ismeretlen_1068 2010.06.29. 23:26:41

Szerintem ez a film kb. annyit hozna, mint a PERCY JACKSON, ha 2D-s lenne, így viszont nyugodtan rádobhatunk még 40-50%-ot a bevételre.

Ismeretlen_1068 2010.06.29. 23:27:52

...azaz legyen akkor 330 millió világszinten.

Ismeretlen_82723 2010.06.30. 22:44:33

Nagyon úgy fest, hogy az év leggázabb filmje kerekedett a dologból. Rottenen már van bőven írás, s az összes valamirevaló újságíró csak "negatív szuperlatívuszokban" tud nyilatkozni róla. Ebert papa fél csillagot adott neki, de lehet, hogy ő még az elnézőbbek közé tartozik.

Ismeretlen_1068 2010.06.30. 23:01:09

Nahát, ez azért meglepő. Mi történt Shyamalannal..?

Ismeretlen_97684 2010.07.01. 08:41:09

9: Megbolondult, ahogy az már a Lány a vízben és főleg az Esemény kapcsán látható volt. Talán egy hosszabb szünet jót tenne neki. 3: Jól hangzik, de ezt csak írja, és nem rendezi, vagy rosszul tudom?

Ismeretlen_1068 2010.07.02. 19:14:50

Hoppá! Lehet, hogy a kritikusok utálják: http://aeonflux.freeblog.hu/archives/2010/07/01/utaljak_shyamalant/ ...de ez nem akadályozta meg a filmet abban, hogy 16 milliós csütörtökkel nyisson.

Ismeretlen_82723 2010.07.02. 19:26:05

11: Úgy tudtam, hogy ez lesz (nem hiszitek, mi?). :) Az előzetese, amit ma is láttam a Toy Story 3. előtt, azért eléggé felkeltheti az érdeklődését az embernek. Én pl. a sok ramaty kritika előtt nagyon is kíváncsi voltam rá, de még így is. A látványt legalább dicsérték, ha másért nem is, hát azért.

Ismeretlen_1068 2010.07.02. 20:35:01

12: Arra az előzetesre gondolsz, amin messziről látszott, hogy mennyire szar ez a reptében kotyvasztott 3D? :\

Ismeretlen_82723 2010.07.02. 21:30:57

13: Nem háromdé volt, és eszem ágában sincs a filmet se úgy nézni.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása