aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: játék határok nélkül Takács Máté
2010. június 27. 18:10:47

Kategória: 9 komment

> Amerikai mozibevételek, 2010. június 25 - 27.

A TOY STORY 3. számára kevésnek bizonyult Adam Sandler és a Cruise-Diaz páros is. A NAGYFIÚK ettől függetlenül a komikus egyik legjobb startját jegyezte, viszont a KÉJJEL-NAPPAL éjt nappallá téve kell, hogy dolgozzon a sikerért.

> Amerikai mozibevételek, 2010. június 25 - 27.

A TOY STORY 3. számára kevésnek bizonyult Adam Sandler és a Cruise-Diaz páros is. A NAGYFIÚK ettől függetlenül a komikus egyik legjobb startját jegyezte, viszont a KÉJJEL-NAPPAL éjt nappallá téve kell, hogy dolgozzon a sikerért.

> #1
A TOY STORY 3. a 2006-os VERDÁK óta először intézett a Pixarnak egy második hétvégét is a dobogó legfelső fokán. A minden fronton elképesztő sikersztorivá váló film ritkán látott részeredményeket produkál: négy hétköznapján csaknem 60 millió dollárral toldotta meg rekorder nyitányát (nem egy top 10-es helyezést érve el a kumulált bevételi listákon), s most még ennyivel növeli az egyenleget június utolsó hétvégéjén. Az 59 millió dollár 7. a legjobb második hétvégék rangsorában, de önmagában is szemléletes; persze a -46% nem kevés, de 100 millió felettről cseppet sem szégyen. A 10 nap alatt besöpört 226 millió dollár veri a VASEMBER 2. és az ALICE CSODAORSZÁGBAN azonos idő alatt elért eredményét, jóllehet, a szünidő javára vált ebben a Disney bemutatójának. Akkor legyen más: a SHREK A VÉGE, FUSS EL VÉLÉ-nek egy hónap kellett ehhez az összeghez. Nem valószínű, hogy túl gyorsan magára hagyná a közönség a filmet, sőt, az ismételt nézések tényezőjére most oly mértékben lehet számítani, mint ahogy csak nagyon ritkán, már csak az eljövendő kínálat vérszegénysége miatt is. A következő vasárnapot akár már 300 millió felett köszöntheti a TOY STORY 3.

> új filmek
Nem egy stúdióvezetőnek főhet már a feje a befuccsoló százmilliós vállalkozások láttán, ám a Sonyéi nem tartoznak közéjük. Már csak azért sem, mert a nyári közönségre szabott produkcióik nem kerültek csillagászati összegekbe. A KARATE KÖLYÖK már büdzséje sokszorosánál tart, s a most bemutatkozó NAGYFIÚK (Grown Ups; hazai bemutató: július 29.) számára is könnyen elérhető távolság a 70 milliós ráfordítás, aminek felét amúgy nyilván Adam Sandler gázsija tette ki. A 40,5 millió dolláros indítás a színész karrierjében a negyedik legjobb a CSONTDARÁLÓ, a KI NEVEL A VÉGÉN? és az APAFEJ mögött, ami azért elég meggyőző az elmúlt hónapok-hetek alakulásainak ismeretében. Sandlerből tehát még kér a nép, pláne ha minden szokásos cimboráját egyszerre hívja segítségül a közönség megnevettetéséhez. Utóbbi lehet, hogy sikerült, mindenesetre a kritikusoknál aligha: a film talán a mélypontot jelenti főszereplője pályájában a maga 10%-os Rotten Tomatoes-értékelésével. Sebaj, ettől még a 100 milliós vég garantált, sőt, ezúttal talán még a 2007-es FÉRJ ÉS FÉRJ szintje is megközelíthető (120 millió). Ez biztosíték afelől, hogy Sandler még hosszú évekig elszórakoztat produkcióival, kérdés, milyen sztorikkal bír majd még előrukkolni.

Tom Cruise feje felett azonban összecsapnak a hullámok, pedig az elmúlt időszakban úgy tűnt, helyre állnak a színész dolgai. A KÉJJEL-NAPPAL (Knight and Day; hazai bemutató: július 15.) szerdán mutatkozott be az észak-amerikai mozikban, s bizony 4 millió dollárt sem bírt kisajtolni a közönségből, amiben tán még az is közrejátszott, hogy épp aznapra esett az USA egyik futballmérkőzése, ami remek, 8,6 milliós nézettséget hozott az ABC-nek (ha mozikba mennek el ennyien, 65 millió dollár feletti bevétellel jár). Akárhogy is, a kezdeti ijedség után a Fox némileg megnyugodhatott, mivel a film szépíteni bírt 20 milliós hétvégi eredményével. Önmagában persze ez harmatos, mint ahogy az öt nap alatt összeszenvedett 27 millió is, de bármily sok tényező szól ellene, még változhat a produkció sorsa. Tény, hogy a beléölt 120 millió már nem-igen jön vissza, de az egészen kedvező péntek-szombat változási arány (+27%) biztató előjel arra nézvést, hogy csak alacsony mértékben fogy majd az érdeklődői száma. Ehhez nem árt némi jó szó a nézők részéről, amire van alap: bár a Rotten Tomatoes kritikusainak csak valamivel több mint a fele nyilatkozott pozitívan James Mangold filmjéről, ez már tavaly is elegendő volt a NÁSZ-AJÁNLAT-nak nagyobb tettekhez. A stúdiónak nem árt néhány imát elrebegnie azért, hogy ne kelljen két borsos árú akciófilmet (v.ö. A SZUPERCSAPAT) is megsiratniuk két héten belül. A Paramount viszont nem bízza a véletlenre a dolgokat, legalábbis a MISSION: IMPOSSIBLE IV. költségeinek megnyirbálásáról szól a fáma, s ki tudja, mi lesz ezután a Les Grossman-mozival.

> további filmek
Miközben JONAH HEX igyekszik az év legnagyobb blamájává válni -70%-os mélyrepülésével, A KARATE KÖLYÖK ennek ellenkezőjét tűzte ki célul, noha ez csak a relativitás kontextusában állja meg a helyét. A 40 millióból készült film 15 millió feletti harmadik hétvégét zár, összesen pedig 135 milliót hadakozott össze; rövidesen A TITÁNOK HARCÁ-t is maga mögé tessékeli az éves listán. A SZUPERCSAPAT múlt heti, reménysugarat jelentő 44%-on belüli csökkenést most "kompenzálja" egy 60% közeli szaltóval; a Fox a 75 milliót már végösszegnek tekintheti, egyúttal a KÉJJEL-NAPPAL riasztó adatait is kézhez kapva kezdhet izgulni, hogy a RAGADOZÓK-kal ne fürödjön be, ha már decemberig kell idén várnia egy 100 milliós kasszasikerre (!).

> végszó
Az első két helyezett együttesen 100 millió dollárt kasszírozott, ám a többi film igyekezetének hiányában a hétvége nem tudott felérni az egy évvel korábbihoz, amikor is a TRANSFORMERS: A BUKOTTAK BOSSZÚJA robotjai dübörögtek be a képbe új csúcsokat felállítva. Az elmaradás több tízmilliót jelent ezen esetben, ami nem jelent jót így a függetlenség napjának hete előtt.

> ami jön
De semmi vész! Érkezik már szerdán az óriási várakozással figyelt ALKONYAT: NAPFOGYATKOZÁS, aminek bizony joggal lehetnek nyitónap-rekord-átrendezési törekvései. Ezzel szemben a Paramount rághatja a körmét, hogy AZ UTOLSÓ LÉGHAJLÍTÓ megtalálja a közönségét csütörtöki érkezésekor, s ne a csalódások számát gyarapítsa.

> a top 10
1. Toy Story 3 ($59.3m/$226.9m)
2. Grown Ups ($40.5m/$40.5m)
3. Knight and Day ($20.1m/27.4m)
4. The Karate Kid ($15.5m/$135.8m)
5. The A-Team ($6.2m/$63.0m)
6. Get Him to the Greek ($3.1m/$54.6m)
7. Shrek Forever After ($3.1m/$229.5m)
8. Prince of Persia: The Sands of Time ($2.8m/$86.2m)
9. Killers ($1.9m/$43.9m)
10. Jonah Hex ($1.6m/$9.2m)

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje (Transformers 2)
box office: 2008 azonos hétvégéje (WALL-E)
countdown: Grown Ups
countdown: Knight and Day

kövess twitteren!

Címkék

cameron diaz box office comedy animation tom cruise action pixar adam sandler toy story

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr264538284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Royce 2010.06.27. 18:48:31

Sorra buknak a FOX idei nyári filmjei..Lehet hogy a Predators lesz a megmentő?:))Hehe:P De azért örülnék, ha az AVP bevételét túlszárnyalná.. Az elmúlt hetekben nem volt Rated R-es felnőtt film, és a horror, kemény akcióra váró férfiközönség már ki lehet éhezve a Predatorsra. Jövőhéten is lányinvázió lesz a mozikban, valamint a gyerek-családi szórakozás a Last Airbanderen.. Szurkolok a Predatorsnak..

tristram 2010.06.27. 19:21:44

A Predators szerintem képtelen lesz 80-85 milliónál többet hozni. Cruise nagy bajban van, innen, ha korrekt eredményt is hoz a filmje (ami szerintem legfeljebb 90 millió lehet), akkor is nagy csalódás. Jövőre meg a M:I 4-et a sokkal trendibb Sherlcok Holmesszal és a retardált mókusokkal akarják versenyeztetni, sok jót nem ígér. Szerintem úja kellene definiálnia magát, hiába tartja pokolian jól magát (vagy tartják mások), már lassan 50 éves. Persze az sem ártott volna, ha nem egy ennyire kaptafára készülő, ötlettelen filmmel jön elő, ráadásul eddig az évben már ez a negyedik hasonló zsánerű mozi és egyik sem szerepelt nagyon jól.

Royce 2010.06.27. 19:32:34

"A Predators szerintem képtelen lesz 80-85 milliónál többet hozni." Azt szerintem hatalmas sikernek könyvelnék el Foxék, meg Nimródék.

tristram 2010.06.27. 21:13:43

3: Szerintem nem, ennyi reálisan benne van, ettől még hozhat kevesebbet. Óriási siker a blockbuster szint lenne, de még az sem óriási.

Lackó 2010.06.27. 21:33:11

még a toy story 3 is alulteljesít :-(

Ismeretlen_1068 2010.06.28. 08:09:41

Most olvastam, hogy a Paramount összesen 280 millió dollárt tolt bele a LAST AIRBENDER-be (150-et a filmbe, 130-at a promóba), amit nem tudom, hogy fog visszahozni a TS3 és a TWILIGHT között szorongva - ráadásul az első kritikák elképesztően szar színészekről (nem vagyok meglepve) és vacak párbeszédekről (szintén nem vagyok meglepve) számolnak be. Cruise-t annyira azért még nem temetném: nemzetközi porondon sokkal jobban szerepelt a K&D mint Amerikában, így a Fox valszeg pénzénél lesz és a Paramount is valami hasonlóra bazírozhat a M:I4 kapcsán, melynek előző része is nemzetközi porondon kaszálta a legnagyobbat. De az tény, hogy a költségvetésből (Cruise gázsijából) visszavesznek majd és az sem kizárt, hogy behoznak mellé egy neves sidekicket. Shia LaBeouf, hm? :)

Ismeretlen_1068 2010.06.28. 08:14:59

A PREDATORS-ból én sem néznék ki többet 80-nál (nemzetközileg lehet, hogy lesz + 120, azaz összesen 200), ami szerintem már sikerszámba megy, főleg annak fényében, hogy Rodriguezék általában milyen költségvetésből dolgoznak.

skaven 2010.06.28. 12:13:06

tekintettel arra hogy kb. 40 millabol keszult a predators, ha usaban behoz 80at, nemzekozileg meg 120at, akkor sztem hetekig fognak bulizni a keszitok... persze legyen igy, de en ezt total felso plafonnak erzem.

Ismeretlen_160321 2010.06.30. 16:54:15

6: "az sem kizárt, hogy behoznak mellé egy neves sidekicket. Shia LaBeouf" csak őt ne! Joshep-Gordon Lewitt-et inkább.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása