aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: vébé Takács Máté
2010. június 14. 16:12:51

Kategória: 1 komment

> Magyar mozibevételek, 2010. június 10 - 13.

Mi lenne itt, ha a hazai válogatott még részese is lenne a labdarúgó-világbajnokságnak? A magyarokat így is a képernyők elé szegezi a bolygó legnézettebb sporteseménye, s ilyenkor a mozik kiürülnek, kis túlzással szólva. A SZEX ÉS NEW YORK 2. és a PERZSIA HERCEGE továbbra is be van betonozva az első két helyre, de most alaposan megcsappant forgalmuk, míg az InterCom új triójának kisebb esélye volt, mint süket embernek a vuvuzelaviharban.

ÚJ! Ezentúl azt is megtudhatod, mit és mennyire nézett a magyar közönség 5, 10, 15, 20, 25 és 30 évvel ezelőtt!

> Magyar mozibevételek, 2010. június 10 - 13.

Mi lenne itt, ha a hazai válogatott még részese is lenne a labdarúgó-világbajnokságnak? A magyarokat így is a képernyők elé szegezi a bolygó legnézettebb sporteseménye, s ilyenkor a mozik kiürülnek, kis túlzással szólva. A SZEX ÉS NEW YORK 2. és a PERZSIA HERCEGE továbbra is be van betonozva az első két helyre, de most alaposan megcsappant forgalmuk, míg az InterCom új triójának kisebb esélye volt, mint süket embernek a vuvuzelaviharban.

ÚJ! Ezentúl azt is megtudhatod, mit és mennyire nézett a magyar közönség 5, 10, 15, 20, 25 és 30 évvel ezelőtt!

> #1
Még mindig erőteljes fölénnyel őrzi a vezető pozíciót a SZEX ÉS NEW YORK 2. Az InterCom bemutatója 18,5 millió forintot gyűjtött az elmúlt négy nap folyamán, ami csaknem 60%-kal kevesebb, mint egy héttel korábban. Az összbevétel 186 millió forintot mutat, ami hajszálnyival több, mint az első rész bevétele ezen a ponton; nézettségben már elmarad a folytatás a két évvel korábbitól. A 200 ezer néző még elérhető távolság, amiben az érkező új filmek nem fogják különösebben zavarni a két és fél órás művet.

Három hétvége után (forint bevétel / néző)
Szex és New York (184,4m / 171 667)
Szex és New York 2. (186,7m / 164 534)

> új filmek
Az InterCom igen szellősre szabta 2010-es naptárját, amiben közel másfél hónapos szünet is akadt. Most pedig, mikor a multiplextermek kiürülnek, három filmet is küldtek a darálóba. A legjobb eredményt, ami egyébként így is igen harmatos, az ILYEN A FORMÁM érte el. Az anyáskodó Jennifer Lopezhez 9,1 millió forintos értékben menekültek azok, akiknek már most tele a focipője; ennél az idei hasonszőrű filmek egytől-egyig sokkal jobb eredményt értek el. Hogyan kellett volna ez ellen tenni? Egy hónappal később és szinkronizáltan mozikba küldeni az azért hosszabb távon még tán menteni képes romantikus komédiát.

A negyedik helyen nyitott a MARMADUKE - A KUTYAKOMÉDIA. A korhatár nélküli kutyás családi film 7,1 millió forintot vakkantott össze, ami meglehetősen halovány. Hiába a fiatal célközönség, apuci nélkül nehezen jutnak el a mozikhoz, ráadásul a főszereplő sem ismert annyira, hogy kötelező jellegű megtekintés váljék a filmből. A nyári szünet viszont megérkezett, s előbb-utóbb apuci is kárpótolja hanyagolt családját, azonban a 3D-s komputeranimációk rohama mellett nehezen rúghat majd labdába a laza dándog; már 15 ezer néző is eredmény erről a pontról, s ez azért a körülmények ismeretében is ócska.

Freddy Kruger húsz évvel ezelőtt köszönt be első ízben a magyar mozikba, ám a VICO nem serénykedett a nézettségi adatok szolgáltatásában (videoforgalmazás terén egyébként például a jogtisztaság kérdésében sem). Vélhetően a mai viszonyokhoz képest derék számok születtek akkor, ahogy az 1992-es FREDDY HALÁLA idején is; a FREDDY FELTÁMAD 1995-ben már csak a kötelezőt hozta, ami akkor még 50 ezer nézőt jelentett. Ma ilyen magasságokra horrorfilm nem számíthat, maximum ha 3D-ben érkezik. A RÉMÁLOM AZ ELM UTCÁBAN remake ilyen jellemzőknek híján van, de legalább a jól ismert név javára válhat...ott volna, ha megfelelő időpontban kezd kísérteni. Most csak az ötödik hely és 6 millió forint jutott a filmnek, ami így is háromszorosa a legutóbbi műfajtárs, A TÉBOLYULTAK debütjének. Nem kell feltétlenül gyors hanyatlásra számítani, de olyan eredmény nem fog születni, ami megszilárdítaná (azaz inkább újból megalkotná) a kinti stúdiók és a hazai forgalmazók a zsánerbe vetett bizalmát.

> további filmek
A múlt héten bukó ZÖLD ZÓNA most 62%-os bukfenccel tetézi a bajt a UIP-nak. A háborús akciófilm még 15 ezer nézőt sem gyűjtött 11 nap alatt. A forgalmazó 7. helyen álló vígjátéka, a TÚL JÓ NŐ A CSAJOM ellenben egész szépen alakította dolgát a premier óta eltelt idő alatt, így már 50 millió forint közelébe és 43 ezer nézőhöz ért, s még bőven számíthat további érdeklődőkre. Ez remélhetőleg a ROBIN HOOD-ra is áll, különben a 100 ezer nézőnek búcsút mondhat a történelmi kalandfilm.

> végszó
Emberemlékezet, de a rovat fennállása óta biztos nem volt olyan hétvége, amin ennél kevesebben választották a mozit. A top 10 filmjeire 60 ezren sem voltak kíváncsiak csütörtök és vasárnap között, s ez 44%-os zuhanás az ezt megelőző víkendhez képest. A legutóbbi VB első hétvégéjén, 2006. június 9. és 11. között 64,5 ezren járultak a jegypénztárakhoz az első 10 helyezettre - s ebben nincs benne a meccsmentes csütörtök.

> ami jön
A TOY STORY 3.-ra komoly nyomás nehezedik. A VERDÁK 2006-ban szintén a futball ellenében lépett pályára, s a kezdeti gyengélkedést követően végül negyedmilliónál is többen fordultak meg a nézőtereken. Most IMAX és 3D-s vásznak is segítik ezen cél elérését.

> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
1. Szex és New York 2. (18,5m/186,7m) [164 534]
2. Perzsia hercege: Az idő homokja (11,6m/180,5m) [163 563]
3. Ilyen a formám (9,1m/9,1m) [7708]
4. Marmaduke - A kutyakomédia (7,1m/7,1m) [6648]
5. Rémálom az Elm utcában (6,0m/6,6m) [5738]
6. Zöld zóna (4,1m/17,3) [14 326]
7. Túl jó nő a csajom (3,6m/49,3m) [43 001]
8. StreetDance 3D (3,3m/23,1m) [15 671]
9. Avatar (3,1m/1687,1m) [1 160 604]
10. Robin Hood (2,9m/108,1m) [93 287]

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje (Képlet)
kritika: RÉMÁLOM AZ ELM UTCÁBAN

A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL


***

> ekkor, régen...
5 éve
2005. június 9-én indult hosszú hódító útjára a Madagaszkár, az első vasárnapját már közel 85 millió forinttal zárva. A DreamWorks animációja majdnem olyan népszerű lett, mint Shrek, hiszen félmillió nézőt gyűjtött, ami az éves harmadik helyre volt elegendő. A három és fél évvel később érkezett folytatás nem maradt le sokkal, s ugyancsak harmadikként végzett 2008-ban.

10 éve
2000 júniusának második hétvégéjén töretlenül a Gladiátor uralkodott. Megkísértésére az InterCom A Mars-mentőakciót küldte, ami az amerikai esethez hasonlóan nálunk is csak közepes eredményeket hozott. Brian De Palma sokat szapult sci-fije egy őszi időszakban talán 112 ezer nézője kétszeresét, de legalább másfélszeresét is teljesíthette volna. A Rád vagyok kattanva sokkal könnyebben találta meg közönségét; a UIP tinivígjátékára 125 ezer jegyet adtak el, ami ugyan elmaradt A csaj nem jár egyedültől, de még így is sikeres próbálkozás vált belőle. Nem így a Kinowelt által bemutatott Brókerarcokból. A magyar közönség nehezen tudott bármihez is kezdeni ezzel az egészen amerikai történettel, így csak 12 ezren ültek be vetítéseire (érdemes megjegyezni, hogy a címében hivatkozott Pókerarcok sem volt sokkalta népszerűbb errefelé).

15 éve
1995-ben ilyenkor a Rob Roy vívta ki magának a legtöbbek figyelmét. Liam Neeson kardoskodása Budapesten ugyan csak 30 ezer főt hívott harcba, ám országosan több mint 110 ezren éreztek szimpátiát a skót nemzeti hős iránt. Szintén június 8-án került a hazai mozikba az Ed Wood. Johnny Depp átlényegülése mindenki kedvenc legrosszabbjává csak a kisebb, főként szerzői filmekre szakosodott mozikat tisztelte meg, s így 9 ezren láthatták a 9-es terv a világűrből című klasszikus "werkfilmjét". A Budapest Film a Rablóhalat mutatta be ekkor megkésve, míg az InterCom egy korábbi sikerét is műsorra tűzte újfent, nevezetesen a Holt költők társaságát.

20 éve
Szintén focivébé nehezítette a mozik helyzetét 1990-ben. A premierek startolásának másnapján kezdődött torna első meccsén Kamerun verte Argentínát 1:0-ra Milánóban, ám a figyelem átcsoportosuló helyett csupán megosztott lett. Az év egyik nagy slágerét indította útjára ekkor az InterCom a Drágám, a kölykök összementek! képében; a családi vígjáték 557 ezer magyart szólított meg. Ezalatt a Mokép egy kevésbé barátságos történettel rukkolt elő: A légy II. ugyan elmaradt elődjétől, az év végéig azért 170 ezer illetőre csapott le. A Dunafilm Rocky negyedik meccsével próbálkozott, s a kontinuitási hiányosságok ellenére (ezt megelőzően csak az első rész került idehaza mozikba) 130 ezren neveztek be Stallone nálunk kicsit megkésett hidegháborús békítési szándékára. A magyar frontot Szomjas György Könnyű vér című munkája képviselte; a Hunnia Stúdió bemutatója az év végéig 40 ezer érdeklődőre számíthatott.

25 éve
1985. június 13-án Robert Redford Oscar-díjas rendezése, az Átlagemberek jelentkezett újként a palettán. A legjobb filmnek járó szobrot is elnyerő dráma öt évvel elkészülte után érkezett, s valamivel több mint fél év alatt a 100 néző közelébe ért. Ezalatt a Kölyökbanda című francia ifjúsági kalandfilmre 47 ezren fizettek be, az 1941-es Radványi-klasszikus, az Egy asszony visszanéz felújítása pedig 95 ezer főt csábított megtekintésre.

30 éve
Észak-Amerika már negyedik hete A Birodalom visszavág lázában égett (bár még csak limitáltan), mialatt nálunk csak az Anton, a varázsló című NDK produkció kínált új alternatívát. Az év végéig 36 ezren szavaztak bizalmat a filmnek.

kövess twitteren!

Címkék

horror box office jennifer lopez comedy nightmare intercom magyarvalosag children movie box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr454538231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ommadawn 2010.06.14. 21:26:28

A retrospektiv a végén nagyon klafa :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása