aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office countdown: toy story 3 Takács Máté
2010. június 14. 09:20:40

Kategória: 10 komment

Az év egyik legvártabb filmje kerül a mozikba ezen a héten Észak-Amerikában és Magyarországon is. A Toy Story 3. szereplői több mint tíz év után térnek vissza, hogy bizonyítsák, népszerűségük mit sem változott.

Az év egyik legvártabb filmje kerül a mozikba ezen a héten Észak-Amerikában és Magyarországon is. A Toy Story 3. szereplői több mint tíz év után térnek vissza, hogy bizonyítsák, népszerűségük mit sem változott.

A sztori ismert: 1995-ben John Lasseter vezérletével a Pixar filmtörténelmet írt a Toy Story - Játékháborúval. Az első egész estés CGI-film szép sikert hozott a jegypénztáraknál: az év legnagyobb bevételét érte el, s több jelölése mellett begyűjtött egy speciális Oscar-díjat is. A folytatás, Disney forgalmazta filmről lévén szó, evidens volt, bár a szokásos "egyenesen videóra" forma helyett szerencsés módon a nagyvásznon találkozhatott újfent a közönség Woodyval, Buzzal és a többiekkel. A fogadtatás az elsőét is felülmúlta, akkoriban animációs filmek közül csak Az oroszlánkirály jegyzett magasabb bevételt Észak-Amerikában 245 millió dollárnál, s még egy legjobb vígjáték/musical filmnek járó Golden Globe-díjjal is kitüntették a Toy Story - Játékháború 2.-t.

Mindennek már tizenegy éve. Egy ilyen hosszú időtartam ártó is lehet, ám ha az elmúlt pár év hasonlóan hosszú, vagy még hosszabb kihagyással visszatérő folytatásaira tekintünk, a legtöbb esetben a lehető legkedvezőbb forgatókönyv alakult ki: az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága és a Die Hard 4.0 - Legdrágább az életed is - szigorúan bevételi szempontból - első helyre ugrott a maga háza táján. És ezt a popkulturába alaposan beivódott, összetéveszthetetlen, jellegzetes főszereplőjének köszönhette mindkét film. Mindez megvan a Toy Story 3.-ban is, jóllehet, ezúttal a gyerekekre számít elsősorban a produkció, akik azért kevésbé képeznek konstans pontot egy filmsorozat évtizedeken átívelő történetében. Az akkori ifjúságból fiatal felnőtt lett. Ez önmagában még nem jelent problémát, hiszen egyrészt: biztosra vehető, hogy sokuk tér vissza, vezérelje akár nosztalgia, akár egész egyszerűen csak a kíváncsiság, és persze itt a Pixar brandről beszélünk, ami már évek óta szilárd és megbízható pont a nézőknek. Másrészt: a felnőtt gyerekközönség helyére új lépett, akik előtt nem lehet ismeretlen a cowboy és a csillagharcos, hiszen már csak az évente érkező Pixar-alkotások apropóján is közelébe kerülhettek a cég korábbi munkáinak (erre jó alkalmat szolgáltatott, egyúttal bizonyító erővel bírt az októberi 3D-s, együttes újrabemutató). Jó esély van rá, hogy éppen az vonzza a legtöbb felnőttet az összes közül, amelyik gyerekjátékokról szól.

A Pixar eddigi legsikeresebb bemutatója a Némó nyomában. A 2003-as, Oscar-díjas kalandfilm 340 millió dollárt gyűjtött össze hosszúra nyúlt pályafutása alatt csak az Egyesült Államokban és Kanadában; a mérce oly magasra került, hogy innentől kezdve csökkenő tendencia állt be három filmre, majd a 2008-as WALL-E óta ismét felszálló ágba került a box office. Tavaly nyáron a Fel már 3D-s támogatással jutott 293 millió dollárig, s egyszerűen nincs semmi arra mutató jel, hogy a Toy Story 3. ezt ne tudná megugrani, folytatva a növekvő irányzékot. Folytatásról lévén szó ugyanakkor, a csökkenési ráta inkább állhat majd közelebb a WALL-E-jéhoz, mint a Feléhez, így nem árt, ha egy Pixar-rekorder nyitánnyal vág neki a mezőnynek a 103 perces alkotás. Ez 70 millió dollár feletti értéket követel meg, aminél kevesebbre még akár a csalódás jelzőt is ráaggatnák. Erre nem fog sorkerülni.

A fentiek fényében tipp az észak-amerikai szereplésre:
06.18. pénteki nyitónap: 30.000 millió dollár
06.19. szombat: 31.500 millió dollár (+5%)
06.20. vasárnap: 26.000 millió dollár (-17.5%)
nyitóhétvége: 87.500 millió dollár
végösszeg: 318.180 millió dollár (ebből a nyitány 27.5%)

nemzetköz & itthon
Számítógép-animációs filmről lévén szó, a nemzetközi porond szélesebb közönséget tartogat. Itt is a Némó nyomában viszi a prímet félmilliárd feletti eredményével, ám a Fel és a L'ecsó is 400 millió dollár felett jövedelmezett (a WALL-E némileg csalódást okozott alig több mint 300 milliójával), s s ennél kevesebbet a Toy Story 3. sem fog hozni, sőt. Folytatás, 3D, CGI, ez mind-mind súlyos érv a megtekintés mellett az Amerikán kívüli nézőknek, s ezúttal a nyár végéig sor is kerül minden nemzetre.

Magyarországon a Toy Story 3. a Pixar első világpremierje. Gyerekfilmről lévén szó, a labdarúgó-világbajnokság nem jelentős mértékben tompítja csak a bevételeket, s a hosszú műsoron tartás még az esetleges kieséseket is bepótolhatja. Nálunk a L'ecsó az eddigi legnézettebb filmje a gyártónak több mint 575 ezer eladott jeggyel, ami egészen fenomenális adat. Jól látható ebből, hogy a magyarok Pixar-ízlése elüt az átlagtól; a Toy Story második része például viszonylag gyenge nézettséget bonyolított, s a legkevésbé látogatott darab lett az eddigi 10 közül. Könnyű dolga van tehát az új epizódnak a lekörözésben, s a WALL-E és a Fel 210-215 ezer fője is legyőzőre kell, hogy találjon a Toy Story 3. képében - igen ám, de hiába a 3D és az IMAX nyújtotta segítség, hiszen a sokkalta népszerűbbnek ígérkező Shrek a vége, fuss el véle csak három hétvégét enged a Fórum filmjének a nyugalmas gyarapodásra. Kiélezett küzdelem várható a Pixar és a DreamWorks között, aminek kimenetele sejthető, a kérdés inkább a helytállásról szól.

A film kritikáját olvashatjátok, amint szerdára vált a naptár!

rendező:
Lee Unkrich
szereplők: Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack, Ned Beatty, Don Rickles, Wallace Shawn, John Ratzenberger, Estelle Harris, Michael Keaton
forgalmazó: Disney
költségvetés: 190 millió dollár
magyar bemutató: június 17.

kapcsolódó írások
kritika: Toy Story 1. & 2. 3D
countdown: The Karate Kid (és ami lett)
countdown: The A-Team (és ami lett)
countdown: Sex and the City 2 (és ami lett)
countdown: Prince of Persia - The Sands of Time (és ami lett)
countdown: Shrek Forever After (és ami lett)
countdown: Robin Hood
(és ami lett)
countdown: Iron Man 2 (és ami lett)
countdown: A Nightmare on Elm Street (és ami lett)

Címkék

disney box office animation forum hungary pixar coming soon toy story children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr934538230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2010.06.14. 09:38:56

"A film kritikáját olvashatjátok, amint szerdára vált a naptár!" 0:01-re kérnénk. :)

Ismeretlen_1068 2010.06.14. 09:39:38

Az RT-n egyelőre hétből hét: http://beta.rottentomatoes.com/m/toy_story_3/

Ismeretlen_82723 2010.06.14. 09:42:01

1: Akkor vált szerdára, nem? :) 2: Az előzőek stabilan tartják a 100%-ot, de manapság az ilyen 250 "kritikusból" mindig akad egy-két troll vagy ízlésficamos. :)

Ismeretlen_1068 2010.06.14. 09:46:51

Van egy afro-amerikai fazon monolitszerű arccal, azt hiszem, valamelyik New York-i lapnak ír - no, ő minden olyan filmet lehúz, amit mások éltetnek és viszont. Ezúttal is számítok rá.

jimbo 2010.06.14. 12:14:07

szerintem is ennek van a legnagyobb esélye, hogy az év legtöbbet hozó filmje legyen az egyesült államokban. bár év végén a harry potternek nagy esélye lesz rá, hogy legyözze. meg titokban reménykedem, mint az év meglepetéseként az inception is összehoz jó pár százmilliót.

ottóka 2010.06.14. 15:34:59

5: Én nem hiszem,hogy az Inception dollárszázmilliókat hozna ! Azon a filmen gondolkodni kell ! :) Amit az átlag mozibajáró nem szeret. :(

tristram 2010.06.14. 16:07:10

6: Szerintem 200 millió csak az Usa-ban simán benne van. Nolan filmjein legfeljebb annyit kell gondolkodni, amennyi még bőven belefér az átlagnézőnél is.

Lackó 2010.06.14. 19:22:14

szted kevesebbet hoz, mint az alíz? nyitó: 145m záró: 500+m

jimbo 2010.06.15. 11:04:40

6: a tdk-n nem kellett gondolkodni? szerintem a legtöbb amerikai úgy jött ki a moziból, hogy "mi van?" vagy nem is, mert ahhoz is gondolkodás kell, hogy ezt megkérdezze magában. a TS3-ra a külföldin site-okon több helyen is bőven 100 milla fölé várják a nyítóhétvégét. szeritem is egyre valószinűbb, és a vége már bőven 400 millió felett lesz.

Ismeretlen_140561 2010.06.15. 21:09:41

Ahogy a cikkben is írva vala, a Toy Story volt az első egész estés CGI animációs mesefilm, ami akkoriban igen csak újdonságként hatott és még a második rész elérkeztekor sem volt mindennapos jelenség az animációs film. Ma viszont már szinte havonta jön egy új premier és most derül csak igazán ki, hogy tényleg ezeknek a játékfiguráknak van-e olyan nagy sikere, vagy csak az újdonság varázsa játszott közbe az akkori nagy bevételeknek.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása