aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: szexzóna Takács Máté
2010. június 07. 17:38:39

Kategória: 12 komment

> Magyar mozibevételek, 2010. június 3 - 6.

A magyar nézőket továbbra is izgatja a szex, ami amerikai felebarátainkról nem mondható el annak ismeretében, hogy a SZEX ÉS NEW YORK 2. odaát a 100 millió dolláros bevételi határért is küzdeni kényszerül. Itthon azonban második hete stabilan első az InterCom bemutatója, kihívói, a ZÖLD ZÓNA és AZ UTOLSÓ DAL pedig szép csendben véreztek el a már határozott meleget hozó első júniusi hétvégén.

ÚJ! Ezentúl azt is megtudhatod, mit és mennyire nézett a magyar közönség 5, 10, 15, 20, 25 és 30 évvel ezelőtt!

> Magyar mozibevételek, 2010. június 3 - 6.

A magyar nézőket továbbra is izgatja a szex, ami amerikai felebarátainkról nem mondható el annak ismeretében, hogy a SZEX ÉS NEW YORK 2. odaát a 100 millió dolláros bevételi határért is küzdeni kényszerül. Itthon azonban második hete stabilan első az InterCom bemutatója, kihívói, a ZÖLD ZÓNA és AZ UTOLSÓ DAL pedig szép csendben véreztek el a már határozott meleget hozó első júniusi hétvégén.

ÚJ! Ezentúl azt is megtudhatod, mit és mennyire nézett a magyar közönség 5, 10, 15, 20, 25 és 30 évvel ezelőtt!

> #1
Az utóbbi pár hónap során a legtöbb magasan kezdő kasszarobbantó úgy forgácsolódott le második hétvégéjére, mintha akkor már kínos lenne megnézni. Nos, a SZEX ÉS NEW YORK 2. 80 milliós startról sem tudott akkorát zuhanni, hogy 45 millió forintnál kevesebbel álljon az országos lista élén. Ez 44%-os negatív változást jelent, ami kifejezetten jó, és nem hoz szégyent a két évvel ezelőtt kitartóan ostromlott első részre sem: pár ezer nézős előnyét megtartotta. A pénteken kezdődő labdarúgó-világbajnokság kedvezőtlen hatást gyakorol majd a teljes mozilátogatottságra, de a SZEX ÉS NEW YORK 2. jó eséllyel immúnis lesz a szervezett távolmaradásra, s akkor még elődje sikere (290 millió forint) is szóba jöhet, de csak óvatosan.

> új filmek

Matt Damon és Paul Greengrass legújabb közös bevetése az amerikai piacon alaposan megfeneklett, aminek okai világossá válnak, ha a hasonló témát feldolgozó, hasonló közegben játszódó filmek box office-adataira tekintünk. Nálunk azért nem ilyen egyértelmű a helyzet, de tény, hogy a közel-keleti üzelmek a mi fantáziánkat sem indítják be túlzottan. A ZÖLD ZÓNA című produkciót a harmadik helyhez segítették hozzá az akciókedvelők, és csupán 10,7 millió forint került a jegypénztárakba az egyébként csak közepesen széles, 16 kópiás bemutató alkalmával (a nézők több mint 80%-a a fővárosból került ki). A Jason Bourne-történetektől, mondani se kell, nagyon távol áll ez a fogadtatás, de azért az amúgy hasonló közömbösséget kiváltó A UNITED 93-AS szereplésével sem lehet rokonítani (5,2 milliós nyitás). Nyáron azonban minden nehéz kezdet jóra, de legalábbis kielégítőre fordulhat végül, így még korai lenne leírni Matt Damon katonáskodását.

Miley Cyrus nótázása ellenben teljesen süket fülekre talált. AZ UTOLSÓ DAL című romantikus film olyan nagyon nem mozgott egy lapon a közönség érdeklődésével, hogy még egy ilyen szellős időszakban sem jutott be az első tízbe. És ez azért durva. A Fórum Hungary valószínűleg ott vétett hibát, hogy nem készíttetett szinkront a műhöz, s ezzel a főszereplőnő rajongóinak javát kitevő ifjúságot távolmaradásra bírta. Az egy hónappal korábbi EMLÉKEZZ RÁM nem is kevéssel, de még a KEDVES JOHN is többet volt képes felmutatni az első hétvégén, mint 4 millió forint. Jól el lett húzva Hannah Montana nótája.

> további filmek
Magabiztosan tör előre PERZSIA HERCEGE. A Fórum kalandfilmje már harmadik hete látható, de még mindig 25 millió forintot mutat hétvégi bankolása. A végeredmény most már szinte biztosan 200 ezer néző fölé várható. Nanny McPhee 2006-ban a második hétvégéjén magához ragadta a lista első helyét. Ez a veszély nem fenyegette a NANNY McPHEE ÉS A NAGY BUMM címre hallgató folytatást, ami 36%-ot csökkenve most már utcahosszal lemaradt elődjétől. Ez persze még módosulhat a továbbiakban, de olyan magasságok nem várhatók, mint négy éve. A STREETDANCE 3D felé az érdeklődés a gyenge közepes rajtot követően nem változott jelentősen, de ennek ellenére a 11 nap alatt összegyűlt 12 ezer néző nem ad különösebb okot a tánclejtésre. Az IMAX-terembe való visszakúszásával az AVATAR új erőre kapott; a 9. helyen álló, szenzációs sikerű sci-fi csaknem kétszer annyit hozott, mint egy hete.

> végszó
Összességében eseménytelen víkenden vannak túl a magyar mozik. Az elmúlt hétvégéhez képest több mint 30%-kal csökkent a top 10 bevétele, az egy évvel korábbihoz képest pedig 16%-kal kevesebb forintot regisztráltak a filmszínházak.

> ami jön
Ezen a héten az InterCom háromfrontos támadást indít a fociláz ellen. A legjobb eséllyel Jennifer Lopez és az ILYEN A FORMÁM vág neki a listának, de kiderül az is, mire képes egy totál ismeretlen képregényhős kutya (MARMADUKE - A KUTYAKOMÉDIA) és a horrorgonosztevők legnagyobbika (RÉMÁLOM AZ ELM UTCÁBAN) a nagy magyar valóságban.

> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
1. Szex és New York 2. (45,5m/154,3m) [135 019]
2. Perzsia hercege: Az idő homokja (25,0m/162,6m) [146 302]
3. Zöld zóna (10,7m/10,7m) [8637]
4. Nanny McPhee és a Nagy Bumm (8,3m/26,7m) [25 992]
5. Túl jó nő a csajom (7,9m/43,6m) [37 872]
6. Robin Hood (7,0m/103,2m) [88 882]
7. StreetDance 3D (6,9m/17,8m) [12 024]
8. Így neveld a sárkányodat (4,5m/233,2m) [181 831]
9. Avatar (4,3m/1682,5m) [1 157 771]
10. Vasember 2. (4,1m/169,1m) [152 957]

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje (Terminátor: Megváltás)
kritika: ZÖLD ZÓNA

A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

***

> ekkor, régen...
5 éve
2005 júniusának első hétvégéjét a Sin City - A bűn városa uralta. Az SPI szinkront is rittyentetett a 18-as karikás adaptációnak, és erőfeszítéseik kifizetődők voltak: a film a biztató nyitását (23 ezer néző) egy MoziÜnnep segedelmével 140 ezer nézőig növelte. Árnyékában a Szerelem sokadik látásra című Ashton Kutcher/Amanda Peet-románc 10 ezer néző alatt startolt, de végül szépített az InterCom bemutatója 67 ezres közönségével.

10 éve
2000-ben elsejére esett június első csütörtöke, amikor is a Pitch Black - 22 évente a sötétség fémjelezte a multiplex-premierek trióját. A bemutatói pontos dátumát eldönteni sose tudó Flamex által forgalmazott sci-fi nem keltett nagy felfordulást az első hétvégén (Budapesten 9 ezren látták ekkor, de már játszották premier előtt), ám a nyári holtszezonban 85 ezer eladott jegy közelébe teleportálta magát. Az InterCom két filmmel próbálta befogni az ekkor javában tomboló Gladiátort: a Minden héten háború az Európában kemény dió amerikaifoci világába kalauzolt el, de olyan sztárszínészekkel és rendezővel, akikkel büszkélkedhetett, a 48 ezer látogató azért elvárható volt. A világpremierjét nálunk tartó Bill Pullman-thriller, A bűnös ellenben csak 20 ezer vezekelni vágyót sarkallt megtekintésre.

15 éve
1995-ben a nyár havait még maximálisan a nyaralásnak szentelték a magyarok, így vérbeli uborkaszezon jellemezte a piacot. A UIP dédelgette Tommy Boy című Chris Farley-komédia hozta a legjobb eredményt a június 1-jén bemutatott filmek között, de a fővárosi 9,6 ezer látogató nem nevezhető kiugrónak, ahogy a 23 ezres végződés sem. Ekkortájt azonban a vidék adta még a nagyobb szeletet, így a film 95 ezres látogatottsága mindjárt kevésbé fest rosszul. A Gyilkosság szexhívásra Michael Madsennel (Mokép) és az Oscar-jelölt Kisasszonyok (InterCom) jelentéktelen eredményeket jegyzett.

20 éve
Az 1990-es év a nyugati filmek előtti virtuális fal végleges leomlásáról és a hollywoodi produktumok özönvízszerű beáramlásáról szólt. Május 31-én ötödjére jelentkezett a Rendőrakadémia bagázsa, s Arnie is bevette magát a mozik dzsungelébe a Ragadozóval. A Hajdúfilm komédiája 300 ezer látogató felé vette az irányt, s nem sokkal maradt le tőle a Hungarofilm által gondozott, idén új fejezettel gyarapodó akció/sci-fi sem. A két sikerfilmet A vadnyugat fiai című western kísérte a Mokép forgalmazásában. A műfajra már akkor sem voltunk vevők, de a majd' 40 ezer érdeklődő így is fényévekkel veri a Börtönvonat Yumába vagy a Fegyvertársak párezres közönségét.

25 éve
Az 1980-as évek legközepén az európai film uralta a honi műsort. Június 6-án az Öt láda aranyrög című francia opus szórakoztatta a nagyérdeműt, akiknek száma az év végére már meghaladta a félmilliót a film vetítésein. A Folyóparti tangó című szovjet alkotás és a jugoszláv Alkonyat (nem, ebben nincsenek vámpírok) ért el még olyan eredményt, ami ma már dicséretére válna a mainstream sok képviselőjének (40-50 ezer néző).

30 éve
1980. június 5-én robbant be elsőként a magyar vásznakra Herbie. A Kicsi a kocsi, de erős meg sem állt az egymilliós nézőhatárig, s a folytatások sem hoztak szégyent e teljesítményre - nem számítva a 2005-ös új verziót, amelynek egyetlen előnye, hogy Dean Jones helyett Lindsay Lohan ült a volán mögé. Ugyancsak ekkor mutatkozott be a Kojak Budapesten című magyar krimivígjáték. A fenemód népszerű detektív Inke László megformálásában 920 ezer nézőt érdekelt, ami önmagáért beszélő számadat.

kövess twitteren!

Címkék

box office matt damon forum hungary sex and the city paul greengrass miley cyrus magyarvalosag uip duna film box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr804538196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_129996 2010.06.07. 17:43:00

remek ötlet ez a visszatekintés, különösen az, ami rendszerváltás előtti időkre nyúlik vissza. :)

Ismeretlen_82723 2010.06.07. 17:49:07

Barakukknak jár a kredit, az ötletadó ő volt, mikor a Cápa hazai premierjének 25. évfordulójára emlékeztetett az előző bejegyzésem kommentjei között.

tristram 2010.06.07. 18:04:10

Tudom, hogy nem aktuális, de ha tudtok segíteni, megköszönöm: hol lehetne utána nézni a Köntörfalak nézettségnek? Illetve érdekelne, hogy van olyan mikor lezárják a nézettségi adatokat? Mert némely art mozi több éves premiereket is játszik újra, a sokkal régebbi filmekről már nem is beszélve.

Ismeretlen_82723 2010.06.07. 18:27:54

3. A Köntörfalakat forgalmazó Filmteam hadilábon áll a box office adatok jelentésével, szóval csak annyit tudok mondani, hogy Budapesten eddig 11,1 ezren látták (az országos adat így 15 ezer lehet, de ha már nagyon szétvitték mindenfelé, akkor akár 20 ezer is. A lezárásról meg annyit, hogy az első Nanny McPhee a fővárosi Uránia moziban még most is gyűjtögeti nézőit... Olyan mindenesetre van, hogy X időre szóló vetítési jog az egyes moziknak.

tristram 2010.06.07. 19:35:27

Köszönöm a válaszokat, ezek szerint bukott a film, legalábbis ez nem egy igazán jó eredmény, pedig a szemlén vette a közönség és valóban meg is érdemelte volna a sikert.

Ismeretlen_129422 2010.06.07. 19:41:07

De klassz ez a visszatekintés!!! Köszönet érte! :)) Emlékszem első multiplexes élményemre, még Pécsett. A Gladiátor és a Minden héten háború között vacilláltunk. Előbbit választottuk. Tele volt a terem, frászt kaptunk a Dolbytól. :D Avatart mennyi választja el a Baljós árnyaktól nézőben?

Ismeretlen_9654 2010.06.07. 20:26:24

a legfullosabb box office rovat!

Ismeretlen_140561 2010.06.07. 22:43:22

2 :) örülök, ha megihlettelek, én is örülni fogok a különböző számadatoknak, pláne két hét múlva a kedvenc filmem szereplésére vagyok kíváncsi :)

Ismeretlen_37501 2010.06.07. 23:56:48

Köszi a visszatekintéseket, jó olvasni a korábbi eseményeket!

Ismeretlen_112472 2010.06.08. 08:56:50

Lenyűgöző a kitekintés. Hogy mikre van időd és energiád. Csak csodálni tudlak. (Na jó, nem csöpögök tovább.) :-) Arra én is kíváncsi volnék, hogy az AVATAR mennyire áll messze a BALJÓS ÁRNYAK-tól.

Ismeretlen_82723 2010.06.08. 09:52:33

Baljós árnyak vs. Avatar innen kiderül (de ejnyebejnye, hogy már elfeledtétek): http://aeonflux.freeblog.hu/archives/2010/02/27/magyarorszag_legnezettebb_filmjei/

Ismeretlen_112472 2010.06.08. 10:40:27

Oké, oké, ne haragudj, igazad van! :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása