aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: itt a vége, fuss el véle Takács Máté
2010. május 23. 18:11:38

Kategória: 8 komment

> Amerikai mozibevételek, 2010. május 21 - 23.

Shrek
, a rém népszerű rajzfilmhős nevével számos dolog párosítható, amik között a mindent elsöprő box office-siker előkelő helyen áll. De minden mese véget ér egyszer.

> Amerikai mozibevételek, 2010. május 21 - 23.

Shrek, a rém népszerű rajzfilmhős nevével számos dolog párosítható, amik között a mindent elsöprő box office-siker előkelő helyen áll. De minden mese véget ér egyszer.

> #1
Csaknem egy évtizede, hogy William Steig gyermekkönyvéből film készült, s hogy ezután hová fejlődött Shrek története, az ismert. És most azt is megtudhatjuk, hol ér véget - nem pusztán a készítők szándéka szerint. Bár hangsúlyos szerepet kapott a különböző népszerűsítési elemekben, hogy a SHREK A VÉGE, FUSS EL VÉLE (Shrek Forever After; hazai bemutató: július 8.) az utolsó fejezet a kalandokból, a nézők egy jelentős hányada már a harmadik résszel búcsút intett a zöld ogrének. Az új epizód ugyanis utcahosszal múlta alul közvetlen és azt megelőző elődjét is, ami azért határozott csalódást jelent minden érintettnek, pláne úgy, hogy ezúttal magasabb összegekkel járultak hozzá az amerikai nézők a kialakult bevételhez (egy New York-i IMAX-jegyért 20 dollárt is elkértek, ami az átlagos jegyár több mint két és félszerese), hiszen 3D-ben folyik a móka. Rekordjellegű indítását a HARMADIK SHREK három évvel ezelőtt vitathatatlanul a második rész népszerűségének köszönhette (ahogy az is az elsőének), s kevéssé önmagának. Ezt támasztotta alá az érezhető nézői csalódásból következő, a korábbi részekét meghazudtoló, intenzív érdeklődés-csökkenés, ami végül meggátolta azt is, hogy a nyitány a végső bevétel legalább egyharmadává váljon, optimális esetet előidézve.

A negyedik Shrek-történet tehát egy hálátlan előzményből merítkezhetett a sikerhez vezető úton, így ezúttal nagyon is szükségeltetett volna egy ígéretes, komoly nézőcsalogató erővel bíró premissza és valami újszerűség a trailerekbe. Ám ahogy a kritikusok is rámutatnak, a SHREK A VÉGE, FUSS EL VÉLE nem más, mint a korábbi elemek és poénok újrahasznosítása, s ez már előzetesen is érezhető volt. És akik érezték is, távol is maradtak inkább. Ezek után 70 millió dollár került a mozikasszákba az első három napon, ami 40%-ot meghaladó csökkenés a legutóbbi epizódhoz képest, nem mellesleg az infláció követése mellett a 3D-s jegyek által is drágított helyzetben jelentkező eredmény. Vagyis bátran kijelenthető, hogy a nézők fele hagyta magára a DreamWorks Animation fejőstehenét, úgy, hogy lényegében valamirevaló vetélytársa sem volt, s itt most nem csak a gyerekfilmekről van szó; Shrek talán a legtöbbet felnőtt nézőiből veszítette.

Ezúttal tehát hiába is helyezzük kontextusába a filmet, nem javít a helyzet megítélésén. Bár nem kis összegről van szó, a start mindenképpen kiábrándító, az meg már csak kukac a rothadó almában, hogy az újságírók nagy része ezúttal sem lelkendezett a látottakért úgy, mint 2001-ben és 2004-ben, de meg kell jegyezni, hogy az 54%-os Rotten Tomatoes-értékelés figyelemreméltó arányú javulást jelent a HARMADIK SHREK bizonyítványához képest. Hogy ez már elég-e néhány jó szó terjesztéséhez a nézők körében, arra az elkövetkezendő hónap adhat választ, mindenesetre az érkező Memorial Day-hétvége még magában hordozza a szépítés ígéretét, de 200 millió dollárnál sokkal messzebb jelen állásról csak nagy izzadság árán juthat a SHREK A VÉGE, FUSS EL VÉGE. Ha a folytatásról voltak még titkos tervek Andrew Adamson executive producer asztalfiókja mélyén, mehetnek a kályhába.

> új filmek
A forgalmazás terén mostanság nem-igen jeleskedő Universal Picturesnél elég fantáziát láttak a Saturday Night Live egyik visszatérő szkeccsében ahhoz, hogy 10 millió dollárt biztosítsanak egy nagyjátékfilm készítésére. Az alapot kínáló műsor 2007-ben született meg, s a MacGyver című népszerű sorozat paródiája Will Forte főszereplésével és AZ ELVESZETTEK FÖLDJÉ-ben Will Ferrell szőrös kis kompániáját játszó Jorma Taccone bábáskodásával. Ő rendezte a MacGRUBER moziváltozatát is, amit aztán egy kis tilitolit követően Shrek mellé állítottak csatasorba több mint 2500 filmszínházban. Az eredmény katasztrofális lett, a nyitónapon a szellős mezőnyben is csak az ötödik helyet bírta megszerezni az akcióvígjáték 1,6 millió dollárjával, amiből a hétvége folyamán alig lett 4 millió. Mintha átok sújtaná a stúdiót, hogy a jóformán aprópénzből tető alá hozott produkcióval is az arányokat betartva vallanak kudarcot. Az érdektelenség azért mégis érthető most, hiszen a nagyközönség csak egy bizonyos szeletének jelentett bármit is ez a furán hangzó név, ami eltörpül Vasember, de még a középkori szuperhős Robin Hood mellett is. A MacGRUBER a világ egyéb tájait gondosan elkerülve, költségvetését alig meghaladva fullad ki rövid időn belül.

> további filmek
Egy helyet csúszott vissza a listán a VASEMBER 2. Ez még önmagában semleges fejlemény, de az már nem, hogy egyúttal elődje alá csúszott hétvégi teljesítménye, hiszen A VASEMBER még 30 millió felett hozott harmadik hetében két éve. A 26 millió a folytatás számára felezést jelent, s tovább szűkülő előnyt az első részhez viszonyítva, amit a PERZSIA HERCEGE: AZ IDŐ HOMOKJA érkezése sem fog nagyon segíteni, noha némi mérséklődésre azért már számíthatunk a négynapos hétvége jóvoltából. Jelenleg negyedmilliárdon áll a Paramount akciófilmje, s bár a 300 millió még teljesíthető cél, a 318 millió már távolinak tűnik ilyen iram mellett.

Sikerült 50%-on belüli forgalomcsökkenést realizálnia a ROBIN HOOD-nak. Ez közel 19 millió dolláros második hétvégét jelent, és azt, hogy a nézők jó választásnak ítélik Ridley Scott filmjét. E helyzeten a PERZSIA HERCEGE ugyancsak változtathat, de mindenképpen marad még hely mellette az íjásznak, hogy a 100 milliós határt becélozza. Ezt már akár sikerként is elkönyvelhetné a Universal, ha nem költötte volna rá egy kisebb állam éves költségvetését.

Shrek érkezése alaposan betett az ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT azon tervszövögetéseinek, hogy a KUNG FU PANDÁ-t maga mögé tessékelje a végelszámolásnál. Legalábbis nehezebb menet lesz így, a 3D-s vásznak java nélkül. Feltehetőleg a DreamWorks sem gondolta volna, hogy árthat az újjal régi gyermekének, de valami ilyesmi rajzolódik ki, hiszen a múlt hétvégén még 5 millió dollárt jövedelmeztek a Rotten Tomatoes-on eddig az év legjobbjaként számon tartott film előadásai, míg most 2 millió alá zuhantak.

> végszó
S ha már zuhanás...na jó, arról azért nincs szó, de tény, hogy tavaly ilyenkor az ÉJSZAKA A MÚZEUMBAN 2. és a TERMINÁTOR: MEGVÁLTÁS kettőse igen magasra tette a lécet, karöltve a STAR TREK harmadik, és az ANGYALOK ÉS DÉMONOK második, még 20-20 millió fölött jeleskedő hetével. Persze nem szabad elhallgatni, hogy a top 12 számára a közel 170 millió dollár már a Memorial Day-hétvége keretében jött össze, ami ebben az évben egy hetet tolódik. Így most jelentős csökkenés állt be az éves összevetésben, ami egyértelműen Shrek mulasztásának tudható be.

> ami jön
Igen mozgalmas hét elébe nézünk, már csak azért is, mert az események már csütörtökön felpörögnek a SZEX ÉS NEW YORK 2. bemutatójával. Hozzá csatlakozik pénteken PERZSIA HERCEGE, s még Shreket is nyugodtan belevehetjük a játszmába, ami az első helyért van kialakulóban. A kimenetel azért sejthető, de a számokat még erős kérdőjelek övezik.

> a top 10
1. Shrek Forever After ($70.8m/$70.8m)
2. Iron Man 2 ($26.4m/$251.0m)
3. Robin Hood ($18.8m/$66.6m)
4. Letters to Juliet ($9.0m/$27.3m)
5. Just Wright ($4.2m/$14.6m)
6. MacGruber ($4.0m/$4.0m)
7. Date Night ($2.9m/$90.7m)
8. A Nightmare on Elm Street ($2.3m/$60.0m)
9. How to Train Your Dragon ($1.9m/$211.0m)
10. Kites ($1.0m/$1.0m)

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje (Terminátor: Megváltás)
box office: 2008 azonos hétvégéje (Indiana Jones és a kristálykoponya királysága)
countdown: Shrek Forever After

follow me on twitter!

Címkék

shrek box office comedy animation action dreamworks children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr974538107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tristram 2010.05.23. 18:39:59

Örömteli a nézők elpártolása Amerikában, de tartok tőle, hogy nem lesz igazad. Amerikában vélhetően még az első rész eredményét is alulmúlhatja, de a nemzetközi bevétel kolosszálisnak ígérkezik sajnos, szerintem a 500 millió nem akadály, de én a 700-at sem tartom lehetetlennek. Remélem a toy story 3 profitál Shrek gyengélkedéséből. A Vasember csalódásszagú szereplését nem tudom mire vélni, ha legalább óriási minőségcsökkenés lett volna (bár többnyire az sem számít), de nem.

Ismeretlen_1068 2010.05.23. 19:37:01

Biztos az a baj, hogy nem 3D-ben repked a vasgyúró. De majd a harmadik rész... Örülök SHREK búcsújának - remélhetőleg a TOY STORY 3 szépen móresre is tanítja majd bevételi szempontból is.

jimbo 2010.05.24. 16:40:50

amerikában van pünkösd, vagyis a mostani hétfői nap ünnepnapnak számít? én azé nem innék így ennyire előre a TS3-ra, mert a pixar is mintha kezdene kifogyni az ötletekből, mert ők is nagyon rákapni készülnek a folytatásokra.

Ismeretlen_140561 2010.05.24. 17:51:43

Alaposan túlbecsültem a Shreket, majdnem kétszer ennyire számítottam, de annyi baj legyen, legalább már nem kell mindenhol 3D-ben gondolkodni :)

Ismeretlen_82723 2010.05.24. 18:18:03

3. Azt találtam, hogy a hétfő csak egyes európai országokban munkaszüneti/ünnepnap.

jimbo 2010.05.24. 18:36:33

5: köszi, gondolom a memory day miatt nem ünneplik, mint munkaszünetinapként, de attól lehet, hogy valami rendezvényszerűségek vannak (ha már a karácsonyt és a húsvétot is megünneplik). itthon a Persia mennyire muzsikál jól? mert ahogy néztem jócskán befoglalt sok termet a plázákban

Fred Fredburger 2010.05.24. 20:55:13

6: Az USA-ban nincs Pünkösd, ők ilyentájt a Memorial Day-t tartják, ami mindig május utolsó hétfője - ez néha egybeesik a mi Pünkösdünkkel is, de inkább nem.

dr.Fünke 2010.05.25. 17:16:45

1.,Csak a tradicionálisan katolikus országokban ünnep a pónkösd, pl. Angliában sem. 2., Nagyon sajnálom a McGrubert, én megnéztem volna szívesen.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása