aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office countdown: robin hood Takács Máté
2010. május 10. 11:21:25

Kategória: 7 komment

A héten Robin Hooddal folytatódik a játszma. De vajon sikerül-e a Sherwood-erdő íjászának a gazdag nézőktől elég pénzt zsákmányolnia a szegénységben tengődő producerek számára?

A héten Robin Hooddal folytatódik a játszma. De vajon sikerül-e a Sherwood-erdő íjászának a gazdag nézőktől elég pénzt zsákmányolnia a szegénységben tengődő producerek számára?

Ridley Scott és Russell Crowe közös munkáinak sorában ötödik a Robin Hood. A kollaboráció éppen tíz évvel ezelőtt, a Gladiátor kapcsán kezdődött; az 5 Oscar-díjat elnyerő történelmi film eget rengető siker lett, amit azóta még megközelítenie sem sikerült egyik résztvevőnek sem, akár együttes erővel, akár külön-külön. Scott márpedig próbálkozott. A 2005-ös Mennyei királyság ismét kardokat és csatározásokat hozott a vásznakra, ám hiábavaló volt minden erőfeszítés: a leggyengébb nyári szezonindítás vált belőle, mióta sarokpontnak számít az ötödik hónap első hétvégéje. Orlando Bloomtól gyorsan visszavette a stafétát Crowe, ám a Bor, mámor, Provence - Amerikai gengszter - Hazugságok hálója trióból csak a középső váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ezek most is nagyok, nem véletlen a májusi premier: a Universal legnagyobb 2010-es dobása a Robin Hood (az év végi Little Fockers mellett), így mindennek klappolnia kell.

Az előzetesek igyekszik a Gladiátor szellemiségét megidézni, a teljesen más kor és hely ellenére, de a hős A rettenthetetlenével is határozott rokonságot sugall. Abban egyelőre nincs ok kételkedni, hogy nem érhet fel e két, a legjobb film Oscarját elnyerő alkotáshoz a Robin Hood, azonban box office lehetőségei kétségesek. Az íjász történetének legismertebb reinkarnációját, az 1991-es Robin Hood, a tolvajok fejedelmét segítette főszereplőjének akkori népszerűsége is (hogy aztán pár év múlva magára hagyja a közönség), míg Crowe box office szempontból nem számított soha húzóerőnek. A középkori eposzok közül is csak a már említett Costner- és Gibson-film emelkedik ki, s nem elhanyagolható az a hatás sem, amit a Vasember 2. még gyakorolhat második hetében a filmre. A feltételes közönség azonban talán a megszokottnál szélesebb (vagyis a fiatalokon messzemenően túlmutat), hiszen nem is oly régen Sherlock Holmes bizonyította, hogy a régi ismerősökkel a középkorú nézők is szívesen találkoznak a mozivásznon. A Mennyei királyság buktájával remélhetőleg nem kell számolni, de mindenképpen fel kell készülni az eshetőségre, hogy a Robin Hood, hiába lehet jó film, hiába megnyerőek az eddig ismert részletek, kudarcot vallhat a toplistán. Ez a Universal számára, tekintve eddigi éves mérlegüket, nem lenne újszerű fejlemény.

A fentiek fényében tipp az észak-amerikai szereplésre:
05.14. pénteki nyitónap: 10.250 millió dollár
05.15. szombat: 11.530 millió dollár (+12.5%)
05.16. vasárnap: 8.300 millió dollár (-28.0%)
nyitóhétvége: 30.080 millió dollár
végösszeg: 91.150 millió dollár (ebből a nyitány 33.0%)

nemzetköz & itthon
Az európai közönség rajong a történelmi időkben játszódó filmekért, s a többi kontinenst sem hagyják hidegen az efféle produkciók. Míg a Mennyei királyság, a Nagy Sándor, a hódító, de lényegében a Trója is megbukott hazájában, nemzetközi szinten (több)százmilliós nagyságrendeket értek el. A rettenthetetlen összbevétele közel 2/3-át nem Észak-Amerikában gyűjtötte, s most is valami hasonlóra számíthatunk (a tippelt 90 millió mellé tehát további 180 millió várható).

Magyarországon eddig hasonult a műfaj a nemzetközi rendhez. A Robin Hood, a tolvajok fejedelme az 1991-es év egyik nagy slágere volt, mint ahogy a többi említett produkció is helytállt, persze ma már összességében más, kevésbé mozgósító szelek fújnak. Az új Robin Hood számára, feliratos mivolta ellenére, a 100 ezer néző kötelező jellegű, de a 150 ezer sem elérhetetlen távolság. Megjegyzendő azonban, hogy a mostanában műsoron levő A TITÁNOK HARCA, ami úgy-ahogy beleillik ezen eposzok sorába, nem mozgatta meg a hazai nézők fantáziáját annyira, ahogy az elvárható lett volna tőle.

rendező: Ridley Scott
szereplők: Russell Crowe, Cate Blanchett, William Hurt, Mark Strong, Mark Addy, Oscar Isaac, Danny Huston, Eileen Atkins, Max von Sydow
forgalmazó: Universal
költségvetés: 130 millió dollár
magyar bemutató: május 13.

kapcsolódó írások
countdown: Iron Man 2 (és ami lett)
countdown: A Nightmare on Elm Street (és ami lett)

Címkék

robin hood box office cate blanchett russell crowe ridley scott coming soon adventure

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr644538035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jimbo 2010.05.10. 11:35:06

így májusra ez a film tünik a legjobbnak, és a kicsurrant kritikai morzsák is erről tanuskodnak, de Ridley Scottól nem is várhatunk mást. ebben az a legszomorúbb, hogy a nagy májusi filmkek közül ennek van a legnagyobb esélye a buktára. nem merek tippeket írni, mert félek a végeredménytől. bár itthon a reklámokat nagyon nyomják, tv-ben is nem a megszokott 10 mp-s spottot nyomnak, hanem bő fél-egy perces reklámok vannak és ennek nagyon megörütem.

Ismeretlen_99781 2010.05.10. 12:11:37

Sir Ridley Scott + Russell Crowe + Robin Hood = PG-13?

Ismeretlen_1068 2010.05.10. 13:30:55

1: Félek, A Magyar kissé túlbecsülte ezt a filmet, de neki legyen igaza - én nagyon szurkolok. 2. A TDK is PG13 volt, mégsem tűnt gyerekmesének, nem igaz?

Ismeretlen_1068 2010.05.10. 13:41:29

Tessék, az Empire kritikája: http://www.empireonline.com/reviews/reviewcomplete.asp?FID=134778 A miénk holnap éjfél után egy perccel fog kimenni. :)

Ismeretlen_140561 2010.05.10. 15:34:08

2,3: meg a Farkasember is mennyivel jobb volt, hogy "Rated R" volt. Én inkább abban bízom, hogy alábecsülte és lesz végeredményben vagy 100 milliója.

Ismeretlen_1068 2010.05.10. 15:41:36

Az a baj, hogy a BRAVEHEART óta szinte elképzelhetetlen, hogy egy történelmi akciófilm ne gázoljon derékig a belsőségekben, miközben azt megelőzően minden komolyabb darab PG13 volt. Ezzel se tett rosszat.

Ismeretlen_1068 2010.05.15. 07:57:49

Jó hír! Amerikában 14 millióval nyitott a film, amely így 40 milliós nyitóhétvége elé néz. Ehhez, ha helyesek A Magyar becslései, akkor 80 milliós nemzetközi hétvége jön - majdnem meg is van első hétvégén a teljes költségvetés. A Universal, Scott és Crowe is fellélegezhet. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása