aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: the road (2009) Zalaba_Ferenc
2010. április 27. 17:51:01

Kategória: film 12 komment

John Hillcoat új filmje ott kezdődik, ahol más szenvedéstörténetek véget érnek. No, nem arról van szó, hogy a szereplők halottak szellemei lennének (még ha eme analógia talán nem is annyira túlzó), mint valami parathrillerben - a film már az első képsoraival érzékelteti, hogy egy haláltusa szemtanúi leszünk. Nem emberek, nem egyének pusztulnak el, hanem a Föld, az akarat és a humánum.

Cormac McCarthy Pulitzer-díjas regénye nem is kerülhetett volna jobb kezekbe, mint az ausztrál természeti pokol fonnyadt csecsén nevelkedett Hillcoatéba, aki eme kietlen sivárságban is képes meglelni azokat a hangjegyeket, melyek összefűzésével költészetté tudja formálni azt a kínt, amitől az ember más esetben elfordul. Így volt ez a THE PROPOSITION esetében is, s talán még nyomatékosabban érhető tetten a THE ROAD-nál.

Filmje olybá tűnik, mint az utolsó vers, melynek talán soha nem érjük meg a refrénjét. Talán. Az apokalipszisen túl apa és fia tart az óceánpart felé: nem a reményt keresik, nem is a megváltást, inkább csak a megkönnyebbülést, amely igazolja azt a véget, melyet az a pisztoly kínál, melyben már csak két töltény maradt.

Útközben nem találkoznak senkivel és semmivel, ami messzebb vinné őket ettől a befejezéstől, ám mégis kitartanak, hisz talán már csak a fiú az egyetlen olyan lény, amely lelkileg tiszta tudott maradni ebben az embertelenségben.

Nehogy azt higgyétek, hogy a THE ROAD olyan eszményképekről regél, mint a hit, a szeretet és a kitartás: inkább azzal szembesít, milyen csupasz állat is az ember, hiába rejtőzik el egy rakás képmutató dogma mögé. De a remény geci dolog, jó erősen bele is csimpaszkodtam, más esélyem nem volt. És hogy kínál-e a film feloldozást, azt, sajnálom, de nem árulhatom el, különben az út bejárása hamis élménnyé korcsosulna.

Címkék

kritika budapest film icon charlize theron drama viggo mortensen robert duvall disaster movie guy pearce cormac mccarthy john hillcoat dimension kodi smit mcphee weinstein 9csillagos michael kenneth williams

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr44537962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szarvas · http://indiejatekok.hu/ 2010.04.27. 15:16:29

Korrekt film. Szerintem nagyon egy teljesen reális jövőképet vevít elénk. A színészek, a sztori, a megvalósítás, a kép és hang, hibátlan. 8.5/10

Action 2010.04.27. 15:38:40

Nyomasztó film, nagyon szomorú hangulattal, amelyet a készítők végig fent tudtak tartani. Nagyon jó film, de nem szívesen nézném meg újra. Egyébként szvsz Hillcoat remekül adaptálta a regényt, mivel az ugyanolyan. Furcsa, h nem jelölték Oscarra pl. Mortensent, megérdemelte volna.

mr. 2010.04.27. 16:08:05

igazi egyszernézős. 10/8

Clave 2010.04.27. 16:16:48

Nekem is nagyon tetszett a film, de én pont azért éreztem kicsit csalódottnak magam, mert a szellemisége, az igazán mély mondanivalója a regénynek, egy kicsit elveszett a képek mögött.

Ismeretlen_1068 2010.04.27. 16:18:42

4: Én még csak most kezdtem el olvasni a regényt, de egyelőre csak annyit vettem észre, hogy a vallási kérdések sokkal nyomatékosabbak benne, mint a filmben. erre gondolsz?

Clave 2010.04.27. 16:45:55

5:Igen arra is, főleg, hogy van egy kis bibliai felütés is a könyvnek. A szövegezés szakrális jellegéből fakadóan is. De számomra, amiről igazán a könyv szólt, az a magára maradt, kétségbeesett apa, aki próbálja a körülmények ellenére is megóvni fiát a világ szörnyűségeitől, aminek lassan ő is a részévé válik. Szóval a könyv olyan, mint egy szentírás a gondoskodásról, az apa fiú kapcsolatáról, és az emberben szunnyadó szörnyetegről. Ezért nem számít, hogy mi történ, és mikor, kinek mi a neve, mert nem arról szól.

klogg 2010.04.27. 21:15:57

Engem nagyon fejbekólintott, napokig ez kóválygott a fejemben. És valóban ritka kiváló regényfeldolgozás, Hillcoat több mint ügyes. Nálam is 9/10 (a kiskölyök lehetett volna kissé lepusztultabb, de ez legyen a legnagyobb baj)

jani-vankenobi 2010.04.27. 22:36:40

Szerintem is nagyon jó film, sőt... 10/10 Könyvben és filmben is nagy hatással volt rám. Nem értem Oscar-on miért hanyagolták, Viggo-nak én is odaadtam volna. :)

m 2010.04.28. 00:01:50

a film valóban zseniális, de könyv talán még zseniálisabb, és ha belegondolunk hogy nem sci-fi, hát szép kilátások elé nézünk...mi, emberek.

Ismeretlen_1068 2010.04.28. 06:40:53

6: A nevelés részt én ott éreztem a filmben, méghozzá paradox módon - az apa egyszerre próbálta megőrizni és kiűzni fiából azt a naivságot, amivel a valóságot kezelte. Egyszerre próbálta közelebb húzni és távol tartani magától.

Ismeretlen_1068 2010.04.28. 06:42:16

7: A fürdős jelenetben azért rendesen kilógtak az ő bordái is. Szerintem őt is, meg Viggót is nyugodtan jelölhették volna egy-két prominens díjra, mindenesetre az már biztos, hogy nem lesz belőle rossz Oscar a LET THE RIGHT ONE IN remake-ben.

Dylan 2010.04.28. 08:20:23

Nálam eddig az év legjobb filmje. Számomra ez a tökéletes post-apokaliptikus film. Egyik kedvenc al-műfajomról van szó. Mit csinálsz ha már mindennek vége? Meddig lehet a reménybe kapaszkodni?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása