aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: komfortos kudarcok Takács Máté
2010. március 16. 16:07:07

Kategória: 6 komment

> Magyar mozibevételek, 2010. március 11 - 14.

A nemzeti ünnepből adódó munkaszüneti hétfő megsegítette a hazai mozikat, mégpedig a szokottnál, s sok film esetében a szombatinál is erősebb vasárnapi forgalommal. Erre szükség is volt az egyensúlyhoz, hiszen hiába hítta négy új produkció is talpon a magyarokat, a most vagy soha közül többnyire utóbbira szavaztak a nézők, vagy inkább a korábbi sikerekre: az ALICE CSODAORSZÁGBAN, a VIHARSZIGET és az AVATAR tovább hódít.

> Magyar mozibevételek, 2010. március 11 - 14.

A nemzeti ünnepből adódó munkaszüneti hétfő megsegítette a hazai mozikat, mégpedig a szokottnál, s sok film esetében a szombatinál is erősebb vasárnapi forgalommal. Erre szükség is volt az egyensúlyhoz, hiszen hiába hítta négy új produkció is talpon a magyarokat, a most vagy soha közül többnyire utóbbira szavaztak a nézők, vagy inkább a korábbi sikerekre: az ALICE CSODAORSZÁGBAN, a VIHARSZIGET és az AVATAR tovább hódít.

> #1
Túlzás volna azt állítani, hogy az amerikai meneteléshez mérhető az ALICE CSODAORSZÁGBAN magyarországi szereplése, de mindenképpen elismerésre méltó, amit a Fórum Hungary bemutatója művel. Persze kérdés, hogy a hosszú hétvége nélkül is csupán 8%-ot veszített volna kezdő lendületéből, de most ez a helyzet. Csaknem 75 millió forinttal áll a lista élén a Disney filmje, amely összeg nagyjából 10 millióval lenne kevesebb a 3D-s jegyek felára nélkül, de vajon akkor is 54 ezren választották volna ezt az alternatívát a kínálatból? El lehet merülni a feltételek és kifogások keresésében, de felesleges: az ALICE CSODAORSZÁGBAN jó nyomon halad a 200 ezer látogatóig, mielőtt beröppen a képbe az ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT.

> új filmek
Négy forgalmazó választotta ezt a hétvégét, hogy letudjon egy biztos vereséget. A legkisebb ütést az InterCom kapta; a SÁRKÁNYVADÁSZOK című francia-német-luxemburgi animációs filmet jól pozícionálták, hiszen mostanra már nagyjából lecsengtek a decemberi gyerekfilmek (bár még mindig számottevő érdeklődőt vonzanak hétről-hétre), s már reklámozzák a tévék is a DreamWorks sárkányos filmjét, amitől biztosan sikerült némi szelet ellopni a hasonló sztárral és figurákkal. A 8 millió forint még így is csak gyenge közepes, de európai rajzfilmtől már bőven jó, pláne egy artfilmtől. Persze nem lesz belőle egy SEGÍTSÉG, HAL LETTEM! (155 ezer néző, amiből köszönhetett Némónak is néhányat annak idején az SPI), s ami azt illeti, két hét múlva az ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT már kellemetlen tényező lesz az összképben.

A következő új belépőre a 8. hely tájékán találunk. A Budapest Film kimerészkedett a fővárosból a MOCSKOS ZSARU: NEW ORLEANS UTCÁIN című filmmel, reménykedve Nicolas Cage nevében és a zsarufilm műfajában. Hát sajnos egyik sem jelent nálunk túl sokat a nézőknek, így be kell érni 6,4 millió forinttal, ami tökéletesen megegyezik a 14 hónapja vetített VESZÉLYES BANGKOK indításával. Akkor a közönség hamar lerendezte a dolgot, s most sem várható 15 millió forintnál sokkal több a kasszákba.

A két artfilm-besorolású bemutató legyűrte a támogatás nélküli darabokat: a KOMFORTOS MENNYORSZÁG és a PANDORUM a top tízen kívül kénytelen sodródni. A UIP hánytatott sorsú drámája meglehetősen földhözragadt 4,8 millió forinttal képviselteti magát, ami AZ UTOLSÓ HÁZ BALRA óta a forgalmazó leggyengébb nevezése. Ezért leginkább - túlontúl drámai mivolta mellett - a film kritikai megítélése tehető felelőssé, hiszen ha kap némi díjszezoni felhajtást, ahogy az EGEK URA is, bőven jobb eredmény születhetett volna. A Fórum Hungary sci-fijét azonban semmi sem menthette meg végzetétől. Ahogy az lenni szokott a horrorfilmekkel, alaposan a földet szántja a bevétel: 3 millió forint folyt be mindössze a hét fővárosi és három vidéki moziból. Ennél az amúgy alulteljesítő NAPFÉNY 2007-ben kétszer jobb kezdést produkált, az 1997-es HALÁLHAJÓ-val pedig már nem is érdemes összevetni: a UIP filmje mai árfolyamon számolva teljes futása alatt 70 millió forintot generált - csak a fővárosban.

> további filmek
A VIHARSZIGET megmaradt másodiknak, ismét sokakat tébolyítva meg: a UIP thrillere 30 millió forintos hétvégével tett nagy lépést a százmillió felé. A film előnye nézőszám tekintetében A TÉGLÁ-val szemben 11 nap után 25,68%-ot mutat. Erősödött eddigi legnagyobb esése után az AVATAR. A magyar piac legsikeresebb filmje 17%-ot javított a múlt héthez képest, így bevétele ismét 30 millió fölé került, pedig lassan 3 hónapja van műsoron - ez még a 3D mellett is kiváló (jelen esetben a plusz jegyár valamivel több mint 5 millió forintot jelent a hétvégi összegből). 1 millió 67 ezer nézőjével továbbá megelőzte a NICSAK, KI BESZÉL!-t James Cameron filmje, így már csak a BALJÓS ÁRNYAK szerepel előtte Magyarország legnézettebb filmjeinek listáján.

Igen jótékony hatással volt A BOMBÁK FÖLDJÉN című háborús drámára a legjobb film Oscar-díjának elnyerése. A múlt héthez képest nem változott a vetítő mozik száma, ellenben az előadások száma 39,6%-kal nőtt, amihez 136%-os bevételnövekedés is járt - igen derék kihasználtsági mutatókat szülve. A Budapest Film terjesztése így most először beküzdötte magát az országos első tízbe, de jelenleg még mindig 20 millió alatt rostokol összbevétele.

> végszó
A premierek elhullottak hegymenet, s ezen még a hosszú hétvégéből fakadó erős vasárnapi számok sem bírtak segíteni, így 5%-os mínuszt kénytelen elkönyvelni a jelenlegi top 10 a múlthetihez képest. Ettől függetlenül igen jó ez a közel 190 millió forint március közepi eredménynek, de ha beköszönt végre az igazi tavaszi idő, fel kell kötni a bugyogót.

> ami jön

A talán már hóesések nélküli, netán jelentős melegedést is hozó következő hétvégén az InterCom két filmet küld a ringbe, melyekből az egyik magyar versenyző: az IGAZÁBÓL APA végre nyerő lehet a magyar filmek között, de ez még sok dolgon múlik. A LÉGIÓ angyalai valamivel komfortosabb fogadtatásban részesülhetnek, mint Saoirse Ronan, de igazából Mel Gibson apai ösztönei törhetnek a mezőny felszínére a legjobb eséllyel - és ez még mindig nem jelentene dobogós helyezést.

> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
1. Alice Csodaországban (74,6m/178,1m) [129 029]
2. Viharsziget (30,9m/80,3m) [68 156]
3. Avatar (30,7m/1540,6m) [1 067 992]
4. Percy Jackson és az olimposziak: Villámtolvaj (9,8m/79,0m) [72 314]
5. Valentin nap (8,3m/181,5m) [162 065]
6. Sárkányvadászok (7,9m/8,9m) [8180]
7. Egek ura (7,4m/62,1m) [51 688]
8. Mocskos zsaru: New Orleans utcáin (6,4m/6,4m) [5134]
9. Éli könyve (6,2m/40,8m) [34 347]
10. A bombák földjén (5,5m/18,8m) [15 343]

> kapcsolódó írások
kritika: KOMFORTOS MENNYORSZÁG


A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

follow me on twitter!

Címkék

box office nicolas cage animation sci fi budapest film forum hungary drama peter jackson intercom alice in wonderland magyarvalosag uip duna film box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr904537786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exileee 2010.03.16. 19:23:48

hogy lehet h a viharszigetet még mindig nem játszák cinema cityben? (se Szombathely se Veszprém)

skaven 2010.03.16. 21:11:55

tippre a pandorumot amugyis letoltotte mar mindenki hd-ben, aki meg akarta nezni, leven hogy januarban mar kijott BD-n. siman az avatar elott kellett volna bemutatni vagy 3 hettel, akkor meg hozott volna ketszer ennyit az elso heten. nic. cage meg egyre kevesbe vonzo nev, ami mondjuk nem meglepo, ha belenezunk az utolso 5-10 filmjebe. :D ha a varazslotanonc is bukas lesz nalunk (es hat a percy jackson sem muzsikal tul jol), akkor kb. nem is kellene utana filmet bemutatni tole. :)

Daemiaen 2010.03.17. 09:39:12

Szerény véleményem szerint számomra ez volt minden idők legjobb mozis hete. Soha nem fordult még elő, hogy az 5 premierből 4-ért is képes vagyok kicsit vagy nagyon rajongani. Persze, volt már arra példa, hogy 2-ből egy 10-es és egy, mondjuk 7-es volt, de 5-ből még sosem értem el ennyire jó arányt. Naná, hogy megbukott mindegyik. :( The Lovely Bones: 7/10 Fish Tank: 8/10 Pandorum: 8/10 Chasseurs de Dragons: 6/10 The Bad Lieutenant: Port Of Call - New Orleans: 7/10

Ismeretlen_1068 2010.03.17. 10:06:47

Hmm, ebből a felsorolásból én csak két filmet láttam, de sem a THE LOVELY BONES (10/5), sem a PANDORUM (10/5) nem volt különösebben jó film. Daemiaen, mi okozza nálad ezt a mostanában elég gyakran tetten érhető hájpolást, melyet olyan közepesen ócska filmek iránt táplálsz, mint az ARMORED és az A PERFECT GETAWAY? :)

Daemiaen 2010.03.17. 10:22:47

Talán az, hogy a régimódi, hagyományos filmkészítést egyre inkább szívlelem, mint az új, párbeszéd-, történet- és ötletszegény vackokat, mint pl. az Alice. Számomra egy közepes A Perfect Getaway simán felkúszik 7/10-ig, mert volt forgatókönyve (nem magas labda!), volt miről beszélni benne (ez sem!), volt benne valami. Erre jönnek majd sorban a 3D-s szarok, amelyekben az égvilágon semmi nem lesz (tisztelet az elenyésző kivételnek). Ezt vetítette előre pl. az Utazás a Föld középpontja felé is két éve. Másfelől pedig szapulom az Alice-t úgy, hogy Tim Burton a szívem (egyik) csücske, csak nem a Disney az ő otthona.

Ismeretlen_140561 2010.03.17. 10:38:40

Én se csípem az Alice-t, és amikor olvastam az itteni kritikát, a hangvétel alapján meg voltam győződve róla, hogy maximum 5 csillag lesz a vége, ami egyébként az én osztályozásom is. Szóval, a legjobb családban is előfordul az ilyesmi:) Nekem meg A cápa bosszúja 10 pontos a mai napig:)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása