aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: viharos siker Takács Máté
2010. február 21. 18:29:46

Kategória: 8 komment

> Amerikai mozibevételek, 2010. február 19 - 21.

Kiderült, hogy a múlt héten nagy robajjal bemutatkozók az ünnepi rohamnak köszönhették (pillanatnyi) sikerüket: a VALENTIN NAP és a FARKASEMBER is mélyrepülésbe kezdett. Ezzel szemben a jelen hétvége egyetlen új filmje a vártnál jóval nagyobb felhajtást okozott: a VIHARSZIGET neves rendezője és főszereplője karrierjének box office csúcspontját jelenti.

> Amerikai mozibevételek, 2010. február 19 - 21.

Kiderült, hogy a múlt héten nagy robajjal bemutatkozók az ünnepi rohamnak köszönhették (pillanatnyi) sikerüket: a VALENTIN NAP és a FARKASEMBER is mélyrepülésbe kezdett. Ezzel szemben a jelen hétvége egyetlen új filmje a vártnál jóval nagyobb felhajtást okozott: a VIHARSZIGET neves rendezője és főszereplője karrierjének box office csúcspontját jelenti.

> #1
Ez a február egy jó időpont a húzott-halasztott filmek moziba küldésére. Egy hete a FARKASEMBER-ből hozták ki a legtöbbet a nézők, jóllehet, a folytatás (no és az elszállt költségvetés) már gondoskodik róla, hogy azért mégse jöjjön ki jól a Universal a dologból. A Paramountnak azonban nem kell hasonlóktól tartania. Igaz ugyan, hogy mikor múlt augusztusban egy huszárvágással elhalasztották októberről idén februárra a VIHARSZIGET (Shutter Island; hazai bemutató: március 4.) premierjét, megindultak a súgdolózások, mert az ilyesmi sosem jelent jót. A rövid kétkedést azonban mindenki lezárhatta azzal, hogy azért mégiscsak Martin Scorseséről van szó, no meg annak a Dennis Lehane-nek a regényéről, akinek korábban is abszolút sikerrel vitték vászonra műveit. A hirtelen adódott újabb kivárandó hónapokban maradt az előzetes a leendő nézőknek, ami olyan jól sikerült, hogy alaposan feltornyosult az érdeklődés: a csaknem 3000 moziban, egyedüli belépőként érkezett thriller már a nyitónapon megelőzte főszereplője, Leonardo DiCaprio egyik legutóbbija, a HAZUGSÁGOK HÁLÓJA teljes nyitányát, s a szombat korrekt emelkedést hozott; hiába, az idősebb korosztály, akik a megszólítottak jelentős hányadát teszik ki, nem sietik el a dolgokat. A vasárnapot 41 millió dollárral zárja a VIHARSZIGET, ami kiváló start minden szempontból. De hogy hol lesz a vége? Direktor-színész korábbi három kollaborációjából A TÉGLA tartja a csúcsot 132 millióval, ami reális célktűzés lehet ezúttal is, annak ellenére, hogy a kielégíthetetlen kritikusok csak fenntartásokkal nyilatkoztak kedvezően a több mint két órás produkcióról. A nézői tetszési index azonban jóval rugalmasabb, és most egy olyan alapanyagról van szó, amiről csak úgy sugárzik, hogy a közönség kedvence lesz. Így mindenképpen derűs jövő áll a VIHARSZIGET előtt.

> további filmek
Tehát a Valentin nappal kiegészült President's Day-hétvége folyamán erős számokat produkáló trió sorsa gyors fordulatot vett. A múlt heti első VALENTIN NAP forgalma 70%-kal esett vissza, ami bár nem túl meglepő, és már régen nem probléma a három nap alatt teljesített költségvetés mellett, azért semmiképpen sem mutat jól. Egy hét múlva viszont már túl lesz a százmillión a Warner romantikus szösszenete.

A PERCY JACKSON ÉS AZ OLIMPOSZIAK: VILLÁMTOLVAJ számára ez a mérföldkő pengeélen táncol, hiszen a Fox családi fantasyje is több mint 50%-ot hátrált. Az összbevétel 60 millió felé tendál, amiből annyi még biztos lesz, hogy a zsánertársak közül csak a Harry Potter- és a Narnia-sorozat maradjon előtte.

A legrosszabbul kétség kívül a FARKASEMBER járt a második körükhöz érők között, hiszen 30 millió feletti rajt után 10 millió alá esett a hétvégi eredmény, és ez még horrorfilmek között is a rosszak legrosszabbika az opciók között. Az egyes források szerint 200 milliót felemésztő szörnyfilm 10 nap alatt még csak 50 milliót gyűjtött össze, s ilyen feszes iramban a 70 millió sem lesz meg. Mégis, valószínűleg ennél többre nem is lenne képes egy farkasemberes produktum a legjobb csillagzat alatt sem.

Visszaküzdötte magát a dobogóra a tizedik hete látható AVATAR. A Fox 9 Oscar-díjra jelölt sci-fije ezúttal is visszafogott változási mutatóval van jelen, miközben a lista legtöbb szereplője veszett fejsze nyeleként zuhant alá az elmúlt, mozgalmas hétvége után. 16 millió dollárnál többet megint csak a TITANIC keresett ezen a ponton, a 685 millió dollárt meghaladó összbevétel pedig már az infláció-korrigált listán is a 15. helyre helyezi James Cameron filmjét, olyan címeket utasítva maga mögé, mint a JURASSIC PARK és AZ ELVESZETT FRIGYLÁDA FOSZTOGATÓI - saját koruknak hasonló szenzációit. Amennyiben hitelesnek tekintjük a Box Office Mojo vonatkozó listáját, a TITANIC-ot nem számítva ilyen magasságba A JEDI VISSZATÉR óta, azaz több mint 25 éve nem jutott film.

> végszó
Attól, hogy nagyot zuhantak, a múlt heti premierek még komoly dollármilliókat jelentenek a VIHARSZIGET-éi mellett az első tizenkét helyezett összesített 120 milliójában, ami nagyjából azonos az egy évvel korábban mért adattal. Ezt most megúszta 2010.

> ami jön

Az év második havának, illetve a tél utolsó hetében korhatáros akcióvígjáték és horror-remake tör Scorsese babérjaira, meglehet, vajmi kevés eredménnyel. Azért Kevin Smith és Bruce Willis társulása a COP OUT-ban okozhat még kellemes perceket, és ki tudja, lehet, hogy egy kis hidegrázásra is vágyik már a közönség a THE CRAZIES képében.

> a top 10
1. Shutter Island ($41.1m/$41.1m)
2. Valentine's Day ($16.7m/$86.9m)
3. Avatar ($16.2m/$688.0m)
4. Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief ($15.3m/$58.7m)
5. The Wolfman ($9.9m/$50.4m)
6. Dear John ($7.1m/$65.8m)
7. The Tooth Fairy ($4.4m/$49.7m)
8. Crazy Heart ($3.0m/$21.5m)
9. From Paris with Love ($2.7m/$21.4m)
10. Edge of Darkness ($2.2m/$40.3m)

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje
box office: 2008 azonos hétvégéje

follow me on twitter!

Címkék

thriller box office martin scorsese leonardo dicaprio

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr544537681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hahakocka 2010.02.21. 19:44:43

Én gondoltam, hogy siker lesz a Shutter Island izgalmas feszes jó előzetesek és kiváló nevek (az egyre jobban feltörekvő Dicaprio és az isteni rendező, Scorsese) biztos sikert jeleztek. Én meg eleve vártam a filmet már vagy 4-5 hónapja. Hozzánk március elején érkezik, remélem feliratosan. (de ha jól le tudnák szinkronizálni jöhet csak erre vajmi kevés az esély egy ilyen thriller/kriminél)

afterward 2010.02.21. 20:09:54

köszi a cikket.Szokásosan jó:) A farkasembernél nagyon pontosan írtad, hogy ez még szerencsés csillagzat alatt sem ér többet. Soha nem értettem az ilyen filmeket, amiben egy zabolázhatatlan szörny adja a főhőst (Hulk, Jekyll és Hyde, farkasember, Frankeinstein). Ezeket nem lehet széles körben értelmezni, motiválni és persze eladni. Az embereket nem az ilyen "hősök" érdeklik, mert egysíkuak és ez nem az alkotó hibája, mert ha Ang lee sem tud mit kezdeni vele, meg Kenneth Branagh, akkor belátható. Persze a társadalmi dolgok kivetülése, meg kollektív bűntudat, meg történelmi példa...de akkor sem hozható ki belőle több. És valljuk be, kevesebben vannak akik úgy ülnek be valamire, hogy tudják, elkárhozott egy főhős játszik a filmben.

afterward 2010.02.21. 20:11:41

2. szóval nem azt mondom, hogy nem kellenek ilyen filmek, csak éppen nem szabad többet várni, mint egy történet, egy sors elmesélése és ez így 1001. nekifutásra már nem vonz (engem)

afterward 2010.02.21. 20:12:54

3. 30 év múlva a pókember, meg a superman (nekem már ma is), batman lesznek az uncsi karakterek:) meg az avatar:)

Ismeretlen_82723 2010.02.21. 21:45:23

2. Jól összefoglaltad, mi a baj az efféle filmekkel, de vajon csak azon múlik az anyagi siker, hogy azonosulni tudjon, vagy legalább érdekelje a nézőt a főszereplő? Ha mondjuk egy farkasemberes filmben egy eleve gonosz intenciókkal megáldott figurából válik szörny, tehát már nincs lelki, csak fizikai átváltozás (így megspórolva a vívódás ábrázolását, amibe Ang Lee is belebukott), és kap maga mellé egy egyenrangú, abszolút pozitív ellenlábast (azaz hőst), akkor ahhoz máshogy állna a nép? Tehát egy A MÚMIA felállásban, csak nyilván hangsúlyosabb szereppel a farkasembernek. És a lényeg persze az lenne, hogy ne vegyék halálkomolyan, mint ebben az idei filmben. Batman meg, ha ennyi évtized után is a topon van, sőt, most kezdik igazán felfedezni a figurát, akkor lehet, hogy még 30 év múlva is érdekelni fogja az újabb generációt. Az Avatar viszont már valóban túl elavult lesz akkor. :)

tristram 2010.02.22. 09:03:58

Ha valaki tudja válaszolja meg: miért nem lódult meg az Egek ura a jelölések után? Bármibe lefogadtam volna, hogyha megkapja a féltucat jelölését, át fog menni a 100-as határon. A Precious a másik hasonló rejtély. 5-10 éve még irgalmatlan kasszálásokat csináltak a jelölt filmek, most meg elvétve akad egy-egy, és még a biztosnak tűnök sem hozzák az elvárhatót.

Ismeretlen_1068 2010.02.22. 10:46:25

szerintem nyugodtan lehet vívódni meg birkózni a bennünk rejlő vadállattal, csak ne 150 millió dollárból... egyébként ha hugo helyett hugh vadászott volna benicióra, ahogy a magyar is utalt rá (és egyébként nem rossz kacsingatás lett volna wolverine felé), minden bizonnyal szebb lett volna a végkimenetel.

Ismeretlen_82723 2010.02.22. 14:24:22

6: Az a két film már a kezdetekkor is nagyon erős volt, sokat már nem tudtak hajrázni, különösen a Precious, ami Oprah segedelmével hamar begyűjtött egy igen jó 45 milliót, így a jelöléseket követő moziszám-emeléssel már nem tudott mit kezdeni. Az Egek ura 80 milliója szintúgy figyelemreméltó egy ilyen nyugodt filmtől, a 100-at legfeljebb legjobb film-Oscarral érhetné el. Anno a Michael Clayton is "csak" 50m-ig vitte (ebből 10m a jelölések javára írható), igaz, az egy fokkal nehezebb film. A lényeg, hogy már a startnál nagyot szakítottak, kevésbé voltak "építkezők" a korábbiaknál (pl. No Country).

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása