aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: the book of eli (2010) Zalaba_Ferenc
2010. február 18. 13:47:16

Kategória: 19 komment

Mielőtt még bárki is az ellenkezőjére gondolna: a Hughes-testvérek nem mentek sehová. A 2001-ben bemutatott, jogtalanul elkalapált FROM HELL óta csupán azért telt el 9 év új film nélkül, mert bármibe fogtak, semmi sem jutott el a filmvászonig. Jogosan gondolhatná az ember, hogy a THE BOOK OF ELI megalkuvásból született, hisz történetét, képi világát és üzenetét tekintve mintha Hollywood próbálna válaszolni a maga gyorsétteremi esztétikájával a szintén mostanság bemutatott, díjvárományosként indult, aztán végül teljesen elfeledett THE ROAD-ra.

Mielőtt még bárki is az ellenkezőjére gondolna: a Hughes-testvérek nem mentek sehová. A 2001-ben bemutatott, jogtalanul elkalapált FROM HELL óta csupán azért telt el 9 év új film nélkül, mert bármibe fogtak, semmi sem jutott el a filmvászonig. Jogosan gondolhatná az ember, hogy a THE BOOK OF ELI megalkuvásból született, hisz történetét, képi világát és üzenetét tekintve mintha Hollywood próbálna válaszolni a maga gyorsétteremi esztétikájával a szintén mostanság bemutatott, díjvárományosként indult, aztán végül teljesen elfeledett THE ROAD-ra.

Cormac McCarthy elviselhetetlenül naturalista igéivel szemben az ELI poszterei és előzetesei szórakoztató apokalipszist ígértek, hisz csak úgy sugárzott róluk a szemtelen pózőrködés és kikezdhetetlen szélsőség, ráadásul Gary Oldmant ismét a sötétebbik oldalon állította csatasorba, amely oly régi közhely, hogy szinte már-már axióma.

A megelőlegezett bizalommal szemben a film rendkívül lehangoló képsorokkal és türelmi játéknak is beillő tempóban indít, miközben azt láthatod, hogy a címszereplő birtokosát alakító Denzel szenvtelen rituáléban mutatja be a túlélés kellékeit, melyek tetszőleges sorrendben a következők: macskahús, tisztasági kendő, iPod. Egy darabig ez utóbbi jelentheti az egyetlen szalmaszálat, amibe a szórakozni vágyó közönség kapaszkodhat, hisz a kétszeres Oscar-díjas Washington, aki feltűnően sokat fogyott eme szerep kedvéért, véresen komolyan veszi az Apokalipszist. Szerencsére azért feltűnnek végre a rosszarcúak is (köztük egy nagydarab kopasz láncfűrésszel, fuck yeah!), akiket aztán Wachoskikat és Wimmereket megszégyenítő módszerességgel fosztja meg nyomorúságos életüktől.

Ettől a momentumtól kezdve nyugodtan elcsomagolhatjuk az agyunkat, ugyanis a film látványosan felcsapja az apokaliptikus és magányos hősös történetek nagykönyvét és szemérmetlen felolvasást tart, miközben ide-odakacsingat a műfajok klasszikusai között a FAHRENHEIT 451-től kezdve a CHILDREN OF MEN-ig.

Eli-nál van egy könyv (nem fogjátok elhinni, hogy micsoda), amire egy sivatagi kiskirály (Gary Oldman Brick Top-szemüvegben) feni a fogát, ugyanis hatalmának kiterjesztésének kulcsát látja benne. Emberünk inkább menne a dolgára, a kiskirály meg inkább marasztalná, előbb szép szóval, aztán csúnya szóval, végül tűzzel-vassal.

Nehéz kikövetkeztetni, hogy a Hughes-testvérek melyik fele gondolta úgy, hogy  komolyan veszi a témát és még egy nagybetűs Üzenetet is a nézőbe olt, és melyik határozta el magát, hogy a közhelyekből építkezve decens, de instant felejthető akciófilmmel veszi le ugyanezt a nézőt a lábáról. Végül aztán valószínűleg nem tudtak megegyezni, vagy ha mégis, status quojuk előbb csak kényelmetlen, később viszont szépen felfalja magát, miközben a közönség azt kántálja magában, hogy "ez most komoly? á, dehogy. várj, ez most komoly? á, dehogy. várj..."

Egy biztos, a produkció csavarjait és azok megoldását vagy egy nagyon hülye forgatókönyvíró vagy pedig isteni beavatkozás idézte elő. A játékidő nagyobbik felében lehet szépen fohászkodni az utóbbiért.

Címkék

kritika thriller denzel washington 5csillagos action disaster movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr394537672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feri · http://mozisblog.blogspot.com 2010.02.18. 14:31:53

Benne volt a Children of Men, de ami ott parádés technikai tuváj volt negyed órán keresztül, az itt háromperces (és legalább két vágással megoldott) kiszámítható és unalmas majmolás. A sztori meg annyira bosszantóan hollywoodi giccs, amennyire csak lehet. Passió 2 - Krisztus ökle. Ez a film szerintem rosszabb, mint közepes.

[bs] · http://filmvilag.blog.hu/ 2010.02.18. 14:37:10

Ennyire azért nem rossz, következetesen és látványosan viszi végig, amit elkezd, legfeljebb egy negyedórával hosszabb, mint kellene. Nekem nincs vele problémám, hogy a hívő közönségnek is készít Hollywood filmeket, százszor inkább ez, mint a Passió...

feri · http://mozisblog.blogspot.com 2010.02.18. 14:48:17

A Passió szerintem remek film.

Lackó 2010.02.18. 15:07:48

uhh, most eszembe jutott életem legszörnyűbb film/-és könyvélménye, a THE STAND befejezése. SPOILER ON isten kacsója lenyúl és beindítja az atomot SPOILER OFF remélem ez nem ilyen.

Lackó 2010.02.18. 15:27:40

a tréler után két tippem volt a könyvre. vagy a biblia, vagy az ÖKM összes (öreg katonák magazinja). ugye az utóbbi? :-)

Ismeretlen_37501 2010.02.18. 16:40:35

Az elején még reménykedtem, meg az akció is tetszett, aztán pont onnantól veszítette el a fényét, ahonnan a további fordulatokat vártam. Értsd úgy, hogy amíg egyedül mászkált a világban, teljesen bejött a dolog, onnantól, hogy "civilizáció" lett körülette, már nem. Közben meg azon gondolkodtam, hogy vajon mikor fog Viggo-val összefutni Denzel. Vagy amikor a csónakban eveztek, mikor fog Clive benézni a képbe. Ha meg már ipod, akkor a motorola vagy oakley termékek is "tetszettek".

Ismeretlen_139565 2010.02.18. 17:04:30

4-> Nekem ez a megoldás tetszik...:D

Ismeretlen_139565 2010.02.18. 17:09:55

A kifogásolt product placementekhez pedig: az aki nincs tisztában az mp3-lejátszók, napszemüvegek és hasonló "nélkülözhetetlen" használati tárgyak márkáival, típusaival, sőt az egész fétissel, ami ezek köré szerveződik (sőt, szervezték! Na ki?), az ezeket észre sem veszi. Napszemüveg, valami kütyü, annyi. Egy felesleges fikáznivaló már ki is esett...

Berserker 2010.02.18. 18:25:41

Hmmm. Ha a Tórát vagy a Talmudot cipelné Eli tuti 10/10 lenne mindenhol. :) Így meg csak "giccs halmaz", meg ilyenek. Ezt is csak azért írom, mert a kritikában érezhető egy kis gúny (szerintem) továbbá pár kommentben. És ez engem zavar. Aztán lehet anyázni.

Ismeretlen_1068 2010.02.18. 19:00:37

8: van olyan ember még a világnak azon a felén, ahol ezt a filmet meg lehet nézni, aki ne tudná, hogy mi az az iPod?

Ismeretlen_1068 2010.02.18. 19:04:43

9: a könyv csak egy truváj, felőlem akár egy szakácskönyv is lehetne, habár abból sem feltétlen a bablevest idézgetném, ahogy eli teszi. nálam a buta trash vs. világmegváltó gondolatiság dolog verte ki a biztosítékot. magyarán túl hülye ez a film ahhoz, hogy okosnak látszódjon.

afterward 2010.02.18. 21:11:17

Nem tudom meddig készültek a tesók (Hughes) erre a dologra, de tényleg kár volt. Nem is értem mit akartak. Western, meg ilyen utópia cucc, meg némi spiritualizmus, de az is herélve, bátortalanul. Elmondom, hogy rengeteg keresztény felekezet olvassa ki a bibliából a feltámadást és nem csak krisztusi szinten. Ma hallottam egy felekezeti tagtól (nem én nem, nekem csak tékás tagságim van:), hogy több szintű lesz a feltámadás, a szellemi szint ugrása az örökkévalóba. Az első megvolt Jézussal, a második pedig várható a megtért keresztények számára...szóval prioritás van:) mint a 2012-es hajókon:) Na tehát ne becsüljük le a keresztény mitológiát, mert egyeseknek rengeteg un. ezotériát hordoz. Az abban leírtak erősen sokértelműek és ezzel érdemes játszani...de ez afilm ez nem merte felvállalni, csak ezt (SPOILER) az értelmiségi Farenheites könyvmentegetést, meg "jaj de hatalmas az emberi értelem"-dolgot. Gyenge, mert Malcom Macdovell idétlen szakállas figurájának én semmit nem hiszek el:) Szószátyárság vége. Szóval így kellett volna: - keresztény spiritualitáshoz bátran, akár újító szellemben nyúlni - feloldozás nélküli vég - tökös akciók (több láncfűrészes melák:) - kevesebb napszemüveges csaj:)

feri · http://mozisblog.blogspot.com 2010.02.19. 17:06:33

10: Hát... Még nálunk az egyetemen is van olyan ember, nemhogy az utcán. Mondjuk bölcsészek...

B. 2010.02.20. 14:04:05

Tényleg nagyon közepes film, amit borzasztóan gyorsan el lehet felejteni, mondjuk így is sikerültebb mint a The Road, ezt legalább végig lehet nézni egyszer. Pedig a témában van még mutatni, illene már átlendülni a Mad MAx széria által felállított lécen így 20-30 évvel később...

mentat 2010.02.20. 16:04:25

Szerintem inkább a fallout széria, azon belül is a legutóbbi fallout 3 sikerét lovagolja meg. Ugyanaz a miliő, ugyanaz a világ, hasonló karakterek. Én mondjuk nagyon odavagyok a poszt-apok. hangulatért, szóval nekem már csak a "műfaja" miatt is tetszett, de tény, hogy egyszerű a sztori mint a fakereszt. Lehetett volna cifrázni.

kekec 2010.03.02. 15:03:35

14.: Véleményem szerint ez a film magasan átugrotta a Mad Max által felállított lécet. Azt ugyanis ki nem állhatom, üres bosszúfilmnek tartom, ez viszont tetszett - pontosan amiatt, hogy volt valami értelme/gondolatisága a filmnek ezzel a Biblia és hit vonulattal. Kétségtelen, hogy pont ezen dolgok miatt lehetett volna mélyebb a film, ám úgy gondolom, már ez is becsülendő Hollywoodtól, hogy képes tisztelettel beszélni ilyesmikről egy popcornmoziban.

Ismeretlen_1068 2010.03.02. 15:08:40

tényleg üres, hisz csak a gyerekét meg a feleségét nyírták ki... egyébként a MAX valóban nihilista, de pont ettől jó.

kekec 2010.03.04. 09:20:16

17: A film (Mad Max) ürességét nem a bosszú oka adja. Az a legnagyobb bajom vele, hogy nem szól semmiről a bosszún kívül. Az Éli ellenben rendelkezett némi tartalommal is. Legalábbis számomra.

Ismeretlen_1068 2010.03.04. 09:25:36

18: az a jó a MAD MAX-filmekben, hogy egyrészt feltalálják a spanyol viaszt a nihilista apokaliptikus jövőkép szempontjából, másrészt megmaradnak a zsáner kívánta keretek között. nem baj az, ha egy akciófilm nem több, mint egy akciófilm.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása