aeon flux

ready for the action now, danger boy?

have you hyped the iPad? Zalaba_Ferenc
2010. január 28. 11:38:45

Kategória: 33 komment

Természetesen nem vagyunk kütyüblog, a részemről kütyüfüggő sem - a telefonom egy három éves Sony Ericsson, melynek lecserélését csak azért tervezem (nem iPhone-ra), mert úgy tűnik, önálló életre kelt és véletlenszerű időközönként szeret kikapcsolódni, mint a jóléti ember. Na de a mondat elejére visszakanyarodva, az ilyen-olyan bejelentések, forradalmi herkentyűk prezentálása nem a mi reszortunk, de ha már Steve Jobs pont a születésnapomra időzítette a legújabb Apple-bigyó bemutatását, hát gondoltam, ejtek róla pár szót.

Természetesen nem vagyunk kütyüblog, a részemről kütyüfüggő sem - a telefonom egy három éves Sony Ericsson, melynek lecserélését csak azért tervezem (nem iPhone-ra), mert úgy tűnik, önálló életre kelt és véletlenszerű időközönként szeret kikapcsolódni, mint a jóléti ember. Na de a mondat elejére visszakanyarodva, az ilyen-olyan bejelentések, forradalmi herkentyűk prezentálása nem a mi reszortunk, de ha már Steve Jobs pont a születésnapomra időzítette a legújabb Apple-bigyó bemutatását, hát gondoltam, ejtek róla pár szót.

Az Apple termékeihez fűződő viszonyom meglehetősen vegyes: jelenleg harmadik iPodomat nyúzom (karácsony óta egy ötödik generációs fekete nanót); az első kettő véleményem szerint idő előtt adta be a kulcsot, habár nem mondhatnám, hogy kíméletesen bántam volna velük (gyakorlatilag mindenhová magammal cipeltem őket és még az otthoni zenehallgatás forrásai is ezek voltak), de 1-2 évnél azért nagyobb strapabírást vártam volna. Ennek ellenére nem áll szándékomban elállni az iPodtól: kezelése, gyorsasága, formája beszippantott, s mint tudvalevő, ezek az Apple termékeinek legnagyobb húzópontjai, így ezzel még sok-sok millió ember így van.

De az eszembe sem jutna, hogy MacBookot vételezzek, hiába néz ki csodálatosan és fut rajta egy minden bájjal megkent operációs rendszer. Drága mulatság lenne rengeteg potenciális bosszúsággal, ugyanis az ismerőseim között nem tudok olyan Apple laptop-tulajdonosról, aki rövid időn belül ne szembesült volna olyan "apró" problémákkal, mint pl. a vinyó elszállása. Ez pedig elég kellemetlen tud lenni világgarancia ide vagy oda.

Részben ezért vagyok szkeptikus az iPaddel kapcsolatban: az oda felvarázsolt videók, zenék, illetve az iWorks és társai segítségével létrehozott fájlok vajh mennyire mozgathatók (az iPodból kiindulva semennyire), s ha megfekszik a rendszer (és nem azért, mert ráülök véletlenül :), akkor kihez forduljak, mit tegyek, legrosszabb esetben kit szidjak? (Tudom, a garbós fazont.)

Másrészt felmerül a kérdés, hogy kell-e ez a dolog nekem, vagy ha már itt tartunk, bárkinek is? A kérdés első felére jelenleg határozott nemmel tudok felelni: a filmeket szeretem nagyban, a zenét kicsiben élvezni; ha menet közben kívánnék játszani és nem elégednék meg a Snake legújabb verziójával, akkor valószínűleg beújítanék egy PSP-t, képek és térképek böngészésére tökéletesen megfelel a laptop, habár az előbbi megvalósításával lehet villogni (ezt lesz itt a kulcsszó), a legtetszetősebb feature egyértelműen az iBooks-szolgáltatás, amely ugyan csak egy hangyányival tűnik többnek, mint amit a Kindle kínál, de az érintésre lapozható oldalak, illetve a viszonylagos nagy megjelenítés mégis sokkal inkább közelebb hozza a hagyományos könyvolvasás élményét, mint az Amazon terméke. Továbbá nagyszerű dolog, hogy az iPad kezeléséhez nem kell semmi, csak az ujjad: nincs szükség sem rácsatlakoztatható egérre vagy billentyűzetre, sem cerkára, sem pointerre, sem más okosságokra.

Egyelőre mégsem rohanok hanyatt-homlok beszerezni egy ilyen kütyüt (gondolom, el is kell telnie néhány hónapnak, mire valamelyik magyar viszonteladó/szolgáltató felveszi a kínálatába), pedig szemrevaló szerkezet, az nem vitás; az aksija több mint impresszív (10 óra) és nem is drága (499 dollárról indul, de ebben nincs 3G, ami a mai mobilfóniában elengedhetetlen), így szinte biztos, hogy sikereket fog elérni, habár szerintem nem lesz olyan átütő, mint az iPod vagy az iPhone volt.

Steve Jobs szerint a készülék valahol egy iPod és egy laptop között helyezkedik el, magyarán olyan, mint egy kecses netbook, szerintem inkább egy felduzzasztott iPodra emlékeztet a maga előnyeivel (minden nagyobb!) és hátrányaival (minden nagyobb!). Sokaknak lehet viszont ideális, főleg olyan állandó mobilitásban lévő embereknek, akik az utazást szeretik ilyen-olyan szórakozással elütni, a dolgaikat egyszerűen és gyorsan kívánják elérni, kezelni és megjeleníteni, illetve egy számítógépnek csupán alapvető funkcióit igénylik. Meg nem félnek attól, hogy mint minden Apple-termék, ez is pikk-pakk elszállhat.

(update: a multitask hiánya fájó, nekem főleg, hisz minimum 5-6 programot kezelek egyszerre, ugyanakkor a flash támogatás hiánya egyáltalán nem fáj, a weblapokra úgy is ráfér a plugin-mentes egyesítés, az Apple-féle mellőzés talán adhat neki egy szép löketet.)

Részletek az iPadról az Apple honlapján.

Címkék

velemeny kutyu ipad

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr344537587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2010.01.28. 11:46:08

bónuszinfó, a mad tv-nél látták a jövőt: http://www.youtube.com/watch?v=lsjU0K8QPhs ;)

Ismeretlen_104405 2010.01.28. 12:18:33

Mad TV: hatalmas. :-) Még az iPod-technológiáig sem jutottam el, mert túl drága nekem, az MP3-hallgatásra pedig egyelőre megfelel a klasszikus lejátszó. Ha még egy kicsit csökken az ára/több pénz áll a házhoz, akkor majd veszek egyet. Az ismeretségi körömben (a zenerajongó iPod-tulajdonosok kivételével) azt látom, hogy miután elmúlt a hűdekurvajólnézki hatás és a státuszszimbólum okozta eufória, az Apple-kütyük ugyanúgy lesüllyed a táska mélyére, mint a korábban istenített szuper intelligens telefonok és a többi "elfoglalt menedzser vagyok" kellék. Amúgy tényleg csinos jószág.

Ismeretlen_87470 2010.01.28. 12:52:06

Az Apple bemutatta az iPod Touch-ot... megint. Most azon kellene ámulnunk, hogy amit már egyszer megcsináltak kicsiben, azt most nagyban is sikerült? Nem mondom, hogy nincs létjogosultsága a dolognak, ha valakinek túl nagy és drága az iPhone telefonnak (mint nekem), és nem szívesen cipel állandóan egy egy kilónál nehezebb eszközt némi netezés miatt (mint én), annak jó lehet bizonyos esetekben, de akkora hype-ot csinálni, hogy még az aeonflux.freeblog.hu is ír róla, na annyit nem ér. "sokkal inkább közelebb hozza a hagyományos könyvolvasás élményét, mint az Amazon terméke." De az e-inktől nem folyik ki a szemed olvasás közben, ettől meg igen. Fotók, videók nézegetésére nincs jobb az IPS panelnél, de olvasni még mindig legjobb a papírt. Idén jönnek még Nvidia Tegra chippel és Android (vagy ChromeOS) rendszerrel felszerelt csinos tabletek, amik tudnak multitaszkot is, meg minden Google okosságot. Én azokra leszek kíváncsi.

Ismeretlen_1068 2010.01.28. 12:55:16

nekem ez a microsoft-kezdeményezés tűnik szimpatikusnak: http://gizmodo.com/5365299/courier-first-details-of-microsofts-secret-tablet (mondjuk, a cerkát én mellőzném.)

csurmee · http://www.twitter.com/csurmee 2010.01.28. 13:01:59

Tegnap én is láttam a CNN-en, hogy kijött ez a bigyó. Hát, először jó dolognak tűnt, aztán kezdett leesni a tantusz. Először is, mint könyvolvasó, nagyon tetszett, hogy kvázi életnagyságú oldalakon lehet magunkba szívni a tudást, ugyanakkor én személy szerint utálok ilyen szirszarokon olvasni. Laptopon se szoktam, továbbra is a papíros verziót preferálom. Mint videóképzenecenter nem hoz lázba, mert ahogy te is írtad, videóhoz kicsi, zenéhez nagy, cipeléshez meg pláne nagy. Nemrég én is dilemmában voltam, mert kellett egy kütyü, amivel bárhol tudok netezni, és egy okostelefon és egy PSP között őrlődtem. Mivel a mobilom úgyis félhalott volt, telefon lett belőle. Abszolút nem bántam meg, 16 giga, mp3, divx, gps, skype, wifi, minden szar megy rajta, ami manapság jól jöhet, és elfér a zsebemben, de ha nagyon akarom, még TV-re is ki tudom kötni. És még telefonálni is lehet vele :) Az egyetlen baja, hogy relatíve intenzív használat mellett naponta töltőre kell dugni, de azt kibírom. Szerintem egy smartphone+laptop kombót nem tud überelni, hiába olcsóbb.

porter 2010.01.28. 13:35:26

off: csak nem v630i? nekem tavaly kezdte el, nyáron vmiért szüneltette. meg ilyen furcsa logó is van rajta. talán Mr. Bay tudna erről mesélni :)

Ismeretlen_87470 2010.01.28. 14:31:09

4. Én nem mellőzném a cerkát. A koncepció szerint ujjal és ceruzával is használható, ez utóbbi kézíráshoz, rajzoláshoz szerintem mindenképpen hatékonyabb.

Ismeretlen_9654 2010.01.28. 15:06:57

egyelőre én sem tudom mire vélni ezt a cuccot. tényleg egy nagy touchnak tűnik (amit azért még mindig szívesen bevállalnék). de ha kipróbálnám, biztos tetszene. két évvel ezelőtt az ipoddal is úgy voltam, hogy minek. nem értettem, miért olyan drága és miért tartják a legjobbnak. aztán vettem egy 3. generációs nanót, amit azóta is szinte minden nap használok, és még mindig működik. bár azért tudott pár kellemetlen percet okozni az már AE által említett elszállások miatt.

Ismeretlen_9654 2010.01.28. 15:07:33

ja, majd elfelejtem. boldog szülinapot! :)

nosferatue 2010.01.28. 15:13:22

Még egy termék amire majd apple megteremti az igényt. A lényeg, hogy egy idő után azt érezd ez kell neked. Mire ideér biztos, hogy nem 500 dollárnak megfelelő HUF-ba fog fájni, az itthoni supportot meg inkább hagyjuk. Ha Amerikában élnék és netbookra lenne szükségem, elgondolkodnék.

Ismeretlen_9654 2010.01.28. 15:18:02

hát igen, majd olyan 500 euró körül áron lesz mire ideér.

Ismeretlen_1068 2010.01.28. 15:23:03

a német media markt már el is spoilerezte a minap a termék nevét is, árát is. igen, ugyanannyi lesz euróban, mint dollárban. nálunk még erre is rádobnak majd egy keveset, így az 500 dolláros változat bevezető árának tippelnék úgy 160-170e-t.

Ismeretlen_1068 2010.01.28. 15:24:12

7: a cerka arra jó, hogy lelassítson, meg hogy jól elhagyd. manapság már senki nem ír kézzel (sajnos), rajzolni meg nem egy ilyenbe rajzolnék, szerintem.

Ismeretlen_13025 2010.01.28. 15:38:25

a Kindle DX nem sokkal kisebb, mondjuk nem is sokkal olcsóbb, az Eink viszont sokkal szembarátabb könyvekre, napfényben is simán olvasható. az árára 139-et mondott asszem handrás. A multitasking hiánya borzasztó döntés

tanita 2010.01.28. 15:54:18

Ha AE szülinapjánál nem is, de az Apple-kütyüknél mindenképpen jobban lázba hoz az a tény, hogy ma jön ki az Agave a soron következő Philip K. Dick kötettel! :-)

anita 2010.01.28. 15:56:40

Olyan izgalmi állapotba kerültem, hogy még a nevemet se tudtam normálisan leírni.. :D

Komplikato 2010.01.28. 17:52:09

Ha már ennyire OFF témát sikerült ide beírnod, legalább írtad volna meg a könyv címét is :) Jó persze a kiadó oldalán megleltem ...

Ismeretlen_63220 2010.01.28. 18:04:21

Ez is túl vékony. Szerintem az első dolog, hogy ráülsz, odaszorul a tömegben a táskád valahova, rápakolnak, megfeszül, és viszontlátásra kütyü. Persze beleteheted egy kazettába, de akkor az miért nincs beleépítve gyárilag? Az USB hiány meg... olyan, mintha direkt nem akarnának normálisan használható cuccot csinálni. Megtervezik, hogy mit tegyenek bele, és mit hagyjanak ki belőle. Lehet szidni a Microsoftot, de annál sokkal rosszabb lenne, ha az Apple lenne a domináns.

Ismeretlen_37621 2010.01.28. 20:09:57

a kamerát hiányolom főleg, a multitaskért is kár, majd lesz a következőkben, ez hardverigényes dolog, biztos beletették volna, ha fér. remélhetőleg belecsúszik még egy bluetooth keyboard support is, az árát meg lejjebb kéne vinni. jobb lett volna valami netbook szerű dolog, ami a rendes osx-et butítja lejjebb, hogy legyen full safari meg egyebek. ami az igényeket illeti, ez egyérteműen egy hordozható eszköz, ami leginkább hordozásra van, ha asztali lenne, akkor ott egy laptop vagy imac. vagyis az a kérdés, hogy milyen eszközön olvasol vagy filmezel szívesen egy busz-, vonat vagy repülőút során vagy a strandon etc. Erre meg az kell, ami minél kisebb (könnyű, retikülbe fér), minél többet tud, de közben minél nagyobb (jól látható) :) ahol ezek a paraméterek a legjobban kijönnek, az a nyerő. Na, most aki útközben, akárhol nem használ(na) ilyesmit, az nehogymár a készülék hibája legyen. Én se mondom, hogy a habverő szar, mert én nem verek habot. :) a könyveken kívül nekem pont filmnézéshez vonzó ilyen esetekre, mert az iphone/touch ahhoz kicsi, élvezhetetlen, főleg ha felirat is van. szóval jó lesz ez szerintem, csak várni kell még 1-2 generációt és áresést.

Ismeretlen_139112 2010.01.28. 21:57:20

A Gizmodonál mutattak rá egy előnyére csak az eBook fronton: szakácskönyv, gyerekkönyv, képregény, útikönyv csak színesben igazán jó, azt meg nem tudja a Kindle se meg más se nagyon. És azért emellett lehet rajta netezni, meg mindenféle audio-video médiákokat konzumálni, szóval nem egy haszontalan cucc. Szerintem már most is király, kis árcsökkentéssel és pár hiányosság orvoslásával meg aztán tényleg ütős lesz.

Ismeretlen_1068 2010.01.28. 21:58:24

nem mondtam, hogy szar: az mondtam, hogy nekem miért nem kell.

Ismeretlen_1068 2010.01.28. 21:59:56

ha nincs rajta se usb, se drive, akkor hogy lehet róla adatot menteni ott, ahol nincs se netkapcsolat, se bluetooth?

Ismeretlen_139112 2010.01.28. 22:29:34

Sehogy, de ez nem is olyan jellegű device, amivel túl sok adatot generálnál... Ez arra való, hogy már meglévő adatokhoz férj hozzá. Videó, audió, fotó, könyv offline is elérhető (bár a memória kevéske) de nyilván net eléréssel lesz igazán elemében, és akkor bárhol tudsz információkhoz és még több médiához jutni. Mondjuk ezt viszed magaddal laptop helyett a nyaralásra, rátöltöd az útikönyvet vagy online nézed a neten (ha van ott wifi), a kész fotókat is megnézed még ott a helyszínen, hogy jók-e, aztán amíg mész vissza a szállásra, addig zenét hallgatsz. Ott meg szépen felrakod az egészet facebookra, flickr-re, blogodra, aztán megnézed hogy mi történt a világban. Este elalvás előtt meg még egy kis filmnézés vagy akármi. Nekem legalábbis valami ilyesmire jönne jól a cucc, efféle felhasználást tudok elképzleni. Ráadásul kisebb/könnyebb az átlag notebooknál, sztem akárhol álldogálva is lehet használni. Gyorsabban bootol, kevesebbet fogyaszt, nem lesz vírusos - de mégse csak egy féltenyérnyi touchpaddel kell variálni, vagy zsebTV méretű iPhone kijelzőn netezni... Nyilván az otthoni számítógépet átlag felhasználóknál se nagyon tudja kiváltani, de nem is ez vele a cél, tarts csak mellette valami desktop masinát (lehetőleg iMacet, Steve szerint ;) Bár sztem beválhatna mondjuk szüleimnél komplett gépként is, de még nekik is kéne valami háttértár a fotóiknak.

Süti 2010.01.28. 22:55:48

a saját honlapomat sem tudnám rajtani megnézni. flashes.

Ismeretlen_139112 2010.01.28. 22:58:08

A flash gonosz. Bugos, lassú, zabálja a memóriát, ráadásul egyetlen cég magántulajdona és nem egy nyílt szabvány. Le vele :)

Ismeretlen_37621 2010.01.28. 23:44:34

aki file-okat akar hurcolászni, tegyen egy mondjuk 16gigás pendriveot a kulcscsomójára, ma már vannak nagyon kicsik.. nem értem, mit kéne menteni hova. ráteszem, amit vinni akarok, ha van net, syncelhetem mobile.me-n is, vásárolok rá cuccot, ha nincs wifi, ott a 3G, otthon meg a dokkoló zsinór, gépre kötöm, backupolom. de iphone-ra is van pl. olyan program, amivel flash drive-ként is használható tán wifin át, sose próbáltam.

Ismeretlen_1068 2010.01.28. 23:51:18

26: kezdem gyanítani, hogy el sem olvastad a cikket. az apple cuccok hajlamosak arra, hogy megfeküdjenek, ezért öt percig sem mernék hagyni rajta olyan értéket, amiről nem létezne backup.

[bs] · http://filmvilag.blog.hu/ 2010.01.29. 09:56:11

Hitlernek nem tetszett. :) http://www.youtube.com/watch?v=D1G3KxvgldE

Ismeretlen_1068 2010.01.29. 10:23:05

hitler kussoljon, ő úgy is halott. :)

n4nom4n · http://seygirfnuarb.deviantart.com/ 2010.01.29. 10:45:58

nekem az iPhone sem tetszett elsőre (előtte iPod nano-t használtam első generációs azóta is működik ) viszont abban igazad van, hogy a design-ja azonnal megérint ezeknek az Apple kütyüknek ! a laptopok szépek de nem szeretem a laptopokat... akkor már inkább iMac a multitask meg csak idő kérdése és meg fog jelenni szóval szerintem nem egy rossz dolog

Ismeretlen_37621 2010.01.29. 10:54:16

27: ez nem cikk kérdése, semelyik ismerősömnek nincs ilyen gondja a sok user közül, és az itthoni kb. 8 macen plusz iphone-okon sincs gond. a mentés, syncelés (akár útközben neten) vagy a time machine-nal mindent megold. de nem értem, hogy kerülne rá olyasmi, amiről nincs backupod?! konkrétan mond. otthon itunes-szal syncelsz rá mindent (zene, film, könyv, naptár), ahogy iphonenál is, a vásárlásaid bent vannak a store-ban, bármikor újra lehet húzni őket friss gépre is, az emailed a szerveren, a zenéid, adataid a pc-n.. most egy kábel ezen hogy segít? ha viszel magaddal gépet mellé, amire mentesz, akkor ott a dockkábel. ha nem viszel magaddal gépet, akkor az usb-kábellel sem vagy jobb, hova dugod? :) a dokkoló kábel másik vége amúgy usb, tehát itt most egyetlen kábelvégről megy a vita, amit nem nagyon értek. inkább próbáld ki!

Ismeretlen_1068 2010.01.29. 13:04:03

31: történetesen azokra gondoltam, amit vele alkotnék. de igazad van, ezzel a kütyüvel alkotni nem igazán lehet. :)

Gringo 2010.01.31. 13:14:27

Kicsit OFF, de ha már szóba hoztad, az én SE Z710i-m is 3 éves és pár hónapja szintén magától kikapcsolgat. Úgy látszik ez a Sony Ericssonok sajátossága. Előtte egy F500i-m volt, azt is ilyen hiba miatt cseréltem le.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása