aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: milliárdos avatar Takács Máté
2010. január 03. 18:21:36

Kategória: 16 komment

> Amerikai mozibevételek, 2010. január 1 - 3.

Nem is kell ide új film! 2010 első hétvégéje tovább halmozza a lehengerlő számokat, közöttük is akad egy, amely elhomályosítja az összes többit: az AVATAR világviszonylatban a milliárd dolláros határ mezsgyéjén jár.

> Amerikai mozibevételek, 2010. január 1 - 3.

Nem is kell ide új film! 2010 első hétvégéje tovább halmozza a lehengerlő számokat, közöttük is akad egy, amely elhomályosítja az összes többit: az AVATAR világviszonylatban a milliárd dolláros határ mezsgyéjén jár.

> #1
Kivételesen szerencsésen alakult a naptár a filmipar számára, hiszen karácsony és újév napja is egybeesett a premierek szokásos napjával. Ez alaposan megdobta az egyes nyitányokat, hétvégi bevételeket, s most ráadásul - a múlt hetivel ellentétben - még csak nem is az ünnepnap volt a filmek legerősebbje. A listán szereplő címek szinte kivétel nélkül emelték a tétet az év második napján, szombaton, így változatlanul elsöprő számadatok születtek. Mind közül a legek legje a harmadik hete vezető AVATAR jelenléte. A Fox bemutatója 68 millió dollárral magasodik még mindig a mezőny fölé, és ez bizony 23 millióval ver rá a harmadik hétvégi bevétel rekordtartójára, a címet csaknem nyolc éven át őrző PÓKEMBER-re. Innentől rendkívül komoly a helyzet: bár A SÖTÉT LOVAG, és még a TRANSFORMERS: A BUKOTTAK BOSSZÚJA is egy-két lebontásban háborítatlan maradt (például a 300 milliós küszöb elérésének gyorsaságában), az vitán felül áll, hogy legalább az utóbbi rövid időn belül búcsút mondhat még fenntartott és megváltoztatható aranyérmeinek. Így például jövő héten ilyenkor valószínűleg már az AVATAR vezeti a 2009-es észak-amerikai listát. Hiszen röpke, de lukratív három hétvége alatt 350 millió dollárt hajtott fel az év legnagyobb filmje, és miközben elkönyvelte a legmagasabb szilveszteri és január 1-jei bevételt, beláthatatlan kimenetelű pályára helyezte magát.

Bár az Egyesült Államok és Kanada piaca az, ami jól szemlélteti az előretörés mértékét, a világ többi részén is nem várt sikert hozott a sci-fi akció: a 2010. évet már javában félmilliárd dollár fölött köszöntötte, és a jelen hétvégével várhatóan olyan szintet ér el a nemzetközi bevétel, hogy összesítésben az egymilliárd dolláros, igen kiváltságos korlátot is megugorja James Cameron alkotása. És ez mindössze fél hónapba került. Mármint a világviszonylati bevételi listán az első ötbe kerülni. Az már vitathatatlan, hogy egészen a második helyig eljut az AVATAR, és most már semmiféle túlzásba nem bocsátkozik az, aki a TITANIC utolérésének esélyeit latolgatja. Ez innentől reális opció. Na persze, azért még mindig nagyon kicsi a valószínűsége, hogy újabb 800 millió dollár kerül a kasszákba, de ha az Akadémia ráeszmél, hogy itt most box office történelmi mérföldő letételéhez járulhat hozzá igen komoly mértékben, akkor minimum a legjobb film és rendező jelölésre számíthatunk (a díjazás esélyét nagyban rontja a minden szakmai és kritikusi szervezetnél kitűnő EGEK URA).

De nem szabad megfeledkeznünk a zajos box office siker egy igen fontos tényezőről. Ez pedig a 3D-s vetítések emelt helyára, ami az amúgy nem legolcsóbb New Yorkban is 3-4 dolláros pluszt jelent a hagyományos előadásokhoz viszonyítva. Példának okáért: a Nagy Alma egy-egy manhattani mozijában nagyon átlagolt jegyáraknál 1 millió dollárt 2D-s vetítéseknél 93 ezer néző után, míg 3D-sek esetében már 71 ezer látogató után el lehet könyvelni. És ez mégiscsak 20 ezer főt jelent. De még így is, az egymilliárd dollár durva sok, hát még a másfélmilliárd, aminek még igen jó eséllyel indul neki jelen állás szerint az AVATAR.

> további filmek
Ha nem lenne most az AVATAR, akkor is lenne miről beszélni, például a SHERLOCK HOLMES-ról. A Warner bemutatója az első hét végeztével megcsípte a százmillió dollárt, ami már végeredménynek sem lett volna lebecsülendő. De most kicsire nem adnak az amerikaiak, így a 10. napját Guy Ritchie filmje már 140 millióval zárhatja, még határozott lehetőséggel az első számjegy kettessé formálására, világviszonylatban pedig az 500 millió sem túlzás, feltéve, ha kellő mód ráharapnak Ázsiában és Dél-Amerikában is, mert Európában minden bizonnyal nagy érdeklődésre tart számot a produkció. A filmről alkotott vélemények, mind a kritikusok, mind a nézők frontján megoszlanak, de arra éppen elegendően kedvezőek, hogy a folytatás is hasonló fogadtatásban részesüljön a jegypénztáraknál.

2007-ben az ALVIN ÉS A MÓKUSOK a LEGENDA VAGYOK árnyékában, másodhegedűsként cserkészte be a 200 milliót, s most még inkább háttérbe szorul, de céljait nem kell kisebbítenie. Az ALVIN ÉS A MÓKUSOK 2. ismételten harmadik a listán, 35 milliós hétvégi eredménye messze meghaladja az első epizód azonos adatát, a 12 nap utáni állásról pedig nem is beszélve. A Fox fejesei vélhetően azt se tudják, vékony hangon dalra fakadjanak-é vagy kibújjanak talán a bőrükből, hiszen a két év végi filmjükkel már most félmilliárd fölé jutottak, csak az amerikai piacon.

A Warnernak sincs oka persze panaszra. Elsőként lépték át a stúdiók történetében egyetlen éven belül a 2 milliárd dolláros hazai bevételt, és ez a MÁSNAPOSOK, Harry Potter és Sherlock Holmes mellett nagyban érdeme Sandra Bullocknak. A THE BLIND SIDE szűk másfél hónap alatt 200 millió fölé jutott, ami efféle, díjazatlan filmdrámának ritkán sikerül, ha egyáltalán volt már rá példa. John Lee Hancock, a sportfilmek szakavatott direktorának rendezése még többet is gyűjtött így a hetedik héten, mint a megelőzőn. Újfent annyit mondhatunk, a végét még nem látni, pláne, ha a nem túl erős női vonalon Oscar bácsi engedékeny lesz Bullock felé, mármint jelölést illetően.

Megelőzi a listán a THE BLIND SIDE-ot, tehát negyedik megint csak az EGYSZERŰEN BONYOLULT. A Universal romantikus vígjátékára tíz nap alatt 60 millió dollárt költöttek a tengerentúliak, ami jelen esetben is igen szép, százmilliót is kilátásba helyező eredmény. Ez egyrészt igazságot szolgáltat Meryl Streepnek, napjaink legjobb színésznőjének, aki a JULIE & JULIA - KÉT NŐ, EGY RECEPT után ismételten szép mennyiségű pénzösszeget halmoz fel a stúdiónak méltatott alakításával, másrészt pedig a Universal is háromra növelheti múltévi 100 milliósai számát a sok nyári csalódás után.

A kelleténél nagyobb tempóban fogyatkozott az érdeklődés decemberben A HERCEGNŐ ÉS A BÉKA iránt, azonban a Disney tündérmeséje magához térni látszik. A múlt heti eredményére rálicitálva, 10 millió dollárt tesz most hozzá összeredményéhez, ahonnan a százmillió nem tűnik messzinek, de amúgy a stúdió rajzfilmjei ritkán jutottak a bűvös határtól északi irányba sokkal messzebb, így a küldetést teljesítettnek vehetjük, remélhetőleg ezt John Lasseter és a többiek is így gondolják, s nem kerül vissza csipkerózsika-álmába a rajzolt rajzfilm.

A fenti két bemutató, amennyiben valóban kilenc számjegyűre növeli egyenlegét, úgy 32-re növeli a 2009-es százmilliós bevételű filmek táborát, ami, mondani sem kell, új rekord. De van még egy versenyző, ami átszakíthatja a szalagot: ez a már említett EGEK URA George Clooney-val. A Paramount filmje újabb kört zár tízmillió felett, s egészen impozáns, 44 milliós összbevételt tudhat magáénak még a Golden Globe és az Oscar előtt.

> végszó
2010 első hétvégéje méltó az elmúlt évhez, az egy évvel korábbi víkendről nem is beszélve. Messze 200 millió dollár felett áll a top 10 összesített mutatója, s mindez új film nélkül valósult meg. Masszív javítást jegyez 2009 első hétvégéjéhez képest az idei, ami ismételten az AVATAR kiemelkedő szereplésének köszönhető. A folytatás ennél rosszabb ne is legyen!

> ami jön
Érkezik az esztendő első három filmje. A Lionsgate vámpíros utópiájában Ethan Hawke, Willem Dafoe és Sam Neill akarja a nézők vérét (DAYBREAKERS), a Universal romantikus filmjében Amy Adams-nek adódnak problémái a naptár helyes használatával (SZÖKŐHÉV), míg a Weinstein Company régóta tologatott Michael Cera-komédiáját küldi a ringbe (YOUTH IN REVOLT).

> a top 10
1. Avatar ($68.5m/$352.1m)
2. Sherlock Holmes ($36.6m/$138.7m)
3. Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel ($35.2m/$155.9m)
4. It's Complicated ($18.8m/$59.2m)
5. The Blind Side ($11.9m/$208.5m)
6. Up in the Air ($10.7m/$44.4m)
7. The Princess and the Frog ($9.8m/$85.9m)
8. Did You Hear About the Morgans? ($4.9m/$25.3m)
9. Invictus ($3.9m/$30.6m)
9. Nine ($3.9m/$13.7m)

> kapcsolódó írások
box office: azonos hétvége 2009-ben
box office: azonos hétvége 2008-ban
kritika: Avatar
kritika: Egyszerűen bonyolult

Címkék

avatar box office sci fi james cameron sherlock holmes

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr424537485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tristram 2010.01.03. 19:42:16

Elvileg az avatar nemzetközi szinte már összeszedett 670 millát, összességében 1 milliárd fölött, határ a csillagos ég

Ismeretlen_129422 2010.01.03. 20:31:22

Nem találok szavakat!

Ismeretlen_112472 2010.01.03. 20:33:31

"...remélhetőleg ezt John Lasseter és a többiek is így gondolják, s nem kerül vissza csipkerózsika-álmába a rajzolt rajzfilm." Úgy legyen! AVATAR-ról már nem is írok inkább semmit, mert azt hiszem mindenki ismeri a véleményemet. :) A THE BLIND SIDE-ra viszont egyre inkább kíváncsi vagyok. Bullock kisasszony idén (vagyis tavaly) kétszer is rekordot döntött a filmográfiájában.

Ismeretlen_1068 2010.01.04. 00:03:39

a mojo szerint az AVTR már 1.018 milliárdnál tart.

BronzIsten 2010.01.04. 00:15:11

Simán meglesz a Titanic is az Avatarnak ezek után.

Ismeretlen_139112 2010.01.04. 00:29:30

Tudja fene - a Titanic jóval kisebb tempóval, de nagyon-nagyon sokáig tanyázott a toplistákon...

Ismeretlen_1068 2010.01.04. 07:32:09

tegnap este már arról beszélgettünk, hogy kb. márciusra lesz normális helyünk az IMAX-ben, szóval akár még be is következhet a trónfosztás. :)

Ismeretlen_1068 2010.01.05. 08:08:26

"'Avatar' beat its estimates again, coming in at $68.5 million domestically and $136.3 million internationally for the weekend." azaz az összesített 1.025m dollár. a brutális nemzetközi hétvégét nézve ha a bevételek továbbra is ilyen szerényen csökkennek, akkor a TITANIC tényleg veszélybe kerülhet. mondjuk, a hétköznapok talán már nem lesznek olyan erősek, mint a múlt héten. :)

jimbo 2010.01.05. 14:26:09

most már vége a szünetnek, és jönnek a szokásos hétköznapok, hétvégék, tehát az avatarnál is megindul egy erősebb csökkenés.

Ismeretlen_1068 2010.01.05. 22:13:25

usa hétfő: 8m. ez is 1-2-vel több, mitn amit sokan tippeltek. :)

Ismeretlen_1068 2010.01.06. 00:35:24

mojo: 'Avatar' crossed the $700 million mark internationally on Monday, surpassing 'Ice Age 3' as the third highest-grossing movie ever overseas. Worldwide, it's now at $1.063 billion...

Ismeretlen_139112 2010.01.07. 15:40:12

Na, állítólag bevégeztetett... http://www.deadline.com/hollywood/avatar-now-2-all-time-grossing-movie-and-in-just-20-days/

Ismeretlen_1068 2010.01.07. 20:27:47

mojo: James Cameron is officially king of the worldwide box office; after grossing $6.9 million domestic and $26.1 million overseas on Wednesday, 'Avatar' moved in to 2nd all-time, passing 'Return of the King'. Cameron now has the top two highest grossing films worldwide -- 'Titanic' with $1.84 billion and 'Avatar' with $1.13 billion...

Ismeretlen_139112 2010.01.07. 23:02:58

Ahogy máshol írták, már csak egy újabb Oscar kell, és aztán bejelentheti: "I'm the Supreme Ruler of the Universe!"

Ismeretlen_1068 2010.01.08. 23:28:14

az AVATAR csütörtökön 6 millát gyűjtött és megbüntette a STAR WARS EP.III-at, ezzel amerikában is bekerült a legjobb tízbe.

Lackó 2010.01.08. 23:58:10

vasárnapra lenyomhatja a dead man's chestet is. ha összejön (tehát 40% alatt esik), akkor borítékolható, hogy végül a drunk knightot is leveri (bár egyesek már most is borítékolják).

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása