aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: the fourth kind (2009) Zalaba_Ferenc
2009. december 18. 22:31:05

Kategória: 13 komment

Bár Spielberg harmadik típusú találkozásai a zenekedvelő űrlényekkel romantikus sci-fi mesének hatnak, a J. Allen Hynek amerikai űrkutató által kidolgozott "közeli találkozások" ufóskála negyedik szintje már valódi horror. Az alapszituáció közismert: Átlagember vakító fényekre riad fel az éjszaka közepén, nagyszemű, szürke bőrű emberkék társaságában találva magát, s bénultan, tehetetlenül éli át, ahogy egy repülő csészealj fedélzetére cipelik, ahol aztán mindenféle orvosi csúfságot művelnek vele. Otthonába visszatérve már emlékeit is elveszíti az esetről, tudatalattijából azonban könnyeden visszanyerheti őket. Csupán egy kis regressziós hipnózisra van szükség, és emberünk máris best-sellert írhat élményeiről (instant fizetség garantált a filmjogokért), de akár a Mónika Showban is szerepelhet - ahogy mondtam, valódi horror.

The Fourth Kind

Bár Spielberg harmadik típusú találkozásai a zenekedvelő űrlényekkel romantikus sci-fi mesének hatnak, a J. Allen Hynek amerikai űrkutató által kidolgozott "közeli találkozások" ufóskála negyedik szintje már valódi horror. Az alapszituáció közismert: Átlagember vakító fényekre riad fel az éjszaka közepén, nagyszemű, szürke bőrű emberkék társaságában találva magát, s bénultan, tehetetlenül éli át, ahogy egy repülő csészealj fedélzetére cipelik, ahol aztán mindenféle orvosi csúfságot művelnek vele. Otthonába visszatérve már emlékeit is elveszíti az esetről, tudatalattijából azonban könnyeden visszanyerheti őket. Csupán egy kis regressziós hipnózisra van szükség, és emberünk máris bestsellert írhat élményeiről (instant fizetség garantált a filmjogokért), de akár a Mónika Showban is szerepelhet - ahogy mondtam, valódi horror.

A The Fourth Kind nem csavar akkorát a sztorin, hogy több legyen egy hosszúra nyúlt X-akták epizódnál. Főszereplőnk, a férje rejtélyes halála miatt kissé zaklatott pszichológusnő, Dr. Abigail Tyler (Milla Jovovich aggódó arckifejezésével felszerelkezve) különös dolgokkal szembesül otthonában, az alaszkai Nome városában. Páciensei rendre alvási zavarokra és furcsa álmokra panaszkodnak, a rettenetesen előre gyanítható igazság pedig kizárólag hipnózis alkalmazása során tárul fel. Nome lakói azonban nem akarnak könyvet írni éjszakai látogatóikról, és talkshowkban sem tűnnek fel, félelmükben inkább tömegmészárlást rendeznek, vagy Az ördögűző jeleneteit idéző tornamutatványokkal iktatják ki magukat a sztoriból. Mindenesetre nem járnak túl jól. A természetesen végtelenül önfejű és tehetetlen kisvárosi seriff Dr. Tyleren kéri számon a történteket - ekkora azonban Abby-nek és családjának már jóval nagyobb és kevésbé "földhözragadt" gondokkal kell szembenéznie.

Olatunde Osunsanmi filmje a nem éppen megfontoltan adagolt áldokumentarista vonásokkal próbál elütni a hasonló ufós thrillerektől. Egy olyan hoaxot láthatunk, amelyet tíz-tizenöt évvel ezelőtt még komolyan is lehetett volna venni, az internetkorszakban azonban csak félpercnyi google-zás kell ahhoz, hogy pl. rájöjjünk, Dr. Tyler nem létező személy, Nome-ban pedig "mindössze néhány eltűnés"-nél nem történt több. (Ennek ellenére jónéhány alaszkai családot megsértett a The Fourth Kind, úgy hírlik, pereskedni is szeretnének a Universallal.)

A rendező és Jovovich asszony szerepükből kilépve számtalanszor hagsúlyozzák, hogy filmjük valóban megtörtént eseményeket mesél el, a bemutatásra kerulő, a nyugalom megzavarására alkalmas archív videó- és audiófelvételek pedig egytől-egyig valódiak. Ezeket osztott képernyőn láthatjuk a "rekonstrukcióval", vagyis a film tulajdonképpeni jeleneteivel együtt, és annyira tűnnek valódinak, hogy a biztonság kedvéért egy felirat tájékoztat róla, melyiket is kellene komolyan venni. Ugyanígy a karakterek és az őket alakító színészek nevét is közlik - egy jó ötlet Uwe Boll Postaljából átemelve. Abby esete egészen hátborzongató egyébként, míg a dramatizációban Milla alakítja, a bevágott interjúrészletekben egy meg nem nevezett színésznő, aki bármely aliennél félelmetesebb arcszerkezettel bír, nem csoda, hogy a trailerben is csak kikockázva merték megmutatni :)

Pedig ha nem próbálnák annyira leerőltetni a torkunkon, hogy mindez valóság, több, mint egy korrekt thriller lenne a The Fourth  Kind. A világmegváltó bizonyítékot kivéve ugyanis mindent megkapunk, amit a trailer ígér. A legutóbb Indy negyedik kalandjában látott CGI űrbohócok helyett inkább atmoszférával, hangeffektekkel, agonizáló áldozatok arcával és egy hatalmas, fekete szemű fehér bagollyal próbálják a frászt hozni a nézőre, meglepő módon többször is sikerrel. Milla van annyira szimpatikus, hogy szorítsunk karakteréért, ennek köszönhetően másfél órányi sikoltozásra bőven vállalható produkcióról lehetne szó. Ám mivel "valóság"-ot látunk, már-már sértőnek érezzük, hogy az írók ezt ennyire komolyan gondolták, mialatt a sztori szinte önironikusan taszítja magát egyik plot hole-ból a másikba. A legjobb, hogy bár űrhajóik közeledtére az elektronikus berendezések rendre csődöt mondanak, Dr. Tyler diktafonja nagyobb gondok nélkül rögzíti égből pottyant látogatóinak beszédét: sumer nyelven (!) társalognak, méghozzá olyan hangon, ami mellett még a Bale-féle Batmanmorgás is szégyenben maradna. Actual audio recording, hát hogyne.

The Fourth Kind

Címkék

kritika horror sci fi 6csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr924537427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2009.12.18. 22:45:08

ha valaki keményen kritizálja az AE-t, azt - más, kevésbé szofisztikált helyekkel ellentétben - nem bannolom, hanem meginvitálom, hogy jöjjön, csináljon jobbat. így került köreinkbe a Hús, aki időről időre jelentkezik kritikákkal, beszámolókkal - mivel külföldön tartózkodik, így nem ritkán olyan produktumokról, melyek itthon nem elérhetők, mint pl. bemutatkozó írása. fogyasszátok szeretettel!

Ismeretlen_1068 2009.12.18. 22:53:24

a trailer túl sok jót azért nem ígér: http://www.youtube.com/watch?v=vVRHOhLP-aA "close encounter of paranormal fire in the sky"

DCIJB 2009.12.18. 23:26:57

"más, kevésbé szofisztikált helyekkel ellentétben" LOL. Van egy tippem, hogy melyik helyre gondolsz. Tökéletesen egyetértek. ;)

Melllvar 2009.12.19. 00:59:39

ti még olvastok filmb***t? :D Én kb egy éve feladtam hasonló okokból.

gabesz 2009.12.19. 07:42:42

"mivel külföldön tartózkodik, " Ez eufemizmus arra, hogy warezol? Btw, a kritika iszonyatosan modoros, úgyhogy hívhatsz meg engem is kritikát írni.

Ismeretlen_1068 2009.12.19. 07:49:12

5: hehe. nem, ez egy arra vonatkozó infomorzsa, hogy albionból szövegel. hoppá, ez meg egy további. :)

Ismeretlen_16964 2009.12.19. 12:14:32

Bárcsak, óh, bárcsak tudna warezolni a Hús. Sajna a királyné konyvtáraiban tiltva van minden ilyen oldal, máshonnan meg nincs lehetoségem az online modorkodásra :(

Rykov 2009.12.19. 19:10:59

Nagy voltál Hús, jöhet a többi is majd. ^^

Ismeretlen_13025 2009.12.23. 12:22:29

szerintem Ae nem rám gondolt, hiszen aki az oldallal kapcsolatos kritikáját normálisan megírja levélben, azon még el is szoktam gondolkozni néha. Természetesen aki egy filmnél rólam akar beszélni kommentekben, azon nem.

Ismeretlen_1068 2009.12.23. 12:27:58

9: apropó, mikor lesz nálad AVATAR-kritika?

Ismeretlen_13025 2009.12.23. 14:49:46

amint elmegyek moziba. Nyilán nem jókedvemben nem tettem meg, és direkt hanyagolom az avatar bemutatót ;)

Alyson 2010.01.24. 18:54:50

Hogy nem létezik ilyen nevű pszichológus, és hogy ebben a városban nem is történtek ilyen dolgok, az azt mutatja (okoskám), hogy minden nevet (helyszínt, adatot) megváltoztattak. (Ami el is hangzik a film elején...)

Ismeretlen_16964 2010.01.26. 12:25:47

Kár, hogy a marketinges csoporttal nem egyeztettek ezugyben, így a nyomtatásban is megjelent fake cikkek - amelyekért késobb a Universal húszezer dollár kártérítést fizetett az alaszkai sajtónak - egytol-egyig Nome-ról, valamint a Tyler családról szóltak :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása