aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: avatar (2009) Zalaba_Ferenc
2009. december 16. 10:03:46

Kategória: film 176 komment

 - SPOILERMENTES -

James Cameron sistergő kapufát lőtt. Nem szeretek más tollával ékeskedni, így gyorsan elárulom, hogy eme jelző a páromtól származik, aki a filmet ugyan még nem látta, de rövid beszámolóm alapján ezt szűrte le. Nem is fogalmazhatta meg volna szebben.

Bár a háttérben olyan monumentális vállalkozás állt össze, amely az elmúlt évtizedben jó pár filmesnek okozott munkát, fejtőrést és sok-sok ősz hajszálat, az az úttörő project, amely nem csak céljában, de költségvetésében is formabontó volt és amit olyan demagógiával vádolható kijelentések kísértek, melyek megváltozott játékszabályokról, egy új forradalom eljöveteléről regéltek, szóval ez a gigászi kockázatot vállaló, mégis szemtelenül magabiztos vállalkozás ott bukott el, ahol már nem lett volna szabad: a történeten.

A filmnek azon elemén, amely - ha hihetünk Cameronnak - már akkor létezett, amikor még egyetlen pixelt sem rajzoltak meg, mikor még egyetlen vázlatot sem skicceltek fel, mikor még egyetlen centet sem különítettek el a filmre. Igazság szerint nem az a bajom az AVATAR cselekményével, hogy banális, hogy patetikus, hogy kiszámítható vagy hogy szegről-végről rokonságban áll vagy fél tucat klasszikussal (meg olyan szellemi termékekkel, melyekről a kutya sem hallott, csak most hirtelenjében előkerültek - vagy anyagi okokból vagy egyszerűen csak mementónak), hanem az, hogy olyan biztonsági játékot űz, amelyre akár rá is lehetne sütni a gyávaság bélyegét.

Nehéz úgy együtt érezni, együtt lélegezni egy olyan világgal, amelynek valamennyi figurája bábuként lóg egy olyan bábjátékos ujjain, aki minden energiáját a díszletek felépítésébe és a bábok megfaragásába ölte, hogy aztán olyan darabot játszasson el velük, mellyel mindenkinek tetszeleghet, hisz szinte kizárólag olyan panelekből dolgozik, melyek korábban már számtalan alkalommal bizonyítottak. És ha belegondolok abba, hogy egy olyan produkció nyilatkozik a természet megóvásáról, melyben túlnyomórészt mesterséges elemek dolgoznak...

Viszont ha megpróbálok lejönni a földre abból az álomvilágból, amely mozivarázslatból és celluloidcsillámból épül fel, és tényleges valójukban, azaz üzleti vállalkozásként tekintek a filmiparra, akkor el kell ismernem, hogy Cameron - világ ura titulus ide vagy oda - nem tehetett mást: biztosra kellett mennie, hisz ha az AVATAR anyagi szempontból elbukik, akkor ezzel a valóban forradalmi filmkészítés is pofára eshet. Ez a film túl nagyívű, túl drága és túlságosan jelentős ahhoz, hogy a bukása felett csak úgy szemet lehessen húnyni. Itt már nem Zemeckis vacakol a halott szemű színészmásolataival, nem is a Pixar csinosítgatja karikírozott figuráit. Ez itt a következő lépcsőfok, s hogy minél többen fellépjenek rá, a filmnek arra kell törekednie, hogy lehetőleg mindenkit megszólítson: az univerzális románcra éhező nőket, a katonásdit felvevő srácokat, a drámára és a nagybetűs Üzenetre fogékony intellektueleket (itt jönnek képbe a díjak, jelölések) és a látványra, kalandra, "pure escapism"-re szomjazó tömegeket. Szóval a film harsányan beszél és sokakhoz szól, de miközben nagy mellszélességgel szavalja a közhelyeit, politikailag korrekt humbugjait, mellettem szépen, módszeresen elmegy.

Pedig az első felében varázslatos volt a harmónia. Az első trailerek okozta felzördülés percek alatt szétbombázódik - a film látványvilága olyan elképesztően csodálatos, hogy most képzeljetek ide három bekezdésnyi nyálverést arról, hogy mennyire él, mennyire valós, mennyire ott van a kibaszott szeren. És nem csak a környezet, de lakói is működnek, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy észre sem vettük, de hazafelé menet nézőtársammal nem arról diskuráltunk, hogy Jake Sully avatárját vagy Neytirit ilyen meg olyan jól életre keltették, hanem arról, hogy milyen jól játszottak. És az egy dolog, hogy a világ él, de minden csodája ellenére teljesen konzekvens: mintha egy olyan életképes flórát is faunát láttam volna természetes közegében, melyben minden szereplőnek, minden növénynek és állatnak megvan a helye és szerepe.

A sztoriba csepegtetett misztérium talán a cselekmény legmerészebb eleme, és néhol tényleg klóg a lóláb (a Pandorát mozgató erők megalkotását nem tudom nem összekötni valami tudatmódosító szer fogyasztásával), ám a lakók közötti kapcsolatteremtés nem csupán fappáns, de újszerű és izgalmas is (mivel a trailerek erről nem regélnek, így én sem kívánom leleplezni azt).

És természetesen Cameron akkor van igazán elemében, ha nem épít, hanem végre rombolhat: a film utolsó harmadában összecsapnak az elemek - a Pandora kizsákmányolására érkező emberek (az olyan durván gonoszra karcolt Quaritch ezredes vezetésével, hogy a figurát nem lehet nem szeretve gyűlölni) és a túlélésért küzdő őslakók. A rendező el is játszik a nukleáris erejű petárdáival, a gond csupán az, hogy az érzelmi kötődés elhalványulásának köszönhetően az izgalmak is csupán homályos rezdülések formájában jelentkeznek, a csatát eldöntő húzás pedig annyira sánta, hogy James Horner fanfárjai sem tudják megmenteni.

Igazából csak rajtad áll, hogy mit fogadsz be, mit nézel el és mibe kapaszkodsz görcsösen. Esetleg olyan apró momentumokba, mint a slaggal kimosott avatar-konténer vagy a végső nagy összecsapás előtti hegyi beszédre. Ha az utóbbi jobban fekszik, akkor az AVATAR életed egyik legnagyszerűbb élménye lehet. De így vagy úgy, ügyelj arra, hogy a választott vászon óriási legyen.

Tudom, ez volt a teszt. Maga Cameron kotyogta el: az AVATAR-ral szondáztatja meg ezt az újfajta filmkészítést, és ha a recept eladható, akkor jöhet az igazi kihívás. Mondjuk egy bérgyilkos kiborglány története.

Címkék

kritika fox avatar fantasy sci fi action michelle rodriguez james cameron intercom romance sigourney weaver giovanni ribisi sam worthington zoe saldana wes studi stephen lang 7csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr394537414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_84013 2009.12.16. 01:35:20

Szinte biztos voltam benne, hogy az Avatar 8 csillagtól kevesebbet nem fog tőled kapni, most egy kicsit megleptél. Még a végén nekem kell róla áradoznom? :)

[bs] · http://filmvilag.blog.hu/ 2009.12.16. 03:27:46

Teljesen egyetértek, bár én a látvány miatt megajánlottam a 8 csillagot is. (Saját elemzésem a linken lesz olvasható.) Ja, és Zoe Saldana még na'vi bőrben is jó bőr volt. :)

Ismeretlen_29159 2009.12.16. 04:26:09

Nem olvastam végig, csak az elejét meg a végét, inkább előtte megnézem a filmet, a hype most már engem is kiváncsivá tett, még ha annyira nem is vártam a filmet, és 7-8 csillagnál nagyobb reményeket nem is fűzök hozzá. Amint nagyváros közelbe érek, megnézem. Ha Brumi áradozik róla, arra is kiváncsi leszek...

gaillard 2009.12.16. 05:44:38

milyen a szinkron?

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 05:49:19

leona lewis - i see you videoklip: http://www.youtube.com/watch?v=7n-TD6taPtk sok-sok új jelenettel, spoilerrel. ma éjjel premier, szóval azt még várjátok meg, a csaj úgy is csak nyekereg. :)

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 05:52:55

4: tűrhető. legközelebb eredeti hanggal akarom látni, aztán majd utána megmondom, mennyire adta vissza az eredetit. (ami különösen tetszett: neytiri magyarul is "navi akcentussal" beszélt. ami különösen nem tetszett: a fordító megszórta a filmet műszlenggel.)

Jake 2009.12.16. 07:10:04

Nem rossz kritika, pont valami ilyesmit vártam tőled. A Star Wars Ep4 egyszerű történet anno működött, remélem itt is fog azért. Vagy majd idővel kiforr, min a jó bor, és kellemes gondolunk rá, amit bármikor szívesen néz az ember:D Szóval akkor nálad Top 3 sci-fi az idén: Star Trek 10/9 District9 10/8 Avatar 10/7 ??

anita 2009.12.16. 07:20:55

Ennyire ratyi a történet?! :-(

anita 2009.12.16. 07:27:37

De utálom a műszlengget..

Süti 2009.12.16. 08:03:42

azért az ötösöm is bejöhetne így a lottón :) tegnap pont erreől beszélgettünk egy barátommal, hogy AE-nél a történeten fog megcsúszni az értékelés. persze azért 7 pont így is meglepő.

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 08:05:45

10: én is arról beszélgettem egy barátommal, hogy nálad ezen miért nem fog elcsúszni a film. :) a 7-es talán sok, de mivel azóta folyamatosan visszavágyom pandorára, talán nem is annyira. az AVATAR meseszép. soha nem láthattunk még ehhez fogható filmet.

breathless · http://twitter.com/breathlesstao 2009.12.16. 08:08:57

Egyetértek azzal, amit a sztoriról írtál. Ugyanakkor meg is kell védenem kicsit a filmet: nagyon nem a sztoriról szól ez az egész, szerintem ezt több helyen hangsúlyozzák/említik (talán még maga Cameron is?). Nem tudom, a Crysis név mennyit mond, de ami a videojátékok között az volt két éve, az most az Avatar a filmvilágban - a látvány a lényeg, minden ennek van alárendelve. Én ezzel teljesen tisztában voltam, és úgy is ültem be megnézni, hogy abszolút nulla elvárást támasztottam a történettel szemben. Még egy kis kellemes meglepetés is ért, és nem a húdeváratlan fordulatok miatt, hanem egyszerűen azért, mert egy erős közepesnek azért bőven elmegy; annyira nem béna, hogy totál le kelljen húzni (sztem). Ami pedig a látványt illeti...az egész egy sandbox, Cameron pedig úgy játszott benne istent, mint egy interaktív videojátékban - nekem legalábbis abszolút ez volt az érzésem. És hogy ez így sikerült neki, sztem annak a jele, hogy igen, működni fog ez a dolog. (A rombolás pedig szinte kötelező elem, ha vizuális effekteket akar valaki felvonultatni.) Szinkron szerintem se volt vészes, mondhatni ~profi iparosmunka~, a fordítás már egy másik lapra tartozik...de én is kíváncsi lennék az eredeti hangokra.

lllozung 2009.12.16. 08:18:27

11: pezsgo/popcorn/joban-rosszban szereplokkel talalkozas kombo ezen a csokos vetitesen is bejatszott, vagy ezt a holnapi napra tartogatjak? :)

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 08:18:41

12: szerintem ezt én is megfogalmaztam. ez a film egy technológiai demó, amely eladja a motort (spielberg és peter jackson már megvette és george lucasnak is nagyon nyáladzik a szája széle :): te a CRISIS-t említetted, én az UNREAL-t hoznám fel, amely szintén elképesztő újdonságokat hozott, csupán a játék volt erős közepes. az a probléma, hogy az ember alapvetően nem technológiai demókért jár moziba, hanem filmekért. 93-ban a JURASSIC PARk forradalmi volt, előtte a T2 is, de mindkét film esetében előbb jött a hierarchián a történet és utána a megvalósítás. de ha játék-analógia kell, akkor említhetném a HALF-LIFE 2-t, melyhez ugyan elképesztő grafikai motort programoztak, de mégsem az volt benne a legfontosabb elem.

Ismeretlen_129422 2009.12.16. 09:09:56

Meglepett a kritika, de meg is nyugtattál. Imádom a hegyibeszédeket, még ha banálisak is. :)

freddyD 2009.12.16. 09:27:09

Egy kérdés. Mennyire számít szerinted, hogy 3D-ben, vagy anélkül nézi meg az ember? Mert annyira nem vagyok oda gondolatér, hogy az a szemüveg 2,5 órán át nyomja az orromat, de ha valami olyan eszméletlen pluszt ad, akkor illik bevállalni

Ebuk 2009.12.16. 09:29:27

ugyanazt kérdezném, mint freddyD, valamint h. real3D mennyivel rosszabb esetleg mint az igazi imax? jó még, vagy akkor már 2D?

frmn 2009.12.16. 09:31:40

(látszik, hogy reggel írtad a kritikát, tele van helyesírási hibákkal :) ) Bár még nem láttam a filmet, látatlanban egyetértek. A film nem csupán látványból vagy történetből áll, a kettő együtt kell kiadjon egy olyan elegyet, ami megérinti az embert. Az egyik komponens pusztán magában nem elég egy remekműhöz.

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 09:37:58

mindenképp 3D-ben nézzétek meg. a film szerencsére nem arról szól, hogy mindenféle olcsó effektusokat nyomjon az arcodba, nem úgy, mint a MY BLOODY VALENTINE vagy a A CHRISTMAS CAROL, szóval attól nem kell félni, hogy a kamera össze-vissza rohangál a fűszálak között, miközben a szereplők különböző tárgyakkal kalimpálnak maguk előtt., ugyanakkor pandora a 3D-nek köszönhetően kel csak igazán életre.

lozung 2009.12.16. 09:45:35

19: engem mar valaszra sem meltatsz? pedig annyi kerdesem lenne meg :/ :D

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 09:48:39

ja és van még egy dolog, ami feltétlenül a 3D mellett szól: Aspect ratio 1.78 : 1 (3-D version) 2.35 : 1 (2-D version)

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 09:49:45

20: ez szimpla sajtóvetítés volt, egyébként sem vagyok nagy celebspotter.

lozung 2009.12.16. 09:54:00

22: nem a szemelyes indittatasod erdekelt, hanem hogy voltak-e ilyen jellegu extrak :) es legalabb ingyen volt?

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 09:54:32

a filmet előzetesen módszeresen fikkantó origónak bejött: http://www.origo.hu/filmklub/blog/kritika/komment/20091216-ettol-elkekulsz-avatar-kritika-james-cameron-sam-worthington.html

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 09:56:00

23: igazán megtisztelhetnéd magadat azzal, hogy értelmes kérdést is felteszel.

lozung 2009.12.16. 10:07:10

25: ejj... ennyire csak nem vagy elkenodve :P

frmn 2009.12.16. 10:27:19

Ez az Origo kritika egy vicc, de hát melyik nem az?

Ismeretlen_9654 2009.12.16. 10:31:30

26: sajnálom, hogy már itt is megjelennek az indexes köcsög kommentelők. :S

lozung 2009.12.16. 10:37:00

28: ha ram celzol, akkor azert jobb ha tudod, hogy nem most jelentem meg. mar fel eve rendszeresen kommentelek a blogra, es meg csak nem is az indexrol talaltam ide. ha nem ram celoztal, akkor viszont tokeletesen egyetertek. elkeserito :P

Ismeretlen_9654 2009.12.16. 10:39:05

pedig sok értelme nincs annak, amit konkrétan itt művelsz.

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 10:41:24

30: ugyan már, magát szórakoztatja, engem meg nem idegesít. :)

lozung 2009.12.16. 10:43:32

ahh, pedig rengeteg konstruktiv kommentem volt mar ide. ;)

lozung 2009.12.16. 10:44:10

30: errol van szo, ae kedvel, te meg ne szolj bele :P

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 10:47:07

33: túlzásokba azért ne ess. :)

lozung 2009.12.16. 10:49:36

34: tavol alljon tolem. ;)

VVega 2009.12.16. 10:58:30

A kritikát nem olvastam, majd a megtekintés után. Engem az érdekelne, hogy a dioptriás szemüvegem hogy fogja szeretni a 3D szemüveget? Van valakinek ilyen jellegű tapasztalata?

Ismeretlen_9654 2009.12.16. 11:03:45

36: ezen már én is gondolkodtan. mármint, hogy szemüvegesek hogyan viselik a cuccot. mondjuk ezek a 3d-s szemüvegek elég szélesek, tehát nem kizárt, hogy működik a dolog.

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 11:05:51

36: a cimborám, akivel néztem, szemüveges és a vetítés után panaszkodott, hogy néha fájt a szeme, de azért nem vészesen.

VVega 2009.12.16. 11:20:31

38: köszi. De akkor ő is ugyanúgy tudta élvezni a látványt? Mert a szemfájással azzal alapból számoltam, nekem már a piros-kék karton cucctól is kellemetlen volt az elején :)

Ismeretlen_104405 2009.12.16. 11:25:26

36 Két hónapja láttam egy filmet dupla szemüvegben. A szemem jól bírta a kiképzést (vakegér vagyok, mínusz kétezres dioptriával), de az idegesített, hogy a 3D le akart csúszni az orromról. Szerencsére most van kontaktlencsém.

lozung 2009.12.16. 11:54:10

es milyen gyakran tisztitjak ezeket a szemuvegeket? hallottam olyanrol, hogy szinte ragadnak a kosztol.

johnson 2009.12.16. 12:52:31

Feltétlenül imax-ban kell nézni a filmet vagy a mezei 3d is megteszi? Csak mert az előbbire állítólag necces jegyet szerezni egy darabig.

Ismeretlen_140561 2009.12.16. 12:55:23

Szerintetek az normális, ha előbb a 2D-s verziót nézem meg? Csak szombatra van jegyünk az IMAX-re, de én addig nem bírok várni:)

Ismeretlen_93066 2009.12.16. 13:08:01

remek kritika! barátnőmmel mi azt hiszem maradunk a "mezei" 3D-s verzánál, remélem úgy is ütni fog a látvány:)

jimbo 2009.12.16. 14:38:30

a jake-en meg a neytirin kívül a többiek mekkora szerepet kapnak, pl. a katonai vezető, meg a nagyfőnők?

Kemény Husi · http://steak.freeblog.hu/ 2009.12.16. 15:07:40

Hét csillag, ajjaj... Biztos, hogy nem jobb a G.I. Joe-nál? :)

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 15:27:07

42: állítólag oda már csak az ünnepek után tudsz normális jegyhez jutni, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy az IMAX pofátlanul nagy vásznán nem volt lehengerlő a látvány... ugyanis az volt. :)

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 15:28:09

45: sigourney weavernek van még vmi szín a karakterében (mániákus tudós, ugyanakkor tökös csaj), a többiek plakátfigurák.

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 15:28:37

46: nem, nem, sokkal jobb annál, csak mint azt, ezt is a helyén kezeltem.

jimbo 2009.12.16. 15:36:54

48: ezt sajnálattal halgatom, pedig mennyire megkedveltem őket igy az előzetesekből. Ha csak simán 2d-ben lenne a film, akkor maga az összhatás felérne egy cameronni mozival vagy csak a szokványos tucat látvány film lenne?

Ismeretlen_9654 2009.12.16. 15:42:04

"es milyen gyakran tisztitjak ezeket a szemuvegeket?" csak a nézők tisztítják. :) ha tisztítják. :)

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 15:48:54

50: szerintem 1-2 napon belül úgy is megtudod. :)

lozung 2009.12.16. 17:12:18

51: fasza ;P

anita 2009.12.16. 17:22:09

24, 27: Én is pont így ömlengek, ha tetszik valami.. Bárcsak ugyanazt érezném a film közben/után, mint a Mesterházy Lili! Persze, a District 9-t a klasszikus filmek közé sorolni, amiből meríthetett Camerom.. enyhén necces.. /Mielőtt valaki mást látna bele: Én imádtam a D9-et! Csak kb. egy időben készült Camerom mozijával../ 43: Ha szombatra van jegyed az IMAX-ba, hülyeség megnézned előtte máshol,.. az idősebb jogán.. :-))

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 17:28:31

54: egy időben? blomkamp még csak a youtube manualt olvasgatta, mikor cameron már az AVATAR-on dolgozott. :)

anita 2009.12.16. 17:47:48

55: Én is így gondoltam.. :-)

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 18:09:20

harry knowles szerint 2009 legjobb filmjei: http://www.aintitcool.com/node/43391

gaillard 2009.12.16. 18:14:56

'Father Geek' Harry édesapját takarja.

Dragonslayer 2009.12.16. 19:06:17

AE: A Christmas Carolt meg kell védenem! Szerintem annál a filmnél pont igaz, hogy a látvány nem nyomta agyon a sztorit, a tanulságot. Pedig az előzetes alapján erre számítottam. Nem sok 3D-s filmet láttam, de a pofába nyomulós titulus inkább illik az Utazás a Föld középpontjába c. filmre! A vicc, hogy azt 2D-ben láttam, és borzalmasan dühített, hogy 5 percenként a képembe lógattak (ill. csak próbálták) vmit. :-) A CC esetében úgy 15 percig tűntek fel az effektek, aztán a sztori magával ragadott... Az Avatart meg én is nagyon várom, mert eddig nagyon pozitívak a visszajelzések. Ha csak annyi van benne, ahogy leírtad, már megvettek kilóra! :-) Akinek tetszett az AvP2 meg a 10000 BC, az könnyű préda, mi? :-DD

anita 2009.12.16. 19:21:00

AE: A Te listádat végülis mennyiben befolyásolja az új Meryl Streep film megtekintése? :-)

VVega 2009.12.16. 19:22:14

57: a Thirst tényleg kurvajó.

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 21:19:42

58: igaz. csak a listát néztem, a bevezetőt nem. :(

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 21:21:44

59: szerencsés kivételnek érezheted magad. nekem az ACC egy bosszantóan erőltetett, igazi mondanivalótól mentes vásári mutatványnak tűnt, amiben rengeteget repkedtek, futottak és zuhantak a végén bűnbánatot gyakoroltak és kb. ennyi is volt. :)

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 21:22:23

60: szerinted van esélye bekerülni a top 10-be?

anita 2009.12.16. 21:27:14

Én ilyenkor miért nem látom a hozzászólások sorszámait? (Illetve látom, de mindegyik 1.-es.. Ezt már régóta meg akartam kérdezni, csak nem mertem..) Kizárásos alapon a 60. lehettem.. Szerintem van esélye.

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 21:31:20

65: upgradelni kéne a 6.0-ás IE-t (vagy lecserélni firefoxra) és máris szebb lenne az életed. :)

anita 2009.12.16. 21:35:42

Milyen igazad van! :-)

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 22:17:20

az archívumban kutakodva találtam ezt a képet: http://aeonflux.freeblog.hu/files/archived/avatar_pic_03.jpg kérem szépen, ez a shot egy kivágott jelenetből van, méghozzá a frizurából, a ruhából és a háttérből ítélve a földön játszódó részből. kérek szépen egy unrated cutot, benne a túlnépesedett földdel.

Ismeretlen_1068 2009.12.16. 22:17:50

apropó, ki mikor és hol nézi a filmet (ha megnézi egyáltalán :)?

Ismeretlen_104405 2009.12.16. 22:28:07

Mivel az IMAX előadásai jövő szerdáig dugig megteltek (így jár az, aki későn kapcsol), először a jó öreg Corvinban fogom megnézni. Remélem, nem csalódok nagyot az újrahasznosított történetben, mert az IMAX-ra már elígérkeztem. :-) Ha azonban tetszik, akkor a háromszori megtekintés garantált, mivel a kurvaszélesvásznúháromdé élményt a büdös életben nem fogom tudni az itthoni DVD-lejáccón reprodukálni.

Ismeretlen_112475 2009.12.16. 22:43:50

69: Hétvégén, nagy társaságban, de sajnos a "szenzációs" egerszegi mozikínálatnak 3D-ről álmodni sem szabad. Már azon is meglepődtem, hogy rögtön behozták, nem a szokásos egy hónapos vagy akár hosszabb késéssel. Az volt az eredeti terv, hogy én leszek a nagy lázadó, csak azért sem nézem meg, de a hype az hype, beszippantja az embert. :)

Ismeretlen_83946 2009.12.16. 22:47:24

Holnap (Csütörtök), Kecskemét, 14:15 (első vetítés), Dolby3D.

Ismeretlen_129422 2009.12.16. 23:17:24

Nekem még jövő hét szerda 12:30-ig ki kell bírnom valahogy. De legalább IMAX és eléggé jó helyen! :)

Ismeretlen_84013 2009.12.16. 23:26:52

Holnap délelőtt 10.15, IMAX, viszonylag jó helyen. Tegnap foglaltam. :)

henryjones 2009.12.16. 23:43:33

AE: csalódott vagy, és dühös. Jól tudom milyen ez, én is átéltem jó párszor bizonyos filmek megtekintése után a 99-es Baljós Árnyaktól kezdve (amitől konkrétan azt vártam, hogy lehozza nekem a csillagokat, nem is, az Istent az égből). Veszélyes dolog ennyire várni egy filmet, mert a fene nagy várakozás tutira elbassza a "nagy találkozás" élményét, legyen bármennyire jó is az a produkció. Ilyenkor az embernek suttyomban irreális igényei kezdenek támadni a várakozás tárgyával kapcsolatban, s minél tovább tart, ezek annál nagyobbak lesznek. Aztán meg jön a sírás-rívás. Persze, ha őszinte akarok lenni bort iszok és vizet prédikálok, mert bár cirka tiz év alatt volt elég időm kigyilkolni magamból ezt a "betegséget", az imént azon kaptam magam, hogy ezért az írásodért legszívesebben képen töröltelek volna egy pillanatig (milyen idegesítő ilyen hájp után ilyen flegma, fosozó kritikát írni néven), mert annyira szeretném szeretni az Avatart, de aztán beláttam le kell csillapodnom: lehet hogy igazad van, elvégre kettőnk közül te vagy az aki már látta a filmet, és valószínű ez a következő a sorban. Hát ez az, bassza meg, hiába a sok keserű tapasztalat, a józan ész, a zsigereim más utat járnak. A zsigereim úgy látszik tudják, hogy a megelőlegezett rajongással telt hosszú hónapok esetleg évek sokkal több örömöt okozhatnak mint a moziban töltött bármilyen két óra.

feri · http://mozisblog.blogspot.com 2009.12.16. 23:43:46

holnap, veszprém, 20:00, cinema city... Bár egy kritikát sem olvastam végig, a lelkesedésem azért igencsak alábbhagyott, meg hát nem is háromdében nézem, pofátlanul szemcsés lesz a kép, ésatöbbi.

popperszilárd 2009.12.17. 02:15:05

a filmvilágosok is nagyon azt mondják, amit te: http://filmvilag.blog.hu/2009/12/16/avatar_2025#comments

Ismeretlen_1068 2009.12.17. 06:54:53

75: ha hiszed, ha nem, közel sem fájt annyira az, hogy a film nem vágott annyira földhöz, mint szerettem volna, mint amennyi öröket a várakozássa teli hetek, hónapok okoztak. pandora világa elvarázsolt - történései már nem annyira -, ezért az élményért mindörökre hálás leszek cameronnak és stábjának. másodszori megtekintésre pedig majd biztosan helyre teszek bizonyos dolgokat (amitől a film értékelése ugyan nem változik, csak a saját preferencia-rendszeremben foglal majd el új helyet). summa summarum, várakozni jó: így volt már ez a karácsonnyal is. :)

Ismeretlen_1068 2009.12.17. 06:59:15

több helyen is olvastam, hogy sokak a nagy felbuzdulást követően ilyen-olyan okokból kénytelenek voltak lemondani a meggondolatlan foglalásokat, így aztán érdemes nézni az IMAX-helyeket, hátha olyan szerencsétek lesz, mint bruminak. ugyanakkor kíváncsi leszek azoknak a véleményére is, akik 2D-ben látják majd először a filmet.

Ismeretlen_1068 2009.12.17. 07:05:36

a hardwiredre már befutottak az első fanboy-kritikák: http://www.hardwired.hu/forum/forum.phtml?area=comment&id=20075 szóval ha vki ilyennek érzi magát, az tuti nem fog csalódni. :)

Ismeretlen_1068 2009.12.17. 07:14:03

itt van driller kritikája (egy-két tárgyi tévedéssel): http://magyar.film.hu/object.598da313-7505-4096-a493-4ebd899689b2.ivy várható volt, hogy ilyen lesz. :)

anita 2009.12.17. 07:29:51

Most, hogy már túltettem magam az AE kritikája okozta első megrázkódtatásokon /mondjuk a sistergő kapufa megfogalmazás nagyon ott van! :-)/, itt a 81.-es bejegyzés.. :-( Menjetek ám a.. a Pandorára!.. :-)) AE: Én a film megtekintése (IMAX-ban szeretném, de még nincs jegyem..) előtt nem szeretnék több lehúzó kritikát elolvasni, kérlek jelezd, hogy mi az amire a magamfajta még véletlenül se kattintson rá! Köszi! :-)

Daemiaen 2009.12.17. 08:40:51

Hát, ez bizony jóindulattal telve is csak 7/10. Baj az, ha egy Cameron-filmnél az IMAX-látvány az, ami a legemlékezetesebb.

Ismeretlen_1068 2009.12.17. 08:46:31

magamat idézve egy másik fórumról: "azt hiszem, ez az a pont, amikor elválik egymástól az az oldal, amely audio/vizuális élményért és az, amelyik egy filmélményért megy moziba. nem a történet összetettségének hiánya okozott csalódást, hanem a cselekmény kibontása, a mesélésben alkalmazott lustaság. a robot módjára egymás után pakolt kötelező elemek és a történetek egyik legfontosabb eleme, a "megoldás" annyira hányaveti, hogy még egy átlagfilmestől is bosszantó lenne, nem hogy egy camerontól."

Daemiaen 2009.12.17. 08:58:01

Pontosan. Ezek után hihető, hogy a forgatókönyv tizenéve megvan már. Akkor még elment volna. :)

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.12.17. 09:24:32

Ahogy olvasgatom netszerte, az egyszeri nézőknek (értsd: nem film geek-ek) eddig nagyon bejött a film.

Gonzo 2009.12.17. 10:20:54

"itt van driller kritikája (egy-két tárgyi tévedéssel): várható volt, hogy ilyen lesz. :)" ez a cikk a szerzőről (jobban mondva az egóról) szólt. és ezt egy általam eddig sokra tartott oldalon. eddig. borzasztó. és kiábrándító.

frmn 2009.12.17. 10:36:45

Olvassátok el az indexen írt (fizetett) kritikákat. Gyomorforgatóan átlátszó, hogy az IMAX áll az egész mögött :)

Ismeretlen_139112 2009.12.17. 10:57:08

A forgatókönyv legalább fele kimaradt a filmből, sajnos. Ha lesz valaha rendezői változat, SZVSZ AE is legalább egy plusz pontot ki fog osztani neki. Bővebben majd este... de sztem ez az a kapufa lett, ami puszta erőből fűrészport csinált a kapufából, és csak beverekedte magát a hálóba ;)

Pallaglamma? · http://www.livescore.com 2009.12.17. 11:36:24

Igen. Köszönöm AE. Ez az első kritika, amit elolvasok - el merek olvasni - a saját szaromon után. (Azt sajnos nem tudtam kikerülni) Ugyanis belinkelték, miszerint _ITT VAN_ (mármint a te kritikád) az igazság. A főszerk kikúrta - jó, neki ez a dolga (én moderálni eleddig még soha senkit se nem semmiért). De ugye levélbe is mekkapom okosan, hogy ki melyik anyámba küldött el. Így ide tudtam klikkolni. Meg elolvasni téged. És egy értelmes, személyesen ismert ember linkelte... Bocs, hogy offolok, de ha valamire hasznosítható a magától értetődően merő játék stílusom, az a funkcionális analfabetizmus hazai prevalenciájának feltérképezése. Persze, ha a szinte számlálhatatlan (kb szó szerinti) véleményhasonlóság egy végbrutális kandi kamera, akkor kabbe gyíkok, én leléptem!!! .m. Te jó ég, nálam is 7/10, és még a túltrampli csatafordulatban is egyet értünk. Ez kandi kamera lesz, énaszondom. ;-)

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.12.17. 11:58:25

eszembe jutott valami: az ILM milyen emlékezetes CGI-t kalapált össze az utóbbi években? mert mint ha minden jelentős CGI-hez a Weta neve kapcsolódna mostanában.

Ismeretlen_139112 2009.12.17. 12:06:18

Karib Tenger Kalózai 1-3 Davy Jones valami egészen döbbenet, sokan a mai napig nem tudják hogy 100% CG, de a többi miatt se kell szégyenkezni Iron Man Az a páncél azér igenszép, lássuk be Transformers 1-2 Bay sok idiotizmust rakott be, de ez is elképesztő színvonalat képvisel, rengeteg olyan CG elem is van benne amiről az átlag néző nem is gondolná (komplett hátterek pl) Star Trek Lens flare orgia Terminator 4 Esse volt azért rossz Avatar Ami CG tűz van benne, az szinte mind ILM, meg a repkedő gépek talán, pontos breakdown még nincs hogy a kb. 10 VFX stúdió hogyan osztotta el a melót Meg volt még egy rakás kisebb melójuk, Spiderwick Chronicles-ben ez az, Harry Potterek (4-esben a sárkány coooool), Indy 4 és így tovább...

Ismeretlen_1068 2009.12.17. 12:30:55

87: nem szívügy, hanem munka. mondjuk az más kérdés, hogy a megmondó iparban gyakorta elég csak egyszer farkast kiáltani.

Ismeretlen_1068 2009.12.17. 12:32:02

89: imádtam az első felét. aztán elengedte a kezemet. ennyi. nem talált bele a hálóba. :\

Ismeretlen_1068 2009.12.17. 12:33:42

90: egyszer nagy fordulatot hozna, ha játszásiból nem játszanál a nyelvvel. :)

Ismeretlen_1068 2009.12.17. 12:34:44

92: az IRON MAN lenne a kakukktojás? :) csak mert ott nem érzem a gravitációt, az izmot, a vasat...

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.12.17. 12:53:28

92: köszi az infót. a Star Trek trükkjeit imádtam, mert koszos, elmosott, túlfókuszált, és mert pont emiatt nem éreztem műanyagízűnek (csak pont annyira, amennyire maga a Star Trek világ is - természetesen teljesen szándékosan - az).

gonzo 2009.12.17. 12:54:33

nem egészen értem, hogy kire célzol a farkassal. a filmhu-n magasabb színvonalú írásokat olvasnék. de hát egyszer minden jónak vége szakad. (hogyhogy nem volt erre más ember?)

Pallaglamma? · http://www.livescore.com 2009.12.17. 13:00:11

95: ez azér ennél egy kicsivel bonyibb, de hogy lásd, mennyire hallgatok a komoly szavakra: az ötletedet legközelebb felvetem a pszichiáteremnek. .m.

Pallaglamma? · http://www.livescore.com 2009.12.17. 13:00:56

100! Nekem teccett a csaj! A kék!

Ismeretlen_139112 2009.12.17. 13:05:55

Szigorúan csak annak, aki látta a filmet: http://www.docstoc.com/docs/14294813/Avatar-Scriptment-by--James-Cameron

Master Tom 2009.12.17. 14:37:55

Nos, Cameron megcsinálta a Pocahontas remaket pár száz millió dollárból. Látványos, élmény volt, de a 2d-s karaterek és történet 3d-ben sem lesz jobb, csak más. Nem értem a golden globe jelölést... 7/10 (a 3d dobott rajta 1 pontot)

Ismeretlen_84013 2009.12.17. 14:56:11

Az Avatar rossz lett, meglepően rossz. Az audiovizuális orgia már a kezdetek kezdetétől borítékolható volt, a történettel kapcsolatos aggályaim viszont beigazolódtak. Ekkora banális párbeszédekre és egy innen-onnan összeollózott történetre még a legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, ráadásul az Avatar akkora unintentional comedy, mint a ház. Papírmasé karatkerek szaladgálnak fel-alá a vásznon, közben a világ legröhejesebb mondatatait puffogtatják, nincs az a technológia ami ezeket elviselhetővé tudná tenni. Durva, de nem a szamárembereken bukott el az egész. Kérem vissza a pénzem! 4/10 Hosszabb kritika majd érkezik valamikor a napokban, most se időm, se kedvem nincs boncolgatni a filmet, így is eléggé felhúzott.

jimbo 2009.12.17. 15:10:39

Brumi: akkor tényleg elveszett a cameroni filmhangulat :( pedig az mindig meg tudta menteni a filmeket, akkor is ha nem is volt igazán története a filmnek.

frmn 2009.12.17. 15:19:32

Mást is felhúzott (valami fórumról van): "Open Letter to James Cameron by madness008 (Thu Dec 17 2009 04:30:05) You are a fool. All you care about is technology and special effects. Movies used to be about creative, powerfull storytelling and art. Thats what entertains intelligent people. You are killing the true art of movies. You already have hundreds of millions of dollars. Must you continue to destroy the movie industry with your lowest common denominator garbage? Have you noticed that humans in real life dont talk the same as your characters? Thats because they are not retarded. You continue to make all of your characters retarded. Wonder why people still watch the Godfather so many years later? Because it has a great plot. Nobody cares that it doesnt have the best CGI. Take a screenwritting class.....for the love of god."

B. 2009.12.17. 15:22:19

"Bár a háttérben olyan monumentális vállalkozás állt össze, amely az elmúlt évtizedben jó pár filmesnek okozott munkát, fejtőrést és sok-sok ősz hajszálat, az az úttörő project, amely nem csak céljában, de költségvetésében is formabontó volt és amit olyan demagógiával vádolható kijelentések kísértek, melyek megváltozott játékszabályokról, egy új forradalom eljöveteléről regéltek, szóval ez a gigászi kockázatot vállaló, mégis szemtelenül magabiztos vállalkozás ott bukott el, ahol már nem lett volna szabad: a történeten." szinte tök ugyanez volt a fnal fantasynál is 10 éve...

DCIJB 2009.12.17. 16:33:14

Kevés jobb dolog van annál, mint hosszú, több éves várakozás után teljesen elégedetten távozni egy filmről. De kevés ritkább dolog is van. Velem ez most fordult elő másodszorra. De jó leírni: Cameron is still the fucking king of the word! ;)

citrompótló 2009.12.17. 17:37:43

105: imdb-ről szedtem

anita 2009.12.17. 17:55:23

107.: De jó! Örülök, hogy tetszett! Végre valaki! Mer' itt szinte már égő jót írni az AVATAR-ról.. Egyébként melyik volt az első eset?

DCIJB 2009.12.17. 19:05:12

A Casino Royale. :) A többi film, amit nagyon vártam eddig mindig legalább részben csalódást okozott.

Seraphin 2009.12.17. 19:20:09

Csomó mozi adja 3D cucc nélkül. Úgy milyen? Azt leszámítva, hogy olcsóbb, van értelme?

Ismeretlen_129422 2009.12.17. 19:28:48

Seraphin: Ugyan még nem láttam, biztos élvezhető 2D-ben is. De mivel 3D-re készült eredendően, ezért szerintem mindenképpen érdemes térhatású vetítésre menni.

Ismeretlen_140561 2009.12.17. 19:54:14

110-111: A filmmel való ismerkedésemet 2D-ben kezdtem. Szintén nagyon látványos, és ha már ennyi alternatív kritika kerül itt reklámozásra, akkor remélem nem baj:) http://blockbusters.blog.hu/2009/12/17/blue_box_blue_peace biztos nem írtam volna kékkel, ha nem lett volna rám hatással a film:)

Ismeretlen_1068 2009.12.17. 20:53:02

"Movies used to be about creative, powerfull storytelling and art. Thats what entertains intelligent people." ez egy demagóg faszság. charie chaplin maga volt a magas művészet, nem? és ezt az analógiát végig tudnám vinni az egész filmtörténelmen.

Ismeretlen_1068 2009.12.17. 20:53:55

106: ebben az a legszebb, hogy ebben a filmben is van egy földanya szellemekkel meg miegymással. :)

Ismeretlen_139112 2009.12.17. 21:05:00

Ez is egy legalább akkora marhaság: "Have you noticed that humans in real life dont talk the same as your characters?" Baszki senki nem beszél úgy mozifilmekben, mint a valóságban, még Tarantino filmekben se...

Ismeretlen_1068 2009.12.17. 21:08:40

a tarantino-filmekben aztán főleg nem. mike leigh-filmekben kell realista dialógokat keresni, csak az a bibi, hogy ő nem szereti a látványfilmeket. :(

Daprince 2009.12.17. 21:26:45

Megvolt Imax-ban és gyerekek szerintem beszarás. Libabőrös lettem nem egyszer, és a moziból teljesen elégedetten távoztam. Sőt. Azonnal menjetek, Cameron megint varázsolt.:)

Ismeretlen_116727 2009.12.17. 22:50:29

Egyetértek azzal, hogy a történet elég nagy humbug, vagy, hogy a karakterek sablonosak.Mégis minden hibája ellenére magával ragadó!Nem tudok rá haragudni, ez a világ beszippant és nem ereszt!

Ismeretlen_1068 2009.12.17. 22:53:02

eleresztett, de visszavár. mint egy sokszor meglovagolt hullámvasút: ismered minden kanyarját, mégis újra meg újra át akarod élni.

Ismeretlen_116727 2009.12.17. 23:07:37

Jogos!

Ismeretlen_106952 2009.12.17. 23:29:05

Bérgyilkos kiborglányt akarok, mert ezek csak kék ufók Gyűrűk Urából. :)

Ismeretlen_1068 2009.12.18. 11:29:10

érdekes, hogy világszerte mekkora feneket kerítenek annak, hogy sigourney weaver szerepel az AVATAR-ban, pedig már egy ideje nem mondható A-kategóriás színésznőnek: http://us.imdb.com/media/rm1801227776/rg4141128192

Action 2009.12.18. 12:05:08

Sigourney Weaver nem A-kategóriás? És a Wall-E? :))))) Egyébként nagyon kíváncsi vagyok az Avatarra, remélem, sikerül 3D-ben megnézni.

Ismeretlen_1068 2009.12.18. 12:11:38

hát ez az. kicsike kis filmekben kap nagyobb szerepeket vagy nagyobb filmekben kicsike kis szerepeket. mondjuk, az is igaz, hogy az AVATAR-ban ő az egyetlen ismert arc. (michelle rodriguez nem ér, neki ugyanis a melleit szokták nézni, nem az arcát. :)

Ismeretlen_112472 2009.12.18. 14:29:25

Gondoltam megírom ide is: Szerintem is nagyszerű film, és teljesen magával ragadó! Újra meg akarod nézni miután végeztél. (Főleg úgy hogy ezt az élményt tényleg csak moziban tudod átélni. Legyen bármilyen hiper-szuper BluRay lejátszód extra nagy képernyővel, az IMAX 3D óriásvásznat nem lehet otthon reprodukálni!) Tényleg vannak benne ismerős elemek, de miért baj az? A látvány szintén magáért beszél, és egy percig sem volt olyan érzésem hogy animációt nézek. Hihetetlenül ki van dolgozva minden. Ha tényleg trilógia lesz belőle, akkor már most elkezdem húzogatni a strigulát a naptáramban.

Ismeretlen_104405 2009.12.18. 17:34:47

Jövök gyarapítani a lelkesek táborát, egész délután öt centivel a föld fölött jártam. A film első harmadában időnként húztam a szám, nem tetszett sem a felütés, sem az utolsó szamurájos narráció, sem Jake befogadása a törzsbe. És ne feledkezzünk meg az "erős a szíved" színvonalú megjegyzésekről... Az is zavart, hogy a na'vikban nem sok földönkívüli-jelleg volt a cefet magas testet, kék bőrt, pár arcvonást és az intelligens lófarkat leszámítva. Pontosan úgy gondolkodtak és viselkedtek, mint bármelyik random indiános-bennszülöttes film szereplői. Pandoraanya Ejvától eleinte a hideg rázott, mert amennyire kedvelem a bolygótudat-Gaia-minden-mindennel-összefügg témákat, annyira gáz nyálas ezobaromság stílusban szokták megjeleníteni a filmekben és a könyvekben. Aztán egyik percről a másikra kattant a kapcsoló, és onnantól fogva elvarázsoltam lestem a mesét. Aminek persze majd' minden fordulatát előre ki lehetett számolni, de ez akkor már nem érdekelt. Kicsit sajnálom, hogy Cameron nem erőltette meg jobban magát a forgatókönyv írásakor, mert a bevétellenullázó kockázatvállalás és az icipicit eredetibb fordulatok és szövegek között húzódik pár tucat lépcsőfok. De ha ilyen színvonalú egy biztonsági projekt, akkor legyen, még többet ilyet akarok. Jövő héten IMAX, addig is hallgatom a zenéjét.

Daemiaen 2009.12.18. 19:57:38

Steven Spielberg said about the film after screening it on the Fox lot: "The last time I came out of a movie feeling that way it was the first time I saw Star Wars."

Mosomedve 2009.12.18. 20:29:40

ALIEN AVATAR CROSSOVERT! ALIEN AVATAR CROSSOVERT! ALIEN AVATAR CROSSOVERT! ALIEN AVATAR CROSSOVERT! Látni akarom amint az Avatar kettőben a társaság beveti az alient, mivel a diplomáciai megoldás csődöt mond. navi alien hibridet!! PREDATOR AVATAR CROSSOVERT IS!

Ismeretlen_1068 2009.12.18. 22:15:32

127: érdekes, nekem az első fele jobban működött, mint a második. képes voltam átérezni, mit veszített el jake sully, mibe keseredett bele és aztán mire vetette rá magát mohón. az erős szív rezegtette meg nálam is először a lécet, de igazából akkor váltak el útjaink, mikor a szimpla beilleszkedésre vágyó fiúból egy csapásra hős vezér lett. kár, hogy a két lépés távolság innentől végig megmaradt. de ismétlem: azóta is visszavágyom pandorára.

feri · http://mozisblog.blogspot.com 2009.12.18. 22:51:35

Visszavágyom én is, a kétdimenziós Pandorára. Jó lenne látni 3D-ben. Hosszabban is leírtam a véleményem a fönti linken, de nem lett őszinte, túl sok kritikát elolvastam már.

Ismeretlen_1068 2009.12.18. 23:14:27

IMDb: 8.7/10 6,632 votes Top 250: #168

Ismeretlen_1068 2009.12.18. 23:17:09

videodrome: http://videodrome.freeblog.hu/archives/2009/12/18/Avatar_2009/

Ismeretlen_104405 2009.12.18. 23:24:45

130: Szerintem is jobb a film eleje, viszont én pont akkor tartottam a két lépés távolságot, részben a kritikák, részben a felfokozott várakozás miatt. Aztán felhagytam a "hogyan lehetett volna érdekesebbé tenni ezt a jelenetet/párbeszédet", az "ezt most így hogy" agyalásokkal és a Pocahontas-/Farkasokkal táncoló-/Utolsó szamuráj-elemek számlálásával, és abban a percben beszippantott a hangulat. "mikor a szimpla beilleszkedésre vágyó fiúból egy csapásra hős vezér lett" Mire ez megtörtént, én már eljutottam arra a szintre, hogy rendben van, ez a legkisebb nyomorék királyfi meséje. Lehetne rosszabb is, pl. Jake előtt térdre borulhatna a teljes japán hadsereg. :-) SPOILER Néhány apróság: Kár, hogy nem derült ki a filmből, mikor és hogyan fedezték fel a Pandorát, mikor lett az emberiség ekkora űrutazó, és főleg: miért olyan értékes az a kibányászandó cucc? (De előfordulhat, hogy elsiklottam az információ felett.) Grace, a láncdohányos és Quaritch, a terminátor szuperek lettek, egyes jeleneteikben visszaköszönt valami a régi Cameron-filmek hangulatából. Zseniális lett, ahogy Q a felszálló helikopter után vetette magát, másfél percig lövöldözött, mint egy eszelős, és a jelenet végén esett csak le a nézőnek, hogy basszus, ez végig visszatartotta a lélegzetét. Ebben a pillanatban megkapta tőlem a badass besorolást. Vajon hány Michelle Rodriguez-jelenet kötött ki a vágószoba padlóján? Tényleg ilyen nyúlfarknyi szerepre szerződtették? (Azon kevesek közé tartozom, akik kedvelik a csajt.) Valószínűleg sokan hányták el magukat a földanya szavára csatába vonuló állatsereglettől, élükön tápláléklánc legtetején terpeszkedő izével, én viszont majdnem felujjongtam a moziban. Mintha az entek menetelését néztem volna. SPOILER vége

Ismeretlen_87470 2009.12.18. 23:29:28

Nos, megnéztem én is (eredeti nyelven 3Dben), és mindent összevetve kellemesen szórakoztam. Fele annyi ötlet sincs benne, mint egy átlagos Miyazakiban, nem látványosabb, mint egy átlagos Planet Earth-epizód, ami legalább nem mű, és gyorsan össze lehet szedni azt a fél-egy tucat filmet, amiből hézagmentesen össze lehet rakni a történetet, karakterekkel, fordulatokkal együtt. De mint mese és eye-candy, nálam mégis működött.

Ismeretlen_139112 2009.12.19. 01:25:22

Aribeth: Háttérinfókat itt találsz: http://www.pandorapedia.com/doku.php http://browseinside.harpercollins.com/index.aspx?isbn13=9780061896750 Plusz nagyon sok info és pár komplett kimaradt cselekményszál található az eredeti, 98-as scriptben, de arra sajnos sokkal nehezebb rátalálni. Egy online olvasható verziót azért belinkeltem valamivel korábban...

Ismeretlen_1068 2009.12.19. 07:18:25

az ilyen háttérinfók engem inkább elszomorítanak, semmint lelkesítenek. egyrészt egy filmet egészként szeretek kezelni, utálom, ha pl. az AVP kapcsán azzal dobálóznak a fanboyok, hogy olvassam el ezt és ezt a képregényt és akkor megértem, miért nem olyan szar az a film. :) jelen esetben pedig azért szomorkodom, mert látszik, hogy az évek során egy mennyivel komplexebb filmet kellett lebutítani, hogy mindenki számára élvezhető legyen...

Ismeretlen_1068 2009.12.19. 07:20:05

sajna a kivágott jelenetek sem a háttér színesítéséről szólnak majd, hanem további na'vi mókákról. végső soron ennek aribeth örülhet is meg nem is. :)

Ismeretlen_104405 2009.12.19. 11:03:27

138: "utálom, ha pl. az AVP kapcsán azzal dobálóznak a fanboyok, hogy olvassam el ezt és ezt a képregényt" Ismerős. :-) Idén a Star Trek miatt morogtam sokat (azóta megbékéltem vele), és amikor előadtam az egyszemélyes ellentábort egy fórumon, akkor nekem is kiadták az ukázt, hogy olvassam el és nézzem meg ezt azt és amazt, és máris jobban fogom értékelni az összképet. Érdekelnek a plusz információk, de ideális helyzetben a legfontosabb dolgok bekerülnek a filmbe. Viszont az Avatar számomra önmagában is élvezhető (igen, horribile dictu, jobban tetszett a Star Treknél :-P), és nem kapok agyvérzést attól, ha más forrásból kell megismernem a thanator tankönyvi elemzését. :-) 137: Köszönöm a linkeket! Letöltöttem a régi forgatókönyvet, majd az ünnepek alatt elolvasom.

Ismeretlen_16964 2009.12.19. 12:04:03

Miva'? Én AVP fanboy vagyok, de szerintem ha elolvasod a képregényeket (ne adj isten a regényeket) csak még rosszabbnak fogod tartani a filmes inkarnációkat.

Ismeretlen_1068 2009.12.19. 12:30:31

139: mivel az új STAR TREK az egész eddigi ST univerzumot megváltoztatja, ezért utánajárás maximum ahhoz kell, hogy lásd, miben más az új, mint a régi. de ez a párhuzam csupán érdekesség, a film önmagában is teljesen megállja a helyét (és jobb, mint az AVATAR :).

Ismeretlen_83946 2009.12.19. 13:54:21

Dehogy jobb az ST film, az egy vicc. Így elbaszni a tv/filmtörténet egyik legjobb univerzumát... röhej. Az az ST megerőszakolása. Idióta történet, idióta megvalósítás. Nem vagyok fan, de miután megnéztem (TOS kivételével, mert abból csak azt láttam amit a tv-ben) az epizódok 99%-t megértettem mi tette olyan jóvá. Ez egy szépen felépített világ, minden mindennel kapcsolatban áll (amit persze az enterprise majdnem elcseszett).

Ismeretlen_1068 2009.12.19. 14:04:03

141: igen, vannak ilyen vélemények is, szerintem viszont úgy adott tiszta lapot a franchise-nak, hogy közben a gyökereket tiszteletben tartja. úgy nem lehetett folytatni, ahogy azzal jó egy évtizeden át próbálkoztak, ugyanis az ST pacifista világképének tálalása idejét múlttá vált. szerencsére az új film is naiv szórakozás ("pure escapism", ahogy az mostanában előkerült), viszont már korántsem olyan meghunyászkodó, távolságtartó és merev. igazi felüdülés.

Ismeretlen_83946 2009.12.19. 14:35:57

Mondj olyat amit tiszteletben tartott. Három dolog van, ami lényegében egy. Kirk, Spock és McCoy "barátsága". Még a hajót sem, mert az is egy vicc. Vizes csövek kanyarognak össze-vissza a gépházban ami tényleg egy ház (épület). Ennek a filmnek volt egy előzmény képregénye. Abban ezt a bányász hajót átalakították csata hajónak, ami még az ENTERPRISE-E (!!!) is elbírt! Jó kis bányászhajó, mi? Ennyi erővel miért nem küldtek ilyeneket a Dominium elleni háborúba. De! Majd amikor vissza kerül az időben, akkor több percig lövi azt az ósdi csillaghajót. Mondjuk erről mondta az egyik író, hogy a képregény és a film eltér. De ugyan azok csinálták!!!! Mit is írt még Kurtzman és Orchi? Transformers?!?! Bárki bármit mond, szerintem ők csinálták azt is olyan szarra mint amilyen. Mert a ST is TS magasságokban (mélységekbe) kerül történetileg, csak Abrams ebből jobban keveredik ki, mint Bay.

Ismeretlen_1068 2009.12.19. 14:37:42

tudod, mi a véleményem az ilyen kiegészítő képregényekről. :)

Ismeretlen_83946 2009.12.19. 14:48:00

Én pedig még mindig tartom magam ahhoz, hogy ez az ST jó sci-fi, de ez nem már ST. Az Avatarra pedig újra el kellene menni. A látvány... elképesztő volt.

feri · http://mozisblog.blogspot.com 2009.12.19. 15:41:28

Hmm. Elég nehéz eldönteni... A Star Trek tempójában, dramaturgiájában is merészebb (annyi minden történik másfél óra alatt, hogy föl se tudom sorolni), az Avatar kicsit talán régimódi kalandfilm (a legkisebb/bénább fiú meséje). De ha az akciójeleneteket nézzük, messze az Avatar a nyerő nálam. Igen, itt-ott beugrott, hogy ezt már láttam valahol, de sehol nem pörgött eddig ennyire maximumon a dolog. A másik... Neytiri állati gesztusai... Animátorok ide-vagy oda, nekem maga volt a megtestesült őszinteség. A Weta szerintem Worthington játékán is javított, nem gondoljátok? Kicsit félelmetes, hogy ma már lehetséges nem csak a vizuális, de a színművészetbe is beletúrni CG-vel. Visszatérve: másfél napja vágyom arra a lebegésre, amit a film után éreztem, és a Star Trek után ilyen nem volt.

Ismeretlen_112472 2009.12.19. 16:30:53

Én magam alig tudom kivárni a keddi újranézést. Minden nap visszagondolok a filmre, és biztosan még több részletet meg fogok tudni figyelni. Megnéztem a videóklipet és nagyon élvezetes. Látványos részeket vágtak ki a filmből hozzá. :)

Ismeretlen_139112 2009.12.19. 17:28:37

Iszonyat nagy a maszatolás azon, hogy pontosan mennyi a mocap és mennyi az animátori munka a CG karaktereken... Cameron mindenhol azt tolja, hogy ez nem animáció, nincs újraértelmezés, 99% meg minden - de lehet hogy ez csak PR volt azért, hogy ne vegyék látatlanba egy kalap alá Zemeckis filmjeivel. (Azokon egyébként ugyanúgy rengeteg a kézi animáció a mocap mellett, mint bármilyen más CG produkcióban - a gyengébb minőség és zombiszerűség inkább a rendezői koncepcióval és szorosabb költségvetéssel indokolható) Az mindenesetre 100% hogy az eltérő anatómia és arányok miatt borzasztó sok kézi munka van az arckifejezések átültetésében; és az is tuti, hogy az ajkak belső oldalát és a nyelvet még az állítólagos csodakamera se igazán tudhatja leképezni, pedig ezeknek borzasztó nagy szerepe van a beszédben. Tehát sok-sok ember sok-sok munkájára is biztosan szükség volt, messze nem csak automatizálás az egész. Nekem van 1-2 régi jó haverom akik dolgoztak a filmen, ha előfordulnak kishazánkban, mindenképpen akarok sörözni velük egyet - de egyiküknek se volt köze az animhoz, meg ha tudnak is konkrétumot, akkor se biztos hogy az nyilvánosságra kerülhet...

Ismeretlen_139112 2009.12.19. 17:30:38

Perf capture videó: http://www.youtube.com/watch?v=P2_vB7zx_SQ Arckifejezés és karakter tanulmányok a Stan Winston stúdiótól (új nevük Legacy effects): http://www.zbrushcentral.com/showthread.php?p=640971#post640971 (utóbbi fórum kissé haldoklik mostanában, gondolom mindenhova tolják be a népek a linket ;)

Ismeretlen_139112 2009.12.19. 17:31:10

Második link inkább így: http://www.zbrushcentral.com/showthread.php?p=640971

Ismeretlen_1068 2009.12.19. 22:27:30

IMDb: 8.9/10 12,466 votes Top 250: #51 hmmm...

Ismeretlen_1068 2009.12.20. 11:42:12

James Cameron az Avatar DVD/BD-ről: http://www.dvdextra.hu/news.asp?KOD=63197501028206535473020648

Ismeretlen_1068 2009.12.20. 23:40:00

azért aki ezt így megnézi, annak csak gratulálni tudok: http://www.vcdq.com/index.php?page=sample&id=91376

Ismeretlen_84013 2009.12.21. 00:40:58

Pedig ilyenkor derül ki igazán, hogy milyen gyenge film is az Avatar. Bár én sem nézek soha kamerás változatot, de azért egy Brüno nem lesz fele olyan jó az ótvar minőség miatt, míg az Avatarban alig lehet(ne) így valami pozitívumot találni.

Ismeretlen_1068 2009.12.21. 06:56:30

persze, brumi, ha egy filmtől elvesszük azt, amivel kiemelkedik a többi közül, akkor persze, hogy nem lesz kiemelkedő. :) STAR WARS-tól a látványvilágot*, FIGHT CLUB-tól tyler durdent, a THE USUAL SUSPECTS-től keyser soezét és még sorolhatnám. *mikor lucas bemutatta a barátainak (de palmának, coppolának, spielbergnek, stb.) a film nyers vágását, melyben még egyetlen trükk sem volt kész, és a harcokat II. vh-os dokumentumfilmekből kiollózott repülős jelenetekkel helyettesítette, mind fikázta, kivéve spielberget, aki teszem azt, az AVATAR-tól is azt mondta, hogy utoljára a STAR WARS-ról jött ki ilyen érzésekkel.

lozung 2009.12.21. 10:22:18

156: megneztem par masodpercet ebbol, az a baj, hogy meg ilyen szarrabutitott verzioban se eletszeruek a figurak. gollam hasonlo korulmenyek kozott bizony mar kimaszott a monitorbol :P

Ismeretlen_1068 2009.12.21. 10:28:34

157: gondolod? és ez engem miért nem lep? és téged miért nem fog meglepni a reakcióm? :) bár az A-DAY során még voltak aggályaim, de ezeket már mind kiküszöbölték: az AVATAR animáció, mimika, gesztikuláció, mozgáskultúra és fizika terén kövér köröket ver gollamra, ami természetesen a maga idején maga volt a megtestesült csoda.

lozung 2009.12.21. 10:38:23

egyebkent valszeg en is meg fogom nezni moziban, de csak mert annyira fikazzak. ha mindenki elsult volna tole, akkor bizony a divx verziot neznem nagy duzzogva ;P a fondorlatos cameron a forditott pszichologia eszkozevel gyozott le :D

Ismeretlen_1068 2009.12.21. 10:47:25

annyira fikázzák, hogy épp 25. az IMDb all time listáján, és még csak azt sem lehet mondani, hogy a fanboyok megelőlegezett bizalmáról van szó, ugyanis a széthájpolt produkciókkal ellentétben ez nem túl magasan nyitott, csak napról napra került egyre feljebb a látottak alapján. lehet, hogy ami nekem túl közhelyes, az másoknak maga a megtestesült filmcsoda. egyébként én is tervezek ismétlést, de valszeg már csak az ünnepek után. addig sajna minden előadásra elfogytak a jegyek. :(

lozung 2009.12.21. 10:49:58

most le akarsz rola beszelni? :P akiknek valamennyit adok a velemenyere (pl te :D), azok csalodottak voltak. ez a fo motivaciom, ettol akarsz megfosztani?

lozung 2009.12.21. 10:52:13

masreszt ez a 25. hely majd jocskan lejebb csusszan idovel, tudjuk hogy mukodik ez :)

Ismeretlen_1068 2009.12.21. 10:52:29

161: nézd csak meg, kell a pénz az AVTR2-re. :)

lozung 2009.12.21. 10:52:47

+j, irgumburgum

lozung 2009.12.21. 10:54:10

nyugi, mindenkepp megnezek egy olyan filmet amirol olyanokat irnak hogy "kerem vissza a penzemet" :D

Ismeretlen_139112 2009.12.21. 11:41:33

"gollam hasonlo korulmenyek kozott bizony mar kimaszott a monitorbol" Khm, én vagyok sztem a legnagyobb fan a közelben (a melóhelyen a gépem neve is Gollum), annak idején marha sokat leveleztem is a csávóval aki az arcanim technológiát kifejlesztette hozzá meg minden. De azért ma megnézve a TTT-t nagyon is ingadozik az animáció színvonala, és elég egyértelmű a fejlődés is a két film között...

Lackó 2009.12.22. 23:01:43

sikerült megnéznem ezt vártam: érzelmi töltet KABOOOOM!!!! amikor kihagy a szíved... amikor felmegy az adrenalin... amikor markolod a karfát, mert elkezdesz lebegni... Jim szállította a dózist, a kedvenc dílerem. egy könnycsepp kicsordult... szigorúan csak legbelül. mert azért férfiak vagyunk. és a tömött teremben lévő tömeg összekapcsolódott... a varázs megszületett... a gyűrű szövetsége óta először... ez a MOZI most hátradőlök és hagyom, hogy betemessen az endorfinhullám.

Ismeretlen_1068 2009.12.22. 23:54:40

167: mélységesen irigyellek.

DelMare · http://delmaresreview.blog.com 2009.12.24. 21:56:13

:) becsülettel végigolvastam a kommenteket is. én már kiírtam magamból a dolgot, úgyhogy kíváncsian olvasom a hatásait a filmnek, mert ha vmi 1értelmű, az az, h (bár túlnyomóan szeretik is) kicseszettül megosztja a népet. és itt nem a technikára gondolok természetesen. engedjetek meg nekem egy kis eszmefuttatást, így a bejgli után. ma jelentették be h szinte biztonsággal kijelenthető, nyárra érkezik a világ legjobb, legtutibb autója. az autó. annyit tudni h sportkocsi lesz és az egyik legtutibb konszern gyártja, a Ferrari. leszögezném h ez nem igaz, de itt jön a lényeg. akár autó-fanatikus az ember, akár nem, ha kap egy ilyet a kezei közé, vszeg megtapasztalja a gyönyör egy formáját. mert egy egészen elképesztő élmény birtokosa lesz. brutálisan krva jó élményé. de - most a de. lehet mégis a "tökéletes" kényelmetlen? lehet. zabálhat sokat? zabálhat. zavaró h hosszútávon kényelmetlen? zavaró. mégis, ha ez az autó, habár csak a megfelelő körülmények között is, de tud egy olyan tagadhatatlanul eszméletlen élményt nyújtani, akkor, az elvileg jogosan zavaró tényezők, mennyire számítanak? mennyire szarjuk le h kényelmetlen, h sokat zabál, h sárgában ülsz és nem pirosban? akkor ha végre kaptál vmi eddig egészen rendkívülit? nem tökéleteset, hanem rendkívülit! félreértés ne essék, sajnos AE, Nálad is mint sokaknál, az a bizonyos x-faktor beb@szott, és jelentősen csökkentette az élményt, pl a történetvezetés gyengesége. vszeg mert már az alapelvárások is baromi magasak voltak. én innen is közelíteném meg az Avatart. ez nem egy Közönséges Bűnözők, egy Harcosok Klubja, vagy egy Keresztapa. de Cameron soha nem is hitegette ilyennel a nyáját. Idealizált, patetikus meseszerű sztori az alapja a filmnek. mégis, tök felesleges sztem analizálni annak az okát, miért nem lett jobb, vagy másabb (pedig bőven lehetne). egyszerű és bizony kiszámítható. bővelkedik más filmek stílusutánzataival, igen. de attól, h nem gondolkodtat el a világ kardinális problémáin, nem a történetvezetés, vagy a karakterfejlődés az értéké-adó, még ugyanúgy megadja azt a fajta eszméletlen pluszt, amire az elmúlt időben nemhogy nem sok, szinte egy film sem volt képes. ezzel az egésszel csak annyit akartam kifejezni, hogy a FILM a szórakoztatáson (ezt a legtágabb értelemben véve), a varázslaton alapszik. most ha ezt a varázst, egy kamaradarab zseniális dramaturgiája és dialektikája, vagy Cameron túláradó vizuál-audioorgiája adja meg, az számomra TELJESEN mindegy: AKKOR ha a végeredmény letaglózott és földhöz nyomott. nagyon ritkán dobálózok 10per10es értékeléssel, de kérdezem én, mikor adjunk maximum pontszámot, ha nem akkor, amikor az ember megkapta a varázslatot? az előzetes elvárásainkra való megfelelés adja a film értékét? létezik egyáltalán tökéletes alkotás?

Ismeretlen_1068 2009.12.25. 08:11:24

nem rossz a csodaautós analógiád, de az én esetemben ez úgy nézne ki, hogy lehet bármilyen csodás egy autó, ha a sebváltóba kell ülnöm, akkor hamar kiábrándulok belőle - vagy egyenesen nekihajtok az első fának. :) világmegváltást, mint írtam, nem vártam a film cselekményétől, csupán egy olyan megalomániás fickótól, aki éveket szöszöl a dizájnon, kevésbé lusta hozzáállást bizonyos fordulatokhoz és végső soron a megoldáshoz. ugyanakkor az AVATAR-t továbbra is az évtized egyik legfontosabb filmjének tartom, amely sok-sok új gondolatnak mutatja az utat. már csak emiatt is JÓ film.

DelMare · http://delmaresreview.blog.com 2009.12.25. 12:29:10

nincs nekem ezzel semmi bajom, tök értelmesen, érthetően megfogalmaztad az álláspontodat. csak a "10/10-es" vélemények mellett korteskedtem picit, mert kivételesen meg tudom érteni ezen álláspontokat is, és nem tartom feleslegesen túlzónak, ezer más esettel eltérően. egyébként, ha már imdb, közel 60k szavazat mellett is még mindig 8.8 a rate-je, az meg fizikai képtelenség h túlnyomóan imaxban nézték volna. ez is érdekes. meg nézem még1x, már csak azért is, mert szerencsém volt imax3d-ben látni, és nagyon kíváncsi vagyok mennyit változtat az élményen egy sima vetítés. bár mindig azon kellene agyalnunk, hogy lehet vmi még tökéletesebb. és valljuk be, ez azért szerencsésebb felállás, mintha mondjuk a szuperbojz megítélésén kellene vitatkoznunk..:) písz Néktek, és Kellemes Ünnepeket!

Ismeretlen_1068 2009.12.25. 21:45:40

ez utóbbiban mindenképp egyezünk. :) én pozitívan állok hozzá a második megtekintéshez (vasárnap, real3D, eredeti nyelv), mivel már felkészülten állok neki a film bizonyos dimenzióihoz. :)

Action 2009.12.26. 22:00:15

Ma végre sikerült megnéznem a filmet, természetesen 3d-ben. Lenyűgöző élmény volt, de egyetértek AE kritikájával. A történet télleg nagyon sablonos, a "fordulatai" totál kiszámíthatóak. Mégis élveztem, és úgy gondolom, ezt a filmet nagyon fogom szeretni 2d-ben is. Remélem, hogy a 2-3. rész azért bevállalósabb lesz. És örülök, hogy idén ennyi jó sci-fit láttam :)

DelMare · http://delmaresreview.blog.com 2009.12.27. 01:40:47

na én is dupláztam ma, real3d-ben. ha holnap tényleg mész, akkor inkább még nem nyilatkozok, de kíváncsi vagyok.;)

Ismeretlen_1068 2009.12.28. 01:07:04

174: tessék, a mai élményem... http://aeonflux.freeblog.hu/archives/2009/12/28/ne_nezd_meg_az_avatart/

Ismeretlen_1068 2010.01.02. 21:18:06

ohohó, gyorsan ide a bd-vel: http://www.blu-ray.com/news/?id=3974 na'vi szex! mindig is erre vágytam. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása