aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: public enemies (2009) Zalaba_Ferenc
2009. július 09. 13:40:14

Kategória: 15 komment

Az amerikai kritika meglehetősen vegyes fogadtatásban részesítette Michael Mann új filmjét, melynek hőse, John Dillinger a két világháború között lezajlott világválság végén rendezett bankrablásokkal, szökésekkel és nagy utcai lövöldözésekkel vegyes, tehát filmbe illő - és több alkalommal meg is filmesített - ámokfutást. Tudatalatt talán azért volt szőrősebb a kritikusi szív, mert a recenzorok ízléstelen tréfának tartották azt, hogy Mann vad ötleteket osztogat, mikor jelenleg is épp válság van, de ez túl abszurd érzés, hogy bárki is felvállalja: a szájhuzogatást leginkább annak tudták be, hogy a film nem hozza le a földre a már a maga korában is romantizált hőst, nem próbálja meg demisztifikálni, nem hatol bele a fejébe - legalábbis addig a bizonyos mozilátogatásig nem.

És ezért én végtelenül hálás vagyok. Manapság a hősfilmek (legyen szó anti-, képregény- vagy újragondolt herókról) szinte kivétel nélkül a dekonstrukcióról szólnak, mindegyik be akar pillantani az álarc mögé, előkaparni valami sötét titkot, ami új megvilágításba helyezi, realistábbra színezi a hőst. Michael Mann is megtehette volna ezt: Dillinger lehetett volna mániákus depressziós, a túlkapásaiba és a reflektorfénybe beleőrült idegroncs, s Johnny Depp minden bizonnyal be is gyűjtötte volna vele harmadik Oscar-jelölését, de Mann lemondott a boncolgatásról, s meghagyta az udvarias, szuperszexi bankrablót enigmatikus hősnek, aki azért rabol, hogy fényűző életet élhessen; nem másért, pontosan ezért.

Mann eme hitvallás kiteljesedéséhez fest izgalmas tablót, miközben egy pillanatra sem bagatelizálja el sem a kort, sem pedig a kor szellemét; miközben a gengszterek és zsaruk teszik a dolgukat, s elképesztő sebességgel pörögnek az események, a néző nem hiszi azt, hogy ez csak egy fast-food mozi, ami első percétől a végig tök izgi, csak egy perccel se tartson tovább a vége feliratig. Ebben nagyon sok szerepe van Spinotti kamerájának, a speciális képi- és hangeffektusok mellőzésének, s Mann ama jó szokásának, hogy díszletek helyett eredeti helyszíneken forgat - és ez a PUBLIC ENEMIES esetében is így van, ugyanis jó néhány kulcsfontosságú jelenetet ott vettek fel, ahol azok 75 éve megtörténtek.

Minden modernizációja ellenére a film mégis azokat a klasszikus gengsztertörténeteket idézi, melyekben a halálosan megsebzett rosszarcúak még eleresztenek egy sorozatot a levegőbe, a verőlegények ingujjukig izzadnak, a nők pedig csodálatosak és könnyűek. Azokat, melyeket Dillinger maga is végtelenül imádott. Depp, Bale és valamennyi mellékszereplő fürdőzik is keménykalapos karakterükben, talán csak Cottilard gyengélkedik - de az utolsó 20 perc azért neki is meghozza a rivaldafényt. Gyors mozi, csöppet sem gyorsan múló hatással.

Címkék

kritika johnny depp gangster christian bale michael mann marion cottilard 8csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr984536879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

osi 2009.07.09. 14:30:39

10/8? A nap legjobb híre. Már alig várom a mozis bemutatót...

Cesare Gonzago 2009.07.09. 15:17:15

Kitűnő írás, bár nem derül ki belőle, miért "csak" nyolc csillagot kapott a film...

Ismeretlen_84013 2009.07.09. 16:29:28

Mennyire "jött át" a HD-s kép közel 2,5 órán keresztül?

Tomika 2009.07.09. 16:36:05

Nagyon várom már. Ez a kritika alapján meg főleg. Reméltem, hogy jó filmet hoznak össze a készitők. Még egy hét.

petra88 2009.07.09. 19:24:46

Johnny Deppet már háromszor jelölték Oscar-díjra (A Karib-tenger kalózai, Én, Pán Péter és Sweeney Todd), a következő már a negyedik lesz!

Ismeretlen_1068 2009.07.09. 22:31:45

petra: teljesen igaz. mivel a mai napig nem értem, hogy a pán péterért miért jelölték, ezért hajamos vagyok elfelejteni, hogy jelölték érte. :)

Ismeretlen_1068 2009.07.09. 23:34:06

cesare gonzago: meglehetősen sematikus film volt. profin megcsinált, minden tekintetben minőségi darab, de egyszer sem okozott meglepetést. tulajdonképpen ez volt az előnye és hátránya egyaránt.

Ismeretlen_1068 2009.07.09. 23:36:03

brumi: néha nagyon jól jött (a shoot-outok baromi gyönyörűek), máskor viszont zavaró volt (a kevésbé megvilágított helyeken játszódó jelenetek kásás, szürkés-barnásak voltak, mint a COLLATERAL és a MIAMI VICE esetében), szóval most már szívesen látnék egy olyan mann-filmet, amit tényleg filmre forgat. :)

Ismeretlen_110874 2009.07.16. 18:48:45

Isteni hogy Sopronban nem játszák :/ ...most utazzak le Győrig,régóta várom az igaz,de ez így megtriplázná a költségeket (Min:3000 Ft)...szerintetek?!

neander 2009.07.18. 09:10:12

Azerus: szerintem nem éri meg ennyi pénzt kidobni a filmre. Ugyan nem volt rossz a film, de csak azért, mert a hihetetlenül idegesítő fényképezésre felkészültem, illetve az akciók reálisra és élvezetesre sikerültek (bár a Ryan közlegény színvonalát messze nem érik el). Történet mondjuk nem nagyon volt, sem a nyomozást, sem a karaktert, sem a szerelmi szálat nem ismerjük meg kellően, ahogy az sem derül ki, hogy Dillingert miért szeette a nép. Ellentmondásos, de nekem az jött le a filmből, hogy Dillinger egy stílusos nímand. A film se nem jó, se nem rossz, összességében a nézhető kategória.

Ismeretlen_76999 2009.07.25. 22:25:39

Megmondtam én, hogy nagy marhaság előre elítélni egy filmet, mert újító jelleggel a rendező digitális kamerákat használ...elvégre az alkotóművész egyik feladata az újítás is. Ilyenkor kéne fejbe kólintani "human"-t... Zseniális film.

Ismeretlen_1068 2009.07.25. 23:23:36

azért nekem is kellett, hogy moziban lássam a film előzetesét, hogy rábírjam magam a megtekintésére. végül is megértettem a koncepciót, de voltak olyan pillanatok a filmben, amikor celluloid után kiáltottam. viszont a világ tele van olyanokkal, akiket ez a megvalósítás elriasztott, s úgy vélem, a film ezért is bukott meg. szóval mann talán végre visszatalál a filmhez. eredetileg arra akarta forgatni, de a digitális kamerákét rajongó spinotti meggyőzte, hogy fogassanak digitálisra.

gm 2009.07.29. 09:00:48

Engem kifejezetten zavart a HD, neha olyan erzesem volt, minhta mezei kameraval a csalad szorakoztatasra felvett hobbi-videot neznek. A tortenet meg valahol elsikkadt. Talan valoban nem volt cel, hogy betekintsunk Dillinger aqyaba, ugyanakkor abszolut nem artott volna, mert igy az egesz csak logott a levegoben. Voltak benne 10-15 perces reszek, melyek teljesen erdektelenek voltak, egyaltalan nem kotottek le a figyelmem, s ezaltal feleslegesnek is ereztem. Sajnalom, mert lehetett volna ez sokkal erdekesebb, jobb is. Ja, es muszaj megjegyeznem, hogy eleg volt Christian Bale-bol! Mely hang, hatranyalt frizura, kozepesen izgalmas alakitasok. Ennyi a pali, megis minden masodik filmben ott van mostansag.

Ismeretlen_1068 2009.07.29. 09:04:21

ne felejtsd el említeni a sármot, az energiát, a jelenlétet, a játékot a +/- 40 kilókkal, stb. sztárnak született a srác. és ezt úgy mondom, hogy én sem kívánom túlmisztifikálni őt. ami a filmet illeti: én egy jóval erengősebb, melankólikusabb darabra számítottam, amit itt-ott húz át egy-két rövid és váratlan akció, ehhez képest egy old school, pörgős(!) gengszterrománc lett a jussom, ami legalább annyira tetszett, mint az elvárásaimnak megfelelő film tetszett volna. :)

gm 2009.07.29. 09:16:02

Nekem eppen az a bajom, hogy ez is, az is akart lennyi egyszerre (melankolikus, ugyanakkor porgos gengszterromanc akcioval tuzdelve stb., meg az FBI hattersztorijaba is bele akart kostolni, ez pl. teljesen felesleges volt), es abszolut nem allt ossze az egesz. BD-n meg majd jon a 400 perces director's cut :). Bale-t illetoen tuloztam, persze, csak tenyleg sok mar belole.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása