aeon flux

ready for the action now, danger boy?

blu-ray teszt: the wrestler (2008) Zalaba_Ferenc
2009. június 10. 00:15:59

Kategória: 6 komment


Szó se róla, már bőven lenne mit tesztelni a hazai Blu-ray kínálatból is (természetesen fogunk is) de azért igyekszünk figyelemmel kísérni más régiók megjelenéseit is, ezúttal pedig a The Wrestler angol BD változata került nagyító alá. Aki netán még nem ismeri a filmet az olvassa el ae kritikáját itt, utána garantáltan rohanni fog a moziba.



KÉPMINŐSÉG

Bár Darren Aronofsky ezúttal visszafogta magát, azért nem kell aggódni, a The Wrestler sem lóg ki a vizualitás mesterének filmográfiájából - sajátos képi világának köszönhetően. A dokumentarista stílus és a super 16mm-es technika használata tökéletes választás volt Randy "The Ram” Robinson életének filmre viteléhez. A 2:35:1-es képarányú, 1080p/AVC MPEG4-es kódolású transzfer mindvégig szemcsés, de ez egyrészt a 16mm-es film velejárója, másrészt pedig Aronofsky korábbi filmjei sem voltak filmszemcséktől mentesek és ahogy eddig sem volt, most sincs ezzel semmi probléma.



A ringen kívül főként a hideg, fakó színárnyalatok dominálnak, de ha bunyóról van szó akkor kigyúlnak a fények, előkerülnek a színesebbnél színesebb ruhák, pankrátor kellékek, a cifra frizurák és igazi színkavalkád tárul elénk. A részletgazdagság a közeli és a távoli felvételek során egyaránt teljesen rendben van, Mickey Rourke sokat megélt, barázdált arca meghökkentő látvány HD felbontásban. A transzfer egyik legnagyobb erőssége a sötétben játszódó jelenetekben rejlik, egy ilyen kézikamerával felvett, low-budget filmtől nem vár az ember ilyen mély, szinte koromsötét feketéket. Fantasztikus.

Kétségtelen, hogy nem ez az a lemez amellyel bátran demonstrálhatjuk a DVD és a BD lemezek képminősége közötti különbséget, de aki szereti a filmet az bizonyára értékelni fogja azt a pluszt amit a The Wrestler nyújt HD felbontásban.


HANGMINŐSÉG

A lemezen két hangsáv, egy 2.0-ás stereo és egy 5.1-es DTS-HD MA kapott helyett. Aronofsky filmjeinek mindig szerves részét képezi Clint Mansell filmzenéje, s bár ezúttal a Guns N' Roses egykori gitárosát, Slash-t is segítségül hívta a score elkészítéséhez, ők egy kissé háttérbe szorulnak. A film nagyrészében ugyanis a 80-as évek heavy metal bandáinak muzsikáit hallhatjuk, a Cinderellától kezdve a Quiet Rioton keresztül a Guns N’ Rosesig - megjegyzem, csodásan szól mindegyik.

A film a "Bang Your Head" című dallal nyit, közben pedig Randy fénykorából látunk és hallunk pár emlékezetes momentumot. Amellett, hogy ez a pár perc mindig meghozza az ember kedvét a filmhez, rendesen megdolgozatja a rendszert is, a keverés pedig hibátlan. Természetesen a bunyók során sem fogja vissza magát a DTS track, a sub és a surroundok végig nagyon elemükben vannak. A közönség intenzív tombolása fantasztikus atmoszférát teremt, az ütközések és az esések pedig hatalmasakat szólnak.

A ringen és a sztiptízbáron kívül a csendes, finom hangoké és a szépen, tisztán szóló dialógusoké a főszerep. Éppoly üdítő élmény a forgalom zaja vagy a lakókocsipark gyerekzsivaja, mint Mickey Rourke jellegzetesen karcos hangja. Magyar vonatkozás sajnos nincs a lemezen, be kell érnünk egy árva angol sdh felirattal. Újfent egy minden aspektusában kiváló minőségű veszteségmentes hangsávról beszélhetünk, a képminőséggel szemben itt egyáltalán nem túlzó a lenyűgöző jelző használata.


EXTRÁK

Extrák tekintetében kissé szegényesnek tűnik a BD, de szerencsére ezúttal a kevesebb néha több elv érvényesül. Sok duplalemezes kiadvány van ahol az extrák egy kanyit sem érnek, a The Wrestler két darab extrája (SD felbontásban, plusz egy trailer HD-ben) viszont aranyat ér. Van egy kb 20 perces interjú Mickey Rourke-kal, mely ugyan felületesen indul, de aztán beleshetünk Rourke lelkének legmélyebb bugyraiba is, nagyon őszintén beszél egykori problémáiról és arról, hogy milyen sokat is jelent neki ez a szerep. Nem mellékesen az is kiderül Darren Aronofskyról, hogy a látszat ellenére bizony tökös gyerek. :)


A fő attrakció azonban nem ez, hanem a közel háromnegyed órás "Within the Ring" című így készült dokumentumfilm, ami az utóbbi évek egyik legélvezetesebb így készült kisfilmje. 45 perc nem sok idő, mégis tökéletesen elég arra, hogy szinte hiányérzet nélkül mindent megtudjunk a filmről ami fontos lehet. Élmény nézni, hogy Aronofsky mennyire megszállott, szinte együtt lélegzik a produkcióval. Szó esik a forgatás viszontagságairól, tüzetesebben megnézhetjük a forgatási helyszíneket, a bunyós jelenetek elkészítéséről is sok apróságot megtudhatunk a stábtól és profi pankrátoroktól egyaránt (amikor a vásznon vér folyt, akkor az némely esetben bizony nem a sminkesek munkáját dícséri), a filmzene elkészítéséről pedig Clint Mansell ejt pár szót. Egy szó mint száz, kevés, de annál remekebb extrákat kapunk a filmhez, melyek a megszokottnál sokkal közelebb viszik a nézőt a produkcióhoz.


A The Wrestler vitathatatlanul a tavalyi év egyik legjobb filmje, a BD kiadás pedig abszolút méltó hozzá. Hazai megjelenés belátható időn belül nem várható, úgyhogy erősen ajánlott a kiadvány beszerzése. (a hmv-nél kétféle borítóval is kapható, a fentebb látható az alap, ez pedig a hmv exclusive cover)

Screenshotok 1920x1080-as felbontásban 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

A korábbi Blu-ray tesztek képanyaga is frissítve 1920x1080-as felbontásúakra The Dark Knight, La Haine, Fight Club, Fear and Loating in Las Vegas

Címkék

bd blu ray mickey rourke darren aronofsky kazama

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr994536752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_88360 2009.06.10. 02:04:18

jó film, jó teszt, gyakrabban is csinálhatnál ilyeneket. :)

Ismeretlen_1068 2009.06.10. 08:43:51

mindenképp szerepel a beszerzendő BD-k listáján, de azért megjegyzendő, hogy ha katalóguscímről lenne szó - azaz már birtokolnám a dvd-változatot -, valószínűleg nem váltanék bd-re, ugyanis a film mocskos-izzadt valóságérzetének jót tesz az a gerillafilmes stílus, amit a dvd is valszeg megfelelően visszaad.

Ismeretlen_93066 2009.06.10. 13:17:47

mac: köszi, igyekszem majd :) ae: nem hinném, hogy a dvd megfelelően visszadja ezt a stílusos képet, ha katalóguscím lenne akkor is megérné az upgrade. szvsz.

Ismeretlen_1068 2009.06.10. 13:35:55

csak a számat jártatom, valszeg mindenképp beszerezném - ez a film minden fillért megér, amennyiben olyan adathordozón tudhatom, ami közelebb visz ahhoz, amit a rendező elképzelt. :) off: ment levél.

vargatom 2009.06.11. 12:17:07

Kicsit off, de azért mégiscsak a filmhez kapcsolódik: azt hallottam, hogy elég véres/naturális a film időnként, ez mennyire igaz? Nem nagyon van gyomrom az ilyesmihez, és emiatt kétségeim támadtak hogy akkor most megnézzem-e....

Ismeretlen_1068 2009.06.11. 12:20:28

naturalista, igen, de ki lehet bírni.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása