aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: appaloosa (2008) Zalaba_Ferenc
2009. június 04. 18:03:14

Kategória: 4 komment

Munkaadók béklyójában senyvedő férfitársaim öklei lendültek a magasba, midőn nemünk talpköves alapzsánere, a western, az utóbbi idők könnyedebb hangvételű Maverick irányából visszakanyarodott végre az igaz útra, a véres-szagos realizmus felé, s Bon Jovi betétdalok dúdolgatása helyett, ismét valódi kalapos hősökből erőt merítve indulhattunk meg a főnök irodája felé, fizetésemelésért. The Proposition, Jesse James, Yuma - jó idők jártak a gyermekkorból fennmaradt plasztik seriff csillagot máig a fiókban őrizgető gyermeklelkű műfajkedvelőkre. Szikár, emlékezetes alkotások, ráadásul a tetszetős nyomvonal nem megvetendő hozadékként az álomgyár műanyag szekcióját is lepattintotta a témáról.

Aztán a horizonton feltűnt Ed Harris kontúrja. Tenmagukat rendezgető színészek esetén mindig összeszűkül a gyomrom: kevés kivételtől eltekintve könyékig benyalják a csapdákat, s vagy steril panelraktárat rettyintenek, vagy rommá művészieskedik a végterméket. Nos, az Appaloosa műfaj-eklektikájáról annyit, az első tíz percet paródiára adtam...

Klasszikus teríték: két felbérelt vándormarsall dzsanáz be a tízházas porfészekbe, melyet a konglomerátum határán basáskodó földesúr terrorizál. Szófukar hőseink secpec rendet raknak, s hiába bérel fel Jeremy Irons a visszavágás céljából préri szerte ismert - és elismert - pisztolyhősöket, a rendíthetetlen párost csak egy asszony képes kibillenteni az egyensúlyából. Az egyszerűségében megkapó, más szóval unalmas történetet pedig egészen kivételes kísérlet kövezi: Ed Harris, az ötcsillagos veterán, a legendás párbajhős, az igazság bátor bajnoka nem kisebb ellenféllel kel birokra, mint a férfi menopauza. Kitalálják? Veszít.

Hamarabb fogok megemészteni egy transzcendentális mélyfilozófiai betétet egy Adam Sandler moziban, mint hogy elfogadjak egy western hőst, aki szánalmasan vergődik kurválkodó szerelmének pórázán, ahelyett, hogy beleengedné a tárat. Tény, hogy a zsánerben nehéz újat mutatni, de más a drámai elemek finom adagolása, és más vasbetonból felhúzott műfajaxiómák egyikének be-grafitizése: a ló megbotlik egyszer, a ló megbotlik kétszer, de a harmadik botlásnál a lovat bizony lelövik.

Szerencsére Viggo Mortenssen az epilógusban felcsillant még valamicskét a műfaj vegytiszta szépségéből, de a végeredmény a film erényei ellenére is lehangoló. Hiába az újdonság erejével üdítően ható csalfa megélhetési hajadon (idegesítő, de unikum), vagy a borostás férfibarátság ismételten megénekelt csendes balladája: egy western elé ülve a néző hősök és gátlástalan marhatolvajok szögegyszerű párbajárára kíváncsi, kétmondatos szabálykönyvvel, sekélyes moralizálással - mert megalkuvásból, megalázottságból jut minden hétköznapra, köszönjük.

Címkék

kritika film 5csillagos ed harris gecco

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr534536731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://asanisimasa.blog.hu 2009.06.04. 20:02:53

Tenmagukat=te magukat. ?wtf? :D Önmagukat, magukat. Amúgy Ed Harris nem rossz színész, de ahogy Stohl Buci se fog akciófilmet rendezni, úgy neki se kéne westernt. Persze, a filmet nem láttam...:))

Ismeretlen_1068 2009.06.04. 22:44:33

újabb minőségi és szórakoztató recenzió. *pukedli* ráadásul a véleménnyel is egyetértek. ed harris valszeg egy nap arra ébredt, hogy már pedig ő kalasszikus westernt forgat,meg is rendelte hozzá a díszleteket, a lovakat, satöbbi, aztán nem volt képes elmesélni egy épkézláb történetet. ehelyett idézget, esetlegezik és esetlenkedik és talán azt gondolja, hogy mindez emberi és realista. lehet, de nem szórakoztató. azt pedig nem először mondom, hogy renée zellweger idegesít, de ebben a filmben még a korábbi tenyérviszkető jelenésein is túltesz. pedig hajh de szerettem őt jerry pajtásaként.

Melllvar 2009.06.05. 17:49:45

Nagy csalodas ez a film. Annyit meg, hogy Renee szvsz pocsek szineszno es az itteni alakitasa csak sulyosbitotta Ed Harris toketlenkedese felett erzett tehetetln duhomet. Az egesz egy elcseszett, prosztatabajos Unforgiven lett. A diszlet meg komolyan mondom annyir steril, mintha a Universal Studios-turan lotte volna valaki. :P

kenubita 2013.03.25. 17:31:28

@efes: ED HARRIS VALÓBAN NEM ROSSZ SZÍNÉSZ. AZ EGYIK LEGJOBB A VILÁGON.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása