aeon flux

ready for the action now, danger boy?

hogy tetszett a watchmen? Zalaba_Ferenc
2009. március 09. 07:32:11

Kategória: 60 komment

Sokáig az év legjobban várt bemutatója volt, melyből könnyen az év legnagyobb csalódása lehet, feltéve ha Cameron nem baltáz el valamit az AVATAR kapcsán, de nagyon. Ugyanakkor szuperlatívuszokkal is meg lehet szórni, ugyanis a WATCHMEN minden idők legjobb képregénye, ezt sok helyről visszahallottuk már, habár nálunk koránt sincs akkora kultusza, mint amekkorát érdemelne (hozzáteszem, ezt a kijelentést bármely képregény kapcsán meg lehetne ejteni), mindenesetre megjelent magyarul is; filmtől függetlenül adjatok neki egy esélyt, érdemes. No, de most beszélgessünk a filmről!

Csütörtökön megtörtént a bemutató, eme oldal olvasói és szerkesztői valószínűleg már túl is vannak rajta (van, aki többször), s már most nyilvánvaló, hogy a film megosztja a közönséget, bár nem élesen, hisz a szerkesztőségen belül is volt, akinek tetszett (kritika #1), s volt, akinek nem (kritika #2), de egyikünk sem dobott hátast tőle, illetve nem is botránkozott meg nagyon. A kérdés az, nektek hogy tetszett?

Olvastad a képregényt? Tetszett, amit olvastál? Ha igen, a film elmaradt az elvárásoktól? Túlszárnyalta azokat? Megfelelt nekik? Snyder mennyire volt hű hozzá? Egyáltalán nem vagy túlzottan? Nem volt túl hosszú a film? Vagy túl rövid? Megnézed a rendezőid? Hát a Black Freightert? Kevés volt az akció? Zavart a könyvhöz képest sok akció? Bántott a megváltoztatott befejezés vagy elfogadtad azt? Esetleg kifejezetten tetszett? Végig tudtad követni az eseményeket? Volt, amit kihagytál volna belőle? Volt hiányézeted? Melyik karakter volt a kedvenced? Kit utáltál legjobban? Melyik volt a legakkurátusabb? Zavart a film explicitása? Több vagy kevesebb vért/szexet vártál? Melyik volt a kedvenc jeleneted? Melyik volt a legrosszabb jelenet? Végül, de nem utolsósorban: szerinted Zack Snyder miért nem jött rá, hogy Carla Guginónak szerepet kellett volna cserélnie Malin Akermannal?

A kommentekben nyugodtan lehet spoilerezni!

Címkék

kritika comics watchmen zack snyder superhero

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr144536407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DCIJB 2009.03.09. 10:16:18

Hát, ha december végén az lesz a konszenzus, hogy ez az év legnagyobb csalódása, akkor minden idők legjobb filmes éve lesz 2009. A képregényt egyszer olvastam, még tavaly nyáron, tetszett és a film maximálisan megfelelt az elvárásaimnak. Könyvhöz képest sok akció? Lemaradtam valamiről? Van benne egyáltalán olyan akciójelenet, ami a könyvben ne lenne benne? Ami a befejezész illeti: semmi bajom vele, se nem roszabb, se nem jobb, mint az eredeti befejezés, éppen azért mert a lényege teljesen ugyan az. Akinek nem tetszik, az csak hibát keres. A Watchmen korunk Szárnyas fejvadásza: nagy elvárások, vegyes kritikák, elváráson aluli bevételek, korát megelőző mestermű.

Ismeretlen_29159 2009.03.09. 10:36:08

A képregényt nem olvastam (már xpressnél félre van téve az első kötet, szándékosan nem olvastam el a film előtt). A filmmel szemben nagy elvárásaim voltak, mindenféle tartalmat szisztematikusan kerültem az első trailer (talán inkább teaser) óta, talán csak 2 plakátba futottam bele. És ütött a film rendesen, monjuk egy masszív 9/10 erejéig, de szerdán újranézem, hátha mégjobban rápörgök. Nem hiányzott több akció, viszont tény, hogy hajszállal lehetett volna darkosabb - a hossza minegy, én elviseltem volna tovább is, pedig éjjel néztem, de éberen tartott :) Explicitás nem zavart, de szerintem nem is nagyon explicit, épp kellően, kedvenc karakter meg naná, hogy Rorscharch. A végével se volt semmi gondom, bár pl. elsőre pár Marsi dolog nem volt teljesen tiszta. A karakterekről meg több infó lehetett volna tényleg, de akkor már radikálisan hosszú lenne, lehet hogy sokan nem ülnének rá be emiatt. Közben megtudtam (amit sejtettem amúgy is btw), hogy a képregény ennél jóval több, a maszk keletkezésétől csomó háttérinfóig - szóval must read, hogy teljesen képben legyek :) A zenék meg itt-ott megleptek, de szokás szerint Snyder zseniálisan válogatott, az OST és a Score is nagyszerű, mindkettőt többször meghallgattam azóta. Most már biztosan állíthatom, ami már két film alapján is eléggé biztos volt: Snyder az egyik kedvenc rendezőm.

Ismeretlen_90239 2009.03.09. 11:06:56

nekem AE adta a kezembe a képregényt, hogy most leülsz és elolvasod, mert mindjárt itt a film. na jó, nem teljesen így történt, de az tény, h magamtól nem tudtam volna róla, és a moziba sem mentem volna el. így utólag hálás lehetek érte, mert a képregényt magamhoz képest rövid idő alatt benyaltam, és átragadt rám az az izgatott várakozás, amit AE-nél tapasztaltam. múlt csütörtökön láttam a filmet, és minden várakozásomat felül múlta: fantasztikus adaptáció, látszik, h a rendező rajongója és tisztelője a képregénynek, és engem az alternatív befejezés sem zavart. ha már mindenképpen valami negatívat is kéne mondani: malin akermannt boldogan cseréltem volna le bárkire, lehetőleg Guginóra, semmit nem tett hozzá a szerephez, tökéletesen felejthető volt. ide valami nagyon dögös, nagyon különleges, nőies szépséget kellett volna berakni, még, ha nem is hasonlított volna feltétlenül a könyvbéli mására. a másik a zene. hol volt az a smashing pumpkins átirat, amit az előzetesek alatt hallottunk??? amikor meghallottam a 99 Luftballont, majdenm kiköptem az italomat. miért? ok, értem, a korhoz hozzá tartozik a zene, de miért nem tényeg ide illő zenék: akár gary numan, the cure, new order esetleg joy division. ide ugyanolyan sötét hangulatú zenék kellettek volna, ami a film hangulatának sajátja. mindezt leszámítva 9 pontot adok a filmnek. nagy élmény volt.

palakon 2009.03.09. 11:22:45

én tavaly nyáron hallottam először a Watchmenről - valami blogon :) -, a képregényt ősszel olvastam angolul, magyarul meg folyamatban van a vételük. messze az egyik legjobb képregény, olyan mély, de élvezhető alkotás, amilyennel könyvben is ritkán találkozik az ember. (évente egyszeri újraolvasás lesz belőle) különösebb elvárásaim nem voltak a filmmel kapcsolatban, a bemutatók nagyon ütöttek, de gondoltam, hogy (a majd három órás idő ellenére) sok rétegét nem viszik át majd filmre, nem is lehet (bár ehhez közel lehet majd a DC, ami abszolút nézős lesz). kedvenc jeleneteim a főcím, illetve nekem a legjobban ott jött be a film, amikor elkezdődött a Komédiás bemutatása, onnan Manhattan történetének végéig. a zene legtöbbször tetszett, az akciójelenetek viszot szerintem a film legnagyobb hibái. az első öt perc nagyon nem jött be, és a lassításos jeleneteket később sem kedveltem meg. nekem abszolút rendben volt, kevés hibái ellenére is végig élveztem, 10/9

Ismeretlen_88609 2009.03.09. 11:24:17

a kepregenyt a bemutato elott 3-4 nappal fejeztem be, tetszett nagyon, a filmet regota vartam. elvarasoknak megfelelt, eleg darkos volt, szereplok veidt-en kivul jok voltak. igazabol az ot alakito srac se volt rossz, sot az alakitassal nem volt gond, csak lehetett volna oregebb/vallasabb. megvalositas profi, zenek is jok voltak, score/ost egyarant. akcio pont eleg volt, nem kellet vna tobb. ami bajom volt vele az a tempo. elviseltem vna ha egy kicsit hosszabbak a snittek es ezaltal lassult vna film, mert igy le volt daralva minden, hogy lehetoseg szerint ne maradjon ki semmi. szinten a tempohoz: pl.: amikor rorschach naplozik azt en sokkal nagyobb szokozi szunetekkel, hatasszunetekkel kepzeltem el. ez igazabol nem rontott a filmen csak en igy kepzeltem el ennyi. varom a rendezoit a kalozokkal egyetemben. 8/10 sztem veidt es silk spectre 2 miatt. amugy egyaltalan nem volt hosszu, esti eloadas es pillanatra se almosodtam el, meg az elottem ulo nyakatlan kopasz ujjnyi aranylancos banda is csondben volt (vagy mert teteszett nekik, vagy nem ertettek semmit) 8/10 is csak a dark knight miatt:)

Ismeretlen_105814 2009.03.09. 14:17:52

Nagyjából zsével értek egyet, eltekintve a zenétől, ami nekem kifejezetten tetszett, a Soundtrack azóta is jóbarátom. Abszolút hű adaptációnak tartom, nyilván nem múlja felül a képregényt, de ezt senki nem is várta tőle. Engem sem zavart a befejezés, talán még jó is egy kis happy end a végére, mozibarátabb. Biztos, hogy olvasni és megnézni is sokszor fogom még a képregényt/filmet, blurayen bérelt helye van. Akit érdekel esetleg egy részletesebb vélemény, katt a nevemre, blogomban találhat.

DCIJB 2009.03.09. 14:25:15

"talán még jó is egy kis happy end a végére, mozibarátabb." A képregény talán kevésbé boldogan végződik?

Real013GSF 2009.03.09. 15:03:56

Bocs az előzőért, véletlenül nyomtam egy entert. Szóval: 8/10 A képregényt előtte olvastam el pár nappal. A film teljesen rendben volt, képregényhű, remek zenékkel, hangulattal. Kiváncsian várom a brutálnak ígérkező director's cut-ot, Black Freightert. Teljesen rendben volt.

Ismeretlen_108973 2009.03.09. 15:11:54

zsé: a zenéről. biztos sokaknak feltűnt, de akinek nem annak elmondom. a képregény minden egyes részének lezárása egy dalszövegidézet valamelyik híres szerzeményből. és többnyire EZEK a dalok szerepeltek a filmben. dylan-rajongó vagyok, így egyértelműen elolvadtam a főcím alatt, de tartom, hogy dylan legjobbja nem a like a rolling stone, hanem a jimi hendrix által CSÚCSRA JÁRATOTT all along the watchtower. még most is kiráz tőle a hideg. film: tetszett, de értelemszerűen nem vág olyan mélyre, mint az irodalmi igénnyel megírt eredeti. hadd mondjak én is végre nagyot: a képregény formátumának karakterisztikáit azért hozták, hogy megszülethessen a WATCHMEN.

Ismeretlen_108973 2009.03.09. 15:12:59

*hozták létre :)

Ismeretlen_118041 2009.03.09. 15:24:22

az en velemenyem filmrol: http://sireblog.webforce.hu/?p=770

Ismeretlen_105814 2009.03.09. 15:56:02

DCIJB: Szerinted nem? Dan és Sally bújkálnak álruhában, nem elhanyagolandó az orosz befolyás sem a New Frontiersnél, stb.

Ismeretlen_118041 2009.03.09. 16:06:59

zene: hendrix szam, focim zene, walkürenritt az apokalipszis mostra hajazo jelenetnel szerintem oriasi talalat volt. Mind a kepi, mind a zenei alafestes sok-sok kulturalis utalast tartalmazott, ez nekem nagyon bejott. En inkabb a hangeffekteket ereztem neha gyengenek.

Ismeretlen_88360 2009.03.09. 17:09:52

félve ültem be a filmre, lévén a "vizionárius” eddigi filmjei nemigazán váltották be a hozzájuk fűzött reményt. (a dawn of the dead című akciófilm még mindig nincs elfelejtve, sőt!) ugyanakkor, a watchmen várakozáson felül teljesített számomra, látszik rajta a tisztelet/alázat,a mai képregényfilmek között - persze amennyire tipikus képregénynek vehető az alapanyag - kimagaslónak tartom, hiányosságai ellenére is. viszont a filmmel járó hype több mint nevetséges és dühítő, főleg így huszonegynéhány évvel a képregény megjelenése után. (elég megnézni milyen áron kelnek el az eredeti watchmen füzetek az ebay-en)

Ismeretlen_6782 2009.03.09. 17:28:05

Hú, ez nagyon sok kérdés, nemtok mindegyikre válaszolni. Olvastam, tetszett, nagyon vártam a filmet, az is tetszett, természetesen vevő vagyok a rendezői változatra, várom a Black Freightert, nem volt túl sok akció (maximum arányaiban volt több a képregényhez képest) viszont talán túlzásba estek a vérrel és a csonttörésekkel, de ezt csak nagyon zárójelben mondom, mert ez is így volt képregényhű. Kedvenc jelenetet nem is tudok, mondani, majdnem mind, a legkevésbé az tetszett, amikor Ozymandias elteszi láb alól a tudósait/csatlósait, és elsétál a macskájával, az az eredetiben egy borzasztó erős jelenet volt, ez meg itt egy nagy semmi. Mit írjak még? Tetszett, na.

Ismeretlen_1068 2009.03.09. 17:51:58

dcijb: a csalódás itt azt jelenti, hogy egy film nem teljesíti az elvárásaidat. egy STREET FIGHTER-től nem várnék sokat... :) az akciójelenetek tekintetében vegyesek az érzéseim: ezek a figurák a képregényben nem übermenschek, habűár kétségtelenül képzett harcosok, és ozymandias már-már félistenség, de nem nagyon rémlik, hogy akkorákat tudtak ugrálni, átütni a falat, húsz méterekre dobálni az ellent, stb. mintha megfejtették volna a mátrixot. :)

Ismeretlen_1068 2009.03.09. 17:55:04

oscee: a soundtrack szerintem béna. a nyolcvanas években is születtek jó számok, nem csak 99 lufi szerű megmosolyogtató poptévedések, s a szexjelenet alatt szóló "hallelujah", ááá, arcomat a tenyerembe temettem. gondolj arra, hogy húsz év múlva valaki csinál egy komoly filmet a 90-es évekről, s a soundtracken szerepelni fog a macarena. nem lenne ciki?

Ismeretlen_1068 2009.03.09. 17:56:49

zsé: pont erről beszélek. a képregények aúgy is kéz a kézben jártak a new wave-vel. ezekből a zenékből kellett volna válogatni (mondjuk egy kis sisters of mercy?), nem pedig a juke boxból.

Ismeretlen_1068 2009.03.09. 18:01:15

palakon: a flashbackek egyet kivéve abszolút működnek. mindkét alkalommal örömmel ugrottam fejest az egyes karaktersztorikba. kár, hogy pont a legsármosabb, legellentmondásosabb karakterrel, a komédiással bánt el a sors: az rendben van, hogy a képregény is csak szemezget - míg a többi figura története kb. lineáris -, de vásznon ez hihetetlenül kaleidoszkopikusnak, összeszedetlennek tűnt. mikor eloszlatták a tömeget, mikor a terhes vietnámi csaj lelövését követően kifejtette a véleményét jonról vagy amikor kiröhögte a watchment... ez utóbbi esetében ha pislogsz egyet, lemaradsz róla. sokakban szerintem csak annyi tudatosult, hogy milyen gonosz ember ez az edward blake...

Ismeretlen_1068 2009.03.09. 18:03:03

dealer: "Engem sem zavart a befejezés, talán még jó is egy kis happy end a végére, mozibarátabb." happy end? az utolsó egy percben hol voltál? :)

Ismeretlen_1068 2009.03.09. 18:04:23

Z: a 99 lufiból is van idézet a képregényben? :)

Ismeretlen_1068 2009.03.09. 18:06:36

z & sire: a hendrix és a dylan nóta nem volt rossz, de a valkűr szerintem mellément. olyannyira elcsépelt, hogy már egy komédia esetében is csak félmosolyt kapna tőlem.

Ismeretlen_1068 2009.03.09. 18:08:13

RT: az a macska kaphatott volna némi háttérinfót. szép kis zúgolódás támadt a teremben, mikor feltűnt.

hinher 2009.03.09. 18:38:57

a Nena-szám a keményen (atom)háború-ellenes szövege és tartalma miatt kerülhetett bele. a New Order, Joy Division, The Cure, Sisters of Mercy, stb. bandák meg azért maradhattak ki, mert a kutya nem ismerte őket a 80-as években Amwerikában. (a film egyébként 7/10 környékén van, de hajmeresztően esik az indexe nálam, mióta láttam.)

Ismeretlen_85627 2009.03.09. 20:11:57

Azért elég pozitív itt a visszhang az év potenciálisan legnagyobb csalódásához képest, nem?;) Egyébként nekem alapvetően bejött, bár filmként nem igazán állt össze (bár azt tegyük hozzá gyorsan, hogy még mindig jobban, mint a 300), de a karaktereket zseniálisan hozta (nálam még Veidt sem lógott ki, Dr Manhattan meg egyenesen tetszett, persze Rorschach is tha best). 8/10, csak tudnám, hogy akkor miért akarom ennyire újranézni:)

Ismeretlen_87170 2009.03.09. 20:24:05

elmondtatok már nagyjából mindent, de magyarázza meg nekem valaki a változtatásokat! apróságok ugyan, de pont ezért nem is értem őket, félek, csak szimpla hatásvadászat, és mint ilyen, teljesen felesleges: -a kis Rorschach miért nem nyomja bele a cigit a srác szemébe? -az idős Rorschach miért egy bárddal aprítja a gyerekgyilkos csóka fejét, miért nem rágyújtja a házát? -a börtönben miért fűrészelik le a rosszarcú szerencsétlen kezeit? ezek mind-mind plusz vért jelentenek, de teljesen indokolatlan változtatások, legalábbis az én szememben, inkább kizökkentenek, mert elkezdek gondolkodni a miérteken...

Ismeretlen_105814 2009.03.09. 20:36:16

AE: Dan és Sally történetére gondoltam, utána tényleg megidézik a képregény hangulatát a naplóval, de - lehet, hogy nem figyeltem eléggé - a filmben semmi CCCP nem volt, a képregényben meg éppen arról dumáltak a szerkesztőségben, hogy a szovjet nyomás mennyire kellemetlen. Meg aztán ugye a stáblista azzal a My Chemical Romance dallal, ami szintén nem negatív hangulatot áraszt. Csak ilyen apróságokra gondoltam.

Ismeretlen_62806 2009.03.09. 20:44:40

Z: emlékeim szerint a nyitó-záró idézeteknek csak egy része dalszöveg (van ott Nietzsche, Shelley, Einstein és Biblia is), most fejből az első két fejezet (Dylan - Desolation Row és egy Elvis Costello dal), illetve a végén lévő Watchtower (pont ott, ahova berakták a filmben - zseniális) és az utolsó fejezetet záró "stronger loving world" ugrik be, szóval a soundtrack elhanyagolható része volt ebből az okból beválogatva.

Ismeretlen_62806 2009.03.09. 20:50:35

AE-Dealer: emellett megemlítendő a képregényben eléggé elbújtatott, de szerintem kulcsfontosságú beszélgetés Veidt és Dr. Manhattan között, ahol a nála felsőbb hatalom előtt megalázkodva Veidt végre őszintén kimutatja hihetetlen bizonytalanságát tervével kapcsolatban. Félve kérdezi meg, Manhattan is úgy látja-e, jól cselekedett, a hűvös, értetlenkedő válasz pedig szerintem minden polipot háttérbe szorít a regény legpesszimistább momentumaként. -I did the right thing, didn't I? It all worked out in the end. -In the end? Nothing ends, Adrian. Nothing ever ends. Snyder nem is merte berakni ezt a jelenetet, a beszélgetést két részre vágták, és ezt a záró sort Dan és Laurie happy reunionja végére egy viccelődés formájában rakták be, ahol gyakorlatilag senki sem figyelt rá. Dealernek igaza van, ügyesen csavarták ki a tömeggyilkosságot egy már-már feelgod befejezéshez. Ezért is utáltam az új endinget.

Ismeretlen_29159 2009.03.09. 21:00:10

aeon_flux: az a két track elsőre engem is meglepett, de a 99 Luftballon-nál jobban odaillő nótát keresve se találhatott volna, még ha kicsit hangulatban el is üt. A Hallelujah meg ízlés kérdés, szerintem nem volt rossz, de olyan jó se...

vargatom 2009.03.09. 21:01:53

- Cigi egyáltalán nincs a filmben, nekem Laurie állandó bagózása még jobban is hiányzik (bár a harapósdit jó hogy említed, azt is tuáltam a filmben, minek??) - Fűrészelés eleve a Mad Max 1-ből jött, és így 4-5 Saw film után több mint elcsépelt; ennek ellenére nekem se tetszett a dühöngő Rorschach, a képregény jéggé dermedt ítéletvégrehajtója sokkal megrázóbb volt - kézlevágás: valahol logikusabb, mint ahogy Moore megoldotta azzal a lángvágós dologgal, az eredménye viszont tök ugyanaz

Ismeretlen_62806 2009.03.09. 21:07:04

vargatom: tényleg, a cigi hiánya nekem is szúrta a szemem, legalább a lángszórós résznél előszedhette volna. így csak tovább növelték az ostobaribanc képet azzal, hogy ok nélkül megnyomott egy hatalmas lángnyelvet ábrázoló gombot.

vargatom 2009.03.09. 21:09:54

Daesu Szintén volt a filmben, és szerepelt a képregényben az Unforgettable (Comedian szétpofozása Veidt reklámmal a tévében) és a You're my thrill (Laurie a dokival az ágyban). Nekem nagyon bejött a Sound of silence az adott jelenetnél; és jó volt a diszkószám a tömegoszlatás alatt is ;) Plusz elvileg Vietnamban Janis Joplin megy a bárban, de nem nagyon hallani. Hallelujah előadótól függően azért jó is lehet, itt viszont úgy érzem hogy Snyder direkt cikisre akarta venni a figurát...

Ismeretlen_62806 2009.03.09. 21:32:53

de ez egyik sem fejezethatároló idézet volt, nemde? (az egyik az owlshipen, a másik pedig a nostalgia szlogenje volt, ugye?)

VVega · http://halfpecssquad.blog.hu 2009.03.09. 21:35:58

A képregényt pár nappal a premier előtt végeztem ki, a szerkezeti bravúrjai, a karakterábrázolása, a stílusa annyira magával ragadott és elvarázsolt, hogy valószínűleg más szövegbuborékos cuccokba is fogok invesztálni a jövőben :) A filmtől annyit vártam, hogy ne basszák el nagyon. Szerintem egyszerűen lehetetlen mozifilmes kereteken belül visszaadni a képregény 1001 rétegét, és valódi mélységeit. Így világos volt, hogy meg kell nyomni az eksönt a tartalom rovására, hiszen nem csak fanoknak készült a produkció. Szerencsére lényegi dolgokon nem változtattak, az elején a montázson majdnem sírtam, annyira zseniális, a kihagyásokat és változtatásokat pedig majd' minden esetben tolerálhatónak tartottam. Szóval én elégedett vagyok, biztosan többször nézős anyag, és nagyon szeretném, ha a Szárnyas fejvadászos jóslat bejönne :)

Ismeretlen_1068 2009.03.09. 22:11:24

mcclane: szerintem a csikk belenyomás éppenséggel véresebb lett volna, mint a tökön rúgás. :) egyébként a gyerekgyilkos jelenete azért lett megváltoztatva, mert a képregényben leírt változatot ellopta egy bizonyos SAW című film.

Ismeretlen_1068 2009.03.09. 22:12:12

stavanger: olvass bele egy kevésbé kifinomult blog vagy fórum hozzászólásaiba. :)

Ody 2009.03.09. 22:13:27

Gyerekek! Miért nem inkább a tavasz igazi sikerfilmjéről beszélgettek??? :D http://filmdroid.blog.hu/2009/03/09/a_tavasz_sikefilmje_megerkezett

Ismeretlen_6782 2009.03.09. 22:14:38

A 99 lufi tartalmilag is meg mindenhogy is nagyon jól jött ki szerintem, bár megértem azokat is akik köhögőrohamot kaptak tőle, de szerintem a koncepcióba jól beleillet. A Hallelujákbó viszont talán tényleg túl sok volt kicsit... Biztos poén is volt benne kicsit, de én nem mosolyogtam.

Ismeretlen_1068 2009.03.09. 22:14:41

dealer: de végsősoron rorschach el tudta mondani a világnak, amit akart, magyarán a 15 millió ember (ahogy a detonációkat elnéztem, az volt 50 millió is akár) hiába halt meg, arról a néhány miliárdról nem is beszélve, akiket a hamarosan bekövetkező III. VH ölt meg.

Ismeretlen_1068 2009.03.09. 22:22:00

vargatom: rorschach, mint dermedt ítéletvégrehajtó? ő volt a képregény leglabilisabb figurája.

vargatom 2009.03.09. 22:41:41

SZVSZ a képregény vége szándékosan kétértelmű: ha meg is jelenik Rorschach naplója, akkor sincs benne hogy pontosan hogyan is lehet Veidtnek köze az eseményekhez, nincs bizonyítéka, és se ő nem túl megbízható vagy népszerű figura, se a - képregényben egyértelműen - szélsőjobbos kb. k*info szintű New Frontiersman nem a hitelesség szimbóluma. Ellenpontozásnak pedig ott a "Nothing ever ends". Ahogy az utolsó mondat szól: I leave it entirely in your hands - döntse el az olvasó, hogy szerinte mi is lenne a megfelelő lezárás.

vargatom 2009.03.09. 22:58:21

AE: Igen, Rorschach szerintem a képregényben 95%-ban egy számító, hidegvérű, érzéketlen személy, aki még az erőszakot is csak eszközként és végig kontrollálva használja, bármilyen brutalitást is lát éppen indokoltnak. Olvasd csak el újra ha nem hiszel nekem. Egy "hurm"-el elintézi, amikor a doki elteleportálja, faarccal nézi a pszichiátert, faarccal fogadja és aztán követi a vécébe Big Figure-t... Nem véletlenül használ jeges hasonlatot, amikor a pszichiáternek arról mesél hogy hogyan hatott rá a Roche-eset. Egyetlen felkiáltójel nincs a szövegében, amikor elintézi a gyerekrablót, és zsebretett kézzel állva nézi végig ahogy elég. Ez nem azt jelenti persze, hogy ne lennének érzelmei, de azok valahol nagyon mélyen (bár annál erősebben) folydogálnak. Kizárólag akkor látni az arcán, amikor a gyermekkorával kapcsolatos emlékek kerülnek elő - a Rorschach teszt, és a főbérlőjének a zokogó gyermekei láttán (de a nőt is faarccal fenyegeti meg); plusz amikor a rendőrök elveszik az arcát és amikor szembenéz a dokival. Illetve Veidt húzza fel még egy kicsit, de hát ki ne lenne ideges arra a fölényeskedő rohadékra? :) Ezektől az esetektől eltekintve viszont egy stabil személyiségnek tűnik, még ha nyilvánvalóan bomlott elméjű és megszállott is. Ezért zavart engem egy kicsit a filmben folyamatosan érzelemkitöréseket produkáló Rorschach, de tény hogy így hatásosabb a karakter és az átlag néző számára ijesztőbb is, mint egy alapvetően csendes őrült...

vargatom 2009.03.09. 23:00:48

Daesu, ja, a dalok nem fejezet idézetek voltak, asszem azokra nem nagyon tudnak máshogy utalni a filmben. Bár tetszik hogy pl. Wally szájába adtak pár mondatot a Manhattanes függelékből, meg Laurie-ék is beszélnek a HJ-Metropolis viszonyról, látjuk R-ről a jelentést a tévéképernyőn és így tovább. VVega, képregényből meg azért óvatosan kell keresgélni, nem találni minden sarkon Watchmen szintű alkotást ;)

vargatom 2009.03.09. 23:12:10

Easter eggekből ki mennyit vett észre? Pl. ezt? http://i13.photobucket.com/albums/a272/Shazz_Icons/vlcsnap7981136.png

Ismeretlen_1068 2009.03.10. 06:26:56

hmm, kemény. :)

Ismeretlen_1068 2009.03.10. 06:31:01

vargatom: néha elég elültetni a bogarat az emberek fülébe - nem csak az őrület olyan, mint a gravitáció, hanem a gyűlölködés is. ez az orosz-amerikai béke azért meglehetősen hagymázas, pedig a létrejöttéhez hegyeket kellett megmozgatni. de igazad van, próbáljunk meg optimistán hozzáállni a dolgokhoz. nem úgy, mint alan moore. :)

Ismeretlen_93064 2009.03.10. 10:44:57

A filmben állítólag hallható az Everybody wants to rule the world is, Veidt megbeszélésen valahol lágyan a háttérben...talán jobban is kihangsúlyozhatták volna a néhány maxra tekert silányság helyett.

Ommadawn 2009.03.10. 13:10:43

Egy kis "kedvcsináló", a 80-as évek Hanna-Barbera stílusában: http://www.youtube.com/watch?v=YDDHHrt6l4w (Alan Moore meg tépi a szakállát...)

Ismeretlen_1068 2009.03.10. 13:59:00

nagyon jó!

Ismeretlen_105814 2009.03.10. 15:20:04

AE: Jogos. Mindenesetre lényegesen komorabb volt a képregény befejezése, ebben megegyezhetünk. :)

lord_totenkopf 2009.03.10. 19:31:31

9/10 A képregényt szép sorban, a magyar megjelenéseket követve olvastam, és borzasztóan vártam a filmet. A pontszámból már feltűnhet, hogy meg voltam vele elégedve:)A szex-/akciójelenetek mennyisége és minősége nagyon ott van. A nyitány (és az összes többi zene)hajmeresztő, beleprésel a moziszékbeannyira a helyén van...(najó, azért a 99 luftballons csöppet indokolatlannak tűnt:) Negatívumok (a képregénnyel összehasonlítva főleg): a képregény olvasása közben sokkal jobban a hatása alá vont a mű filozófiája (életem egyik legfontosabb, legjobb olvasmányának tartom),az új befejezést elfogadom, de azt az indoklást nem, hogy a mai moziközönség nem lenne vevő a "polipra", az eredeti befejezésre.És még valami: nem lett volna jobb ezt is az eredetihez hasonlóan fejezetekre osztani (pl. a címként szolgáló ütős idézetek miatt) Rorschach az abszolút kedvenc és Jackie Earle Haley előtt le a kalappal: a börtönös beszólások sokkal jobban ütöttek az ő tolmácsolásában, mint ahogyan az ember várná a vörös hajú pszichopatától...:)(bár ez lehet, hogy csak rám hatott ennyire). Még Silk Spectre II karakterével sem volt semmi bajom, mint néhányótoknak (hiszen részben a képregény, részben az előzetesek alapján egy hasonló karaktert vártam). Zack Snyder munkáján látszott, hogy imádja és tiszteli az eredetit, ezért a rendezői változatra nagyon kíváncsi vagyok. Meg persze a Fekete hajó meséire is:) Alig várom, hogy újra megnézzem!

lord_totenkopf 2009.03.10. 19:45:28

bocs, kimaradt egy kérdőjel: Nem lett volna jobb ezt is az eredetihez hasonlóan fejezetekre osztani?

Ismeretlen_1068 2009.03.10. 23:14:54

én most egy időre kivocsmeneztem magam. a black freightert is pihentetem. legközelebb bd-n randizunk, három és fél órában.

Ismeretlen_1068 2009.03.11. 06:45:51

kick-ass watchmen videókritika: http://www.otherworld.hu/index.php?page=singlearticle&id=2196 felütés: ez egy kurvaszar film.

gerbence 2009.03.11. 09:31:35

Pozitívumok: Rorschach, Komédiás, Dan/Bagoly, Dr.Manhattan kinézete, főcím, Hendrix, Dylan, Simon&Garfunkel, Valkűr, Kennedy-gyilkosság, börtönös szöktetés, eltalált befejezés, hang, látvány, apró utalások amik a képregényben máshogy voltak de mégis hűen emelték a filmbe (pl. Sziluett). Negatívumok: Ozymandias (sux sux sux), Dr. Manhattan monológjai/jelenetei, égő házas mentés, befejezésnél apokaliptikus hangulat hiánya (a képregényben 6 egész! oldalon csak a pusztítást látjuk), érzelmi laposság ill. elnagyoltság. Szerintem ennek a csapatnak kellett volna megcsinálnia, de valóban minisorozatként, v. legalább egy Kill Bill-hez hasonló többfilmes projektként.

Ismeretlen_1068 2009.03.11. 09:49:22

én még mindig azt mondom, kiváncsi lettem volna greengrass változatára. remegős kamera ide vagy oda, sokkal emberibb lett volna a sztori.

Ismeretlen_1068 2009.03.11. 18:20:59

david hayter, a WATCHMEN forgatókönyvírója némileg szánnivaló módon arra kéri a nézőket, hogy nézzék meg újra a filmet, nehogy megbukjon: “If the film made you think. Or argue with your friends. If it inspired a debate about the nature of man, or vigilante justice, or the horror of Nixon abolishing term limits. If you laughed at Bowie hanging with Adrian at Studio 54, or the Silhouette kissing that nurse. Please go see the movie again next weekend. You have to understand, everyone is watching to see how the film will do in its second week. If you care about movies that have a brain, or balls, (and this film’s got both, literally), or true adaptations — And if you’re thinking of seeing it again anyway, please go back this weekend, Friday or Saturday night. Demonstrate the power of the fans, because it’ll help let the people who pay for these movies know what we’d like to see. Because if it drops off the radar after the first weekend, they will never allow a film like this to be made again.”

gerbence 2009.03.11. 22:01:51

Nálam betalálni látszik: nem éppen túl elragadtatott véleményem ellenére is azóta azon jár az agyam, h meg kéne nézni mégegyszer, hogy hazajöttem a moziból pár napja. Fogalmam sincs, miért... de lehet, h jobban is járok, mintha dvd-n veszem meg és esetleg aztán második nézés után végleg eldobom. Vagy éppen bejöhet az, ami a Vasembernél, h megnyugszom, elkezdem saját helyén nézni, és felmegy a tetszési indexe.. az is újranézve egyre jobban szórakoztat, pedig mozi után közepesnek tartottam.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása