aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: vicky cristina barcelona (2008) #2 Zalaba_Ferenc
2008. december 22. 01:23:08

Kategória: 2 komment

Woody Allen filmjeivel nemrégiben kezdtem az ismerkedést, ebben nagyrészt közrejátszott az is, hogy már nem szerepel saját alkotásaiban, csak a rendezői és a forgatókönyvírói feladatokat látja el. Nincsen semmiféle előítéletem vele kapcsolatban, egész egyszerűen nem bírom tolerálni színészként, így kerülöm is azokat a darabokat, amikben a kamera mindkét oldalán tevékenykedik. A nagyszerű Match Point és a szintén remek Cassandra's Dream után a "gyökerekhez való visszatérés" ötlete némi aggodalomra adott okot, ugyanis Allen ezen arca eddig számomra kevés jóval kecsegtetett.

Legújabb alkotásának címe tökéletesen összefoglalja a cselekményt, Vicky (Rebeca Hall) és Cristina (Scarlett Johansson) a nyár kellős közepén Barcelonába látogatnak. A két eltérő gondolkodásmódú leányzó megérkezésük napján megismerkedik egy helyi festővel, Juan Antonio-val (Javier Bardem), aki alaposan megbolondítja mindkettejüket. Az egyre bonyolódó helyzetet pedig csak tetézi Juan Antonio ex-felesége, Maria Elena, aki a legváratlanabb pillanatban bukkan fel.

A Vicky Cristina Barcelona színész-film. Javier Bardem remekül hozza az érzékeny szívtiprót, Rebeca Hall egyaránt hiteles friss házasként és őrlődő szerelmesként, Penélope Cruz pedig valósággal lubickol a temperamentumos és érzelmileg labilis Maria Elena szerepében. Scarlett Johansson ismételten nem győzött meg színészi kvalitásairól, játéka sótlan és mindössze fizikai adottságainak "kidomborításából" áll.

A könnyed hangulat fenntartásában nagy szerepet játszik a gondosan összeválogatott soundtrack, ami talán még a filmet is felülmúlja. Ugyanez viszont nem mondható el a forgatókönyvről, ami sajnos több sebből vérzik. Allen nagyon mellétrafált a narrációval, a történet szempontjából semmilyen jelentősége sincs, de legalább az első pillanattól fogva hülyének nézi az embert a vásznon történtek túlmagyarázásával. Ismét csak az írói hanyagságra vezethető vissza a karakterekkel való azonosulás teljes hiánya, a barcelonai út befejeztével nem kerülünk közelebb egyikőjükhöz sem, pár órával később pedig a jól eltalált hangulaton és a kellemes dallamokon kívül semmi sem marad.  Ilyen egy tökéletesen súlytalan film.


Címkék

scarlett johansson woody allen javier bardem romance brumi 6csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr814536133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_76970 2008.12.31. 10:39:48

Na végre egy józan ember.

Ismeretlen_84013 2009.01.02. 13:27:19

Valamiért nekem azok a filmek jönnek be Woody Allen-től, amik a legkevésbé rokoníthatók vele (Match Point, Cassandra's Dream), az "igazi" Woody stílusa elég távol áll az általam favorizáltaktól. Ez van, nem tetszhet mindenkinek minden.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása