aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office special: december preview Takács Máté
2008. december 06. 10:33:23

Kategória: 3 komment

Elérkezett az év utolsó hónapja, amikor is legalább annyi filmet tartogatnak a forgalmazók csupán néhány vászonra, mint amennyit országos bemutatóra. Előbbiekről majd januárban, szélesebb premierjükkor esik szó, most a karácsonyi szünetre szánt produkciók kerülnek terítékre, valamilyen sorrendszerűség keretein belül, ami box office-esélyeiket veszi alapul. Akad bőven komoly mű, több képregény-adaptáció és persze vígjátékok szép számban. Ami a top 10-be nem fért be: most hétvégén már látható a CADILLAC RECORDS és a NOBEL SON, amelyekre várhatóan holnap már számokkal együtt térünk vissza. Jövő héten érkezik egy animációs mozi, a DELGO és a NOTHING LIKE THE HOLIDAYS című, sokszereplős komédia. Egyik film sem tűnik első blikkre különösebben nagy közönséget megmozgatónak, de majd kiderül. Íme a többi versenyző:

10., PUNISHER: WAR ZONE (Lionsgate)
Hosszas előkészületek után, négy és fél évvel az első rész után érkezik a mozikba a box office szempontból közepesen teljesítő MEGTORLÓ folytatása. Thomas Jane-nek nincs nyoma, a jóformán sérthetetlen halálosztót ezúttal Ray Stevenson alakítja, akinek eddigi legnevezetesebb szerepe valószínűleg a RÓMA című HBO-sorozatban volt. A PUNISHER-márkanéven kívül semmi, de semmi érdekes nincs a projektben, amit egy hölgyemény, a HULIGÁNOK direktornője rendezett. A jelenlegi, várhatóan hosszú idők óta leggyengébb hétvégét sem lesz képes megnyerni a Lionsgate bemutatója, s 20 millió alatti mozibevétellel virágoztatja majd fel a forgalmazó DVD-üzletét pár hónapon belül.

9., SPIRIT – A SIKÍTÓ VÁROS (The Spirit; Lionsgate)
Gabriel Macht, sokszoros mellékszereplő Denny Colt, azaz The Spirit megszemélyesítőjeként először bizonyíthat főhősként. Jó pár vonzó hölgyet kap maga köré, ellenlábasnak pedig magát Samuel L. Jacksont, aki mostanság nagyon belemélyedt a képregény-filmekbe. A SPIRIT - A SIKÍTÓ VÁROS Frank Miller első saját rendezése; olybá tűnik azonban, a 2005-ös, Robert Rodriguezzel közösen jegyzett SIN CITY - A BŰN VÁROSÁnak csak az árnyéka lesz, legalábbis bevételét tekintve. (hazai premier: január 29.)

8., VALKŰR (Valkyrie; United Artists)
Egy film, aminek krónikája lassan szövevényesebb, mint maga a címadó összeesküvés. Tom Cruise-nak rendkívüli fontosságú a produkció, hiszen a VILÁGOK HARCA óta egyre csorbul vonzereje, amit főleg a MISSION: IMPOSSIBLE III csalódást keltő szereplése példáloz. Emelett ott van a gyártó United Artists is, s bizony nagyon rosszul venné ki magát, ha Cruise a saját magával a GYÁVÁK ÉS HŐSÖK után egy újabb politikai drámát futtattna vakvágányra. Meg is tesznek mindent a minél szélesebb közönség elérésében a marketingesek: intenzíven implikálják a trailert látóba, hogy ez kérem az X-MEN és a SUPERMAN VISSZATÉR rendezőjének új munkája; s bizony, a fiatal közönségre is nagy szükség van, hogy a százmilliós vállalkozás megtérüljön. Még ha jó is lesz végül a mű, ez akkor sem tűnik valószínűnek.

7., BENJAMIN BUTTON KÜLÖNÖS ÉLETE (The Curious Case of Bejamin Button; Paramount Pictures)
A hónap második ígéretes produkciója, aminek elszabadult költségvetése lesz a veszte. Az F. Scott Fitzegerald, a ’20-as években íródott novellájának filmre adaptálása már 1994-ben felmerült, s éppen tíz éve, hogy az első forgatókönyv-vázlat megszületett. Azóta rendezők és színészek cserélődtek, mígnem egy jól bevált, nyerő páros került a képbe David Fincher és Brad Pitt személyében. Minden más lényegtelenné is vált a filmkedvelők számára, de a Paramountnak igen sok múlik a két és háromnegyed órás film díjesélyességén ahhoz, hogy legalább a 150 milliós költségvetés felét viszontlássa. (várható hazai premier: február)

6., MARLEY MEG ÉN (Marley and Me; 20th Century Fox)
December végén, a legzsúfoltabb hétvégén mutatja be a Fox második számú decemberi versenyzőjét, amelynek főszereplője Owen Wilson és Jennifer Aniston mellett egy ellenállhatatlan, de sok kalamajkát okozó kiskutya. John Grogan saját élményeit vetette papírra könyv formájában (őt játssza Wilson), amit a MINT A KÁMFOR és a KÜLÖNVÉLEMÉNY Oscar-díjra jelölt forgatókönyvírója, illetve a SZÍVÖRVÉNY rendező-forgatókönyvírója adaptált, s AZ ÖRDÖG PRADÁT VISEL rendezője vitt vászonra. Ezt összeadva, bármi kisülhet a dologból; az ugyanakkor debütáló ESTI MESÉK alaposan keresztülhúzhatja a számításokat, de a mindössze 25 milliós költségek ismeretében kizárt, hogy rosszul jöjjön ki a forgalmazó a dologból. (várható hazai premier: március)

5., AZ IGENEMBER (Yes Man; Warner Bros.)
Jim Carrey-nek nem sikerült a Golden Globe-on túl elismertetnie magát, s az utóbbi időben vígjátékai (A BALSZERENCSE ÁRADÁSA, DICK ÉS JANE TRÜKKJEI) is csak a kötelező számilliót hozták. Most visszanyúl egy korábbi durranása, a HANTA BOY alapötletéhez, hogy kicsit csavarintva rajta - egy évig mindenre igenlő választ adó fickót játszik - megint a csúcsra törjön. A vád azonban, hogy újrahasznosításról van szó, alaptalan, hiszen a film egy könyvadaptáció. A forgatókönyv részben a DICK ÉS JANE TRÜKKJEI társszerzőjének munkája, a rendezésért pedig itt is egy hölgy, a SZAKÍTS, HA BÍRSZ!-szal bevételek terén már bizalmat nyert Peyton Reed felel. (hazai premier: január 15.)

4., CINCIN LOVAG (The Tale of Despereaux; Universal Pictures)
Nem múlhatnak el az ünnepek egy nagy stúdiós CGI-film nélkül. Ezúttal a Universal kísérel meg egy szeletet vágni magának a box office-bejgliből a Kate DiCamillo Newbery Medal-díjas mesekönyve alapján készült CINCIN LOVAGgal. A cím nem hazudik, egérkalandozásokat követhet nyomon a néző, s ezen állatoknak már megvan a filmes múltjuk: az élbolyban ott van a tavalyi évből a L'ECSÓ, vagy az éppen kilenc évvel ezelőtt vetített STUART LITTLE, KISEGÉR. Előbbi távoli cél volna, ellenben utóbbi 140 milliója megközelíthető a többek között Matthew Broderick, Dustin Hoffman, Emma Watson, Sigourney Weaver, Kevin Kline, Christopher Lloyd és Robbie Coltrane eredeti hangját felvonultató egérmesének. (hazai premier: december 25.)

3., HÉT ÉLET (Seven Pounds; Sony Pictures)
Will Smith és Gabriele Mucchino rendező előző, két évvel ezelőtti közös munkája nem kis meglepetést okozott azzal, hogy több mint 160 millió dollárt gyűjtött, lenyomva többek között az inkább sikerre hivatott (ám ettől végül elesett) ERAGONt is. A HÉT ÉLET most ugyanezt megteheti a Unversal animációs filmjével és a Warner vígjátékával. A sztori most nagyobb ködbe burkolózik, mint A BOLDOGSÁG NYOMÁBAN esetében, de ez nem gond, mert a film plakátján elég nagy méretben virít ott Smith búrája, aki akár még harmadik Oscar-jelölését is megszerezheti most. (hazai premier: február 26.)

2., AMIKOR MEGÁLLT A FÖLD (The Day the Earth Stood Still; 20th Century Fox)
Keanu Reeves az emberiség megmentőjének kultikus szerepe után a véget elhozó ufó bőrében tetszeleg az AZNAP, AMIKOR A FÖLD MEGÁLL remake-jében. A hidegháborút az alkotók a természetgyilok aggályaira cserélték érthető módon, s persze a különböző effektusokat is alaposan felturbózták, amik a Satellite Awards osztogatói szerint az év öt legjobbja közé tartoznak. A korábban ezév májusára tartogatott science fiction december legjobban várt produkciójává lépett elő, s ha végül nem is fog megállni tőle a világ, tisztességes összegre tehet szert, ami meghaladja százmilliós költségvetését. (hazai premier: december 11.)

1., ESTI MESÉK (Bedtime Stories; Buena Vista)
2006 decemberében Will Smith az ÉJSZAKA A MÚZEUMBANnal karöltve hódította meg a box office listát, s most is egy egészen hasonló páros kerül az amerikai közönség elé, hiszen az életre kelő múzeumi kiállítottak helyett ezúttal az esti mesék szereplői lépnek ki Adam Sandler fejéből. A családi nézőáramlás garantált, Sander pedig már maga elég a kasszasikerhez, így nem túl merész állítás, hogy 200 millió dollár felett végez a karácsony napján mozikba kerülő, látványos produkció. (hazai premier: december 25.)

Címkék

box office will smith brad pitt spirit keanu reeves tom cruise jim carrey adam sandler coming soon david fincher valkyrie punisher

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr104536090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_82723 2008.12.06. 10:36:36

A kutyafuttában összedobott írással a 100. bejegyzésem került a blog hasábjaira, úgyhogy már csak alig több mint 2000-re vagyok ae-től! :)

Ismeretlen_1068 2008.12.06. 19:33:04

lehet, hogy karakterre már le is köröztél. :)

Zenit 2008.12.06. 21:20:12

A kevesebb néha több....;)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása