aeon flux

ready for the action now, danger boy?

beszámoló: dEUS live @ arena, bécs 08-10-07 Zalaba_Ferenc
2008. október 08. 14:21:37

Kategória: 8 komment

Ötfős csapatunkat nem kis meglepetés érte, mikor szembe találta magát a hangzatos névre hallgató Arenával, ami még véletlenül sem emlékeztet az ezzel a szóval általában megtisztelt létesítményekre - hacsak annyiban nem, hogy egy erősebb buli esetén sportot lehet űzni a túlélésből.... Az irónia esete foroghat fenn, ugyanis a Gasometertől nem messze található zenés-táncos klubnál lepukkantabbat én még nem láttam, mióta a Party Túra jó pár évvel ezelőtt lehúzta a rolót. Szerintem a hely szellemét remekül illusztrálja eme snapshot, amit az árnyékszobában lőttem:

Persze, a placc maga "fuck cares" kategória a fellépő fényében, amely eddig magáénak tudhatja az év albuma címet - a Vantage Point ugyanis legalább 4 zseniális és minimum másik 4 zseniális-közeli dallal bír. Szerencsémre(?) én már akkor ismerkedtem meg közelebbről a belga dEUS-szal, mikor a zenekar kijött az állítólagos őrületből és nyilvánvaló tehetségét épkézláb dalok formájában tálalta. Az "ős-iSTEN-rajongók" természetesen felháborodhatnak, mint valószínűleg a The Ideal Crash megjelenésekor tették, szívük joga, mindenesetre tegnap este a régi és új dEUS találkozott egymással, s jelentem, közelebbi rokonságot mutatnak egymással, mint gondolni mertem volna.

Az Arenában 5-600 ember zsúfolódott össze: kicsik és nagyok, de főleg az utóbbiak. A sör jó szar volt - még szerencse, hogy kijelölt sofőrként inkább almaszószt szlopáltam (Ausztriában mi mást?) -, az előzenekar (a brit Sennen) viszont egészen rendben volt, habár a korai Radioheadet idéző szívfájdalommal és magas hangokkal vegyes ének vs. gitárzúzás tényleg mintha évtizedet tévesztett volna.

A dEUS nem sokkal 9 előtt indított, nem ősrobbanással - mert hát biztosan a fejünkre omlott volna az Arena homlokzata -, hanem a Slow című nótával. A belga ötös remek koncertzenekar, a szó hagyományos értelmében véve, hisz nem viszik túlzásba a kommunikálást, néhány izzón kívül nincsenek showelemek se, viszont maximálisan rágyúrnak arra, hogy zenéjükkel megtalálják a közönséget; jól érzik magukat a színpadon, s ha ők is, hát mi is.

Az osztrákokat azért nem könnyű mozgásra bírni: de ez már így lesz, míg le nem rohanjuk őket tankokkal, vagy valami hasonló. A dEUS meglehetősen kevés új dalhoz nyúl (nincs se When She Comes Down, se Eternal Woman, de még Is A Robot se, ami miatt sírok, elhangzik viszont az Oh Your God, a The Architect, a Smokers Reflect és az őrületesen jó Favourite Game, amit elejétől végéig lefilmezek, mert muszáj), ugyanakkor nem keveset időzik a múltban (az első visszatapsot a Sud & Soda rendesen kinyújtott koncertváltozata előzi meg), de még a jövőbe is bepillantást - egy dal erejéig, aminek a címét sikeresen elfelejtettem, bocsánat.

Öreg ember nem vénember - ez a mikrofon mindkét oldalán beigazolódik. Mérleg: két visszataps (utolsó szám: For The Roses), 105 percnyi zenei felfrissülés és némi hiányérzet (a gitárriffek szólhattak volna eréjesebben is).

Címkék

koncert beszamolo deus alternative rock

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr874535923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vittorio 2008.10.08. 14:38:19

Jó lehetett. Irigyellek.

Z 2008.10.08. 14:54:11

mi az már, hogy csak mert "vienna", a neves együttesek minden putriban hajlandóak fellépni? irigy vagyok azért. :)

Z 2008.10.08. 15:05:08

az év lemeze pedig toronymagasan a p: 3. a korong számomra olyan erős, hogy szó szerint fizikai fájdalom a hallgatása...

Ismeretlen_1068 2008.10.08. 16:10:36

a fájdalommal egyetértek, de én már egy ideje lejöttem róla. :)

Z 2008.10.08. 20:28:21

jó, én sem hallgatom 24/7-ben, csak mikor nagyon elegem van a világból, de előtte elpakolok minden szúró-vágó szerszámot. más: újabban megtaláltad a 'shift'-billentyűt? :)

Ismeretlen_1068 2008.10.08. 23:16:57

egyszer én is felnövök. :)

zsé 2008.10.11. 22:13:32

a koncert tökéletes volt. számomra a két csúcspont: 1: suds and soda alatt a nagy őrjöngésben kiverem AE kezéből a kamerát. 2: for the roses befejezésnek. az utolsó sor (THANK YOU) elhangzása után egyértelmű, h nincs tovább. itt meg kell védenem az osztrák közönséget. bár nem volt nagy ugrálás és őrjöngés de ezt Tom Barman hihetetlenül karizmatikus és szuggesztív frontember varázsa lehetett. amikor körbe néztem, mindenütt mosolygó, csillogó szemű embereket láttam. ők így élvezték, csendesen. vagy nem ismerték a számokat. de akkor mi a francnak jöttek volna el?

Ismeretlen_1068 2008.10.12. 08:39:32

1. s ez meg is van örökítve, mert épp videóztam. :) 2. én még vártam volna vagy fél tucatnyi számot, de így sem vagyok elégedetlen.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása