aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: a view from the top Takács Máté
2008. szeptember 21. 20:58:05

Kategória: 2 komment

Az amerikai mozik bevételei, 2008. szeptember 19 - 21.

A csúcson
Ahogy az várható volt, Neil LaBute KÍNOS KÖZELSÉG (Lakeview Terrace) című filmje került az észak-amerikai nézettségi lista élére a hétvégén. A Samuel L. Jackson főszereplésével készült thriller több mint 15 millió dollárt hozott három nap alatt, ami a vetítő mozik mérsékelt számából kifolyólag hatezer dollár feletti átlagot jelent. Egyértelmű győzelem ez a jelentések szerint 20 millióból összedobott Sony-produkciónak, és még a közepes, ám nagyobb részt elutasító kritikák sem fogják kedvét szegni a producereknek (Roger Ebert speciel maximális pontszámmal értékelte a filmet, amivel komoly hőzöngést váltott ki az IMDb fórumain). Tavaly ilyenkor ugyan A KAPTÁR 3 bőségesen jobb eredményt ért el, a top 12 összevetésében egymillió dolláron belüli a különbség 2007 azonos hétvégéjéhez képest. A KÍNOS KÖZELSÉG 40 millió dollár fölötti bevételre számíthat.

További új országos bemutatók
Csak a harmadik lett a nálunk is a világpremier hétvégéjén rajtolt A SPANOM CSAJA (My Best Friend's Girl). A 8,3 millió dolláros eredmény jó' másfélszeresét remélték a prognózisok, ami még így is alatta van Dane Cook éppen egy éve, szintén a Lionsgate által piacra dobott A KABALAPASI című ökörködése számainak. A vígjáték-folytatások, így a MÉG ZÖLDEBB A SZOMSZÉD NŐJE, a FURCSA PÁR II és a MÁR MEGINT BÉRGYILKOS A SZOMSZÉDOM szakavatott rendezője, Howard Deutch valószínűleg megint mellékvágányra kerül újabb négy évre, mivel a film minőségfronton sem üti meg a mércét, akár a Rotten Tomatoes-ra, akár az IMDb-re tekintünk. A SPANOM CSAJA nem sokkal fog 20 millió fölé kúszni, azaz örülhetnek az alkotók a nullszaldónak (amiben persze a reklámköltségek nincsenek benne).

Negyedik helyen nyitott az MGM égisze alatt forgalmazott IGOR című számítógép-animációs mesefilm. Nem egészen 8 millió dolláros mutatója szintén csalódást keltő, nem csak a 30 milliós költségek fényében, noha számottevően jobb teljesítmény nem volt elvárható a kritika által durván lehúzott CGI-vígjátéktól. A többek között John Cusack, Steve Buscemi, John Cleese és Jennifer Coolidge hangját felvonultató film szintén a 20 millió táját tűzheti ki most végcélként. A leghervasztóbb eredményt a hétvége legígértesebb versenyzője, a GHOST TOWN prezentálta. Az 5 milliós bevétel és a 8. hely a listán nagyban köszönhető a Paramount/DreamWorks elbaltázott döntésének, hogy csupán alig több, mint 1500 moziba juttatja el David Koepp filmjét. A fantasy-vígjáték kritikusi visszajelzései ugyanis kiválóak, kiemelve Ricky Gervais játékát, s a nézői ítéletek is szépen alakulnak. Viszont a gyenge kezdet után még egy szépítő további szereplés sem ígér sokkal többet 15 millió dollárnál a szintén 20 millióból forgatott műnek.

Jelentősebb limitált bemutatók
Szeptemberben újra beindulnak a stúdiófilmek exkluzív, limitált vetítései. Ed Harris második rendezése, az APPALOOSA című western 18 ezer dolláros átlagot jelentő negyedmillió dollárral gazdagította első körben a New Line Cinemát (azaz Warnert), s két hét múlva már országszerte is látható lesz a Viggo Mortensent, Jeremy Ironst, Renée Zellwegert, Timothy Spallt és Lance Henriksent is felvonultató, ígéretes produkció. Hétszer 27 ezer dollárt keresett, vagyis kétszázezer dollár körüli összeggel indult a THE DUCHESS című koprodukciós (főként brit) kosztümös dráma, melynek főszereplői Keira Knightley és Ralph Fiennes. A film eddigi értékelései nem túl rózsásak, de a Paramount Vantage-ot ez nyilván nem gátolja abban, hogy szélesebb körben is bemutassa az Amanda Foreman könyvéből készült alkotást.

Korábbi filmek
A múlt hetet nyerő OLVASÁS UTÁN ELÉGETENDŐ viszonylag mérsékelt csökkenéssel ezüstérmes a héten. Eddigi bevétele nagyjából megegyezik költségvetésével, s jó úton halad a 60 millió felé. A RIGHTEOUS KILL és a THE FAMILY THAT PREYS több mint nézői felét veszíti el, ami utóbbinál - vélhetően alacsony büdzséje mellett - nem vészes, ám a De Niro-Pacino gépezetnek komoly porszemet jelent.

Ami jön
A hónap a SASSZEM bemutatójával zárul. A filmnek van némi esélye arra is, hogy a mindenkori szeptemberi nyitóhétvége-rekordot megdöntse, ám ehhez legalább 36 millió dollárt kell gyűjtenie első három napján. Jön még Richard Gere és Diane Lane románca az ÉJJEL A PARTONban és a kritika által lehúzott, háborús-háromórás Spike Lee-szippantás, a MIRACLE AT ST. ANNA.

A Top 10
1. Lakeview Terrace ($15.0M/$15.0M)
1. Burn After Reading ($11.0M/$36.1M)
3. My Best Friend's Girl ($8.3M/$8.3M)
4. Igor ($7.8M/$7.8M)
5. Righteous Kill ($7.4M/$28.5M)
6. The Family That Preys ($7.3M/$28.1M)
7. The Women ($5.4M/$19.3M)
8. Ghost Town ($5.0M/$5.0M)
9. The Dark Knight ($2.9M/$521.9M)
10. The House Bunny ($2.7M/$45.8M)

updated: 2008. szeptember 22. 22:29

Címkék

thriller box office comedy animation samuel l jackson children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr174535868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2008.09.22. 00:32:04

bármennyire tisztelem ebertet, nem nagyon érdekelnek már a pontszámai: úgy osztogatja a 4 csillagokat, mint hajléktalan a szórólapot.

Ismeretlen_82723 2008.09.22. 09:45:08

Lehet, hogy a műtétjekor eltávolították a szőrt a szívéről.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása