aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: a rightly killer weekend Takács Máté
2008. szeptember 14. 20:13:53

Kategória: 1 komment

Az amerikai mozik bevételei, 2008. szeptember 12 - 14.


A csúcson

A történelmien gyenge előző hétvégének tökéletes ellentéteként alakult szeptember második víkendje. A nagy stúdiók távol tartják filmjeiket egészen a jövő hétig a levestől, s legfeljebb kisebb lélegzetvételű produkciókra szakosodott részlegeiken keresztül prezentálják a néznivalót. A négy új premier pedig kaszált, mint a szél, és ez a legvisszafogottabb kifejezés szeptemberi viszonylatokban. Győztesen a Universalhoz tartozó Focus Features - eddigi legtöbb moziban vetített - gyermeke, az OLVASÁS UTÁN ELÉGETENDŐ (Burn After Reading) jött ki a szoros versenyből, egészen kiváló, 19 milliós bevétellel. Joel és Ethan Coen-mű a 2003-as KEGYETLEN BÁNÁSMÓD óta nem startolt országosan, és ami akkor nem jött össze, most tiszta sor, és George Clooneynak mindkettőben jutott hely. A BURN AFTER READING tehát bizonyító erejű mozi lett, és az esetleges díjak - amik a mérsékelten, de azért egyértelműen jó kritikákat elnézve nem fixek - ezúttal már csak habként kerülnek a tortára. A sztárparádé és jó szájhagyomány a NEM VÉNNEK VALÓ VIDÉK ($74M) magasságaiba is könnyedén elröpítheti a hozzánk november végén érkező filmet.

További új országos bemutatók
Alig lemaradva, második helyre került Tyler Perry sokadik családi drámázása, a THE FAMILY THAT PREYS. A 17 millió dollár ugyan visszalépés az eddigiekhez képest, de a fillérekből forgatott produkció így is temetes hasznot jelent a szórakoztatóipar legbefolyásosabb figurái között egyre előkelőbb helyekre lépő afroamerikai író-rendezőnek. A Lionsgate-terjesztés egyébként a legjobb mozinkénti bevételi átlagot érte el az országosan játszott filmek körében, és a már megszokottan hervasztó kritikák sem foszthatják meg egy újabb 45-50 milliótól a THE FAMILY THAT PREYS alkotóit.

A színészi vonzerő nem csak a dobogó legfelső fokán mutatkozott meg. Mert elnézve a Rotten Tomatoes rémségesen elszomorító 24%-os bélyegét, semmi más számlájára nem írhatjuk a RIGHTEOUS KILL igen formás 16 milliós nyitányát, mint a nagy De Niro és a nagy Pacino csábító kettőséére. Az Overture Films eddigi legszélesebben nyomott, eddigi legnagyobb pénzből készült (60 millió; honnan van ennek a gyártó Millenium Filmsnek ennyi zsozsója a sok-sok vaskos bukta mellett?) forgalmazottja egyben tehát a legsikeresebbnek is ígérkezik, hiszen egy 40-45 millió biztos benne van ebben az erős kezdésben.

Minden tekintetben sereghajtó a négyesben a NŐK (The Women) című, címében-a-célközönség komédia. A filmet szapulta a kritika, amennyire csak lehetett (RT: 10%), és a 3400 dolláros átlagot jelentő 10 millió dollár sem egetrengető, de ettől függetlenül korrekt eredmény. A Picturehouse forgalmazó egyébként szintúgy fennállása legszélesebb debütjén van túl közel háromezer filmszínházzal, és már meg is érte nekik a dolog minden bizonnyal, hiszen olcsó termékről van szó, ami a jövő hétvégre meg is térül, és összehoz vagy 28-30 millió dollárt.

És a végére maradt még valami. A Slowhand Cinema nevet viselő, vallási érdekeltségű filmekkel foglalkozó forgalmazó 750 mozit kerített PROUD AMERICAN című művének. Bármit is takarjon a cím, az eredmények katasztrofálisak lettek, hiszen csupán 128 dollár került a kasszákba minden moziból; ez nemes egyszerűséggel minden idők legrosszabb nyitóhétvégéje.

Korábbi filmek
A múlt heti "győztes" BANGKOK DANGEROUS irdatlanul szaltózik, egyenesen a 8. pozícióba. A Lionsgate csak a THE FAMILY THAT PREYS sikere miatt nem kap szívbajt a 67%-os huppanás láttán, nem úgy Nic Cage ügynöke, aki kaphatna egy útilaput. A SÖTÉT LOVAG ismételten csak apró bevételveszteséget regisztrál, akárcsak az UTAZÁS A FÖLD KÖZÉPPONTJA FELÉ, amely mozi még két hónappal a bemutató után is egymillió felett hoz; a 100 millió dollár még szeptemberben meglesz. A TRÓPUSI VIHARnak és a MOSTOHATESÓnak ez éppen ezen hétvégén sikerült, így a kilenc számjegyű határ felső oldalán immáron 17 címet találunk az ezévi termésből (a HORTON kivételével mind a nyári szezonban született).

Ami jön
A jövő héten érkező négyesfogatot Samuel L. Jackson és a KÍNOS KÖZELSÉG (Lakeview Terrace) vezeti, de szintén jó esélyekkel vág neki a toplistának az A SPANOM CSAJA (My Best Friend's Girl). Lesz még animáció (IGOR) és szellemesség (GHOST TOWN) is.

A Top 10
1. Burn After Reading ($19.1M/$19.1M)
2. The Family That Preys ($17.4M/$17.4M)
3. Righteous Kill ($16.3M/$16.3M)
4. The Women ($10.1M/$10.1M)
5. Tropic Thunder ($4.2M/$103.0M)
6. The House Bunny ($4.2M/$42.0M)
7. The Dark Knight ($4.1M/$517.8M)
8. Bangkok Dangerous ($2.6M/$12.7M)
9. Traitor ($2.1M/$20.7M)
10. Death Race ($2.1M/$33.2M)

updated: 2008. szeptember 16. 15:29

Címkék

box office comedy george clooney al pacino robert de niro coens crime movie chick flick

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr44535847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2008.09.15. 18:48:03

elképesztő, hogy cage-nek 10 filmje készül/van előkészületi stádiumban/lett bejelentve. a kapuzárási pánik nem csak a megjelenésén tükröződik. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása