aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a dirty carnival (2006) Zalaba_Ferenc
2008. május 30. 23:22:04

Kategória: 4 komment

tulajdonképpen meglepő, hogy pont koreából érkezik az utóbbi évek legletisztultabb zsánerfilmje, hisz a kistigrisek messze földön híresek arról, hogy szeretik kutyulni a stílusokat. ezúttal a szörnymoziból nem lesz családi melodráma, a pszichothtiller pedig nem vált át idegen lényekkel felvértezett abszurd komédiává (a címeket nyugodtan beírhatjátok).

a költőből lett filmrendező ha yu kilengésektől mentesen, megfontoltan épít gengszterfilmet a kisember felemelkedéséről és zuhanásáról. a jól ismert paneleket ügyesen forgatja, s ugyan filmjének egyetlen olyan jelenete nincs, amit ne láthattál volna már korábban, a dirty carnival mégis frissnek hat, hisz az epikus hossz, a szerteágazó (és mégis jól lekövethető) sztori mögött nincs színpadiasság: a főnökök nem üvöltöznek, a kiiktatott emberek nem járják el a haláltáncot, miután szitává lőtték őket, s maga a főszereplő sem változik át érinthetetlenné. inkább tűnik éretlennek, egy fiatal srácnak, aki egyszerűen nem elég dörzsölt, nem elég tapasztalt ahhoz, hogy igazi főfőnök lehessen belőle. nem mohó, nem forrófejű, mint egy scorsese-gengszter, csupán hoz egy hülye döntést.

ami pedig az elengedhetetlen összecsapásokat illeti: az oldboy óta nem láttam ehhez foghatóan realisztikus, megrendezettséget és pompát mellőző verekedéseket. ilyen egy mocskos karnevál. (trailer)

Címkék

kritika gangster asian cinema 7csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr984535495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danzig 2008.05.31. 13:34:59

Nah vmit én is ismerek :) szörnymoziból melodráma -> The Host (Gwoemul) pszichothtillerből -> komédia, csak remélem hogy nem a Memories of Murder ,még csak félig láttam, alienek eddig nincsenek a többi viszont stimmelne rá :)

Ismeretlen_1068 2008.05.31. 13:40:00

az egyik talált. :)

taguchi · http://namhanman.blog.hu 2008.06.01. 13:06:26

Save the green planet. Érdekes, nekem nem jött be az a dirty carnival.

Ismeretlen_1068 2008.06.01. 13:24:42

bővebben?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása