aeon flux

ready for the action now, danger boy?

mese és valóság Zalaba_Ferenc
2008. március 02. 22:38:56

Kategória: 11 komment

az amerikai filmgyártásban ez a két fogalom ismeretlen. minden nap használják, de lövésük sincs arról, mit jelent. a mai két filmmel ez duplán bebizonyosodott.

az enchanted (2007) példának okáért a jól ismert disney-elemekből építkezik, mégsem egészen úgy csapódik le, mint egy klasszikus értelemben vett mese, amihez az egeres cég annak idején hajh, de nagyon értett. hisz az éneklős-táncos, mosolygós állatkás jelenetek, vastagon fogó alapigazságok és gyermekien egyszerű jellemek mellett az enchanted azért kicsit meg is szorongatja a hagyományokat, ami a shrek óta már-már alapkövetelmény. megfelelő finomsággal adagolva az önirónia bámulatos tud lenni, lásd a takaírító jelenetet patkányok és csótányok részvételével. deconstracting disney.

ez a része működik is a produkciónak, a mesevilágból new yorkba teleportált hercegnő-jelölt szerepét alakító amy adamset (talladega nights) pedig csak szélsőséges jelzőkkel lehet illeti. én például imádtam, de azon se csodálkoznék, ha sokaknál kiverné a biztosítékot. ugyanakkor a hollywoodi értelemben vett valóság és a mesék leegyszerűsített tisztánlátásnak ütköztetése megmosolyogtató konfliktuskákat okoz, de összességében ez is megbocsátható, hisz mégis csak egy disney-film elé ültem le, melynek végén még egy kifestett szemű sárkány is megjelenik.

a dan in real life (2007) című független mozival már nehezebb a dolgom. egyrészt rendkívül szerethető karaktereket mozgat (steve carell, juliette binoche, diane west: őket nehéz utálni), poénjai meg többnyire betalálnak - eltekintve a "ciki helyzet" kartotékból vett szituációs poénok túlzott sulykolásától, ugyanakkor cselekmény tekintetében a film erőteljesen gyengélkedik. böhöm nagy klisék között lavírozik, szinte sportot űz abból, hogy a még a címben is szereplő "real life" környezetet újra meg újra agyonvágja valami közhellyel. néha nem baj, ha a szeretet fényében fürdő figurák árnyékot is növesztenek, ezáltal válnak csak igazán emberivé. sajna ezt a film - főleg az utolsó félórában - emberesen elbukja, a guillotine-t azonban mégsem vettem elő a fészerből, mert hát kellemesen bódító érzés volt elmerülni a feelgood másodpercre pontosan érkező hullámaiban. a kellemetlenkedő képmutatást pedig a szőnyeg alá söpörtem. remélem, nem baj.

Címkék

kritika disney independent amy adams steve carell

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr464535171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsé 2008.03.03. 13:59:14

bár viszketek a Disney csöpögéstől, az enchanted-ot kifejezetten szórakoztatónak találtam. a Dan kedves és szerethető film bár a benne ábrázolt családi idill nem túlságosan hihető... te tudnál önfeledten röhögve, játszva, énekelve együtt tölteni a teljes családoddal (igazi nagy család, kb 20 fő) több, mint egy napot???

Ismeretlen_1068 2008.03.03. 14:10:00

ha olyan jól fizetett édi-bédi gyerekek alkotnák, akik a hollywoodi törvények szerint napi 4 óránál többet nem dolgozhatnak, akkor simán. :)

ty 2008.03.03. 14:10:21

"te tudnál önfeledten röhögve, játszva, énekelve együtt tölteni a teljes családoddal (igazi nagy család, kb 20 fő) több, mint egy napot???" simán, csak a megfelelő whiskey mennyiség kell hozzá ;-)

Ismeretlen_1068 2008.03.03. 14:10:59

zsé: egy kérdés. szerinted ki az idegesítőbb? nicky blonsky a hairsprayből vagy amy adams az enchantedből?

Ismeretlen_76970 2008.03.03. 14:54:39

Egyébként ugye mindenkinek megvan a függöny mögül parancsszóra belépő régen zombi, ma szuperjó csaj sportkocsistul, aki rád hajt, majd ritmusra lekoccol az ezzel kiengesztelődő kicsit deffektes öcsivel? Komolyan, másnaposan felkelve eredetibbet írok mint ez a hulladék DiRL.

Ismeretlen_1068 2008.03.03. 15:10:22

egen, az egy remek megoldás volt. és hogy pont emily blunt játssza. jaj. habár ha jobban belegondolsz, a csaj csak a cikkjeit olvasta, a regényét nem, az öcskös pedig onnan vette a legjobb szövegeit, valószínűleg újra bevetette őket. :)

zsé 2008.03.03. 17:13:42

ae: nem kérdés, nicky blonsky ezerszer rosszabb!!! amy teljesen hitelesen játsza el a tökéletes naívát. nicky minden megnyílvánulása halálosan fárasztott pedig csak az első 10 percet néztem meg a hairspray-ből, amy viszont lenyűgözött. Ty: létezik az a pia mennyiség...igazad lehet :-) de több, mint egy napig???

Ismeretlen_13025 2008.03.03. 19:36:38

Gecco te mindennnél jobbat írsz, tudjuk ;)

Deadly 2008.03.03. 21:55:24

nah, a tavalyi év számomra két legkedvesebb filmje. :) az enchanted bájos volt az elejétől a végéig, így különösebben nem izgatott az almás csávó meg a mókus parádézása, ami szerintem felesleges volt. a How do you know pedig sokáig nem megy ki az ember fejéből. a Dan in real life teltházas moziban igen jól működött, valahogy moziban a tömeg jobban átérzi az érzelmes részeket és nem fulladt egy pillanatra se csöpögésbe. nem tudom ki mennyire emlékszik a Kőkemény családra, de az a film a kiköpött mása (fordítva) ennek, csak az nem működött. én véletlenül pár hónappal előtte láttam és utáltam, mert ott minden családtag kapott szerepet és motiválatlan volt ki kibe miért szeret bele. itt ügyesebben (egyszerűbben) volt adagolva (együgyü az együgyüvel, értelmes az értelmessel), mégis a poénok és hangulat végig vitt magával. és még a kínos konfliktus is megbocsátható volt, sőt még a lezárás is. egyedül a zuhanyjelenet... azt sztem már láttam valahol... amúgy meg amerikában minden család így összejár. hány meg hány film szól karácsonyi autókázásról, hogy időben odaérjenek a pulykára? a Karácsonyi vakációról nem is beszélve! :) ui: nekem a Hairspray is tetszett. :P

Ismeretlen_1068 2008.03.03. 21:57:45

deadly, menthetetlenül romantikus vagy. most már valld be. :)

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.03.04. 09:38:55

Jó volt a Bűbáj, csak pont azt nem hozta amit elvártam tőle. A meséből átlép a való világba, akkor ne legyen már ez is olyan, mint a rajzfilm. Nem voltak elég bátrak véghezvinni, hogy a rideg valóságot ábrázolják, persze viccesen. Ki lehetett volna teljesen figurázni és nem csak egy két jelentben. Végül csak kiderült, hogy a valóság nem is nagyon különbözik a meséktől.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása