aeon flux

ready for the action now, danger boy?

DVD-teszt: Jabberwocky (1977) Zalaba_Ferenc
2007. november 05. 09:30:57

Kategória: Szólj hozzá!

A film 

Először is leszögezném, imádom Gilliam filmjeit és szeretem a Monty Python nevéhez fűződő dolgokat. Szóval egy Gilliam rendezte, félig-meddig Monty Python film (a USAban eredetileg Monty Python's Jabberwocky néven debütált, aztán Gilliam nyomására leszedették az előtagot) számomra minimum jó beruházásnak számít.

A film Lewis Caroll (többek között az Alice Csodaországban és Alice Tükörországban) leghíresebb verse (Jabberwocky, magyar fordításban Gruffacsór és Szajkóhukky) alapján íródott, pontosabban annak szörnye a címszereplő. A vers érdekessége, hogy bár nagyrészt hangutánzó és kitalált szavakból álló zagyvalék, mégis teljesen érthető.

Az alaptörténet tehát a következő: a középkorban a Jabberwocky dúlja a falvakat, az emberek pedig a bástyafalak mögé menekülnek előle. A városi gazdaságnak ez jót tesz (eleve csak a pénzzel/ingóságokkal rendelkezőket engedik be), a vallásnak szintén (sose volt még ennyi aktív templombajáró, és sose gyóntak még ennyien), a városba menekülteknek már kevésbé (munkaerőtúltengés van, pénz kevésbé).

Történet- enyhe spoilerrel (kijelölésre előtűnik):

A film főhőse Denis Copper (Micahel Palin), aki mint neve is mutatja: kádár. De mivel lepaktál a kereskedőkkel, apja kitagadja örökségéből, így nagy szerelmét és a falut hátrahagyva a városban próbál szerencsét. Itt munkát keres (de mivel nem céhtag, nem kap), hogy pár félreértés során végül legyőzze a szörnyet és elnyerje a királylány fele birodalmát és a király kezét, király fele királyságát és a királylány kezét. Tipikus legkisebb királyfi/szegénylegény történet, nem igaz?

A megvalósítás adja a dolog lényegét és erejét. A sokszor hallott "szegénylegény visz mindent" történet remek lehetőséget ad a céhek/magánzók, illetve a király+emberek/vallás+kereskedők ellentétek megmutatására. Emellett érdekes a műben az egyén vágyainak bemutatása (és mi van, ha a szegénylegénynek mégse a királylány meg a fél királyság kéne a boldogsághoz), ezzel előrevetíve Gilliam későbbi munkáit.

És persze van sok humor is, mint ahogy az várható volt. És ezzel el is érkeztünk a mű problémáihoz. A humor egyrésze nagyon jól működik és vicces, másrésze viszont nem mindig egyszerűen érthető vagy nagyon fárasztó/blőd. És néha morbid, amit én ugyan díjazok, a filmhez egész egyszerűen nem illik. Talán összességében az Erik a Vikinghez hasonlítanám.

Bár a rendezés jó, a script nem éppen az: pár helyen egészen dagályos, máshol pedig teljesen öncélú jelenetek lógnak a levegőben. a képi világa pedig szintén ingadozik a zseniális és gyenge között. A színészi játék sem kiengyensúlyozott.

A filmnek tehát vannak erényei, de vannak gyengébb pillanatai is. Akik szeretik a Monty Python humorát, illetve akinek tetszett az Erik a Viking, annak ajánlani tudom, illetve Gilliam szeretőinek is érdekes egy pillantást vetni rá, a stílusa már látszik, de még kiforratlan. Ezért inkább a rendező későbbi munkái felé irányítanám a figyelmet, mint például a Brazil vagy a 12 Majom, illetve ha témába vágó humoros alkotásra vágysz, akkor ott a Gyalog Galopp.

Összességében egy szerethető és vállalható, ámde eléggé váltakozó kvalitású művel van dolgunk. Érdekes darab, de a témából sokkal jobbat is ki lehetett volna hozni.

A DVD

Kép: pár helyen maradtak kópiahibák (de nem sok), a színek nem túlzottan élesek (bár ez eléggé változó, néha teltek, néha mintha kimosták volna őket), a fekete pedig nem mindig fekete. A kép kockásodásra hajlamos, a fehéregyensúlya nem mindig tökéletes, valamint úgy általában a transzfer túlzottan sötét. A képarány eredeti, de a film 20 éves és lowbudget, tehát csodát ne várj tőle, mert csalódni fogsz.

Hang: az angol 5.1 tisztán és érthetően szól, nem mellesleg pedig a surround hangfalakat is dolgoztatja. Dinamikája nincs túl sok, de a kora miatt elvárható szintet hozza. 

Extrák: Van egy szkeccs/végleges film összehasonlítás (közepesen érdekes), egy posztergaléria (három poszter nem túl jó minőségben: kevés), trailerek (a filmé meg két másiké), valamint egy audiokommentár Gilliamtől és Palintól (nem néztem vele végig, de az eddig hallottak alapján érdekeseket mondanak, viszont magyar vagy angol feliratnincs). Nem sok, talán csak az audiokommentár értékelhető belőle.

Külcsín és belbecs: közepesen szép nyomat kívül-belül rendes tokban, a lemez szitázása viszont nem túl esztétikus. A korong állóképes, a célnak megfelelő, könnyen kezelhető menüvel bír.

Összességében közepes kiadással van dolgunk, teljes áron emiatt nem igazán ajánlanám senkinek, akciósan talán, de előtte mindenképpen a kölcsönzőbe irányítanám az érdeklődőt megnézni a filmet.

Címkék

kritika monty python comedy dvdteszt eurocinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr334534844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása