aeon flux

ready for the action now, danger boy?

Zalaba_Ferenc
2007. június 09. 13:41:57

Kategória: 5 komment

zwartboek (2006). hosszú hollywoodi eltáv után paul verhoeven visszatért hazájába, hogy leforgassa hollyandia legdrágább filmjét, amely egyben az utóbbi évek egyik legszórakoztatóbb kalandfilmje is egyben. az amerikánus moguloktól megcsömörlött verhoevennek kellett már ez a vezeklés, amely ugyan kecsesen ingázik a könnyed és a kemény között - leginkább az előbbi javára -, mégis véresen komoly film, már ami az ambícióit illeti. verhoeven kiskrapek volt a német megszállás idején, szóval leginkább környezete emlékeit oltotta bele abba a történetbe, amelyben nagyítóval kell keresni az eredetiséget, ám tehetségből mégis jóval többet kínál, mint az zsánertársaitól elvárható: a főszerepet alakító carice van houten nevét hamarosan megjegyzi a világ, ugyanis a hírek szerint az elbűvölő és ellenállhatatlan természetességgel bíró hölgyemény játssza a következő bond-lányt, s remélhetőleg fel is oldja craigben a görcsöket. de lehet, hogy pont ellenkezőleg...

a zwartboek-ban (jelentése: fekete könyv) egy zsidó nőt alakít a II. világháborúban megszállt hollandiában, aki hogy életét mentse, bátor húzásra szánja el magát: beépül az ellenség főhadiszálására. shining through pepitában? olyasmi, de ezúttal a másik oldalnak nem csupán szíve és farka van, de esze is, s ez a kiegyenlítettség határozottan jót tesz a filmnek, melynek cselekménye franciásan túlhajszolt és fordulatai sok helyütt hatnak hiteltelennek (bizony, többször ugrott be a 24, mint shyamalan). ugyanakkor a figurák nem csupán a cselekmény hatására mozdulnak, élnek és lélegeznek, a főgonoszt alakító waldemar kobus sem tűnik mindig karikatúrának, a das leben der anderenben már remeklő sebastian koch-t - aki azt a német tisztet alakítja, akit carice figurája behálóz -  pedig hamarosan ki fogják kiáltani európa legjobb színészévé. mindezen túl a zwartboek szerzői film: erőszakos és erotikus, romantikus és ironikus, mint verhoeven legtöbb munkája, ám ezúttal sem a vér, sem más testnedvek nincsenek túlmisztifikálva, csupán eszközök egy nagyobb cél - illetve a néző szórakoztatása érdekében.

Címkék

kritika film eurocinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr114534582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_46562 2007.06.09. 13:59:49

ezt nálunk mikor mutatják be?

Ismeretlen_1068 2007.06.09. 14:04:36

moziban nem lesz... dvd-n meg talán bufi, passz.

Ismeretlen_46562 2007.06.09. 14:12:53

ria-ria hungária! oh yeah, ott vagyunk a szeren:) kíváncsi lennék rá, hogy mikor lesz kérdéses az épp aktuális steven seagal "akcióklasszikus" megjelenése...

Ismeretlen_33238 2007.06.09. 14:25:37

Már jön is :)

Bomarr 2007.06.09. 14:43:48

Minden betüvel egyetértek. SPOILER Szerintem a film egyik legnagyobb húzása, hogy pont ott indul be a legjobban a cselekmény, ahol a többi háborus film zárni szokott... vagyis a Szövetségesek bevonulása és az össznépi utcai örömködések után :) Szinte már vártam a vége feliratokat, erre kiderül, hogy a leszámolások legjava csak eztán jön :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása