aeon flux

ready for the action now, danger boy?

Zalaba_Ferenc
2007. április 18. 22:46:37

Kategória: 12 komment

la science des réves / az álom tudománya (2006). már a kísérőfilm is megéri a pénzét: a filmszemle után most először láthatja a magyar közönség moziban a 639. baba című magyar rövidfilmet, amely egy (anti)utópisztikus társadalomról rajzol szobaméretű szkeccset, szatirikus ecsetvonásokkal, enyhén nyomasztó légkörrel. szóval olyan brazilos az egész, csak jóval szerényebb kivitelezésben. ám a pirc kapitány fíling mégsem érezhető rajta, maximum a zenén. de annyi baj legyen: az ötlet, a játék (scherer péter és murányi tünde) és a kellemes slusszpoén simán elegendő ahhoz, hogy az ember melle büszke dagadjon: ez egy jó magyar munka! (az meg tipikus magyar mentalitás, hogy bár a írók, rendezők, producerek teljes triumvirátusa eljött a mai sajtóra, a jelenlévő újságírók egyetlen kérdést sem tudtak nekik szegezni.)

a pompás előételt mennyei fő fogás követett. michel gondry nevét akkor jegyezte meg a moziba járó világ, mikor azzal a hosszú című jim carrey film befutott a mozikba, hogy rendesen megdolgoztassa az agyat, s legalább annyira elkábítsa az érzékszerveket is. egy kissé túlságosan is. gondry ezúttal charlie kaufman nélkül forgatott: munkájából hiányzik is mindaz az egzisztenciális gyötrődés, amely hajlamos kissé hazavágni a kaufman-irományokat. az író szelleme nyomokban ugyan jelen van a science-ben is, főleg a főhős félénkségében (akit ironikus módon a latin lover garcía bernal kelt életre), és a szomszéd lánnyal kibontakozó szerelem sem mentes az önmarcangoló döcögéstől, de ne rémülj meg: ez a film sokkal játékosabb, szárnyalóbb és - nincs jobb szó - kedvesebb, mint bármi, amit mostanság a filmvásznon láthatsz.

stéphane, a feltaláló párizsba jön, ahol egy nem túl kreatív munka várja. az unalmas hétköznapokat a szomszédban élő stéphanie teszi elviselhetővé, akivel szinte azonal közös hullámhosszra kerülnek. apropó hullámhossz: a fiú legnagyobb vágya, hogy képes legyen kontrolálni álmait, ám az álomtudomány veszélyes terület, és idővel stéphane elbizonytalanodik azon, hogy ki és mi irányít kicsodát és micsodát...

aki ismeri a gondry rendezte videoklipeket, tudja jól, hogy a gall direktor milyen gyermeki bájjal és játékos fantáziával építi fel álmait, méghozzá tesco gazdaságos elemekből, melyek egy pillanatra sem tűnnek gagyinak, mivel mindnek megvan a maga helye és szerepe. gondry kimeríthetetlen képzelete ismét csodát művel a vászonnal; az ehhez mért üditő nemzetköziség (a szereplők kb. mondatonként ugrálnak a francia, a spanyol és az angol nyelv között), a hol korhatáros, hol gyermekded poénok, a csodálatos hősnő (a gazella szerű charlotte gainsbourg) és a bájosan naiv hős test- és lélekközelivé teszi a varázslatot. azt hiszem, sírtam és nevettem, vagy tudom is én, de nagyon éreztem. (trailer)

Címkék

kritika film

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr754534536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_47663 2007.04.18. 22:58:51

az ezelőtti filmjének az 5lete tetszett de valahogy a film nem akart beütni nálam a klippjei viszont zseniálisak úgyhogy kiváncsian várom már (hmmmööö az az igazság ,hogy már csak felirat kellene hozzá...)

Ismeretlen_1068 2007.04.18. 23:05:08

jövő héttől nyomják a mozik a 639. babával együtt. szerintem érdemes lenne nagyvásznon...

adc 2007.04.19. 11:46:57

"a jelenlévő újságírók egyetlen kérdést sem tudtak nekik szegezni" téged is beleértve...? :)

Ismeretlen_1068 2007.04.19. 12:15:52

én csak besurrantam. :) érdekes lett volna úgy felállnom, hogy "aeon flux vagyok az aeonflux.freeblog.hu-tól. az lenne a kérdésem, hogy..." :)

mr. 2007.04.19. 14:16:17

miért, milyen jól hangzott volna: "ae vagyok az ae.freeblog.hu-tól. az lenne a kérdésem, hogy miért olyan rosszak a francia filmek? :) azért, ha nagyon megerőltetted volna magad, tudtál volna bemutatkozni.. nem?

Ismeretlen_1068 2007.04.19. 14:20:59

és erre vajh milyen választ adott volna a két magyar kisfilmes? :P

mr. 2007.04.19. 14:34:22

jah, hogy a csigaevők nem voltak ott, csak a kisfilmesek.. legközelebb figyelmesebben olvasok. a két kisfilmestől valóban nincs mit kérdezni, de ők hogy-hogy nem ismertek fel téged, s nem kérdeztek tőled? sötét volt a teremben?

Ismeretlen_1068 2007.04.19. 15:21:31

szerencsére az volt, különben megkérdezték volna, hogy "te mit keresel itt?" :)

Ismeretlen_22500 2007.04.21. 22:00:48

távol álljon tőlem, hogy megvédjem a magyar újságírókat, de hát a mundér becsülete mégiscsak. szal a 639. babát a 2005ös bushon lehetett először látni, és akkor még mindenkiben megvoltak a kérdések, hogy eztígyhogy, milyen technikával lehetett, mennyi lovéból, de hogy 2007-ben már mindenkinek a könyökén jön ki, az is biztos. egyáltalán volt aki még megnézte? nem mentek ki? falusi mariann sem? gondry meg egy isten, én a fransziafilmnapok vmi rendezvényén láttam. zseniális. és tényleg, ez a film az, amit vásznon érdemes nézni, a feléről lemaradsz, ha monitoron nyomod. nem fogod visszakérni a pénzed, kedves n4.

Ismeretlen_1068 2007.04.23. 17:06:02

nem, falusi mariann el se jött. :) amúgy lehet, hogy igazad van: a filmről már hallottam korábban, megnézni viszont csak most volt alkalmam, s minden előítéletem ellenére földhöz vágott.

Ismeretlen_87170 2008.01.05. 23:31:32

Ma reggel néztem meg, még mindig kész vagyok tőle! Magam részéről még dobtam hozzá egy csillagot, szerintem megérdemli!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása