aeon flux

ready for the action now, danger boy?

Zalaba_Ferenc
2007. február 21. 18:31:31

Kategória: 4 komment

letters from iwo jima (2006). a tora! tora! tora! óta nem volt olyan vállalkozás, amely ennyire aprólékosan mutatta volna be az egymással harcoló feleket, mint eastwood kettőse. hozzáteszem, unalmasabb se nagyon. nem tudok elszakadni a gondolattól, mennyivel hatásosabb hatékonyabb lett volna az ivo dzsimai ütközetről szóló duológia, ha rendezője egyetlen filmbe gyúrja össze azt. annak ellenére, hogy a letters már keresi a néző társaságát, a film jóval hézagosabb a flagsnél: ez leginkább az utolsó egy órán érezhető, amely jóformán mást se mutat, mint barlangban bújkáló, a halált és/vagy az amcsikat váró japán katonákat. klausztrofóbiát már rég éreztem ennyire laposnak.

pedig tényleg ígéretesen indult. a flags jellegtelen szereplőivel és a rájuk aggatott celofánidológiákkal szemben a letters hús-vér figurákkal szolgál: egy rendíthetetlen generálissal, akinek kisujjában van ez a nemszeretem háború, egy közkatonával, aki csak szeretne hazajutni, egy kirúgott rendésszel, akit kiközösítenek a többiek, s így tovább. plakátfigurák, de legalább vannak körvonalaik.

történétük viszont aligha. a hihetetlenül felkapott paul haggis és iris yamashita forgatókönyve a háborús filmek dramaturgiáját követi (egy darabig): I. felvonás: felkészülés az ütközetre. II. felvonás: ütközet. III. megváltás... helyett kínlódás. tulajdonképpen rá lehetne húzni az ivo dzsimára, hogy mennyire különleges, mennyire analitikus darab: bejárja az emberi tűréshatár legvégső lépcsőfokát is, de leginkább csak egy fojtogató türelemjáték, amely részegen és a végefelé egyre homályosabban kóvályog a háborús közhelyek és a tanácstalanság között. (trailer)

Címkék

kritika film oscar clint eastwood

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr724534463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_46562 2007.02.21. 19:25:17

látom nem kíméled clintet.:) amúgy a flagsről egyezik a véleményünk, ezt még nem láttam.

John Williams 2007.02.21. 19:46:12

Paul Haggis csak a történet egy részét írta. A forgatókönyvet Iris Yamashita írta. http://www.xpress.hu/forum/forum.asp?VID=R74355316483132826&FID=79&TDB=15&TKEZD=8162

Ismeretlen_9654 2007.02.22. 01:51:30

a dicsőség zászlaját akkor most bemutatják a mozik vagy semi. mintha március 1-re írták volna a premier, de a helyett az iwo jima van már.

Ismeretlen_1068 2007.02.22. 09:22:44

a külföldi jogtulaj kérésére fordított sorrendben mutatják be a filmeket: március 1-jén debütál az iwo jima, március 15-én pedig a flags. a filmeket látva van is logika a kérésben.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása