aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: pénzes cápa [money monster] (2016) Takács Máté
2016. május 28. 18:21:00

Kategória: film 6 komment · 1 trackback

A válságnak vége, így a bankok és befektetőcégek ott folytathatják, ahol abbahagyták. A felelősségi és elszámoltatási kérdés még mindig a levegőben lóg; erre reflektál Jodie Foster filmje, melyben a pénzügyi tévéshow házigazdáját, Lee Gatest (George Clooney) túszul ejti egy férfi (Jack O'Connell) egyenes adásban. Célja, hogy világossá tegyék számára, hogyan veszíthette el minden befektetett vagyonát egy szemvillanás alatt.

money_monster_kiskep.jpg

A Pénzes cápa végig figyelemlekötő film, szóval a néző pénze nem tűnik el egy fekete lyukban, ha jegyet vált rá, ám képletesen szólva: szűk folyosón lohol, egyetlen ajtón sem kíván benyitni, hogy megnézze, mi minden rejtőzhet mögötte, mindenáron csak a maga által kijelölt cél érdekli. Rásüthető, hogy naiv, de talán tudatosan naiv, elvégre egy közismerten magas intelligencia-hányadossal bíró személy állt a kamera mögött, s még ha a három fickó által jegyzett forgatókönyvhöz nincs is köze, a körültekintés rendezői oldalról is követelmény.

De kár túlzottan ostorozni ezért a filmet; a pénzügyletek iránt (szórakoztatóan) érdeklődőknek ott volt idén A nagy dobás, ez a showról szól. A teljes őszinteséget ellenben ezen a téren is számon lehetne kérni rajta, lévén kezdetben nagyon is médiakritikusnak tűnik, ám az események előrehaladtával, a kijelölt főkolomposig vezető úton gyakorlatilag mindenki megkérdőjelezi munkáját és a környezetet, amiben dolgozik. Oké, nem mindenki, de látványosan sokan fordulnak magukba; ez megint csak a kompromisszumot nem ismerő alkotói szándék eredménye.

Ezért is késett 15-20 évet a Pénzes cápa; ma már jogos elvárás a valószerűbb vázolás, a többoldalúság, ugyanakkor a társadalmi elégedetlenséget minden korban hálás dolog meglovagolni. Az időszerűség az egyszeri ember pórul járásának módjában érhető tetten, konkrétan a pénzügyi befektetése magyarázat nélküli felszívódásáról van szó. Egyébiránt akár Costa-Gavras csaknem két évtizedes Őrült városa testvérfilmjének is beillik ez a mű; abban a John Travolta alakította elkeseredett fickó állása elvesztése miatt nyúl fegyverhez s kerül tévékamera elé.

Clooney bizonyára erősen hitt a Pénzes cápa ügyében, hiszen producerként is részt vett benne, ő és a tévés rendezőt játszó Julia Roberts is szokványosan van jelen, miközben párosuk a hivatkozott 15-20 évvel korábban minimum dupla akkora érdeklődést generált volna a mozikasszáknál, mint amivel most be kell érnie a filmnek. A sztár viszont Jack O'Connell, aki roppant meggyőzően alakítja a magát a végső lépésre elszánó Kyle Budwellt; nem különben figyelemreméltó most sem, mint mikor legutóbb fordult elő, hogy egy színésznő rendezői kezei alatt dolgozott.

Végül is, ha van valami üdítő a Pénzes cápában, az éppen az, amiért elavultnak tűnik: színészeire támaszkodik, megrögzötten egyszerű, ám kétségtelenül szimpatikus üzenete és látószöge van, és nem utolsó sorban: leköt. Leköt, és még hihetőségi határokra csatangoló húzásai (tényleg ilyen simán be lehet jutni egy élő adás felvételébe?) felett is át lehet siklani, ha rátekintünk a naptárra: nyár van, nem Oscar-szezon. És különben is: pénz beszél, cápa ugrik.

money_monster_hun_poszter.jpg

Címkék

kritika thriller george clooney jodie foster julia roberts intercom jack o connell 6csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr208753982

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pénzes cápa 2016.06.01. 08:57:38

Jodie Foster negyedik nagyjátékfilm rendezése üdítően hat a mostanában mozikba kerülő képregény és fantasy filmek tengerében. Ráadásul minden megtalálható benne, ami egy jó filmhez kell. Lee Gates (George Clooney) egy gazdasági műsor vezetője. Az ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freddyD 2016.06.10. 18:07:38

Elég rémes darab sajnos. A túszejtős sztori elég hamar kifullad, ez a "nyomozzunk együtt a google segítségével, mert rohadtul nincs más dolgunk" krimiszál meg marha kínos volt.

Még a casting is rossz volt. Robertset alapból nem bírom, szóval vele nem is voltak semmiféle elvárásaim, de Clooney-nak bámulatosan nem állt jól ez a ripacs-showközgazdász szerepe. Nem is értem miért vállalte el ezt.

Ez a médiakritikás szál meg volt a hab a tortán. Ilyenkor értékelődik fel az emberben még jobban a zseniális "Black Mirror" sorozat, mert ott tehetséges emberek írták a forgatókönyveket, míg ez olyan mint valami visszautasított Black Miror fan-fiction

Fejlődő szervezet 2016.06.11. 07:20:43

@freddyD: Én pont ennek az ellentétét éreztem a film alatt. Számomra az idei évben ez a film volt az egyik kellemes meglepetés. Végre nem CGI-t és szuperhősöket kellett néznem, hanem hús-vér embereket egy izgalmas-szórakoztató sztoriban, ami még szólt is valamiről, és amit a színészi jelenlét, a forgatókönyv és Foster remek rendezése vitt el a hátán. Utoljára talán a '90-es években készültek ehhez hasonló filmek, épp ideje volt egy felnőtteknek szóló filmet is a mozikba küldeni. Én nagyon élveztem.

Repce Manó 2016.06.11. 11:43:26

@Fejlődő szervezet: észrevetted te is, hogy ha agyonreklámozott és hype-olt látványfilmről van szó, akkor mind a kritikák, mind a nézők keresik benne a pozitívumot és próbálják ignorálni a nyilvánvaló és ordító hibákat is, míg egy eredeti ötleten alapuló krimi-thriller-ben, ami nincs tele akcióval és robbanásokkal, nagyítóval keresik a hibákat.

2016.06.11. 14:09:35

@Repce Manó:

a sötét lovag ill. az amúgy persze kiválóan rendezett mad max-a harag útja istenítése a két legmélyebb példa, inkább azon kellett volna morfondírozni, hogy mennyire riasztó kortünet (és igazából sokaknak igen, másoknak meg mennyire kevéssé szórakoztató) mindkét film, technikai színvonal ide vagy oda

freddyD 2016.06.11. 16:35:07

@Repce Manó: Már bocs, de ne általánosíts. Ennél a filmnél meg speciel nem hiszem, hogy bárki is robbanásokat várt. Én azt hittem ez egy jó kis pszichothriller kamaradarab lesz, de eléggé kiábrándított a végeredmény

Fejlődő szervezet 2016.06.12. 17:35:53

@freddyD: Szerintem a sztori és az előzetes ismeretében a pszichotriller, mint műfaj, eleve ki volt zárva. Ha arra vártál, nem csoda, hogy csalódtál! (vagy legalábbis én mást értek pszichotriller alatt.)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása