aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: cloverfield lane 10 [10 cloverfield lane] (2016) Richter Viktor
2016. április 14. 09:45:00

Kategória: film 6 komment · 1 trackback

 - SPOILERMENTES -

A párkapcsolati konfliktus elől menekülő Michelle (Mary Elizabeth Winstead) autóbalesetet szenved, majd számára ismeretlen közegben, egy földalatti bunker puritánul berendezett szobájában tér magához. A rejtek tulajdonosa a haditengerészetet megjárt Howard (John Goodman), aki megdöbbenésére közli vele, hogy a fenti világot támadás érte, és rajtuk kívül mindenki halott. A hermetikusan zárt rendszer harmadik túlélője Howard korábbi munkatársa, a dumagép Emmett (John Gallagher, Jr.), aki az óvóhelyre való bejutás közben megsérült.

clo001.jpg

Ebből a helyzetből bontakozik ki Dan Trachtenberg rendezésében a háromfős kamaradarab, amelyben lassan, de biztosan ismerjük meg a karaktereket, eddigi életüket, a világról alkotott képüket, és vágyaikat. A trió tagjai között az idő előrehaladtával egyre nő, növekszik mind a dinamizmus, mind pedig a feszültség. Mindez alapját Howard állításai alkotják, ámbár a néző Michelle-lel együtt, már eszmélésétől kezdve kétségbe vonja azokat. Vajon egy manipulatív szociopata pincelakó fogságába esett vagy odakint tényleg eljött az apokalipszis? Ha igen, vannak-e mások a fenti világban, akiket érdemes lehet megmenteni? A fiatal nő tétovázás helyett lehetőségeihez mérten az első perctől apránként kutatja fel a válaszokhoz vezető jeleket. Szerencsére a külső, megfigyelői szemszög kapcsán végig következetes marad a film: csak azt látjuk, amit Michelle lát, csak annyit tudunk, amennyit ő tud. A Cloverfield Lane 10 ezzel a húzással a macska-egér játék és a suspense olyan mestereit idézi meg, mint H. G. Wells, vagy Alfred Hitchcock.

A tripla pszichológiai fogócska eredményeként hiába tudunk meg egyre többet arról, mi történ(hetet)t a falakon túl, a hármasfogat tagjai közti viszony folytonos változása miatt gyakorlatilag újra és újra megkérdőjeleződik minden tudásunk, amit az adott pillanatig megszereztünk és biztosnak tűnt. A kitűnő szkript a dráma és az izgalom mellett nem nélkülözi a humort sem, nagyszerűen összerakott karaktereibe pedig remekül lehel életet mindhárom színész. Goodman az irányításmániás és istenkomplexusos Howardban félelmetes ihlettel szintetizálja Charlie Meadows-t (Hollywoodi lidércnyomás - 1991) és Walter Sobchakot (A nagy Lebowski - 1998), miközben végig érezzük, hogy a tudatának felszínét uraló pszichózis alatt ott lapul egy egykor kedves és megbízható ember is. Winstead Michelle-je egyszerre kíváncsi, elszánt és agyafúrt, aki a hőn áhított információk érdekében egy pillanatig sem rest cselekedni. Az Emmettet alakító Gallagher hitelesen adja a saját világából kilépni képtelen, kisvárosi fazont, aki általában inkább túlgondolja a dolgokat, és emiatt sokat szövegel – amitől legalább kellemes társasággá válik.

clo003.jpg

A fojtó hangulatú és feszes tempót diktáló sci-fi thriller ütős figurái, tökéletes szereposztása, pontosan eltalált párbeszédei, és kiválóan tálalt meglepetései az utolsó minutumig a moziszékhez szegeznek. Maximálisan igaz rá, hogy a kevesebb időnként sokkal több lehet, hiszen erre az elvre a film alkotócsapata nemcsak, hogy ráérzett, de a sztori keretein belül sikeresen ki is aknázta azt. Egy ilyen elsőrangúan megvalósított jellemző például, hogy a nyitó képsorhoz hasonlóan a zárójelenet ugyanúgy, szinte egy az egyben mentes a dialógustól, amit egy önmagában és képei erejében kevéssé bízó alkotás szinte biztosan nem engedett volna meg magának. A második Cloverfield-mozi érzelmi hullámhegyei és -völgyei következtében, a zárás pillanatai után az embernek kedve támad úgy viselkedni, mint Janek kapitánynak a Prometheus végén: a székből felállva mindkét kezét a levegőbe emelni, és közben tátott szájjal ordítani.

Kövess minket facebookon és twitteren!

clo_plakat.jpg

Címkék

kritika sci-fi thriller sci fi spinoff cloverfield drama j j abrams paramount sequel john goodman jj abrams mary elizabeth winstead 8csillagos uip duna film john gallagher jr john gallagher dan trachtenberg

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr298603524

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 10 Cloverfield Lane 2016.04.15. 18:16:22

 -SPOILERMENTES- Ahhoz képest, hogy csak a bemutató előtti hónapok fedték fel nekünk, hogy ez a film egyáltalán létezik és a világra jött, J.J. Abrams kis csapata egész szép kis feltűnést keltett vele a trailerrel. A filmmel kapcsolatban a stúdió megl...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2016.04.15. 11:10:45

Állj az egész. Én ezt a történetet jó tíz éve láttam színházban, Rába Roland volt a főszereplő. Csak tudnám, mi a bánat volt a címe.... ):

Sanyi 32 2016.04.15. 11:13:42

Nem győzött meg az írás.

new_boy_on_the_block 2016.04.15. 11:33:48

De ez most a szörnyes Cloverfield folytatása? Vagy van köze hozzá? :D

steery 2016.04.15. 12:15:32

Jól sejtem, hogy ennek sajnos semmi köze a Cloverfield szörnymozihoz? Csak egy újabb megtévesztő cím a nézők becsapása céljából?

Repce Manó 2016.04.15. 13:30:06

@steery: Lehetséges, én nem láttam, de attól még lehet nagyon jó film. Sajnos a filmesek kénytelenek ilyen trükkökhöz folyamodni, hogy nézőt szerezzenek, mert a nézők eléggé ignoránsak. Ha csak egy mezei klausztrofób apokaliptikus kamara sci-fit mutatnak be Lány a bunkerben címmel, akkor senki nem ugatna róla, senki nem is tudna róla és alig nézné meg valaki a moziban, mert még az aeonflux sem írt volna róla kritikát... és tized annyian néznék meg, holott ugyanaz a film, csak más címmel, de tízszer annyian is élvezhetnék, de ők nem néznek mást csak azt, amiről már olvastak könyvben, volt róla képregény, láttál róla mesét a Fox Kids-en reggelente, vagy van 6 része már és jön a hetedik meg a nyolcadik.

Achi9 2016.04.15. 19:34:24

Ez alapvetően egy nagyon jó kis film. Nem váltja meg a világot, nem egy forradalmi filmélmény, de attól még érdemes megnézni. A legnagyobb probléma a hatalmas spoiler, ami konkrétan maga a cím. Ahogy írjátok, nyilvánvalóan marketing oka van annak, hogy ez lett a film címe, de attól még elrontja az élményt. Így is van a cselekményben némi csavar és így is nagyon jól adagolja a feszültséget a film, de egészen más lett volna ha konkrétan semmilyen információnk nincs arról, hogy mi történik a külvilágban. Akkor aztán lehetett volna gondolkozni közben, hogy kinek van "igaza". No de sebaj, cserébe John Goodman zseniális és a többiek is nagyon jól hozzák a karaktereiket. Aki akció-scifire vágyik, az ne nézze meg, aki viszont szereti a kamaradrámákat, a feszültséget, az mindenképpen adjon neki egy esélyt (ha nem is feltétlenül moziban).

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása