aeon flux

ready for the action now, danger boy?

csillagok háborúja: 36 éve magyarországon Takács Máté
2015. augusztus 16. 09:42:00

Kategória: film 7 komment

36 évvel ezelőtt, 1979. augusztus 16-án mutatták be a magyar mozik –feliratosan, és a nagyobb jegybevétel igényével kétrészesként– a Csillagok háborúját. Eme filmtörténeti napon még a Munkahelyi románc című szovjet, illetve A vöröshajú című román film került műsorra, de ez most senkit nem érdekel. Minket viszont az: hol, hogyan láttad először a Star Wars saga első fejezetét? Vallj színt a kattintás után szavazattal, avagy kommentben!

 

Címkék

star wars sci-fi sci fi george lucas adventure carrie fisher lawrence kasdan mark hamill harridon ford

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr587709842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsolt63c 2015.08.16. 11:19:07

Ha jól emlékszem hangalámondásos Vhs-en, egy nap mindhárom részt.Gyermekkorom legszebb napja volt. :)

RCH 2015.08.16. 11:59:42

A Corvin moziban láttam a filmet elôször, talán a bemutató utáni második héten. A körútig kilógó sorban állva meg lehetett bámulni a hatalmas, kézzel festett plakátok és transzparensek mellett 2 listát is, melyen a jók és a rosszak voltak szétválogatva :D
A jegyárak a megszokottnál jóval drágábbak voltak: ha jól emlékszem az elsô 3 sorba a 6 Ft helyett 12 forintot kértek és a legdrágább jegy 32 Ft volt.
A moziterem nem igazán volt ergonómikus: az elsô sorok rálógtak a vászonra és a szélsô székekrôl élvezhetetlen volt a látvány, ráadásul a sorok alig emelkedtek, így a fejek gyakran belelógtak a feliratba, de mégis telt ház volt minden alkalommal, mikor ott jártam.
A film felénél - mikor felrobban Dantooine - szünetet tartottak: a jónép kitódult az utcára a mozi tetejét széthúzták a jobb szellôzés kedvéért (ezt csak kevés mozi tudta: pl. a Szikra, Puskin és Május 1.)
A film elsô fele számomra csalódás volt, de némileg kárpótolt, hogy a szünet alatt végig szólt a film zenéje persze csak monóban, hisz akkoriban még sztereo elôadás sem volt, nem hogy térhangzás, THX, vagy ilyemi.
Kb. 10-15 perc után visszaterelték a tömeget (ilyenkor szemfülesebbek akár be is tudtak lógni), majd megnézhettük a film második felét. Az viszont lenyûgözô volt.
Tudtam, hogy ezt meg kell néznem újra, úgyhogy amint tehettem ismét jegyet váltottam a filmre. Majd újra és újra.
Kb. 30* néztem meg moziban a Star Wars-ot (zömében a Corvinban), és még párszor VHS-en (haveroknál, mert nekünk az nem volt), TV-ben, DVD-n, és moziban újra, mikor kijött a "feljavított" változat.
Ma már kinôttem ebbôl az megszállottságból, de az év vége egyik estéjét ismét moziban fogom tölteni és biztos vagyok benne, hogy ismét libabôrös leszek, mikor elsötétül a terem.

zolij 2015.08.16. 14:11:00

@RCH: Alderaan lesz az a Dantooine :)

K. Kálmán 2015.08.17. 17:36:21

1982-ben a Szabad Ifjúság moziban Kaposváron. Nagy hiányt pótolt ez a mozizás, ugyanis A Birodalom visszavágot ugyanabban az évben, de előbb láttam, mint a Csillagok háborúját és már nagyon szerettem volna megismerni a történet első felvonását. A mozizást csak az zavarta, hogy az előttem lévő sorban egy ifjú pár végig önfeledten csókolózott, ezért ide-oda kellett mozgatnom a fejemet, ha nem akartam lemaradni a film történéseiről.

Anak 2015.08.18. 22:22:42

Vicces módon a 3 régi film közül ezt láttam legutolsóként. Az első filmélmény a Jedi visszatérrel kezdődött VHS kazettán, (szomszéd adta kölcsön) amit kb 12 éves koromban láthattam '94-95 környékén.
Egészen furcsa élmény volt eképpen belecsöppenni ebbe a világba.
Az akkor még nem IV. résznek nevezett első részt csak pár évvel később, könyvtárból kikölcsönözve tudtam megnézni.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása