aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: fantáziátlan Takács Máté
2015. augusztus 09. 17:41:00

Kategória: film 26 komment

A nyár utolsó nagy durranásának szánt Fantasztikus Négyes befürdött: nem csak a kritika hagyta helyben, de a nézők is látványosan álltak ellen az újabb szuperhős-revideálásnak, s ismét elsőnek hozták ki Tom Cruise-t és a Mission: Impossible: Titkos nemzetet. Biztatóan indult Az ajándék, érdektelenül a Dübörög a szív és a Shaun, a bárány - A film.

fantastic_four_2015.jpg

> új filmek
2005-ben válságos állapotok uralkodtak az amerikai mozikban, és az újabb és újabb mélypontok közepette nagy-nagy felüdülést jelentett A Fantasztikus Négyes a vártnál nagyobb sikere, ami végül 155 millió dollárig szólt (ma már közel 200 milliót érne) – a folytatás két évvel később még jobban is nyitott, de hát akkor még nem lehetett különösebben válogatni a (szuperhősös) képregényadaptációk között. Aztán a Fox abbahagyta a szériát, és most elsősorban jogvesztési eshetőségekből kifolyólag ismét nekiállt gyártani. A Fantasztikus Négyes (Fantastic Four; hazai bemutató: augusztus 13.) az efféle filmeket érintő, javuló trendek és ígéretes szereplőgárda ellenére azonban először az újságíróknál ütközött falba: egy hangját nem találó, végig csak felvezetésként funkcionáló, érdektelen produktumként jellemzik, aminek a szokásosnál nagyobb visszhangja lett, s ennek hatására még Josh Trank rendező is lefitymálta gyermekét. Ezzel párhuzamosan, és ezek után a 40-50 milliós várakozások zsugorodni kezdtek, a nyitónapi 11 millió dollár pedig végleg betette a kaput, és az már csak bónusz balegyenes ennek a filmnek, hogy horrorfilmeknél is ritkán látott mélységekbe került a nézői visszajelzések átlaga. Tehát nem csak a zsánernél szokásos visszaesésekkel, de a közönség fújolásával is szembesülnie kell a 120 milliós sci-finek. A 26 millió dolláros start egészen hitvány (és még az élre se volt elegendő), és minden úgy fest, hogy 60 millió alatt zárja kapuit a Fantasztikus Négyes. Vélhetően a Fox fel is szabadítja a dátumokat, amiket a folytatásoknak pécézett ki, aztán mehetnek ezek is Pókember után a Bosszúállókba vagy valami.

Jó benyomást tett első filmjével az újonc STX Entertainment forgalmazó. Az ajándék (The Gift; hazai bemutató: augusztus 13.) egyrészt minden várakozást felülmúló kritikákban részesült, másrészt a közönség érdeklődését is nagyobb mértékben vonta magára, mint azt bárki kinézte volna belőle. A csupán 1648 moziban vetített thriller 12 millió dollárral harmadik lett a hétvégén, ami egészen kiváló egy 5 millióból forgatott produkciótól. Tapasztalatból tudjuk, hogy a thrillereknél az a nyerő a nézőknek, ha az előzetes ismerős izgalmakat kínál, ez igaz, viszont az ilyen kezdő disztribútorok átlagosnak kinéző portékái nem szoktak olyan könnyen rezonálni, mint mondjuk a Sony/Screen Gems vackai szeptemberben. A visszajelzések persze nincsenek túl nagy egyetértésben az újságírók szavaival, de hátha van tényleg annyi Joel Edgerton rendezői bemutatkozásában, hogy 40 millió fölé jut Az ajándék. Ahogy a hónap további része kinéz, erre simán van esély.

Miután befutottak a kritikák, világossá vált, hogy a Dübörög a szív (Ricki and the Flash; hazai bemutató: szeptember 10.) létezésének gyakorlatilag egyetlen oka az, hogy Meryl Streep kihúzhassa listájáról a kiöregedett rocker szerepkört. Őt persze éltetik is, a lagymatag reakciók inkább a két Oscar-díjast, Diablo Cody írót és Jonathan Demme rendezőt kéne, hogy zavarják, na meg a Sony/TriStart, mert Streep játéka önmagában nem piacképes dolog. Mondjuk egy 1600 mozis terjesztés nem is pályázik ritkás levegőjű magaslatokba, ám kellő alkotói formával és terjesztési óvatoskodás nélkül 10 millió közelébe is el lehetett volna ezt lökni ebben az időszakban, amikor a felnőtt nőket könnyen csábították a mozikba az előző években. A nem 7 milliós nyitányból aligha lesz lassú lefolyású, szolidabb siker, csupán egy 20 millióval süllyesztőbe tűnő nyári dráma.

Ahogy a magyarok februárban, úgy most az amerikaiak sem tudtak mit kezdeni az Aardman gyurmabirkájával. A Shaun, a bárány - A film (Shaun the Sheep Movie; hazai bemutató: már DVD-n) szerdán bégette be magát több mint 2200 moziba a Lionsgate gondozásában, egymillió dollár alatti bevétellel, amit sokkal megfejelni a rákövetkező napokban sem sikerült, így a hétvégi összeg 4 millión alakult csupán, s ez kevés volt a top 10-es helyezéshez. Szerencsétlen cég rendszerint célt téveszt a tengerentúliaknál, nincs mit tenni.

A kritikusok után a nézők is elbántak Woody Allen ideiével: az Abszurd alak (Irrational Man; hazai bemutató: szeptember 17.) országos bemutatója ezer dollár alatti átlagos bevételt produkált 925 moziból, ami már-már szégyenletes egy Allen-opustól. A Sony Pictures Classics ezek után kevés jót remélhet a filmtől bármilyen téren is.

> korábbi filmek
A Mission: Impossible: Titkos nemzet végrehajtotta a lehetetlent: bárki lefogadta volna, hogy a korábbi négy résszel ellentétben az ideinek nem sikerül megőriznie második hetére is a vezető pozíciót, és most mégis ott trónol 29 millió dollárral a Paramount filmje. Az 50%-on belüli csökkenés remek fejlemény ilyen magas start után, és tovább erősíti az ebbe a franchise-ba vetett, megújult nézői és box office-bizalmat. Azaz Tom Cruise és kompániája megcélozhatja ismét a 200 milliós határt is.

A Minyonok 300 millió dollár felett hasít tovább. Kismiska ez ahhoz képest, amit nálunk művel ez a film.

> végszó & ami jön
A premierek közül egyedül Az ajándék kapott szárnyra, s ez kritikán aluli bizonyítvány augusztus első(szerű) hétvégéjétől. A Fantasztikus Négyes bukásával persze nyer a többi film, köztük Az U.N.C.L.E. embere című krimi és a Straight Outta Compton című multi-életrajzi zenés film, melyek közül utóbbi lesz Ethan Hunt kihívója.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 1  Mission: Impossible: Titkos nemzet
$29.4m $108.7m $150m
2 ú  Fantasztikus Négyes
$26.2m $26.2m $120m
3 ú  Az ajándék
$12.0m $12.0m $5m
4 2  Vakáció
$9.1m $37.3m $31m
5 3  A Hangya
$7.8m $147.4m $130m
6 4  Minyonok
$7.4m $302.7m $74m
7 ú  Dübörög a szív
$7.0m $7.0m $18m
8 6  Kész katasztrófa
$6.3m $91.1m $35m
9 5  Pixel
$5.4m $57.6m $88m
10 7  Mélyütés
$4.8m $40.7m $30m

 

Címkék

fox sony thriller box office animation tom cruise drama meryl streep superhero fantastic four mission impossible lionsgate joel edgerton aardman brit flick

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr627694068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2015.08.09. 17:55:49

Az F4 egészen elképesztő.
A trailerek jók voltak, a színészek is bizakodásra adtak okot, eleve egy minőségi sci-finek tűnt, plusz a szuperhősöket mindig el lehet adni.
Vagy már nem?
Mikor volt utoljára olyan (ha egyáltalán), hogy egy ekkora superhero mozi bebukott? És most nem arra gondolok, hogy a Hulk vagy Wolverine nem hozott annyit, mint illene, hanem ilyen ordas nagy buktára.

Repce Manó 2015.08.09. 18:44:55

@Adam Van Helsing: talán a Ghost Rider: Spirit of Vengeance a maga 51 milliós végeredményével, de volt Elektra is 24 milliós eredménnyel és 43 milliós költséggel.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2015.08.09. 18:47:14

@Repce Manó: igen, azok nekem is eszembe jutottak - de azért azok eleve nem indultak nagyszabásúnak.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.08.09. 18:55:01

Én még mindig nem akarom elhinni, hogy ennyire kula a film :D Az előzetesek jók voltak, szinte minden jónak tűnt, aztán jönnek az értékelések és nulla a film. WTF. Nem hiszem el, hogy rosszabb, mint a 2 előző FF4 film.

Repce Manó 2015.08.09. 18:55:50

@Adam Van Helsing: akkor kijelenthetjük, hogy évtizedek óta ez az első nagyszabású szuperhős film, ami ilyen nagy bukás, hacsak nem felejtettünk el valamit. Zöld lámpás ugye 116 millióig eljutott, aminek kb. fele lesz meg a Fantasztikus négyesnek

Atkakukac1989 2015.08.09. 18:59:10

@Adam Van Helsing: És a legjobban nem is a rendezőt sajnálom, hanem azt a 4 tehetséges színészt, akiknek ezentúl örökre ott marad az önéletrajzukba, hogy szerepeltek ebben a valamiben.

Repce Manó 2015.08.09. 19:02:46

@REMY: a kritikusok 9%-nak tetszett, ami azt jelenti, hogy még mindig van 9% esély rá, hogy neked is tetszeni fog. Tegyél egy próbát vele!

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.08.09. 19:10:29

@Repce Manó: Teszek is majd. Nem az érdekel, hogy nekem tetszik-e majd vagy sem, hanem az, hogy ekkora bukta lett az egész projekt. Így nem lesznek folytatások, nem lesz X-Men/FF4 crossover, stb. Kinyírt ez a bukás egy egész univerzumot.

Talán majd annyit lehet tenni, hogy a jogok visszakerülnek a Marvelhez és ők majd kezdenek valami jót az egésszel.

Repce Manó 2015.08.09. 19:14:49

@REMY: és utána jön majd egy második Fantasztikus Négyes reboot film. Bravo :D Hoolywood, én így szeretlek!

clive. 2015.08.09. 19:30:20

Szerintem meg full várható volt, hogy befürdik a Fantasztikus négyes. 10 éves filmeket ökörség rebootolni, ráadásul annyi képregényfilm jön, hogy az embereknek lassan (nekem már egy jó ideje) a könyökén jönnek ki, főleg így, hogy pár éve már kétszer is eladták ezt az F4 sztorit.
Én ezt speciel akkor se nézném meg, ha nem kellene fizetnem érte.
Sőt már ott tartok, hogy ha már valamire ráteszik, hogy Marvel-film (legyen az Antman, Deadpool, új X-men, bármi, ami Marvel szuperhős-képregényből készült) nem érdekel, annyira sok volt az, amit itt az elmúlt években dömping számra leműveltek. Egyedül talán még a Bosszúállók 3 (mint ennek az egésznek a kirakat-esszenciája) és a Daredevil második évada(ami viszont tényleg jó) érdekel, de ezen kívül már semmi, ami Marvel. Egyszerűen számomra már b@szott egysíkúak ezek a filmek, végeredményben ugyanaz az összes. Ami meg nem (mint a legutolsó időutazásos X-men) az is kifejezetten irritáló.
Mondom ezt úgy, hogy anno többek között nagy Pókember, X-men, Marvel Extra képregény gyűjtő voltam.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.08.09. 19:31:29

@Repce Manó: Vak tyúk is talál szemet... előbb vagy utóbb lesz már egy jó film is belőle :D

ocse1917 2015.08.09. 19:45:36

Egyáltalán nem vagyok képregény fan, de nekem a casting betette a kaput. Reed Richards mint egy ficsúr, fekete-fehér testvérpár. És ez nem a színészeknek szól. Bár Kate Mara-t eddig csak a House of cards-ba láttam, de finoman szólva volt néhány szint közte és Spacey között.

iopi 2015.08.09. 20:39:55

Valahogy én nem csodálkozom. Szerintem a trailerek is borzasztóak voltak. 10+ év alatt a Pókember is harmadik nekifutásra készül (én a Garfildost szerettem és továbbszőttem volna) jön majd ebből is egy rereboot.

Repce Manó 2015.08.09. 21:27:03

@megnevezhetetlen: Nocsak, és Roger Corman számít? Amúgy valaki azt írta a kommenteknél, hogy a film sztorija a legjobb, ami Fantasztikus Négyes filmnél született, csak a szűkös költségvetés nem engedte, hogy látványosan is megvalósulhasson.

Marvel Paraszt 2015.08.09. 21:27:35

- Dr. Marvelt kérjük a négyes műtőbe, vészhelyzet! (halkan) Dr. Foxot pedig diszkréten vezessék ki az orvosiból.

David S. 2015.08.10. 02:49:07

Az F4 esete szerintem tökéletes példája annak, hogy milyen az, amikor a stúdió és a rendező totálisan mást akarnak csinálni. Josh Trank-nek volt egy elképzelése, miszerint fogja az F4-et és behelyezi őket egy David Cronenberget idéző sci-fi/horror közegbe. A Fox meg nyilván Bosszúállók-féle pénznyelőt akart bemutatni kicsiknek és nagyoknak. Amit igazából nem értek, hogy miért csak akkor tudatosult mindenkiben a Fox-nál, hogy Trank nem az ő emberük, amikor már a film nagy része kész volt? Így utólag létrehoztak valami förmedvényt ami sem Trank elképzelését, sem a Fox-ét nem tükrözi. Ez bizony két szék közül a földre!

Csak remélni tudom, hogy a Deadpoolt nem fogják szétcseszni, és utólag kitalálni h mégis legyen inkább PG-13 a film.

exilis 2015.08.10. 07:45:18

Most komolyan, meglepett valakit a bukta? Nem láttam egy trailert sem, de csak ránézek erre a képre itt a cikknél, és egy szó jut eszembe: bóvli. Ennek a három "színésznek", az üres butaságon kívül más nem tükröződik az arcáról. Ez a plakát egyszerűen szar filmet ígér. Ha képregény rajongó lennék, akkor is menekülnék messzire.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2015.08.10. 10:14:55

@Repce Manó: szűkös költségvetés - márhogy nem fért bele 122 millióba? röhögnöm kell, már bocs. A Hangya valahogy belefért a 130ba, és sokkal jobb volt a marketingkampánya is, mint ennek itt (kb nem volt normális marketingkampány mögötte...)
A 2005-ös Fantastic Four belefért 100 millióba.A SIlver surfer 2007-ben volt 130, a Wolverine meg 120 volt két éve.

Arról nem is beszélve, hogy a Chronicle 12 millió volt.

Itt, a színészek gázsija azért szerintem nem verhette az egeket, így érdekelne, hogy akkor mire ment el a pénz? (teoretikus kérdés, tudom, sokba van a fehér por manapság arrafelé.) Utoljára a Ridley Scott féle Robin Hoodnél néztem ugyanilyen hülyén, hogy ott vajon mégis mire ment el 200 millió?

E900 2015.08.10. 13:31:24

Ez vágató volt:) Mint a terminátornál. Bár az már elvileg stagnál.

kaamir 2015.08.10. 17:11:56

Ja, hogy ezt Chronicle rendezője csinálta...nincs több kérdésem a minőség és a bukta kapcsán :)

Repce Manó 2015.08.10. 19:33:00

@Vészmadár: az 1994-es Fantasztikus Négyes szűkös költségvetésére utaltam, ami valami 10 milliós lehetett most így ránézésre.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.11. 12:27:43

@Marvel Paraszt: az Ő marvel univerzumuk?? Hát az több sebből vérzik finoman szólva is...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása