aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: akasztófa [the gallows] (2015) Bajtai András
2015. július 10. 14:02:21

Kategória: film 5 komment

Szögezzük le rögtön az elején: nekem nincs különösebb bajom a found footage horrorfilmekkel, és egy filmet nem kezdek el rögtön csak azért savazni, mert ebbe a megosztó és kis költségvetésű szubzsánerbe tartozik. Az elmúlt évek meglehetősen hullámzó színvonalú termésében találhatunk néhány olyan nyers és hangulatos próbálkozást, amik megérdemlik a figyelmet (The Poughkeepsie Tapes, Home Movie, The Last Exorcism, The Tunnel, Megan Is Missing, The Den, Afflicted, The Sacrament), az idei felhozatal viszont elég gyatra az eddigi mérleg alapján. Hiába vártam nagyon a The Pyramidot, a Creepet, az Area 51-t, a Digging Up The Marrow-t, mind óriási csalódás volt, a Nightlightról vagy a The Atticus Institute-ról nem is beszélve. Sajnos az Akasztófa sem billenti helyre az egyensúlyt.

akasztofa-2.jpg

A történet szerint 1993-ban a Beatrice High School diákjai a The Gallows című színdarabot vitték színpadra, minek során az egyik tanuló, Charlie Grimille egy tragikus balesetben életét vesztette. Húsz évvel később a gyanútlan diákok újra a The Gallows előadására készülnek, ám nem mindenki várja annyira, hogy színpadra léphessen a végzetes baleset évfordulóján. Ezért aztán néhány tanuló úgy dönt, hogy szabotálják a műsort, és az előadás előtti éjszakán titokban betörnek az iskolába, hogy lerombolják a díszletet. A tervük azonban nem egészen úgy sül el, ahogyan szerették volna, mert egy titokzatos, hóhérruhába bújt entitás kezdi el szép sorban egymás után a kötelével megfojtani őket.

Travis Cluff és Chris Lofing found footage horrorfilmje minimalizmusa ellenére is nagyon ütős akart lenni, de ehelyett csak idegesítő és zavaros lett. Az operatőri munka még a szokásosnál is "találtabb", Edd Lukas úgy rángatja a kamerát, hogy ember legyen a talpán, aki nem kezd el tőle azonnal szédülni, a szokásos olcsó és iskolás jump scare-effektek unalmasak, a borzalmas színészi játék pedig – amit nem is igazán illik elvárni ettől az alműfajtól – csak tovább rontja az amúgy is lehangoló összképet. Narratív szempontból is ezer logikai sebből vérzik a szemünk előtt fokozatosan feltáruló múltbeli események láncolata, amelyek a tragédiához vezettek, szóval ne lepődjünk meg, hogy nem igazán áll össze majd értelmes egésszé ennek az iskolai bosszúnak története.

akasztofa-1.jpg

A teaser trailer viszont még legalább tűrhető atmoszférát sugallt, amit aztán le is rombolt rögtön a teljes előzetes, és az Akasztófa sajnos a hangulatépítés terén is elvérzik. Lehet, hogy a forgatás helyszínéül választott fresnói Veteran's Memorial Auditorium első pillantásra rémisztő éjszakai helyszínnek tűnt, ám a sötét iskolai folyosókat, elhagyatott zegzugokat és magát a központi színpadot semmiféle ijesztő aurával nem sikerült a készítőknek felruházniuk. A meglepőnek szánt csavarral végződő forgatókönyv egyszerre próbál ütni természetfeletti és pszichológiai síkon, de mindezt felszínesen és kidolgozatlanul teszi. Viszont a rendőrségi bizonyítékként előadott film mentségére legyen mondva, hogy legalább a finálé egy kicsit hátborzongatóra sikeredett, én legalábbis tutira nem szívesen tévéznék abban a sufniban.

Az Akasztófából várhatóan nem lesz a horrorfilmes Jason Blum produceri munkásságának legsikeresebb darabja, ami pedig a found footage horrorfilmeket illeti, az Unfriendedben még bízom, az ősszel pedig az amerikai mozikba kerül a The Visit, illetve a Parajelenségek ötödik és egyben záró felvonása is. De ha már őszi horrorfilmek, én a legjobban mégis a The Green Infernót várom, bízva benne, hogy az Amazonas folyó vérszomjas kannibáljai legalább egy rövid időre elfeledtetik majd velünk a futószalagon érkező, fantáziátlan found footage-filmek továbbra is megállíthatatlannak tűnő áradatát.

Kövess minket facebookon és twitteren!

akasztofa.jpg

Címkék

kritika horror ** intercom found footage

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr407615090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.07.10. 14:20:23

Ez a film egyszerűen akasztrófális volt!

kaamir 2015.07.10. 14:36:38

Found footage filmek közül eddig talán csak a Trollvadász és az Europa Report volt jó - mondjuk ezek nem annyira horrorok.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.07.10. 14:54:40

@kaamir: Én bírtam még a Blair Witchet, az eső VHS első fejezetét, a Project X-et, és ugye nem teljesen az, de az End of Watch is kínál FF-részeket. Ó, és jó a The Bay is meg az első REC is elég jól össze van rakva (még ha némileg kiszámítható is).

FaKe.beL1eVe 2015.07.10. 22:58:44

Alapvetően szeretem a Found Footage filmeket, különösen az ilyen rejtett gyöngyszemeket (Trollvadász, The Poughkeepsie Tapes, Alone with Her, Willow Creek, Apollo 18, Lake Mungo, The Tunnel, Grave Encounters, V/H/S 1-2, Afflicted, The Bay, The Dyatlov Pass Incident, stb.), de ennek az előzetese sem jött be, ezek után meg biztos nem nézem meg.
De az Area 51 is borzalmas lehet.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása