aeon flux

ready for the action now, danger boy?

bosszúállók - ultron kora: a magyar szinkron Takács Máté
2015. május 01. 15:07:00

Kategória: film 8 komment

Mikor először foglalkoztunk külön filmszinkronnal, a Bosszúállók már pergett a mozikban. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lett volna lehetőségünk milliószámra kommentálni a Marvel cinematikus univerzuma szereplőinek magyar hangjait. Most megtesszük még egyszer, és alighanem nem utoljára. A Bosszúállók: Ultron kora kiterjedt szereplőgárdája következik, és aki nem szeretne minden egyes ide-oda-visszatérő illetőről idő előtt tájékozódni, mert megvárná vele a filmet, az görgessen inkább tovább.

Elöljáróban a szinkronstábról magáról: A galaxis őrzői jelentette kitérő után ismét a Mafilmben készült a szinkron, ám fordító gyanánt az ottani Blahut Viktor–Petőcz István párost megtartotta magának az Ultron kora (miközben a korábbiakat Boros Karina magyarította – időnként kritizálható módon), a rendezői posztot pedig A galaxis jelentette hiátus után ismételten Tabák Kata töltötte be.

avengers_age_of_ultron.jpg

  • Robert Downey Jr. – Fekete Ernő. Számoljunk csak utána: ez a hatodik film, amelyben Tony Stark felbukkan. Ez már önmagában elég, hogy a magyar közönség azonosítsa vele Fekete Ernőt, de alaposan besegítettek a Sherlock Holmes-filmek is, némileg másféle közönségnek. Csak aztán tessék túlélni, ha emberünk épp nem ér rá (mint ahogy A bíró esetében, melyben egy másik bosszúálló hangja ugrott be helyette).
  • Chris Evans – Zámbori Soma. A Tél Katonájánál azt írtam, milyen jó, hogy ezeknek a bosszúállós szuperhősöknek egytől-egyig hibátlanul lettek megválasztva a magyar hangjaik. Evansre is alaposan vonatkozott e kijelentés, viszont a fickónak nemigen volt egyéb szinkronizált szerepe az eltelt időben, szóval hogy Zámbori teljesen megkaparintotta-e őt magának, az még a jövő zenéje.
  • Chris Hemsworth – Nagy Ervin. Nem így Hemsworth esetében: már egy hónappal a Bosszúállók után is Nagy Ervin szólaltatta meg a Hófehér és a vadászban, és a lényeges esetekben (a tévében debütáló Vörös hajnal nem lényeges eset) ez nem is változott.
  • Mark Ruffalo – Rajkai Zoltán. Ruffalo mondhatni már hozta magával magyar hangját korábbi filmekből a Bosszúállókba, és ezt az sem zavarhatta meg, hogy Rajkai Zoltán már birtokolt figurát a cinematikus univerzumban. Oda se neki: a Vasember 3. nyúlfarknyi villanásával most már három film köti őt Bruce Bannerhez.
  • Scarlett Johansson – Csondor Kata. Jobb dolog nem történhetett Johanssonnal úgy zusammen a magyar szinkronban Csondor Katánál, és szerencsére amikor igazán fontos, elérhetővé is teszi magát a magyar színésznő (a Lucynál például nem volt az). A Fekete Özvegy pedig annál izgalmasabb figura, hogy harcias megjelenéséhez egy ilyen kifejezetten nőies hang társul (ez nem egyértelmű dolog a magyar szinkronokban).
  • Jeremy Renner – Stohl András. Rajkai Zoltánnal vetélkedhetne Stohl András, hogy ki magyarított több Marvel-szereplőt, és a durva az, hogy már a Bosszúállók Sólyomszeme után került sor a Vasember 3.-as Guy Pearce-re. Na sebaj: most ismét jöhetnek a röpke beszólások, amikre szegény íjász kárhoztatva volt az első részben.
  • Samuel L. Jackson – Vass Gábor. A Cinema City meg úgy a filmelőzetesek javának narrátora beszélte bele magát legmélyebben ebbe a filmfranchise-ba, hiszen Nick Fury még azokban a filmekben is majdnem felbukkant, amikben nem.
  • James Spader – Hirtling István. A legemésztőbb kérdésre, miszerint: Ki lesz a címszereplő szinkronhangja?, már viszonylag korán választ kaphattak a szemfülesek, akik bújták a filmmel kapcsolatos (hazai) híreszteléseket. Az első előzetesben még Bolba Tamás ugrott be, a későbbiben már Hirtling István vette fel a fonalat, hogy aztán kiteljesedhessen az öntudatra ébredő gépként. Ő amúgy korábban Batman is volt (az első keatonos filmben).
  • Elizabeth Olsen – Szilágyi Csenge, Aaron Taylor-Johnson – Jéger Zsombor. Személy szerint nagy erőkkel támogatom lélekben a törekvést, hogy új, vagy eddig csak háttérben tevékenykedő hangokat-neveket vonjanak be a túlontúl szűk körű szinkronszakmába. A két új bosszúálló esetében ez szembeötlő, és drukkolunk rendesen, hogy a tavalyi Godzillával ellentétben, Olsen és Taylor-Johnson most csakugyan megfelelő tolmácsolót kapott.
  • Don Cheadle – Takátsy Péter. Az Ocean's-trilógiából, vagyis annak első részéből eredeztethető Cheadle és Takátsy kettőse, és kétségtelenül üdítő dolog, hogy nem a szokásos afro-hangok egyikét kényszerítették rá a szereplőre a Vasember 2.-ben sem.
  • Anthony Mackie – Papp Dániel. Mackie fiatalabb annál, hogy vele megtörténjen a fentebbi gyakorlat, de amúgy Papp Dánielnek megvan a maga listája megszólaltatott fekete színészekből.
  • Paul Bettany – Kárpáti Levente. A Jarvisként, vagyis csak hangszereplőként kezdő Bettanyt a Vasember első két részében még Szabó Sipos Barnabás szinkronizálta, aztán átmeneti visszavonulásából kifolyólag Kárpáti Levente vette át a feladatot, s tartja is már harmadik filmet számlálva.
  • Idris Elba – Barabás Kiss Zoltán. Heimdall a Thor első részében még Galambos Péterként zengett a maga módján, aztán a Sötét világban történt egy váltás, ami több szempontból is előnyös... de jó lett volna Barabással is kezdeni, ha már Galambosra is több Marvel-figurát osztottak az évek során.
  • Stellan Skarsgård – Máté Gábor. Nem tudnak elszakadni az alkotók a szuperképességek nélküli szereplőtől, aminek a szinkronkedvelők bizonyára örülnek, hiszen így Máté Gábortól sem kell.
  • Cobie Smulders – Szinetár Dóra. Nick Fury mostanra már unalmas lenne egymagában, úgyhogy az oldalára nőtt Hill ügynök és magyar hangja is visszatérnek. A színésznő Így jártam anyátokkalbeli magyar hangját, Németh Borbálát elpazarolták a Vasember 2.-ben egy mellékszereplőre, ami a jelek szerint a Vasember 3. idején már nem okozott gondot, mikor Rebecca Hallt kiosztották neki. Kár, hogy nem egy évvel korábban lépték meg az újrafelhasználást.
  • Hayley Atwell – Balsai Móni. Időkorlátok ide vagy oda, Carter ügynöktől nem tud szabadulni a mozifilmes folyam: Az első bosszúálló legjobb szereplője most is jelen, és magyar hangja ezúttal is Liza, a rókatündér.
  • Thomas Kretschmann – László Zsolt. Egy éve, A Tél Katonája végén bukkant fel egy baljós figuraként Krestschmann, akit László Zsolt első ízben szólaltatott meg magyarul. Most meg másodízben.
  • Andy Serkis – Szabó Győző. Serkisnek komoly arcszőrzete van a filmben, ezért lett Szabó Győző a magyar hangja (vö. Sam Worthington a Szabotázsban).
  • Josh Brolin – Kőszegi Ákos. A galaxis őrzőiben már fülrevételezett duó ezúttal is beavászkodott a cselekménybe valamilyen módon.

    valamint:
    Linda Cardellini – Bognár Anna
    Claudia Kim – Bozó Andrea
    Julie Delpy – Udvarias Anna
    Henry Goodman – Perlaki István
    Isaac Andrews – Pál Dániel Máté
    Julian Bleach – Katona Zoltán
    Ben Sakamoto – Pál Dániel Máté
    Imogen Poynton és Isabella Poynton – Stern Hanna
    Aaron Himelstein – Seder Gábor
    Kerry Condon – Peller Mariann
    Stan Lee –  Kajtár Róbert

    további magyar hangok:
    Bárány Virág, Csuha Lajos, Farkas Zita, Fehér Péter, Fehérváry Márton, Gyurin Zsolt, Hegedűs Miklós, Lipcsey Colini Borbála, Martin Adél, Mesterházy Gyula, Németh Attila, Zöld Csaba.

    a magyar változat munkatársai:
    magyar szöveg: Blahut Viktor és Petőcz István
    felvevő hangmérnök: Illés Gergely
    rendezőasszisztens és vágó: Kajdácsi Brigitta
    gyártásvezető: Kincses Tamás
    szinkronrendező: Tabák Kata

    A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette. Forgalmazza a Forum Hungary.

Címkék

szinkron marvel nagy ervin szinetar dora stohl andras forum hungary mafilm csondor kata fekete erno laszlo zsolt tabak kata rajkai zoltan vass gabor mate gabor köszegi akos zambori soma barabas kiss zoltan papp daniel takatsy peter balsai monika hirtling istvan blahut viktor petöcz istvan szabo gyözö avengers age of ultron

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr257419640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dualla 2015.05.01. 15:22:26

Mondjuk nem értem, hogy ha van körülbelül több száz hang a szakmában, akkor egy univerzumon belül miért kell ugyanazokat kiosztani többször. Főleg a Marvelnél, ahol összefuthatnak a szereplők.

Balsai Móninak örülök. :)

m.martin91 2015.05.01. 15:53:07

A legfontosabb, hogy a megszokott hangokon nem kellett változtatni, mindenki el tudta vállalni. Az újakban meg reménykedünk.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.01. 16:46:49

Ez a cinematikus univerzum bármennyire is szimpla tükörfordítás akkor is szarul hangzik.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.05.01. 17:00:54

@doggfather: Van már erre egy jobb kifejezés: Marvel Moziverzum.

Spawn85 2015.05.04. 00:31:13

@NocadLee: Én is meglepődtem amikor megláttam a filmben. Aztán mondom ez nem is ő. De mégis. Aztán a stáblistánál kiderült hogy tényleg :)

Hegyirablo 2015.05.06. 21:22:25

Tűrhető, de ettől még haldoklik a magyar szinkron. Pont az ilyen nevek miatt, mint:

Bárány Virág, Csuha Lajos, Farkas Zita, Fehér Péter, Fehérváry Márton, Gyurin Zsolt, Hegedűs Miklós, Lipcsey Colini Borbála, Martin Adél, Mesterházy Gyula, Németh Attila, Zöld Csaba, stb.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása